Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
26-11-2019 |
 | Adriana Vizitator |
| Stie cineva daca sa stabilit indicele de corectie pt. ,2020? Din calcule trebuie sa iasa mai mare ca in 2019,dar nu stiu daca se va respecta.... | |
|
|
|
26-11-2019 |
 | Carp Vizitator |
| Se va stabili prin legea bugetului asigurarilor de stat. | |
|
|
|
26-11-2019 |
 | Adriana Vizitator |
| |
|
|
03-12-2019 |
 | Anton Aurel Vizitator |
| |
|
|
09-12-2019 |
| Am stagiu de cotizare 38 de ani din care 19 ani în grupa a 2 a și 3 ani condiții deosebite. Stagiu militar 1 an și 7 luni. Având în vedere modificarea făcută la legea pensiilor cu acordarea a 4 luni pt 1 an de grupa când mă pot pensiona. Născut 19.04.1962. Vă mulțumesc | |
|
|
|
09-12-2019 |
 | Carp Vizitator |
| Limita de varsta la 57 ani si 8 luni. | |
|
|
|
09-12-2019 |
| Vă mulțumesc. Sănătate să aveți. Sărbători fericite. | |
|
|
|
10-12-2019 |
| Dacă depun dosarul de pensionare în 20.12.2019 indicele de corecție se aplică cel existent la data respectivă sau cel de la emiterea deciziei, să zicem 20.02.2020?Vă mulțumesc. | |
|
|
|
10-12-2019 |
 | Carp Vizitator |
| |
|
|
11-12-2019 |
| |
|
|
11-12-2019 |
| Cu experiența pe care o aveți și cu informațiile pe care le dețineți ar fi mai bine să depun dosarul după 01 ianuarie? Vă mulțumesc. | |
|
|
|
11-12-2019 |
 | Carp Vizitator |
| Daca nu stiu, nu ma pot lasa in presupuneri. Aveti urmatoarea varianta: Depuneti la final de an 2019, dosarul. Apoi puteti sa apelati la prevederile legii 263/2010 Art.106 (3) În termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului. | |
|
|
|
11-12-2019 |
 | Carp Vizitator |
| Mai aveti la dispozitie si: Art.103 (4) Cererea de pensionare, depusă conform prevederilor alin. (2) sau (3), poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare. | |
|
|
|
11-12-2019 |
| |
|
|
17-12-2019 |
 | Adriana Vizitator |
| Din cate apare pe internet,indicele de corectie pt 2020 ar fi 1,41. Oare ramane asa? Ar fi f.bine. | |
|
|
|
17-12-2019 |
 | Consultant Vizitator |
| Indicele de corectie se calculeaza anual ca raport intre 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată (art.170 din Legea 263/2010). Castigul salarial mediu brut inregistrat pe anul precedent (plusul) determina cresterea indicelui de corectie, iar majorarea valorii punctului de pensie determina micsorarea indicelui de corectie. Acest indice de corectie s-a aplicat la punctajul mediu anual al pensionarului, incepand cu anul 2013. | |
|
|
|
17-12-2019 |
 | Carp Vizitator |
| Informatiile sunt pentru 1,41 https://adevarul.ro/economie/bani/buget-2020-indice-corectie-cei-ies-pensie-anul-viitor-salariul-mediu-net-bugetul-pensii-1_5df8776e5163ec4271198f5e/index.html | |
|
|
|
17-12-2019 |
 | Consultant Vizitator |
| In opinia mea, Valoarea punctului de pensie reprezinta o contributie medie lunara, care se calculeaza ca procent din salariul mediu brut lunar. Pentru a nu varia de la luna la luna, valoarea punctului de pensie poate fi stabilita anual ca procent din media salariilor medii brute lunare pe anul precedent. Media salariilor medii brute lunare pe anul precedent se calculeaza astfel: se aduna salariile medii brute lunare din toate cele 12 luni din anul precedent, iar suma lor se imparte la 12. In opinia mea, castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent reprezinta plusul sau cresterea realizata pe anul precedent, care se poate stabili fie ca diferenta dintre suma salariilor medii brute lunare din anul precedent si suma salariilor medii brute lunare pe anul dinaintea lui SAU ca diferenta dintre media salariilor medii brute lunare pe anul precedent si media salariilor medii brute lunare pe anul dinaintea lui. | |
|
|
|
17-12-2019 |
 | Consultant Vizitator |
| Cand se modifica valoarea punctului de pensie si/sau castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent trebuie modificat si indicele de corectie, conform raportului prevazut de art.170 din Legea 263/2010. | |
|
|
|
18-12-2019 |
 | Consultant Vizitator |
| In cazul in care valoarea punctului de pensie se calculeaza ca procent din media salariilor medii brute lunare pe anul precedent, in opinia mea, nu se mai justifica si nu mai trebuie calculat un indice de corectie, deoarece castigul, cresterea, plusul realizat pe anul precedent (sau pierderea, minusul realizat pe anul precedent) este inclusa in valoarea punctului de pensie. Daca valoarea punctului de pensie are o valoare deja stabilita care se actualizeaza anual cu rata inflatiei, atunci se justifica calcularea unui indice de corectie in cazul in care valoarea punctului de pensie ar scadea prea mult, ar ramane in urma fata de media salariilor medii brute lunare pe anul precedent si nu ar cuprinde cresterea, plusul realizat pe anul precedent si invers daca valoarea punctului de pensie dinainte stabilita ar creste prea mult, ar lua-o inainte fata de media salariilor medii brute lunare pe anul precedent si nu ar cuprinde scaderea, minusul realizat pe anul precedent. Mai precis, indicele de corectie trebuie sa corecteze majorarea sau, invers, scaderea salariului mediu brut lunar corespunzator (din care se calculeaza procentul) valorii punctului de pensie dinainte stabilita si actualizata anual cu rata inflatiei fata de media salariilor medii brute lunare pe anul precedent (am explicat cum se calculeaza aceasta medie). Cand este vorba de o valoare a punctului de pensie dinainte stabilita, depinde de politica statului daca aplica un indice de corectie la punctajul mediu anual al pensionarului, numai in cazul realizarii unei cresteri, unui plus pe anul precedent sau si in situatia realizarii unei scaderi, unui minus pe anul precedent. Castigul salarial mediu brut pe anul precedent poate reprezenta atat o crestere, un plus pe anul precedent fata de anul de dinaintea lui, dar poate reprezenta si media salariilor medii brute lunare pe anul precedent. In opinia mea, indicele de corectie ar trebui calculat in mod asemanator cu modul de calcul prevazut la art.170 din Legea 263/2010 dar nu la fel, nu asa. De exemplu, si procentul de 43,3% poate suferi unele modificari - depinde de situatie. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |