Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Re:pensie civila si pensie militara

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart  1  3 Final
 04-02-2024
Vizitator
Sarea a să aflu dacă pot opta ca pensia militara să-i fie convertită în pensie civila pe principiul contributivității
Am 36 ani vechime ca militar și 14 în sistemul privat
Răspunde
 04-02-2024
Vizitator

Pot renunța la pensia militara și să mi se transforme în pensie civila cum a ma fost pe puncte??
Răspunde
 15-02-2024
Vizitator
Bună ziua. Am terminat Școala militară de ofițeri activi Panait Donici Rm Vâlcea arma construcții , promoția 1987. Am activat în MApN până în 2001 aprilie ieșind la cerere. Ulterior , până în prezent am lucrat la diferite firme de construcții. Vreau să știu dacă în prezent aș putea beneficia de pensie militară și care ar fi demersurile. Mulțumesc.
Răspunde
 04-04-2024
Vizitator
Am lucrat 2 ani si 8 luni ca militar angajat pe baza de contract in conditii speciale grupa I 1 an si 6 luni la an pot beneficia de pensie militara , sistemul public de pensii nu-mi ia in calcul aceasta vechime ?
Răspunde
 14-09-2024
Vizitator
Am iesit la pensie in data 10. O6 2012 si am mai lucrat inca 5 ani civil la SPCEP Ilfov.
In sistemul militar am o vechime de 37 ani, 11 luni si 25 de zile.
In anul 2020 am iesit la pensie, in cuantum de 379 lei fiind, pensie civila. Este corect? Cu respect Silvia Chircu
Răspunde
 16-12-2024
Vizitator
Avramescu I. a scris pe 03-01-2023:
La o emisiune TVdin dec 2022 Col,/r/ Dogaru presedintele sindicatului militarilor in rezerva a spus ca militarii activi si in pensie nu trebuie sa plateasca CASS. Stiti cumva care este aceasta lege? Multumesc

Art 1 legea 223/2015 pensii militare, art 141 Cod Fiscal,,, nu se retin CASS si CAS pentru ca deja le aveti in sistemul militar.

Speta publicata la data 20.04.2017

Referitor la: Codul fiscal

Domeniu:
9^2 Contributii sociale obligatorii

Subdomeniu:
01 Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri din salarii, venituri asimilate salariilor si venituri din pensii, precum si persoanele aflate sub protectia sau in custodia statului

Articol:

Scurta descriere:
CAS aferent veniturilor realizate de catre pensionarii militari

Intrebare
Se datoreaza contributii de asigurari sociale pentru veniturile din salarii realizate de catre pensionarii militari angajati cu contract de munca?

Raspuns
Potrivit Codului fiscal, se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, precum şi de către persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii.

Conform Legii privind pensiile militare de stat, dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este garantat de stat şi se exercită, prin sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

Ca urmare, veniturile din salarii realizate de catre pensionarii militari angajati cu contract de munca sunt exceptate de la plata contributiilor de asigurari sociale

Baza legala

Legea nr 227 / 2015 articolul 141 lit. b
Legea nr 223 / 2015 articolul 1
Răspunde
 16-12-2024
Vizitator
Avramescu I. a scris pe 03-01-2023:
La o emisiune TVdin dec 2022 Col,/r/ Dogaru presedintele sindicatului militarilor in rezerva a spus ca militarii activi si in pensie nu trebuie sa plateasca CASS. Stiti cumva care este aceasta lege? Multumesc

Art 1 legea 223/2015 pensii militare, art 141 Cod Fiscal,,, nu se retin CASS si CAS pentru ca deja le aveti in sistemul militar.

Speta publicata la data 20.04.2017

Referitor la: Codul fiscal

Domeniu:
9^2 Contributii sociale obligatorii

Subdomeniu:
01 Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri din salarii, venituri asimilate salariilor si venituri din pensii, precum si persoanele aflate sub protectia sau in custodia statului

Articol:

Scurta descriere:
CAS aferent veniturilor realizate de catre pensionarii militari

Intrebare
Se datoreaza contributii de asigurari sociale pentru veniturile din salarii realizate de catre pensionarii militari angajati cu contract de munca?

Raspuns
Potrivit Codului fiscal, se exceptează de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, precum şi de către persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii.

Conform Legii privind pensiile militare de stat, dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este garantat de stat şi se exercită, prin sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

Ca urmare, veniturile din salarii realizate de catre pensionarii militari angajati cu contract de munca sunt exceptate de la plata contributiilor de asigurari sociale

Baza legala

Legea nr 227 / 2015 articolul 141 lit. b
Legea nr 223 / 2015 articolul 1
Răspunde
 20-02-2025

Am pensie civila ptr. 15,3 Ani activitate 698 Lei si pensie militara ptr. 5,2 Ani activitate, 1281 Lei (majorata la 1 Iulie 2024 de la 709Lei la 1281 Lei) Pensia civila nu mi-a fost majorata, pe motiv ca doar una din pensii se poate majora, respectiv cea din armata. Din cate am citit, toate pensiile se majoreaza!
Asa sa fie? Deci daca se vor majora din nou pensiile, candva! eu o sa raman toata viata cu pensia civila de 698 lei? si majorarea pensiei o sa fie numai cea din armata?
In internet nu am gasit absolut nimic despre majorarea pensiilor, cand ai doua pensii!
Va rog sa va interesati pentru mine si poate si pentru alti pensionari.
Va multumesc!
Răspunde
 20-02-2025

Dincuță Adrian a scris pe 15-02-2024:
Bună ziua. Am terminat Școala militară de ofițeri activi Panait Donici Rm Vâlcea arma construcții , promoția 1987. Am activat în MApN până în 2001 aprilie ieșind la cerere. Ulterior , până în prezent am lucrat la diferite firme de construcții. Vreau să știu dacă în prezent aș putea beneficia de pensie militară și care ar fi demersurile. Mulțumesc.

Da! Puteti beneficia de pensie militara, dupa 5 ani de activitate in MAPN!
Răspunde
RăspundeStart  1  3 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.