Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
24-01-2023 |
 | Carp Mircea Vizitator |
| Pensia se plateste pe luna in curs. Ultima pensie la care acea reptul sotul d-voastra a fost luna Aprilie 2022. | |
|
|
|
24-01-2023 |
| Repet: Ultima pensie la care avea dreptul este cea de pe luna Aprilie 2022. | |
|
|
|
07-02-2023 |
 | Stefan Vizitator |
| O situatie mai particulara. O persoana decedat pe 31 ianuarie, certificatul de deces este eliberat pe 1 februarie. A venit postasul cu pensia dar nu am putut sa o incasam. Intrebarea 1: Mai are drept la pensie pe luna Februarie ? Intrebarea 2: Poate opta sotul supravietuitor pentru pensia decedatului? Era cu cca 40% mai mare. Multumesc | |
|
|
|
08-02-2023 |
 | Lex Vizitator |
| 1.Are drept la pensia pe luna februarie deoarece aceasta se prescrie,inceteaza dupa 3 ani. 2.Sotul supravietuitor poate opta pentru pensia decedatului conform Legii 263/2010. | |
|
|
|
08-02-2023 |
 | Lex Vizitator |
| Legea pensiilor publice 263/2010 CAPITOLUL IV Pensii SECŢIUNEA a 5-a Pensia de urmaş Art. 85 (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. (2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus. | |
|
|
|
08-02-2023 |
 | Lex Vizitator |
| Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas in conditiile art.85 din Legea 263/2010. | |
|
|
|
13-02-2023 |
 | Adrianabogdan47@gmail.com Vizitator |
| Bună ziua dacă mamaia mea a decedat pe data de 27 .01.2023 ne mai putem încadra sa ne lu-ăm măcar o rămășițe pe luna februarie? | |
|
|
|
13-02-2023 |
| Nu. Pensia pe luna Ianuarie a fost incasata. | |
|
|
|
14-02-2023 |
 | MM Vizitator |
| Mama mea a decedat in 21 ianuarie 2023, iar pensia o primea pe data de 12-14 ale lunii, adica a primit in decembrie. Pentru luna ianuarie mai primeste pensia in februarie? Va multumesc | |
|
|
|
14-02-2023 |
| Mama daca a decedat in 21 Ianuarie 2023 a incasat pensia pe luna Ianuarie 2023 in intervalul 12-14 Ianuarie 2023. In concluzie: A incasat pensia pe luna decesului, nu are ce pensie sa mai primeasca. | |
|
|
|
16-02-2023 |
 | Florin F. Vizitator |
| Buna ziua, am de ridicat pensia in urma decesului unei matusi. Am facut succesiunea in care apare ca sunt unic mostenitor. Am fost la Casa de pensii Sector 6 cu toate actele specificate pe site-ul institutiei: -- cerere (anexa nr. 9); – certificatul de deces, în copie; – actul de identitate al solicitantului (copie); – acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (copie); – certificatul de moştenitor (copie); – copia cuponului de plată a pensiei persoanei decedate, după caz. Doamna de la ghiseu refuza sa imi primeasca actele pentru motivul ca in certificatul de mostenitor cu apare inscris ca am de ridicat pensia pentru luna in care a decedat si valoarea. Mai mult, mi-a spus ca nu are de unde sa stie ca era pensionara la data decesului in conditiile in care aveam si talonul de pensie in original la dosar. Am fost la notar insa dumnealui nu poate confirma ca nu a fost ridicata pensia in luna decesului si suma pe care ar trebui sa o primesc. Este normal comportamentul doamnei de la ghiseul Casei de Pensii Sector 6? Nu e normal ca aceste lucruri sa fie in evidenta Casei de Pensii? Exista undeva in lege, stipulat ca trebuie trecuta suma si pe ce luna ar fi de incasat, in certificatul de mostenitor? Va multumesc. Florin F. | |
|
|
|
06-03-2023 |
 | Elena Enache Vizitator |
| Soțul meu a murit pe data de 20 februarie mai pot loa pensia pe 5 martie | |
|
|
|
06-03-2023 |
| Nu. Ultima pensie in plata a fost cea pe luna februarie 2023. | |
|
|
|
21-03-2023 |
 | CRISTIAN G. Vizitator |
| In cazul in care pensionarul care are cont bancar si care primeste de ani de zile pensia pe card, dupa decesul lui care este pana in alimentarea contului din luna decesului, famila (sot/sotie copil), ce trebuie sa faca, avand acel card in administrare ? | |
|
|
|
21-03-2023 |
 | CRISTIAN G. Vizitator |
| In cazul in care pensionarul care are cont bancar si care primeste de ani de zile pensia pe card, dupa decesul lui care este pana in alimentarea contului din luna decesului, famila (sot/sotie copil), ce trebuie sa faca, avand acel card in administrare ? .... Trebuie sa asteptam ultima alimentare a contului si mergem la ATM sa ridicam ultima pensie din luna decesului, sau ne indreptam si urmam pasii solicitarii pensiei spre ghiseele casei de pensie ??? | |
|
|
|
21-03-2023 |
 | Alexandru Vizitator |
| Sotiea a decedat 17.03.2023 mai primește pensia în Aprilie | |
|
|
|
22-03-2023 |
| |
|
|
22-03-2023 |
 | Ioni Vizitator |
| Buna seara! Mama mea a decedat in luna ianuarie 2023,ea avea doua pensii una a ei si una de urmas.As avea o intrebare daca ma poate ajuta cineva?Nu a primit decit una dar cred ca normal era sa l-e primeasca pe amindoua. Va multumesc! | |
|
|
|
30-03-2023 |
 | Lisa Vizitator |
| Dacă a decedat p 25.03 2023 mai primește pensie p 10 04 2023? | |
|
|
|
30-03-2023 |
 | Lisa Vizitator |
| Dacă a decedat p 25.03 2023 mai primește pensie p 10 04 2023? | |