Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
07-02-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Va contraziceti singura -Se aplica o singura data la data deshiderii drepturilor -Dar la trecerea la limita de varsta poate beneficia de un indice mai mare Ati postat: Daca la data pensionarii dvs anticipate ati beneficiat de un indice de corectie de Ic = 1,2 si la data pensionarii pentru limita de varsta ati fi beneficiat de un indice de corectie diferit, si anume de un indice de corectie de Ic = 1,4 Art.170 – Legea pensiilor 263/2010. (3) Indicele de corecție se aplică o singură dată, la înscrierea inițială la pensie ..... .... | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Art.170 alin.3^1 din Legea pensiilor 263/2010 - asa cum il interpretez eu - creeaza echitate intre pensionari. In cazul unui pensionar poate fi mentinut, poate fi luat in considerare indicele de corectie care are valoarea mai mare, in cazul in care pensionarul beneficiaza de mai multi indici de corectie diferiti, dar valoarea indicelui de corectie poate sa creasca sau sa scada de la an la an, in intervalul 1 si 2, valoare care trebuie luata in considerare in anul respectiv, atat cat este ea, cat a rezultat in urma aplicarii formulei de calcul pentru indicele de corectie reglementata de art.170 din Legea pensiilor 263/2010. Ic = (43,3% x CSMap):VP Scara generala de variatie a indicelui de corectie, limitele acestuia, sunt 0 si 10. 10 - un intreg aferent intregului procentual de 100%. | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| D-nul Ion trebuia sa aiba o Decizie de pensionare anticipata, daca intr-adevar dansul s-a pensionat anticipat si, apoi, o Decizie de pensionare pentru limita de varsta, deoarece la data cand dansul a implinit varsta standard de pensionare, varsta limita de pensionare, pensia lui anticipata s-a transformat, din oficiu, si a devenit pensie pentru limita de varsta, conform Legii pensiilor 263/2010 - pentru care trebuie sa aiba emisa si comunicata o Decizie de pensionare pentru limita de varsta. | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Eu m-am convins ce legislatie cunoasteti/spananiti pe domeniul pensiilor publice. O sa va las din acest moment sa va comentati singura postarile. | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Ion Vizitator |
| Nu avea cum sa se transforme pensia anticipata in pensie la limita de virsta, din oficiu pentru ca eu ca ies la pensia anticipata trebuia sa duc decizia de incetare a serviciului meu,dar eu lucrez in continuare,trecerea nu s-a facut din oficiu ,eu am facut o alta cerere de pensionare la 15 decembrie iar la aceasta nu a venit inca decizia | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Ion Vizitator |
| Sa presupunem,ca se ia inconsiderare indicele din 9 octombrie,nu ar trebui sa primesc pensia de atunci,indicele din 15 decebrie este tot 1,2 ,intrebarea mea este daca atunci cind imi vine decizia a 2 din 15 dec.eu pot renunta la in 30 de zile de la data emiteri si sa bag alt dosar | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Precizari: Anularea unei decizii de pensionare anticipata, a unei decizii de pensionare anticipata partiala sau a unei decizii de pensionare pentru limita de varsta in termenul legal de 30 de zile de la data comunicarii respectivei decizii, 1.determina anularea deciziei respective cu efect retroactiv de la data emiterii sale si, implicit, 2.si anularea cererii de pensionare anticipata, a cererii de pensionare anticipata partiala sau a cererii de pensionare pentru limita de varsta corespunzatoare, 3.din simplul motiv ca cei de la Casa de Pensii nu mai pot emite o noua decizie de pensionare dupa ce decizia de pensionare anterioara a fost anulata, daca pensionarul, titularul, nu depune el o noua cerere de pensionare anticipata, anticipata partiala sau pentru limita de varsta. Jurist: Maria Floricel, Piatra Neamt | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Precizare: Trebuie facuta o diferenta, o distinctie intre: 1.Anularea unei decizii de pensionare la cererea titularului, in termenul legal de 30 de zile, de la comunicarea deciziei de pensionare, care are efect retroactiv si determina anularea, desfiintarea deciziei de pensionare incepand cu data emiterii sale de catre Casa de Pensii si, implicit, anularea deciziei de pensionare determina si anularea cererii corespunzatoare depuse de pensionar, de titualr; 2.Modificarea unei decizii de pensionare prin hotarare judecatoreasca, prin recalcularea pensiei din oficiu sau la cererea titularului si prin revizuirea pensiei la cererea titualrului, pensionarului - care produce efecte pentru viitor de la data modificarii deciziei de pensionare prin hotarare judecatoreasca, recalculare, revizuire (contestatie) si nu determina anularea cererii corespunzatoare depuse de pensionar; 3.O decizie de pensionare poate fi anulata si de o instanta judecatoreasca, anulare care produce efecte retroactive de la data emiterii cererii de pensionare si care determina si anularea cererii corespunzatoare depuse de titular, pensionar. Anularea unei decizii de pensionare, avand efecte retroactive de la data emiterii sale, determina si anularea actelor subsecvente incheiate in baza deciziei anulate, cum ar fi anularea platii unei pensii catre pensionar de Casa de Pensii si obligarea acestuia la restituirea banilor primiti in temeiul deciziei de pensionare anulate. Modificarea unei decizii de pensionare pe caile mentionate la punctul 2 are efecte pentru viitor si nu determina anularea actelor subsecvente incheiate in baza unei decizii anterioare modificate si nici anularea cererii corespunzatoare depuse de titular, dar poate determina anularea si desfiintarea actelor viitoare pe care pensionarul le va incheia tot in baza deciziei de pensionare vechi modificate si nu in baza deciziei noi obtinute prin modificare legala. Jurist: Acelasi | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Ion Vizitator |
| Nu am inteles,intreb, se poate sau nu se poate sa anulez decizia de pensionare la limita de virsta in termen de 30 de zile de la data emiteri,si bag alt dosar cu indicele de 1,41,si daca nu, din ce motiv nu pot | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Da - dvs aveti dreptul sa anulati Decizia de pensionare pentru limita de varsta in termen de 30 de zile de la data la care decizia respectiva v-a fost comunicata (in termen de 30 de zile de la data la care dvs ati primit decizia de pensionare pentru limita de varsta) - conform art.106 alin.3 din Legea pensiilor 263/2010. Anularea Deciziei dvs de pensionare pentru limita de varsta va determina si anularea cererii pentru limita de varsta depuse de dvs, si dupa anularea deciziei de pensionare pentru limita de varsta, dvs aveti dreptul sa depuneti la Casa de Pensii un alt dosar de pensionare pentru limita de varsta, oricand doriti dvs, astfel incat sa intrati sub incidenta indicelui de corectie care va convine - conform art.103 alin.2 din Legea pensiilor 263/2010. Jurist: Acelasi | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Ion Vizitator |
| Poate ca m-am exprimat gresit,vreau sa fac o cerere de retragere a decizie,pentru ca indicele era 1,2 si sa depun o alta cerere pentru ind de 1,41 | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| 1.Dintre indicele de corectie trecut pe decizia de pensionare anticipata, care nu a fost anulata de dvs, si in mod implicit nici cererea corespunzatoare deciziei de pensionare anticipata nu a fost anulata, iar 2.decizia de pensionare anticipata si-a pierdut efectele si valabilitatea prin emiterea de catre Casa de Pensii a deciziei dvs de pensionare pentru limita de varsta, si 3.indicele de corectie sub incidenta caruia va intra noua cerere de pensionare pentru limita de varsta (Ic=1,41) depusa de dvs la Casa de Pensii, indice de corectie care va fi trecut si pe noua dvs Decizie de pensionare pentru limita de varsta, 4.dvs aveti dreptul sa beneficiati si sa ramaneti cu indicele de corectie care are valoarea mai mare - adica cu indicele de corectie de 1,41 trecut pe noua dvs Decizie de pensionare pentru limita de varsta - conform art.170 alin.3^1 din Legea pensiilor 263/2010. Jurist: acelasi. | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Prin anularea, desfiintarea unei decizii de pensionare care determina si anularea cererii corespunzatoare acesteia - se intelege, din punct de vedere juridic, ca decizia de pensionare respectiva si cererea corespunzatoarea acesteia nu au existat niciodata. Jurist:acelasi | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Legea noua a pensiilor 127/2019 – Stabilirea si plata pensiilor Art.94 – prevede: (1) Pensia se acordă la cererea titularului dreptului sau reprezentantului legal al acestuia, depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială. (3) Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, în termen de 30 de zile de la data îndeplinirii acestor condiții, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază titularul. (5) Cererea de pensionare, depusă conform prevederilor alin. (3) sau (4), poate fi retrasă la solicitare, de titular, de reprezentantul legal ori de mandatarul desemnat prin procură specială, până la emiterea deciziei de pensionare. Art.95 – prevede: (1) În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de prezenta lege, în funcție de categoria de pensie solicitată. (2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii, emisă în condițiile prevăzute de prezenta lege, și se acordă de la data îndeplinirii condițiilor în cazul în care cererea a fost înregistrată cu respectarea termenului prevăzut la art. 94 alin. (3). (3) În situația în care cererea este înregistrată cu depășirea termenului prevăzut la art. 94 alin. (3) drepturile se acordă începând cu data înregistrării cererii. Art.97 – prevede: (1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii. (4) Decizia de pensie cuprinde temeiurile de fapt și de drept în baza cărora se admite sau se respinge cererea de pensionare. (5) Decizia casei teritoriale de pensii se comunică titularului sau reprezentantului legal, după caz, care a solicitat pensionarea, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 10 zile de la data emiterii ori personal, la sediul instituției emitente. (7) Decizia de admitere a cererii de pensionare poate fi anulată la cererea pensionarului, în termen de 30 de zile de la comunicare. Art.98 – prevede: (1) În situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire. (5) Pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. (6) Cererea prevăzută la alin. (5) se soluționează în termen de 60 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare. (7) Pensionarii pentru limită de vârstă care realizează stagiu de cotizare după data înscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei o singură dată într-un an calendaristic, în condițiile legii. ( Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (5) și (7) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea. (9) Deciziile de pensie emise în temeiul prevederilor alin. (5) și (7) pot fi anulate, la cererea pensionarului, în termen de 30 de zile de la comunicare. Art.99 – prevede: (1) În sistemul public de pensii plata pensiei se face lunar. (2) Pensia se plătește titularului sau reprezentantului legal al acestuia. | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Legea veche a pensiilor nr.263/2010 – Indicele de corectie Art.170 – prevede: (1) Pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condițiile art. 95 se aplică un indice de corecție calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent și valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată. (2) Prevederile alin. (1) se aplică o singură dată, la înscrierea inițială la pensie. Alin.2 al art.170 din Legea pensiilor nr.263/2010 se aplica numai in cazul in care cererea de pensionare inregistrata sub incidenta unui anumit indice de corectie a fost admisa de Casa de Pensii prin emiterea unei Decizii de pensionare persoanei care a depus cererea de pensionare. Alin.2 al art.170 din Legea pensiilor nr.263/2010 nu se aplica in urmatoarele situatii: 1.Cererea de pensionare inregistrata sub incidenta unui anumit indice de corectie nu a fost admisa, ci a fost respinsa de Casa de Pensii, care nu a emis o Decizie de pensionare persoanei care a depus cererea de pensionare, ci i-a comunicat acesteia doar o instiintare de respingere a cererii de pensionare inregistrate sub incidenta unui anumit indice de corectie; 2.Cererea de pensionare inregistrata sub incidenta unui anumit indice de corectie, a fost anulata de Casa de Pensii prin anularea Deciziei de pensionare la cererea titularului in termenul legal de 30 de zile de la comunicarea Deciziei de pensionare; 3.Cererea de pensionare inregistrata sub incidenta unui anumit indice de corectie a fost retrasa de pensionar pana la data emiterii Deciziei de pensionare. Jurist: Maria Floricel, Piatra Neamt | |
|
|
|
07-02-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Din motive tehnice, eu nu pot deschide un topic. Alte persoane deschid topicuri/posteaza fara nicio limita(cu nemiluita). Pe acest forum nu mai poate comunica nimeni. A fost ACAPARAT de o singura persoana, pe motiv(cred) ca, ADMINISTRATORUL nu ia nicio masura, nu face ordine, nu impune reguli stricte. Mai ;précis, a simtit ca nu are STAPAN. Nu mai stii cine a postat, nu mai stii unde ai postat, nu mai stii unde sa dai un raspuns. Nu mai ai nici-un control. Asa cum am mai spus, este un haos generalizat. Din aceasta cauza dau un“ANUNT” pe alte cateva topicuri, poate, va fi citit de ADMINISTRATOR. Ma retrag provizoriu de pe acest forum, pana se va face ORDINE, dar ordine care sa fie respectata, nu provizorie/de moment. Multumesc pentru intelegere. | |
|
|
|
11-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Anulare - Rectificare - Modificare Trebuie facuta o distinctie intre: 1.Anularea unui act juridic (contract, decizie de pensionare, act de stare civila) - care desfiinteaza actul juridic cu efect retroactiv, pentru trecut, de la data emiterii sau incheierii actului juridic; 2.Revizuirea, rectificarea sau corectarea unor mentiuni gresite dintr-un act juridic (contract, decizie de pensionare, act de stare civila) - care produce efecte pentru trecut, de la data emiterii sau incheierii actului juridic; 3.Modificarea unui act juridic (contract, decizie de pensionare - prin recalculare, prin transformare, act de stare civila) - care desfiinteaza actul juridic vechi pentru viitor, iar actul juridic nou modificat isi va produce efectele de la data desfiintarii prin modificare a actului juridic vechi. Jurist: Maria Floricel, Piatra Neamt | |
|
|
|
21-03-2020 |
 | PASCU VIOREL Vizitator |
| Asi dori foarte mult sa stiu de ce nu se aplica indicile de corectie 1.41 la o decizie privind acordarea pensiei pentru limita de varsta di data de 07.02.2020.Eu avand o decizie privind acordarea pensiei anticipate partiale din 04.08.2016. | |
|
|
|
21-03-2020 |
 | Anton Aurel Vizitator |
| Fiindcă vi s-a acordat o dată. Atunci când ați ieșit anticipat în 2016. Indicele de corecție se aplică o singură dată la ieșirea initila. | |
|
|
|
21-04-2020 |
 | Ilie C Vizitator |
| In anul 2015 am trecut din " pensia de boala"la pensia de limita de varsta si nu mi.au acordat indicele de corectie.Numarul total de puncte realizate este de 46,13658 iar punctajul mediu anual este 1,56134.Daca fac acum in 2020 cerere imi vor acorda acest indice avand in vedere decizia CCR din 2019?Cat ar deveni pensia mea? Multumesc frumos? | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |