Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Re:Re:Indice de corectie 2020

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart  1  3 Final
 20-12-2019
Vizitator
Metoda 4 (completare –rectificare) – Ic stabilit dupa formula:

Ic = (p% x CSMap) / (p% x SMBc) = VP2 / VP = CSMap / SMBc = Punctaj lunar = PL

p% - acelasi.

Pensie finala = VP x (PMA + PMA2) = VP x PMA + VP x PMA2 = VP x PMA + C

PMA2 = Punctajul lunar / (12 x Stagiul complet de cotizare) = PL / (12 x SCC) =
= Ic / (12 x SCC)

C = VP x PMA2 = VP x Ic / (12 x SCC)

C – crestere, deoarece Ic este numai pozitiv.

PMA2 se adauga la PMA –ul fiecarui pensionar de fiecare data cand se modifica Ic sau SCC.

Ic se modifica cand se modifica CSMap si/sau SMBc.

SCC se poate modifica si el, prin recalcularea prevazuta de lege.

De asemenea, PMA2 se poate adauga la PMA –ul fiecarui pensionar si o singura data numai la data pensionarii acestuia, care ramane cu acest PMA2 definitiv. In aceasta situatie, Ic devine:

Ic = (p% x CSMapp) / (p% x SMBcp) = VP2 / VPp = CSMapp / SMBcp =
= Punctaj lunar de la data pensionarii = PLp

PMA2 = Punctajul lunar p / (12 x Stagiul complet de cotizare) = PLp / (12 x SCC) = = Ic / (12 x SCC)

Ic stabilit o singura data la data pensionarii, se poate modifica in cazul unui pensionar numai daca se modifica stagiul complet de cotizare al acestuia prin recalculare.

Nota: Elementele din formule au semnificatiile prezentate in articolele anterioare.

Autor: Jurist Maria Floricel, Piatra Neamt.
Răspunde
 20-12-2019
Vizitator

Text revizuit:

De asemenea, PMA2 se poate adauga la PMA –ul fiecarui pensionar si o singura data numai la data pensionarii acestuia, care ramane cu acest PMA2 definitiv. In aceasta situatie, Ic devine:

Ic = (p% x CSMapp) / (p% x SMBcp) = VP2p / VPp = CSMapp / SMBcp =
= Punctajul lunar de la data pensionarii = PLp

PMA2 = Punctajul lunar p / (12 x Stagiul complet de cotizare) = PLp / (12 x SCC) = Ic / (12 x SCC)

PMA2 stabilit o singura data la data pensionarii, se poate modifica in cazul unui pensionar numai daca se modifica stagiul complet de cotizare al acestuia prin recalculare.

Pensie finala = VP x (PMA + PMA2) = VP x PMA + VP x PMA2 = VP x PMA + C

Nota: Elementele din formule au semnificatiile prezentate in articolele anterioare.

Autor: Jurist Maria Floricel, Piatra Neamt.
Răspunde
 20-12-2019
Vizitator
In mod clar, Ic = Punctajul lunar = p% x CSMap / VP

p% - procentul care se retine din salariul lunar brut al asiguratului pentru calcularea contributiei care trebuie platita la stat de acesta (este cel stabilit de stat si poate avea orice valoare);

CSMap - castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent, adica media salariilor medii brute lunare din toate cele 12 luni ale anului precedent;

VP - valoarea punctului de pensie deja stabilita si actualizata anual cu rata inflatiei.

PMA2 = Punctajul lunar / (12 x stagiul complet de cotizare al pensionarului), deci

PMA2 = Ic / (12 x SCC)

PMA2 - punctaj mediu anual2

Pensia = VP x (PMA + PMA2) = VP x PMA + VP x PMA2 = VP x PMA + C

C - crestere; C = VP x PMA2

Deci, metoda corecta care trebuie aplicata pentru calcularea Ic, PMA2 si in final a pensiei este aceasta metoda (metoda 4).

Autor: Jurist Maria Floricel, Piatra Neamt
Răspunde
 20-12-2019
Vizitator
Rectificare Metoda 3:

PMA2 = Ic x PMA / (10 - Ic)
Răspunde
 20-12-2019
Vizitator
La metoda 3:

Pensia = VP x (PMA + PMA2) = VP x PMAfinal = VP x PMA + VP x PMA2 = VP x PMA + C

C - crestere, deoarece Ic are numai o valoare pozitiva.

C = VP x PMA2 = VP x Ic x PMA /(10 - Ic)

La metoda 3, Ic se aplica o singura data la PMA-ul pensionarului, numai la data pensionarii acestuia si determina un PMA2 care se adauga la PMA, rezultand un PMAfinal mai mare care la randul sau determina o majorare a pensiei.
Răspunde
 20-12-2019
Vizitator
Dar cea mai justa si mai echitabila metoda de calculare a Ic ramane metoda 4:

Ic = Punctaj lunar = p% x CSMap/VP

Acest Ic poate fi aplicat o singura data la PMA pensionarului la data pensionarii acestuia si nu de fiecare data cand se modifica un element din formula Ic.

Ic are numai o valoare pozitiva, determina un PMA2 foarte mic, neglijabil, care se adauga la PMA, rezultand un PMAfinal ceva mai mare, care determina o crestere a pensiei dar foarte neglijabila.

Ca urmare a acestui fapt, Ic stabilit conform metodei 4 ca punctaj lunar, nu creeaza inechitati intre pensionari, astfel ca in acest mod se justifica aplicarea acestui Ic (un punctaj lunar).

Răspunde
 20-12-2019
Vizitator
Concluzii:

Metoda 3 de calculare a Ic si a pensiei (conform Legii 263/2010).

Pensie = VP x (PMA x PMA2) = VP x PMA + VP x PMA2 = VP x PMA + C

Ic = 43,3% x CSMap / VP = (43,3 x CSMap) / (100 x VP)

PMA2 = Ic x PMA / (10 - Ic)

C = VP x PMA2

Ic este numai pozitiv.

PMA2 are o valoare mare daca Ic si/sau PMA are o valoare mare.

C - reprezinta o crestere care se justifica prin cresterea castigului salarial mediu brut pe anul precedent, fata de valoarea punctului de pensie deja stabilita si actualizata anual cu rata inflatiei, crestere care trebuie sa se regaseasca si in valoarea pensiei.

Ic se aplica PMA-ului pentru fiecare pensionar, o singura data la data pensionarii si determina o majorare a PMA si a pensiei.

Metoda 4 de calculare a Ic si a pensiei (conform opiniei personale):

Pensie = VP x (PMA + PMA2) = VP x PMA + VP x PMA2 = VP x PMA + C

Ic = Punctaj lunar = p% x CSMap / VP = (p x CSMap) / (100 x VP)

PMA2 = Ic / (12 x stagiul complet de cotizare al pensionarului)

C = VP x PMA2

Ic este numai pozitiv.

PMA2 are o valoare mare daca Ic are o valoare mare si/sau stagiul complet de cotizare are o valoare mica.

C - reprezinta o crestere care se justifica prin cresterea castigului salarial mediu brut pe anul precedent, fata de valoarea punctului de pensie deja stabilita si actualizata anual cu rata inflatiei, crestere care trebuie sa se regaseasca si in valoarea pensiei.

Ic se aplica PMA-ului pentru fiecare pensionar, o singura data la data pensionarii si determina o majorare a PMA si a pensiei, insa o majorare destul de mica aproape neglijabila.

Din acest motiv Ic calculat ca punctaj lunar (conform metodei 4) nu creeaza inechitati majore intre pensionari, fapt care justifica calcularea si aplicarea acestuia la pensie, conform acestei metode (ca punctaj lunar).

Elementele din formulele de calcul au semnificatiile prezentate in articolele anterioare.

Răspunde
 31-12-2019
Vizitator
Concluzii:

Metoda 3 (reglementata de art.170 din Legea 263/2010)

Ic = 43,3% x CSMap / VP = (43,3% x CSMap) / (p% x SMBc)

VP – reprezinta valoarea punctului de pensie deja stabilita si actualizata anual cu rata inflatiei.

Daca VP = 43,3% x SMBc = p% x SMBc, atunci p% = 43,3%.

Ic = (43,3% x CSMap) / (43,3% x SMBc) = CSMap / SMBc

Daca VP = contributie medie = p% x SMBc, atunci p% = procentul stabilit de stat pentru calcularea contributiei care trebuie platita la stat de asigurat din salariul brut lunar.

Ic = (43,3% x CSMap) / (p% x SMBc) = 43,3% x CSMap / VP

Pensie = VP x PMA final = VP x (PMA + PMA2) = VP x PMA + VP x PMA2 = VP x PMA + C

Presupun ca in prezent, PMA2 = Ic x PMA / (10 – Ic).

Ic – indice de corectie.

CSMap – castigul salarial mediu brut pe anul precedent sau media salariilor medii brute lunare din toate cele 12 luni ale anului precedent.

SMBc – salariul mediu brut lunar corespunzator la care se aplica procentul stabilit de stat pentru calcularea contributiei care trebuie platita la stat de asigurat.

SMBc = VP / p% = VP x 100 / p

PMA – punctajul mediu anual al pensionarului.

PMA2 – punctajul mediu anual 2 care rezulta din aplicarea indicelui de corectie la punctajul mediu anual al pensionarului.

PMA final – suma dintre punctajul mediu anual al pensionarului si punctajul mediu anual 2.

C – crestere, care se justifica printr-o valoare mai mare a castigului salarial mediu brut pe anul precedent fata de valoarea punctului de pensie care poate ramane in urma chiar si actualizata cu rata inflatiei, mai precis fata de salariul mediu brut lunar corespunzator.

Presupun ca in prezent indicele de corectie Ic se aplica la punctajul mediu anual al pensionarului o singura data numai la data pensionarii sale si nu de mai multe ori de fiecare data cand se modifica valoarea Ic.

Astfel, pentru ca un pensionar sa beneficieze de o valoare mai mare a indicelui de corectie si implicit de o valoare mai mare a pensiei, depinde de data cand acesta se pensioneaza.
Răspunde
 15-01-2020
Vizitator
Am depus o cerere de trecere de la pensia de boala la trecerea de limita de vârstă în 27 noiembrie încă nu a venit decizia dacă anulez cererea si o depun acuma în ianuarie pot beneficia de indicele de corecție pe 2020 se aplică și pentru ce-i care au fost in pensie de boală
Răspunde
 16-01-2020
Vizitator
Trecerea se face din oficiu de la data îndeplinirii condițiilor de vârstă și stagiu.
Răspunde
 23-01-2020

Cum se procedeaza pt a anula decizia de pensionare de catre titular si cand se poate depune din nou dosarul de pensionare?Sunt in termenul de 30 de zile de la comunicare.Multumrsc!
Răspunde
 23-01-2020
Vizitator
Legea 263/2010
Art.106
(3) În termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului.
Redepunerea dosarului/cererii se poate face oricand.
Răspunde
 04-02-2020
Vizitator
Buna ziua.
Noua lege cu indicele e corectie de 1.41 a foat publicat in Monitorul Oficial pe data de 9.01.2020.
Daca tata a depus dosarul pe data de 7.01.2020, la calcularea pensiei ce indice i se va aplica?
In cazul in care i se aplica indicele din 2019, se poate retrage? Iar la urmatoarea cerere de pensionare sa i se atribuie noul indice....sau ramane tot cel din 2019?
Multumesc!
Răspunde
 04-02-2020
Vizitator
1,2
Poate apela la art.103(4) din legea 263/2010
(4) Cererea de pensionare, depusă conform prevederilor alin. (2) sau (3), poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare.
Sau la art.106(3) din aceiasi lege:

(3) În termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului.
Răspunde
 04-02-2020
Vizitator
Da, dar art.170 din legea 263 al.2 spune
"Prevederile al.1 se aplica o singura data, la inscrierea initiala la pensie"
Deci eu inteleg ca odata inscris chiar daca se va retrage, la urmatoarea data cand isi va depune dosaruli se va aplica acelasi indice de corectie avut prima data...corect?
Răspunde
 04-02-2020
Vizitator
Cand indicele de corectie este egal cu zero, pensia trebuie calculata fara indice de corectie (Ic=0).

Conform rationamentului d-nului Carp, pensia calculata fara indice de corectie are valoarea zero, datorita punctajului mediu anual final care va deveni egal cu zero.

Conform rationamentului d-nului Carp,

Cand Ic=0, PMA final = 0, pentru motivele explicate in postarea anterioara.

Pensia = PMA final x VP = 0 x VP = 0 lei

Conform rationamentului meu, pensia calculata fara indice de corectie va fi diferita de zero, datorita punctajului mediu anual final diferit de zero si egal cu punctajul mediu anual al pensionarului.

Conform rationamentului meu, cand Ic=0,

Pensia = PMA final x VP = (PMA + PMA2) x VP = (PMA + 0) x VP = PMA x VP = Pensia calculata fara indice de corectie

PMA final = PMA + PMA2 = PMA + 0 = PMA = Punctaj mediu anual

PMA2 = 0, deoarece Ic = 0

VP - valoarea unui punct de pensie

Rationamentul meu este corect, rationamentul d-nului Carp este gresit, pentru motivele explicate.
Răspunde
 04-02-2020
Vizitator
In cazul meu,

PMA final = PMA + PMA2

Cand Ic=0, PMA2 = 0 si

PMA final = PMA + 0 = PMA

Pensia = PMA final x VP = PMA x VP

In cazul d-nului Carp,

PMA final = PMA x Ic

Cand Ic=0, PMA final = PMA x 0 = 0

Pensia = PMA final x VP = 0 x VP = 0 lei

Deci, rationamentul meu este corect, deoarece pensia calculata fara indice de corectie, cand Ic=0, are o valoare diferita de zero.
Răspunde
 04-02-2020
Vizitator
De unde trageti concluzia ca potrivit calculelor mele pensia calculata fara a i se aplica un indice de corectie este egala cu zero ?
Cand a aparut notiunea de indice de corectie ?
Inainte de aparitia acestuia, pensia era egala cu zero ?
Eu va doresc doar binele si din acest motiv vreau sa va protejez demnitatea, onoarea si meseria de jurist pe care tare frumos ati mai descris-o.
Din acest motiv eu aveam alte asteptari.
Asa cum am am mai promis incerc sa nu mai dau raspunsuri pe acest forum.
In schimb voi lua o pozitie f. vehementa atunci cand cei care isi dau cu parearea "bat campii".
Le voi solita sa-si retracteze cele sustinute si sa-si ceara iertare(scuze).
Nu pot sta pasiv atunci cand vad ca cineva isi bate joc de toata munca mea de peste 15 ani de studiu aprofundat pe domeniul legislatiei pensiilor publice indiferent de ce persoana s-ar afla in spatele pareririlor(sustinerilor).
Pentru a ma contrazice pe mine trebuie sa visati legislatia pensiilor publice.
Nu va mai chinuiti cu formule de “chimie organica”, reveniti la cele patru operatiuni arit metice.

Ce cred eu ca va urma:
Daca veti continua sa mergeti pe acelasi drum, va veti autoexclude singura de pe acest forum, cel putin pe domeniul legislatiei pensiilor publice.
Ceea ce eu sincer, nu-mi doresc.
Răspunde
 04-02-2020
Vizitator
Eu va spun sigur si imi este clar faptul ca: dvs stapaniti foarte bine legislatia pensiilor, dar nu stapaniti algoritmii matematici, deoarece dvs aveti studii si experienta numai in domeniul legislativ, mai exact in cel al pensiilor si asigurarilor sociale, dar nu aveti studii de specialitate si experienta in disciplina matematica, pe care, eu va pot asigura ca le am.
Răspunde
 04-02-2020
Vizitator
Mihai
Intrebati-l pe google despre Carp Mircea
Ma veti gasi si va lamuresc.
Aici nu veti intelege nimic.
Răspunde
RăspundeStart  1  3 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.