Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Re:Re:Re:Re:Re:Indice de corectie 2020

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart  4  6 Final
 22-02-2020
Vizitator
Raspuns d-nul Ion:

1.In cazul in care dvs ati depus si o cerere de recalculare a pensiei pentru limita de varsta pana la data emiterii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, data care eu am presupus ca este 27 noiembrie 2019,

2.in vederea adaugarii la cuantumul pensiei pentru limita de varsta si a perioadelor lucrate, a stagiului de cotizare realizat intre data pensionarii anticipate 9 octombrie 2019 si data pensionarii pentru limita de varsta 17 noiembrie 2019,

3.atunci, ati fi avut dreptul sa depuneti o cerere de anulare a deciziei de pensionare pentru limita de varsta primita pe data de 27 noiembrie 2019, in termenul legal de 30 de zile de la data comunicarii acestei decizii, conform art.98 alin.9 din Legea nr.127/2019,

4.motivand, ca decizia de pensionare pentru limita de varsta a fost recalculata atat din oficiu, de catre Casa Teritoriala de Pensii, cat si la cererea dvs expresa de recalculare,

5.si mai mult decat atat, pentru prima cerere de pensionare anticipata de pe data de 9 octombrie 2019, nu v-a fost emisa si o decizie de pensionare anticipata, singura decizie care v-a fost emisa in temeiul acestei cereri de pensionare, fiind decizia de pensionare pentru limita de varsta,

5.dar, s-a implinit termenul legal de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta (27 noiembrie 2019), astfel ca dvs nu mai aveti dreptul acum sa depuneti o cerere de anulare a acestei decizii,

6.si prin urmare, veti ramane cu indicele de corectie de la data inscrierii initiale la pensie, corespunzator cererii de pensionare anticipata, depusa de dvs la data de 9 octombrie 2019.

Jurist
Răspunde
 22-02-2020
Vizitator

Nu am depus nici o cerere de recalculare,am depus o cerere de pensionare aticipata pe 9 oct 2019 avid 20 de ani de gr 2,virsta de 60 de ani,iar reducerea conf legii 263/2010 era de 4,6 ani cu o anticipare de 6 luni,am avut peste 44 dr ani lucrati anticiparea era fera penalizare,legal pe data de 17 noiembrie cind dosarui era in lucru trebuia sa mi se faca trecerea de la pensia anticipata la pensia la limita de virsta fars sa mai drpun eu nici o cerere avind pe 17 noim.conf noi legi o reducere a virstei de 6,8 ani,cea care imi calcula dosarul nu si-a facut treaba ,corect si in loc de pensie la limita de virsta ,a trimes decizia cu pensie anticipa ,eu ce trebuia sa fac daca casa de pensii a gresit
Răspunde
 22-02-2020
Vizitator
Nu am depus nici o cerere de recalculare,am depus o cerere de pensionare aticipata pe 9 oct 2019 avid 20 de ani de gr 2,virsta de 60 de ani,iar reducerea conf legii 263/2010 era de 4,6 ani cu o anticipare de 6 luni,am avut peste 44 dr ani lucrati anticiparea era fera penalizare,legal pe data de 17 noiembrie cind dosarui era in lucru trebuia sa mi se faca trecerea de la pensia anticipata la pensia la limita de virsta fars sa mai drpun eu nici o cerere avind pe 17 noim.conf noi legi o reducere a virstei de 6,8 ani,cea care imi calcula dosarul nu si-a facut treaba ,corect si in loc de pensie la limita de virsta ,a trimes decizia cu pensie anticipa ,eu ce trebuia sa fac daca casa de pensii a gresit
Răspunde
 22-02-2020
Vizitator
Daca aveti decizia de pensionare anticipata ati fi avut dreptul conform art.106 alin.3 din Legea nr.263/2010 sa depuneti in termenul legal de 30 de zile de la data de 27 noiembrie 2019 cand ati primit aceasta decizie, pana pe data de 27 decembrie 2019 inclusiv, cererea de anulare a deciziei de pensionare anticipata.

Prin anularea deciziei de pensionare anticipata ati fi anulat si cererea de pensionare anticipata corespunzatoare indicelui de corectie initial, si ati fi avut dreptul sa depuneti acum, in luna februarie, o noua cerere de pensionare pentru limita de varsta, care sa intre sub incidenta noului indice de corectie de 1,41.

Dar cum termenul legal de 30 de zile a expirat pe data de 27 decembrie 2019, dvs nu mai aveti acum dreptul sa beneficiati de noul indice de corectie de 1,41 si veti ramane cu indicele de corectie corespunzator cererii initiale de pensionare anticipata, pentru care vi s-a emis decizia de pensionare anticipata, pe care dvs nu mai aveti cum sa o anulati, termenul legal fiind implinit - conform art.170 alin.2 din Legea nr.263/2010.

Jurist: acelasi.
Răspunde
 23-02-2020
Vizitator
Casa Teritoriala de Pensii v-a emis corect, conform legii decizia de pensionare anticipata de admitere a cererii dvs de pensionare anticipata depusa pe data de 9 octombrie 2019.
Răspunde
 23-02-2020
Vizitator
Datorita faptului ca dvs nu mai puteti anula decizia de pensionare anticipata, termenul legal de 30 de zile fiind implinit, fiind expirat, dvs de acum inainte trebuie sa primiti decizia de pensionare pentru limita de varsta, emisa de Casa Teritoriala de Pensii, din oficiu, prin tranformarea si recalcularea din oficiu a pensiei anticipate fara penalizare in pensie pentru limita de varsta.

Pe decizia dvs de pensionare pentru limita de varsta, veti avea trecut acelasi indice de corectie care este trecut si pe decizia de pensionare anticipata, ca fiind indicele de corectie care vi s-a aplicat o singura data la inscrierea initiala la pensie, pe data de 9 octombrie 2019 cand ati depus cererea de pensionare anticipata (fara penalizare).

Jurist: acelasi.
Răspunde
 23-02-2020
Vizitator
1.Chiar daca dvs ati depus la data de 17 noiembrie 2019 cand ati implinit varsta standard pentru pensie de limita de varsta si o cerere de recalculare a pensiei pentru limita de varsta,

2.cerere de recalculare prin care dvs ati solicitat si adaugarea perioadelor lucrate, a stagiului de cotizare realizat intre data pensionarii anticipate - 9 octombrie 2019 si data pensionarii pentru limita de varsta - 17 noiembrie 2019,

3.dvs ati avea dreptul sa depuneti o cerere de anulare a deciziei de pensie pentru limita de varsta, in termenul legal de 30 de zile de la data la care aceasta decizie de pensie pentru limita de varsta va fi emisa si comunicata catre dvs de Casa Teritoriala de Pensii - conform art.98 alin.9 din Legea nr.127/2019,

4.motivand ca este o decizie de pensie pentru limita de varsta, emisa de Casa Teritoriala de Pensii, prin recalculare atat din oficiu cat si prin recalculare la cererea dvs,

5.dar, chiar daca va fi admisa, totusi, cererea dvs de anulare a deciziei de pensie pentru limita de varsta de catre Casa Teritoriala de Pensii,

6.dvs nu mai puteti beneficia de noul indice de corectie de 1,41, deoarece aveti emisa deja o decizie de pensie anticipata prin care vi s-a admis cererea initiala de pensionare anticipata,

7.si prin urmare veti beneficia si veti ramane cu indicele de corectie corespunzator inscrierii initiale la pensie pe data de 9 octombrie 2019, indice trecut si pe decizia de pensie anticipata.

Jurist
Răspunde
 23-02-2020
Vizitator
1.Daca pana acum dvs nu ati depus si o cerere de recalculare a pensiei pentru limita de varsta pentru perioadele lucrate de dvs dupa data pensionarii anticipate, adica dupa data de 9 octombrie 2019 si pana in prezent,

2.dvs aveti dreptul sa depuneti o cerere de recalculare a pensiei pentru limita de varsta o singura data intr-un an, in mod normal, dupa data la care va fi emisa si comunicata decizia de pensie pentru limita de varsta catre dvs de Casa Teritoriala de Pensii - conform art.107 alin.4 din Legea nr.263/2010 si art.98 alin.7 din Legea nr.127/2019.

1.Pensia anticipata nu v-a fost pusa in plata, ci v-a fost suspendata pe motiv ca dvs ati lucrat in perioada 9 octombrie 2019 - 17 noiembrie 2019 si ati primit numai salariul nu ati primit si pensia anticipata,

2.iar pensia pentru limita de varsta o veti primi cumulat cu salariul dvs, daca mai lucrati si dupa data pensionarii pentru limita de varsta, deci veti primi atat pensia pentru limita de varsta, stabilita in decizia ce va fi emisa, cat si salariul dvs.
Răspunde
 23-02-2020
Vizitator
(...)decizia de pensie pentru limita de varsta ce va fi emisa(...)
Răspunde
 23-02-2020
Vizitator
Eu consider ca, anularea unei decizii de pensie emisa la cererea de recalculare depusa de pensionar dupa data pensionarii are ca efect si anularea cererii de recalculare, asa cum anularea unei decizii de pensie prin care s-a admis o cerere de pensionare, are ca efect anularea cererii de pensionare si, in ambele situatii, pensionarul trebuie sa depuna o noua cerere de pensionare pentru a primi din nou pensie.

Jurist: Maria Floricel, Piatra Neamt
Răspunde
 23-03-2020
Vizitator
Pensionat pt. inv. grad III. in data de 20.05.2004.In data de 7.11.2014 am trcut la pensie pentru limita de varsta. Daca am drept la aplicarea indicelui de crectie ,avand in vedere disp.CCR nr 702 din 2019 prin care corecteaza inscrierea initiala la pensie. cu cat si de cand? Va multumesc.
Răspunde
 08-06-2020
Vizitator
Am iesit la pensie partial-anticipata în 23 iulie 2011 iar la pensie de varsta la23 iulie 2016 ! Am dreptul la regularizare a pensiei cu indicele de corectie???
Multumesc anticipat!
Răspunde
 08-06-2020
Vizitator
Nu.
Răspunde
 14-07-2020
Vizitator
În data de 5 martie 2020 am depus decizia de încetare a pensiei de boală începând cu data de 04.03.2020, solicitând trecerea la pensia de drept. La valoarea de 1083 de lei mi sa adăugat 61 de lei, menționând că voi mai beneficia de 1,20 indice de corecție aplicabil în 2019, deoarece Decizia mi-a fost dată retroactiv cu data de 17.11.2019, deși a fost emisă la data de 25 martie și asta la cerere mea. DECIZIA DEFINITIVĂ CU INDICELE DE CORECTIE DE 1:20 A FOST EMISĂ CU DAATA DE 02.07.2020.
Întreb e posibil să mi se aplice indicele la data emiteri deciziei, adică 1,41 ?
La stabilirea punctajului mediu anual, cei 16 și 1 lună și 5 zile nu au nici o influență ?
Poate mă ajutați! Mulțumesc anticipat !
Răspunde
 15-07-2020
Vizitator
Chiar daca decizia a fost emisa in 02/07/2020 veti ramane tot cu indicele de corectie de 1,2.
In ceea ce privesc cei 61 de lei, postati:
-Punctajul mediu anual din decizia de deschidere de drepturi la pensie de invaliditate.
La fel si din decizia din 02/07/2020.
Data deschiderii drepturilor la pensie de invaliditate(punerii in plata).
-Stagiul complet de cotizare din ambele descizii.
Răspunde
 27-10-2020
Vizitator
Acest indice de corecție de 1,41 am înțeles că se aplică în acest an pt ca anul următor când se vor recalcula pensiile pe criterii de studii aceste pensii nu se vor marii Este adevarat?Împlinesc vârsta de pansionare în august 2021? Ce mă sfătuiți? Să mă pensionez cu 1 decembrie 2020 sau să aștept până împlinesc vârsta? Multumesc frumos
Răspunde
 27-10-2020
Vizitator
Acest indice de corecție de 1,41 am înțeles că se aplică în acest an pt ca anul următor când se vor recalcula pensiile pe criterii de studii aceste pensii nu se vor marii Este adevarat?Împlinesc vârsta de pansionare în august 2021? Ce mă sfătuiți? Să mă pensionez cu 1 decembrie 2020 sau să aștept până împlinesc vârsta? Multumesc frumos
Răspunde
 09-11-2020
Vizitator
Am iesit la pensie in Noiembrie 2019 la limita de virsta,din 2005 am fost pensionat pe caz de.boala pina la data pensionarii iar pe decizie apar cu indice de corecție 0,00.Este normal?.
Răspunde
 09-11-2020
Vizitator
Depuneti (trimiteti prin posta cu confirmare de primire)la casa locala o cerere de recalculare a pensiei cu aplicarea prevederilor Deziziei CCR nr.702/31/10/2019.
Impreuna cu cererea depuneti(trimiteti) un cupon de pensie si o copie C.I.
Postati punctajul mediu anual de pe cupon cu toate cele 5 cifre de dupa virgula.
Răspunde
RăspundeStart  4  6 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.