Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Re:pensie civila si pensie militara

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde 2
 04-01-2023
Vizitator
Concluzie :

1.Militarii pensionari cu pensii peste 4000 lei nu platesc CASS conform CCR care a declarat neconstitutionale prevederile OUG 130/2021 si CASS ul in cazul lor este platit in continuare de Casa Locala de Pensii si nu este retinut din pensia pensionarului indiferent de valoarea pensiei - conform art.153 lit.j din legea 227/2015 privind codul fiscal.

2.Militarii activi platesc in prezent CASS deoarece nu sunt mentionati printre persoanele exceptate de la plata CASS ului - conform art.154 din legea 227/2015 privind codul fiscal.
Răspunde
 04-01-2023
Vizitator

Legea 227/2015 privind Codul Fiscal

ART. 160 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice cu venituri din pensii și de cele care primesc indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale

(1) Pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depășește valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv.

(2) Pentru persoanele fizice preluate în plată de către Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, și de către casele sectoriale de pensii, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

(3) Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, în situația în care veniturile bază de calcul prevăzute la alin. (1) și (2) depășesc valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut prevăzut la art. 139 alin. (3), contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează în limita acestui plafon.
Răspunde
 10-01-2023
Vizitator
intrebare
se discuta faptul ca pensionarii care din varii motive doresc sa restituie taloanele de reducere la calatoria pe CFR in schimbul bonurilor de masa. E adevarat?
Răspunde
 27-01-2023
Vizitator
Buna seara.Va rog să mă lămuriți într-o problema legata de pensie.Intre anii 1986 luna iulie și 1991 luna Decembrie am lucrat in fabrica.De la 1 dec.1991 până la 06 Decembrie 2029 am lucrat la ANP că funcționar public cu statut special,la această dată pensionandu-ma Începând din luna Mai ,,2020 lucrez in mediul privat.Intrebarea mea este daca mai pot beneficia de o încă pensie in Sistemul public de pensii(ce vechime minima îmi trebuie) și la ce vârstă pot primi pensie.Va multumesc
Răspunde
 27-01-2023
Vizitator
Buna seara.Va rog să mă lămuriți într-o problema legata de pensie.Intre anii 1986 luna iulie și 1991 luna Decembrie am lucrat in fabrica.De la 1 dec.1991 până la 06 Decembrie 2029 am lucrat la ANP că funcționar public cu statut special,la această dată pensionandu-ma Începând din luna Mai ,,2020 lucrez in mediul privat.Intrebarea mea este daca mai pot beneficia de o încă pensie in Sistemul public de pensii(ce vechime minima îmi trebuie) și la ce vârstă pot primi pensie.Va multumesc
Răspunde
 27-01-2023
Vizitator
Pentru stagiul de cotizare realizat dupa data pensionarii aveti dreptul sa cereti RECALCULAREA PENSIEI dvs - pentru a adauga la pensia pe care o primiti deja si perioada de cotizare realizata de dvs dupa data pensionarii adica si perioada in care ati lucrat in mediul privat.
Răspunde
 27-01-2023
Vizitator
Legea pensiilor 263/2010

SECŢIUNEA a 7-a
Stabilirea şi plata pensiilor
Art. 107

(1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.

(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

***(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.

(5) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) şi (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.

Observatie: aveti dreptul sa cereti recalcularea pensiei conform art.107 alin.4 din Legea 263/2010.
Răspunde
 27-01-2023
Vizitator
Prin recalcularea pensiei - la stagiul de cotizare realizat de dvs pana la data pensionarii se adauga stagiul de cotizare realizat de dvs dupa data pensionarii prin munca in mediu privat.
Răspunde
 27-01-2023
Vizitator
Dvs aveti dreptul la recalculare doar daca in perioada in care ati lucrat in domeniul privat dupa data pensionarii ati cotizat la sistemul public de pensii (ati PLATIT contributii de asigurari de pensii la stat):

- fie obligatoriu fiind angajat cu contract individual de munca in domeniul privat

- fie facultativ in cadrul unui PFA sau SRL personal (activitate independenta).
Răspunde
 01-03-2023
Vizitator
Sunt pensionat medical civil.Dar mai am 8 ani militar activ care nu au fost incluși în pensia medicală. La vârsta de 63 ani(am 62 acum) beneficiez de limita de vârsta. Cum și când beneficiez de cei 8 ani si ce condiții?
Răspunde
 02-09-2023
Vizitator
Pensionar angajat cu c.i.m plate ste cas.pensionar m.a.i.Multumesc.
Răspunde
 28-09-2023
Vizitator
Pensionar militar cu o vechime de 20 ani și grupa 1 la care sa acordat încă 10 ani în total 30 ani.
Din 2005 pena în prezent am cumulat o vechime de 18 ani în viața civilă.
Când pot beneficia de pensie civilă?
Mulțumesc!
Răspunde
 29-09-2023
Vizitator
La implinirea varstei de 65 ani.
Răspunde
 03-10-2023
Vizitator
Am fost pensionat ca militar in 2015 si apoi am lucrat inca 7 ani insistemul militar ca angajat civil 2016 - 2023). As vrea sa stiu ce acte imi trabuie ca sa obtin pensia civila avand in vedere ca in ultimii 7 ani am contribuit la sistemul de pensii. Locuiesc in judetul Dambovita
Răspunde
 12-10-2023
Vizitator
Bună ziua.Sotul meu are pensie de serviciu,a fost cadru militar,a lucrat in sistemul public 10 ani,a fost sfătuit să ceară recalcularea pensiei prin adăugarea acestor ani lucrați în perioade diferite,diferența care i a fost adăugată fiind fff mică.Snul acesta a împlinit 65 de ani.Poate cere pensie ptr cei 10 ani lucrați ,in baza contributivității?
Răspunde
 21-11-2023
Vizitator
Am fost militar angajat 12 ani plus armata 1 și 4luni .am fost disponibilizat con .ordinului 384 din 2006 aliniatul a.A drept de pensie militara ? MENTIONEZ CA AM56 DE ANI INPLINITI
Răspunde
 03-01-2024
Vizitator
Pensiile militare sunt raportate la anaf
Răspunde
 22-01-2024
Vizitator
dan-florian a scris pe 18-09-2021:
Buna ziua .Sunt pensionar militar din acest an,cu o vechime in sistemul militar de 15 ani.Am lucrat si in civilie, avand o vechime in munca de 18 ani ,dintre care 16,4 ani in grupa I de munca.Pot beneficia si de pensie in sistemul public de pensii? Daca da, cand anume si in ce condtii? Astept un raspuns pe e-mail sau pe site.Va multumesc.
Răspunde
 31-01-2024
Vizitator
Sunt pensionar militar. Am lucrat după ieșirea la pensie 7 ani în viața civilă. Când pot lua a doua pensie de la sistemul public? La ce vârstă?
Răspunde
 04-02-2024
Vizitator
Doresc să aflu dacă pot renunța la pensia militara și să solicit transformarea în pensie pe principiul cantributivitati.Am vechime ca militar 36 ani și ca civil după pensionare 14 ani în domeniu privat??
Mulțumesc.
Răspunde
Răspunde 2
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.