Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Re:Re:Calcularea pensiei in functie de indicele de corectie - Speta

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart  7  9 Final
 21-04-2020
Vizitator
In ce zi, luna si an v-ati deschis drepturile la pensie de invaliditate ?
Răspunde
 06-05-2020
Vizitator

Vă rog frumos să-mi spuneţi, în calculul dvs, ce reprezintă 2000 din prima egalitate şi dacă puteţi să-mi calculaţi şi mie pensia cu aplicarea indicelui 1,17. Punctajul mediu anual este 1,32772, anul pensionării sept.2012. Mulţumesc.
Răspunde
 06-05-2020
Vizitator
Daca si la acest moment pe cuponul de pensie este acelasi punctaj mediu anual(1,32772), atunci dupa aplicarea indicelui de corectie acesta va deveni:
1,55343
Răspunde
 12-05-2020
Vizitator
Buna ziua,
Am depus dosarul de pensionare anticipata in septembrie 2019 cu indicele de corectie 1,2.Intrarea in plata a pensiei anticipate(prima pensie) am dorit sa fie cu data de 01.01.2020.In aceste conditii mai pot beneficia de noul indice de corectie de 1.4 cat este incepand din acest an??
Multumesc
Răspunde
 12-05-2020
Vizitator
Nu.
Ramane 1,2.
Răspunde
 28-05-2020
Vizitator
Dle Carp,
va rog sa mi spuneti daca indicele de corectie poate sa scada, sau sa nu se mai aplice, si pana cand este valabil cel de acum( respectiv 1,41). Va intreb deoarece in mod normal in Ianuarie 2022 trebuie sa ies la pensie la limita de varsta, insa am lucrat 6 ani si 2 luni in Gr. II, si am inteles ca in aceasta situatie, castig 2 ani (1 Ian.2020). Eu inca lucrez si as vrea sa stiu daca sa continui, sau sa ma pensionez cat inca mai pot beneficia de acest indice.
Multumesc anticipat.
Răspunde
 28-05-2020
Vizitator
Daca indepliniti conditiile la acest moment, sfatul meu este sa va deschideti drepturile in acest an (2020).
In anul 2022 sunt 100% sigur ca nu vai exista notiunea de indice de corectie, fie ca se va aplica legea 127/2019, fie ca nu se va aplica.
Răspunde
 28-05-2020
Vizitator
Am iesit in anul 2008 in pensie de invaliditate și în anul 2013 am trecut in pensie la limita de varstra.Am 2.70 puncte.Va rog sa-mi calculați pensia cu indicele de corectie de 1,2.
Va multumesc.
Răspunde
 28-05-2020
Vizitator
Pensie lunara = 2,70 x 1,2 x 1265 lei = 4098,6 lei.

Valoarea punctului de pensie pe lunile ianuarie-august 2020 = 1265 lei.
Răspunde
 28-05-2020
Vizitator
Postati toate cele 5 cifre de dupa virgula la punctajul mediu anual
Postati si luna din anul 2013 in care ati trecut la limita de varsta.
De unde ati scos indicele de corectie de 1,2 pentru anul 2013 ?
Răspunde
 28-05-2020
Vizitator
Articolul 182 - Legea noua a pensiilor 127/2019

(1) Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2021, cu excepția:

a) art. 86 alin. (2) lit. a), care intră în vigoare la data de 1 septembrie 2019;
b) art. 86 alin. (2) lit. b), care intră în vigoare la data de 1 septembrie 2020;

Art. 86. - Legea noua a pensiilor 127/2019

(2) Valorile punctului de pensie sunt următoarele:

a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;

b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;

c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.
Răspunde
 29-05-2020
Vizitator
Cine a inventat valoarea indicelui de corectie de 1,2 pentru anul 2013 ?
Acesta a fost:
1,17 pana pe data de 22/01 inclusiv
Incepand cu 23/01 a fost de 1,06
Răspunde
 29-05-2020
Vizitator
Opinii privind aplicarea echitabila a Ic

Se observa ca valoarea pensiei depinde de:

-punctajul mediu anual: PMA = 2,7

-indicele de corectie: Ic = 1,2

-valoarea punctului de pensie: VP = 1265 lei

PMA-ul este al pensionarului si poate fi modificat numai la cererea acestuia prin revizuire sau prin recalculare;

VP - se modifica in conditiile legii si modificare sa determina recalcularea pensiei din oficiu;

Ic - se modifica in conditiile legii, este al pensionarului si difera de la pensionar la pensionar;

Datorita faptului ca, in prezent, Ic creeaza anumite inechitati si nemultumiri intre pensionari, ar fi bine ca toti pensionarii sa beneficieze de acelasi Ic, si asa cum pensiile se recalculeaza din oficiu cand se modifica VP, acestea sa fie recalculate tot din oficiu ori de cate ori se modifica Ic - chiar daca pensiile se pot majora mai putin daca Ic scade sau se pot majora mai mult daca Ic creste - deoarece Ic trebuie sa aiba intotdeauna o valoare mai mare sau egala cu 1 pentru a nu afecta pensia de drept, legala a pensionarului.

Astfel, cand Ic = 1 rezulta pensia lunara de drept, legala a pensionarului:

Pensie = PMA x Ic x VP = 2,7 x 1 x 1265 lei = 3415,5 lei

Cand Ic ia o valoare peste 1, cum ar fi: 1,17; 1,2; 1,41 - Pensia lunara va fi majorata fie mai mult, fie mai putin, pentru toti pensionarii, prin recalculare din oficiu:

Pensie = PMA x Ic x VP = 2,7 x 1,2 x 1265 lei = 4098,6 lei - pensie majorata mai mult fata de valoarea de 3415,5 lei.

Pensie = PMA x Ic x VP = 2,7 x 1,17 x 1265 lei = 3996,135 lei - pensie majorata mai putin fata de valoarea de 3415,5 lei.

Aplicand aceasta regula prin care toti pensionarii sa beneficieze de acelasi indice de corectie Ic, nu ar mai conta ce valoare ia acesta de la an la an, important este sa fie mai mare sau egal cu 1, pentru a nu diminua pensia legala, de drept a fiecarui pensionar, in speta: 3415,5 lei.
Răspunde
 29-05-2020
Vizitator
Oservatii:

Incepand cu data de 1 septembrie 2021, va intra in vigoare Legea 127/2019, prin care valoarea punctului de pensie devine valoarea punctului de referinta, care la data intrarii in vigoare a legii in anul 2021, este de 75 lei si cred ca nu va mai fi aplicabil nici indicele de corectie - pensiile fiind modificate - MAJORATE prin recalculare din oficiu.
Răspunde
 29-05-2020
Vizitator
Art. 85. - Legea nr.127/2019

(1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte
(n.n. nu punctajul mediu anual), realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (n.n. 75 lei).

(2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) fracțiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarului.
Răspunde
 29-05-2020
Vizitator
Prin aceste ultime postari ati rezolvat problema ridicata de persoana in cauza ?
Nu.
Ce ati facut ?
Sa va spun eu:
Ati blocat rezolvarea/lamurirea ei.
Cum ?
Postati cu nemiluita cifre peste cifre si fel de fel de date si elemente care nu au nicio legatura cu problema ridicata si care nu intereseaza pe nimeni.
Cum se poate rezolva problema:
Toate mesajele d-voastra care nu au legatura cu problema pusa in discutie, trebuiesc sterse in regim de urgenta.
Daca eu as fi acceptat acum peste 9 ani in urma sa devin moderator pe cel mai mare forum din Romania si aveam aceste mesaje in fata, asta as fi facut.
Pentru mine postarile d-voasztra in general sunt = “daca si cu parca”
Daca credeti ca va comparati cu mine pe stapanirea legislatiei pensiilor publice , veniti pe toate site-urile si forumurile legate de pensii, sa ne confruntam.
Va veti convinge ca mesajele d-vostra vor fi sterse.
Va repet:
Daca aveti noi rezultate ale cercetarilor de laborator, acestea fac obiectul O.S.I.M.
Daca vreti sa va continuati activitatea pe forum:
-Nu mai postati in nestire date si elemente care nu au legatura cu problema pusa in discutie.
Lamuriti persoana ce are de facut din punct de vedere legal.
Este propunerea mea.
Restul depinde de Administrator.
Răspunde
 29-05-2020
Vizitator
Stati linistit D-nule Carp, ca postarile realizate de mine va vor majora si dvs veniturile, nu numai utilizatorilor in cauza.
Răspunde
 29-05-2020
Vizitator
Exclud posibilitatea ca rezultatele cercetarilor de laborator facute de d-vostra sa aiba vreodata influienta in legislatia pensiilor publice.
Motivare:
-Nu stapaniti in primul rand notiunile de baza pe aceasta tema.
Cine intra cu mine intr-o disputa pe legislatia pensiilor publice trebuie sa o viseze.
Răspunde
 29-05-2020
Vizitator
Aveti si dvs rolul dvs.
Răspunde
 01-06-2020
Vizitator
Pentru cei care au fost in pensie de invaliditate cu legea 19/2000 si au trecut la limita de varstra cu legea 263/2010 cum se aplica indicele de corectie?Se înmulțește indicele de corectie la pensia din anul 2020 sau se înmulțește cu pensia din anul care a iesit la limita de varstra.
Răspunde
RăspundeStart  7  9 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.