Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Re:pensie civila si pensie militara

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart  1  3
 04-02-2024
Vizitator
Sarea a să aflu dacă pot opta ca pensia militara să-i fie convertită în pensie civila pe principiul contributivității
Am 36 ani vechime ca militar și 14 în sistemul privat
Răspunde
 04-02-2024
Vizitator

Pot renunța la pensia militara și să mi se transforme în pensie civila cum a ma fost pe puncte??
Răspunde
 15-02-2024
Vizitator
Bună ziua. Am terminat Școala militară de ofițeri activi Panait Donici Rm Vâlcea arma construcții , promoția 1987. Am activat în MApN până în 2001 aprilie ieșind la cerere. Ulterior , până în prezent am lucrat la diferite firme de construcții. Vreau să știu dacă în prezent aș putea beneficia de pensie militară și care ar fi demersurile. Mulțumesc.
Răspunde
 04-04-2024
Vizitator
Am lucrat 2 ani si 8 luni ca militar angajat pe baza de contract in conditii speciale grupa I 1 an si 6 luni la an pot beneficia de pensie militara , sistemul public de pensii nu-mi ia in calcul aceasta vechime ?
Răspunde
 14-09-2024
Vizitator
Am iesit la pensie in data 10. O6 2012 si am mai lucrat inca 5 ani civil la SPCEP Ilfov.
In sistemul militar am o vechime de 37 ani, 11 luni si 25 de zile.
In anul 2020 am iesit la pensie, in cuantum de 379 lei fiind, pensie civila. Este corect? Cu respect Silvia Chircu
Răspunde
 16-12-2024
Vizitator
Avramescu I. a scris pe 03-01-2023:
La o emisiune TVdin dec 2022 Col,/r/ Dogaru presedintele sindicatului militarilor in rezerva a spus ca militarii activi si in pensie nu trebuie sa plateasca CASS. Stiti cumva care este aceasta lege? Multumesc

Art 1 legea 223/2015 pensii militare, art 141 Cod Fiscal,,, nu se retin CASS si CAS pentru ca deja le aveti in sistemul militar.

Speta publicata la data 20.04.2017

Referitor la: Codul fiscal

Domeniu:
9^2 Contributii sociale obligatorii

Subdomeniu:
01 Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri din salarii, venituri asimilate salariilor si venituri din pensii, precum si persoanele aflate sub protectia sau in custodia statului

Articol:

Scurta descriere:
CAS aferent veniturilor realizate de catre pensionarii militari

Intrebare
Se datoreaza contributii de asigurari sociale pentru veniturile din salarii realizate de catre pensionarii militari angajati cu contract de munca?

Raspuns
Potrivit Codului fiscal, se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, precum şi de către persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii.

Conform Legii privind pensiile militare de stat, dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este garantat de stat şi se exercită, prin sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

Ca urmare, veniturile din salarii realizate de catre pensionarii militari angajati cu contract de munca sunt exceptate de la plata contributiilor de asigurari sociale

Baza legala

Legea nr 227 / 2015 articolul 141 lit. b
Legea nr 223 / 2015 articolul 1
Răspunde
 16-12-2024
Vizitator
Avramescu I. a scris pe 03-01-2023:
La o emisiune TVdin dec 2022 Col,/r/ Dogaru presedintele sindicatului militarilor in rezerva a spus ca militarii activi si in pensie nu trebuie sa plateasca CASS. Stiti cumva care este aceasta lege? Multumesc

Art 1 legea 223/2015 pensii militare, art 141 Cod Fiscal,,, nu se retin CASS si CAS pentru ca deja le aveti in sistemul militar.

Speta publicata la data 20.04.2017

Referitor la: Codul fiscal

Domeniu:
9^2 Contributii sociale obligatorii

Subdomeniu:
01 Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri din salarii, venituri asimilate salariilor si venituri din pensii, precum si persoanele aflate sub protectia sau in custodia statului

Articol:

Scurta descriere:
CAS aferent veniturilor realizate de catre pensionarii militari

Intrebare
Se datoreaza contributii de asigurari sociale pentru veniturile din salarii realizate de catre pensionarii militari angajati cu contract de munca?

Raspuns
Potrivit Codului fiscal, se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, precum şi de către persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii.

Conform Legii privind pensiile militare de stat, dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este garantat de stat şi se exercită, prin sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

Ca urmare, veniturile din salarii realizate de catre pensionarii militari angajati cu contract de munca sunt exceptate de la plata contributiilor de asigurari sociale

Baza legala

Legea nr 227 / 2015 articolul 141 lit. b
Legea nr 223 / 2015 articolul 1
Răspunde
 20-02-2025

Am pensie civila ptr. 15,3 Ani activitate 698 Lei si pensie militara ptr. 5,2 Ani activitate, 1281 Lei (majorata la 1 Iulie 2024 de la 709Lei la 1281 Lei) Pensia civila nu mi-a fost majorata, pe motiv ca doar una din pensii se poate majora, respectiv cea din armata. Din cate am citit, toate pensiile se majoreaza!
Asa sa fie? Deci daca se vor majora din nou pensiile, candva! eu o sa raman toata viata cu pensia civila de 698 lei? si majorarea pensiei o sa fie numai cea din armata?
In internet nu am gasit absolut nimic despre majorarea pensiilor, cand ai doua pensii!
Va rog sa va interesati pentru mine si poate si pentru alti pensionari.
Va multumesc!
Răspunde
 20-02-2025

Dincuță Adrian a scris pe 15-02-2024:
Bună ziua. Am terminat Școala militară de ofițeri activi Panait Donici Rm Vâlcea arma construcții , promoția 1987. Am activat în MApN până în 2001 aprilie ieșind la cerere. Ulterior , până în prezent am lucrat la diferite firme de construcții. Vreau să știu dacă în prezent aș putea beneficia de pensie militară și care ar fi demersurile. Mulțumesc.

Da! Puteti beneficia de pensie militara, dupa 5 ani de activitate in MAPN!
Răspunde
 02-08-2026
Vizitator
Am 13 ani lucrati in sistemul militar si 27 de ani lucrati in sistemul civi. Cand pot iesi la pensie si in ce conditii? Pot iesi anticipat cu 40 de ani vechime?
Răspunde
 03-08-2026
Vizitator
1.In prezent dvs lucrați în domeniul militar sau în domeniul civil?

2.In prezent ce vârstă aveți și care este luna și anul nașterii dvs?
Răspunde
 03-08-2026
Vizitator
1.Referitor la pensia de serviciu pentru limita de vârstă legea prin art.16 e clara: aceasta pensie se acorda daca:

- cei în drept (militari, polițiști) se afla în activitate;

- au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă și

- au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu;

Raporturile de serviciu încetează prin pensionare de limita de vârstă.

Articolul 16 - Legea 223/2015

"(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;

b) au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 65 de ani.

Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare conform eșalonărilor prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la prezenta lege."
Răspunde
 03-08-2026
Vizitator
2.In ceea ce privește pensia de serviciu anticipata reglementată de art.17 din Legea 223/2015 se impun anumite precizări:

- astfel,art.17 prevede că vârsta standard trebuie sa fie diminuată cu 5 ani;

- de aici se poate interpreta că pensia de serviciu anticipata se acorda exact la data când cel în drept (militar, polițist) împlinește vârsta standard diminuată cu exact 5 ani;

- pentru ca pensia de serviciu anticipata sa se poată acorda și la o vârstă standard diminuată cu mai puțin de 5 ani (cu 4 ani, cu 3 ani, etc.) art.17 din lege ar fi trebuit să prevadă in mod expres că vârsta standard trebuie diminuata cu cel mult 5 ani (adică cu 5 ani și mai puțin de 5 ani);

- astfel, daca varsta standard se diminuează cu mai puțin de 5 ani, adică cu pana in 5 ani (cu 4 ani, cu 3 ani, etc.) atunci ar trebui sa aibă loc pensionarea de serviciu anticipată parțială și nu pensionarea de serviciu anticipata, pentru motivele prezentate mai sus;

- la data pensionarii de serviciu anticipate cel în drept (militar, polițist) trebuie sa se afle în activitate;

În cazul acestei pensionari, activitatea militarului, polițistului trebuie sa înceteze în unul din cazurile prevăzute la art.17 lit.a sau lit.b din lege.

Articolul 17 - Legea 223/2015

"(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ condițiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b), au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă diminuată cu 5 ani și se află în una dintre următoarele situații:

a) sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;

b) sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

(2) La acordarea pensiei de serviciu anticipate, diminuarea vârstei standard de pensionare cu 5 ani prevăzută la alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative."

Articolul 20 - Legea 223/2015

"La împlinirea vârstei prevăzute de prezenta lege pentru obținerea pensiei militare de serviciu pentru limită de vârstă, pensia de serviciu anticipată devine, din oficiu, pensie de serviciu pentru limită de vârstă."
Răspunde
 03-08-2026
Vizitator
3.De asemenea, și conform art.18 din Legea 223/2015, care reglementează pensia de serviciu anticipata partiala se impun anumite precizări cu privire la vârsta de pensionare:

- acest articol nu prevede în mod expres varsta la care sau până la care cel în drept (militar, polițist) se poate pensiona astfel că acesta se poate pensiona cu pensie de serviciu anticipata partiala la o vârstă care nu poate fi mai mică de 45 ani;

- aceasta vârstă se poate situa fie înainte de reducerea vârstei standard cu 5 ani fie după reducerea vârstei standard de 5 ani deoarece art.18 din lege nu prevede o anumită varsta;

- dar nu se poate situa exact la data reducerii vârstei standard cu 5 ani când are loc pensionarea de serviciu anticipata;

- vârsta minimă de 45 ani este prevăzută de art.21 din Legea 223/2015;

- la data pensionarii de serviciu anticipate parțiale cel în drept (militar, polițist) trebuie sa se afle în activitate;

În cazul acestei pensionari, activitatea militarului, polițistului trebuie sa înceteze în unul din cazurile prevăzute la art.18 lit.a sau lit.b din lege.

Articolul 18 - Legea 223/2015

"(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, și care se află în una dintre următoarele situații:

a) sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;

b) sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

(2) Cuantumul pensiei anticipate parțiale pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special în activitate prevăzuți la alin. (1) se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliți în condițiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.

(3) La împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parțială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin raportare la vechimea cumulată calculată la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu."
Răspunde
 03-08-2026
Vizitator
Lucrez in domeniul civil. Data nasterii - 08.09.1969. Mentionez ca mi-am dat demisia din domeniul militar si m-am angajat sa lucrez in domeniul civil. Multumesc.
Răspunde
 04-08-2026
Vizitator
5.Pensia de serviciu de limita de vârstă poate fi acordată și în cazul în care vârsta standard de pensionare este redusă pentru grupe și condiții de muncă daca sunt îndeplinite cerințele de vechime prevăzute de art.16 alin.1 lit.b din Legea 223/2015 - conform art.21 din Legea 223/2015.

Articolul 21 - Legea 223/2015

"(1) Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care, la data trecerii în rezervă/retragere sau încetării raporturilor de serviciu, îndeplinesc condițiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b), au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2).

(2) Reducerea vârstei standard de pensionare, potrivit alin. (1) sau în alte condiții stabilite prin acte normative, nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin reducere, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani.

(3) De reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la alin. (1) beneficiază și militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care, la data depunerii cererii de pensionare, îndeplinesc condițiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b) și care se regăsesc în una dintre următoarele situații:

a) au fost trecuți în rezervă în conformitate cu art. 45 alin. (1) lit. a), b), e), g) și h) din Legea nr. 384/2006, cu modificările și completările ulterioare;

b) au fost trecuți în rezervă ori le-au încetat raporturile de serviciu din motive neimputabile acestora, ca urmare a reorganizării unității militare sau a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive ori nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale."
Răspunde
 04-08-2026
Vizitator
Va răspund la întrebare.
Răspunde
 04-08-2026
Vizitator
6.Daca militarii, polițistii care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condițiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puțin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliți în condițiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24 - conform art.19 din Legea 223/2015.

Articolul 19 - Legea 223/2015

"Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condițiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puțin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliți în condițiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24."
Răspunde
 04-08-2026
Vizitator
7.Daca militarii, polițiștii care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condițiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) și b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplinește condițiile cumulative de pensionare, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 19.

În acest caz, militarii, polițiștii pot primi pensie civilă daca au un stagiu de cotizare contributiv de minim 15 ani.

Articolul 26 - Legea 223/2015

"(1) Pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă sau a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condițiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) și b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplinește condițiile cumulative de pensionare, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 19.

(2) Între sistemul pensiilor militare de stat și sistemul public de pensii, precum și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condițiile alin. (1).

(3) În situația prevăzută la alin. (1), pensia militară de stat se stabilește doar pentru perioadele de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24, la calculul pensiei de invaliditate stagiul potențial se acordă doar de către ultimul sistem în care persoana a fost asigurată."
Răspunde
 04-08-2026
Vizitator
"Am 13 ani lucrati in sistemul militar si 27 de ani lucrati in sistemul civi. Cand pot iesi la pensie si in ce conditii? Pot iesi anticipat cu 40 de ani vechime?

Lucrez in domeniul civil. Data nasterii - 08.09.1969. Mentionez ca mi-am dat demisia din domeniul militar si m-am angajat sa lucrez in domeniul civil. Multumesc."

Dvs vă puteți pensiona astfel:

- cu pensie de serviciu (militară) la data împlinirii vârstei standard de pensionare de 59 ani și 10 luni, mai precis în data de 8 iulie 2029 conform art.19 din Legea 223/2015 - deoarece aveți peste 10 ani lucrați în sistemul militar (aveți 13 ani in sistemul militar)

Și

- cu pensie civila de limita de vârstă la data când veți împlini 65 de ani - conform Legii 360/2023 deoarece aveți stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani realizat (aveți în prezent 27 ani in sistemul civil).

Daca dvs doriți să vă pensionati numai cu pensie civila prin adăugarea celor 13 ani din sistemul militar la cei 27 ani din sistemul civil ați avea dreptul să ieșiți la pensie de limita de varsta la vârsta de 60 ani in civil conform art.56 din Legea 360/2023.

Dar având în vedere că dvs aveți dreptul să ieșiți la pensie cu pensie de serviciu (militară) la vârsta de 59 ani și 10 luni deci înainte de 60 ani este bine sa vă pensionati cu pensie de serviciu (militară) la împlinirea vârstei de 59 ani și 10 luni conform art.19 din Legea 223/2015 și cu pensie civila de limita de vârstă când veți împlini 65 ani conform Legii 360/2023.
Răspunde
RăspundeStart  1  3
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.