Ești aici > Forum > Drept civil

Re:Re:anulare contract vanzare-cumparare

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
Răspunde 2 Final
 23-11-2014
Vizitator
Oana a scris pe 28-12-2013:
Am cumparat un teren al carui pret de expertiza este de aproximativ 15000 euro. In contractul de vanzare cumparare, pretul este de aproximativ 5000 euro. Exista vreun motiv sau vreo cale legala ca cineva sa ceara anularea contractului pe motiv de pret prea mic? Cine anume ar putea face asta, vanzatorul, vreun membru al familiei vanzatorului, statul?
Mai tin sa precizez ca taxele platite de vanzator la notar au fost de 2% din pretul de expertiza (15.000 euro).
Multumesc frumos

Ar putea fi considerat preț derizoriu având în vedere că s-a plătit de 2 ori mai puțin față de valoarea din grila notarială, valoare despre care oricum se știe că de cele mai multe ori este oricum mai mică față de prețul de piață. În instanță, se va efectua o expertiză care să stabilească prețul, așa cum s-a scris și mai sus.
Oana a scris pe 28-12-2013:
Cine anume ar putea face asta, vanzatorul, vreun membru al familiei vanzatorului, statul?

Sancțiunea pentru prețul fictiv sau derizoriu este nulitatea relativă conform art. 1665 NCC (vânzarea este "anulabilă"). Nulitatea relativă poate fi invocată de cel al cărui interes a fost nesocotit la încheierea actului juridic.

Dreptul la acţiunea în anulare sau în reducerea preţului lezionar se prescrie în termen de un an de la data încheierii contractului.

Atenție însă, dacă preţul fictiv este rezultatul unei simulaţii cu caracter ilicit - de exemplu pentru neplata taxelor - normele încălcate ocrotesc interesul obştesc, iar nulitatea este absolută. Nulitatea absolută poate fi invocată de oricine are interes (părţile actului juridic, avânzii-cauză ai părţilor, alte persoane care nu au participat la încheierea actului juridic, dar care ar justifica un interes propriu), de instanţă din oficiu, de procuror, precum şi de alte organe prevăzute de lege. De asemenea, nulitatea absolută poate fi invocată oricând (este imprescriptibilă).
Răspunde
 03-11-2015
Vizitator

Vă rog frumos ajutaţimă am cumpărat o casă.pe data de 18 09 2015 si am incheiat un contract de vanzare cumparare la notar fără certificat de performanta energetică ce se întâmplă poate se fie atacat la instanţă de către vânzător care mia vândut casa sau nu răspundeţi mi vă rag frumos
Răspunde
 04-11-2015
Vizitator
Sancțiunea pentru lipsa certificatului de performanță energetică la încheierea contractului este nulitatea relativă. Legea prevede că nulitatea relativă poate fi invocată numai de persoana ocrotită prin norma juridică încălcată în momentul încheierii actului juridic, deci de cel al cărui interes a fost nesocotit la încheierea actului juridic. Fostul proprietar nu ar justifica acest interes.
Răspunde
 23-01-2017
Vizitator
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Am un unchi surdo-mut, a incheiat un contract de inchiriere in luna noiembrie dar acum a aflat ca de fapt ap a fost vandut cu suma de 68000 euro, bani pe care nu ii are, nu a vorbit despre asa ceva si nu a vazut niciodata suma respectiva.Multumesc.
Răspunde
 02-03-2017
Vizitator
Bună ziua.Am cumpărat un auto cu volan pe stânga și după, 3,5 zile mi-am dat seama ca de fapt a avut volan pe dreapta.Contactat telefonic vânzătorul, a recunoscut ca știa acest lucru,dar așa a luat-o și el.Nu e de acord sa îmi returneze întreaga mea cheltuiala de când i-am plătit masina.E vb de cca 100 e, reprezentând tester,asigurare pe o luna și inmatriculare,radierea de pe numele meu.Am martor când am cumparat-o ca nu a spus nimic despre volan pe dreapta și discuția telefonica în care recunoaște ca a știut am inregistrat-o.Pot face ceva?multumesc
Răspunde
 18-04-2017
Vizitator
buna ziua. Eu am o fata. Ciand avea 12 ani, i-am trecut o proprietate, unde am construit o vila pe numele ei.Am facut insa si o procura in 2008, prin care ma imputernicea sa o vand. Fata a crescut, divergentele intre noi foarte mari si m-am hotarat in 2012 sa o trec din nou pe numele sotiei. La notar, redactarea a durat cam 2 saptamani. Au verificat, procura nu era revocata. Am semnat actele de vanzare dupa 2 saptamani. Apoi, am fost anuntata de fata, ca a revocat procurain intervalul acela de 2 saptamani, insa pe noi nu ne-a anuntat in 24 de ore, dupa cum era stipulat in procura, ci dupa 10 zile. Au trecut aproape 5 ani de atunci, nu avem nici o relatie cu fata, si vrem sa vindem casa. Credeti ca putem avea probleme? multumesc.
Răspunde
 07-05-2017
Vizitator
mama a decedat de curind am aflat ca a facut act vinzare cumparare surorii mele acup 15 ani nu miau spus nimic nu am stiut nimic..Doresc sa anulez acest contract am sase
Răspunde
 29-05-2017
Vizitator
buna ziua soacra mea decis sa faca document pe casa pe sotul meu,noi am decis sa facem contract de vinzare cumparare,soacra a fost de acord.leam facut tot bine...intre timp noi am facut reparatie capitala casei si am adaugat anexe noi.sotul mai are 2 frati dintre care unul este impotriva.soacra este bolnava de mai multi ani si necesita ingrijire noi am avut grija de ea, feciorul mijlociu a dat in judecata si noua miau pus sechestru pe casa din cauza ca soacra a fost silita sa iscaleasca acest contrac.el se foloseste de moment ca soacra este bolnava tare si cam nu e in toate mintile.are dreptul sa atace in instanta daca soacra a fost de acord singura?
Răspunde
 21-10-2017
Vizitator
tatal meu a facut contract de vinzare-cumparare pt apartamantul in care sta,cu nepotul meu in virsta de 18 ani.In calitate de fiica pot cere anularea contractului considerind faptul ca un copil nu are bani pt a plati contravaloarea? Va multumesc
Răspunde
 21-10-2017
Vizitator
tatal meu a facut contract de vinzare-cumparare pt apartamantul in care sta,cu nepotul meu in virsta de 18 ani.In calitate de fiica pot cere anularea contractului considerind faptul ca un copil nu are bani pt a plati contravaloarea? Va multumesc
Răspunde
 06-11-2017
Vizitator
Tare ma tem ca vreti sa faceti o inselatorie . Anulati contractul de vc , reintrati in posesia apartamentului si pastrati si cei 45000 € . Apoi vindeti din nou apartamentul la altii . Aveti grija cu ulciorul ca sa nu se crape sau sparge !
Răspunde
 06-11-2017
Vizitator
Dar cind vinzatoarea fiind de rea credinta cum e ?
Ia banii , se foloseste de ei apoi spune ca a fost gresit inteleasa . Adica nu a stiut ce semneaza
la notariat . Deci vrea anularea contractului vc . Dar banii nu-i mai are si este o biata pensionara .
Am auzit de cazul in care instanta a obligat pe vechea inzatoare la restituirea sumei in rate .
Cite 300 lei lunar . Cumparatorul de buna credinta a ramas pe viata pe drumuri caci cum sa cumpere alt apartament cu cei 300 lei primiti lunar . Dar ginditiva ca in acte s-a declarat o suma mai mica dar in realitate s-au dat inca pe atit . De aceea se revine asupra contractului caci platitorul nu are act doveditor ca a platit defapt dublu pretul . Si deci se urmareste inselarea platitorului . In cel mai bun caz i se inapoiaza suma din contractul vc . Ceilalti bani fiind cistigul vinzatoarei de rea credinta .
Au fost persoane care au facut aceasta manevra pina li s-a infundat .
Răspunde
 21-12-2017
Vizitator
Ce se poate face in următorul caz.agentia de la care am luat pământul mi-a prezentat o parcela de teren.proprietarul confirmând că acea este.dupa semnarea contractului la o perioada de o luna jumate .am vrut sa bat țărușii pt delimitare .surpriza terenul se afla la 200 m fata de parcela scoasă la vanzare
Răspunde
 24-05-2018
Vizitator
Am cumpărat cu o sumă acceptată de ambele părți, cu uzul fruct. După opt ani vânzătorul cere anularea. Se poate? De ce?
Răspunde
 07-06-2018
Vizitator
La cumparate apartamentului nu eram in.tara si a.fost trecut dupa.fratele.meu.Care pe.parcurs a facut.donatie fiicei mele minoré.Acuma am.decis sa l.vindem.Care este procedura fiindca este scris dupa.fiica mea.de.10 and.???
Răspunde
 07-06-2018
Vizitator
La cumparate apartamentului nu eram in.tara si a.fost trecut dupa.fratele.meu.Care pe.parcurs a facut.donatie fiicei mele minoré.Acuma am.decis sa l.vindem.Care este procedura fiindca este scris dupa.fiica mea.de.10 and.???
Răspunde
 27-01-2019
Vizitator
Va rog frumos sa imi dati un raspuns cu o parere. (Se poate rezolva sau nu?) Nepotul meu a duso pe maicamea la un notar si a reusit sa obtina o semnatura din partea ei precum ca ia vandut apartamentul ei pt o suma mult mai mica decat valoreaza apart (el valorand app 100.000lei iar in contract sau trecut vre-o 30 35.000lei) in schimb nici nu a primit vre-un ban, toata treaba a fost facuta pe ascuns fara sa stiu eu nimic si am aflat acum dupa vreo 3 ani, tin sa mentionez ca maicamea are probleme de sanatate mintala si nu a mai fost la un medic de vreo 5 ani, probabil nepotul meu a lucrat totul diplomat incat sa distruga caile de atac in instanta pentru ca e culmea ca nu a duso la medic inainte sa ii ia apartamentul batranei iar acum dupa ce si-a atins scopul a lasat sa treaca ceva timp si a duso sa constate ca este bolnava psihic si mai vrea sa o dea si afara din casa, si probabil tot ca sa mai elimine din caile de atac ar vrea sa vinda si apartamentul. Va rog sa indrumati, eu nu am nimic la indemana si nu stiu cu ce si de unde sa incep...
Răspunde
 28-01-2019
Vizitator
Buna seara vreau să știu dacă se poate strica un contract de vânzare cumpărare cu drept de întreținere și habitație viageră în condiții că am mai dat și bani și nu puțini nu mai vreau că vânzătoarea nu sa ținut de clauzele din contract și vreau să renunț și bine înțeles sai de-a banii cu tot cu dobândă pe care am dat-o la banca ,vreau să știu dacă se poate face ceva
Răspunde
 20-02-2019
Vizitator
Re: Mariana

Puteti cere rezolutiunea (desfacerea) contractului incheiat pentru nerespectarea clauzelor contractuale, la instanta de judecata.

Daca instanta hotaraste rezolutiunea contractului atunci dvs trebuie sa restituiti bunul cumparat (casa) vanzatoarei, iar vanzatoarea trebuie sa va restituie banii.

De asemenea dvs puteti cere anularea contractului daca la momentul incheierii lui ati avut consimtamantul viciat prin eroare, dol, violenta sau nu ati avut discernamant.

Cred ca mai bine ar fi sa cereti anularea contractului pentru eroare sau dol.
Răspunde
 13-03-2019
Vizitator
Bună ziua, am o nelămurire, bunica mea mi-a făcut act de vânzare cumpărare acum 21 de ani ,pe o casa, după acești ani fiul ei vrea sa ma dea în judecată pentru a sparge acest act, se poate sparge după atâția ani?
Răspunde
Răspunde 2 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.