| Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
| 15-07-2021 |
 | Alina Vizitator |
| Buna ziua! Am o persoana apropiată care a primit decizia de pensionare anticipata de curând. In decizie scrie ca i se respinge dreptul de a beneficia de pensie anticipata pe motiv ca nu vine din câmpul muncii( mai exact ca nu a lucrat in ultimii ani, anterior înaintării dosarului de pensionare). Exista acest motiv? Este o condiție sa provii din câmpul muncii la momentul in care îți înaintezi dosarul de pensie? Menționez ca vechime in munca are suficienta(32ani) și vârsta de 63 de ani. Multumesc. | |
|
|
|
| 16-07-2021 |
 | Carp Mircea Vizitator |
| -Barbat ? -Femeie ? Pentru femeie -luna si anul nasterii. | |
|
|
|
| 16-07-2021 |
 | Alina Vizitator |
| |
|
|
| 16-07-2021 |
| Noiembrie 1959 Iunie 2021 61/7 31/7 Potrivit datelor din anexa 5,are dreptul la pensie de limita de varsta incepand cu ziua, luna si anul in care implineste varsta de 61 ani si 7 luni. Sa depuna din nou dosarul/cererea pentru limita de varsta. Precizati: -Ziua si luna in care a fost depus dosarul. -Pentru ce fel de pensie a fost depus dosarul/cererea ? Eu nu pot crede in acea motivare. | |
|
|
|
| 16-07-2021 |
 | Alina Vizitator |
| Dosarul a foat depus pe 13 mai 2021 pentru pensie anticipata, căci așa a foat îndrumata la casa de pensii PH (cum ca doar la pensie anticipata ar putea aplica in prezent). Decizia a venit pe 7 Iulie 2021. Nici noi nu credem in acel motiv sub nici o forma. | |
|
|
|
| 16-07-2021 |
 | Alina Vizitator |
| | Deci sa depună un nou dosar pt limita de vârsta? Sau sa conteste decizia primită deja in termen de 30 de zile? | |
|
|
|
| 16-07-2021 |
| |
|
|
| 16-07-2021 |
 | Alina Vizitator |
| |
|
|
| 16-07-2021 |
| In data de 13/05/2021 indeplinea condiiile doar pentru pensie anticipata partiala(cu penalizare pentru 1 luna). Daca cererea a fost depusa pentru pensie anticipata(fara penalizare), atunci casa locala avea motiv pentru emiterea si comunicarea unei decizii de respingere, cu motivarea ca nu indeplineste conditia de stagiu de 39 ani si 7 luni(31 ai 7 + . Sfatul meu este sa depuna o noua cerere pentru deschiderea drepturilor la pensie de limita de varsta.Conditiile sunt indeplinite incepand cu 10/06/2021.A pierdut pensia anticipata partiala pe o luna si 11 zile(10/06/21/07). Daca apelati la contestatie complicati lucruriule. | |
|
|
|
| 16-07-2021 |
| Precizare: Daca cererea va fi depusa luni 19/07/2012, atunci pierderea este pe o luna si 8 zile. | |
|
|
|
| 16-07-2021 |
 | Alina Vizitator |
| Am înțeles. Deci mai bine sa depună dosar de pensionare pt limita de vârsta căci începând cu 10.06 2021, se încadrează, decât sa mai conteste decizia primită la pensie anticipata. Va Multumesc tare mult! | |
|
|
|
| 16-07-2021 |
| Eu nu am toate delaliile legate de felul pensionarii pentru care s-a depus dosarul pe 13/05/2021. S-ar intelege ca este vorba despre pensie anticipata(fara penalizare). Daca s-ar fi depus pentru pensie anticipata partiala se primea decizie de admitere.Nu exista motiv de respingere. Repet: Daca depuneti contestatie, aceasta trebuie adresata instantei.In aceste conditii complicati destul de mult situatia. | |
|
|
|
| 16-07-2021 |
 | Alina Vizitator |
| Am înțeles ideea. Sincer noi suntem la distanță, și știți cum este cu oamenii in vârsta, simpli de la țara, ca nu înțeleg anumiți termeni. Eu am întrebat-o de care pensie ea a răspuns anticipata dar e posibil ca ea sa nu facă diferența ca sunt lucruri diferite și ca are importantă dacă e anticipata sau anticipata parțiala. Dar eu am înțeles ideea. Indiferent pentru ce a depus atunci, important e ca acum are dreptul la pensionare de vârsta și încercam sa înaintam dosarul acesta. Ca sa nu se mai complice cu contestație. Încă o mică întrebare dacă se poate: mergând la aceaiasi unitate, se poate reloca același dosar existent acolo, dar cu o noua cerere completată pentru pensie de vârsta? Sau va trebui sa meargă cu un alt dosar nou și toate actele ce le cuprinde dosarul? | |
|
|
|
| 16-07-2021 |
| | O noua cerere, pe acelasi dosar. | |
|
|
|
| 16-07-2021 |
 | Alina Vizitator |
| |
|
|
| 25-09-2021 |
 | Cecilia Vizitator |
| Buna ziua. Sunt nasvuta inn06.09.1969.Am depus in 24.06.2021 dosar pentru pensie la lumita de varsta in conditii de handicap accentuat. In 24.09.21 am primit decizie de respingere fara mentionarea motivului respingerii. Ce am de facut? | |
|
|
|
| 25-09-2021 |
| Contestatie in instanta(Tribunalul de domiciliu) conform art.139(1) din legea 127/2019. Ce stagiu de cotizare ati realizat in conditii de handicap accentuat ? Totusi: Conditia de varsta in cazul d-voastra este de 53 ani(63-10). | |
|
|
|
| 25-09-2021 |
 | Cecilia Vizitator |
| | Am displazie congenitala bilaterala de sold, certificat handicap accentuat permanent din 2.2014, dar am avut mediu 2 ani si accentuat revizuibil alti 2 ani, adica din 2010. | |
|
|
|
| 25-09-2021 |
 | Cecilia Vizitator |
| | In decizie scrie stagiu 29.ani, 9 luni si 12 zile, nu este luat deloc in calcul certigicatul. Din cate am mai citit, trebuia sa scrie pe el momentul dobandirii handicapului, care nu era mentionat. | |
|
|
|
| 26-09-2021 |
| Legea 263/2010 Art.58 Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, după cum urmează: a) cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare; b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare; c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare. Pentru d-voastra conditia de varsta pe anexa 5 este de 63 a.i. Conditia de stagiu este de 35 ani. Pentru a) trebuie sa iondeplinitic onditiile: -Varsta 48(63-15). -Stagiu 11 ani si 8 luni Pentru b) trebuie sa indeplniti conditiile: -Varsta 53 ani(63-10) -Stagiu 23 ani si 4 luni Pentru c) trebuie sa indepliniti conditiile: -Varsta 53 (63-10) -Stagiu 35 ani Mentiune: Toate stagiile mentionate mai sus trebuie sa fi realizate in conditiile respective de handicap corespunzator fiecarei aliniat(a,b,c). | |
|
|
|
|
|
| Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |