Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
28-05-2019 |
 | Net Vizitator |
| Data deschiderii unei succesiuni este data (ziua) decesului defunctului. Data dezbaterii succesiunii este data eliberarii certificatului de mostenitor la notar daca mostenitorii dezbat mostenirea la notar sau data pronuntarii unei hotarari judecatoresti asupra mostenirii daca mostenitorii dezbat mostenirea in instanta. Dezbaterea succesiunii intre mostenitori se poate face ORICAND dupa data deschiderii succesiunii (dupa data, ziua decesului defunctului). ***Declaratia autentica de renuntare la succesiune se poate da in fata notarului in termen de UN AN de la data deschiderii succesiunii (in termen de un an din ziua decesului defunctului) - art.1103 Cod civil. Referitor la intrebarea dvs mostenitorul trebuie sa dea declaratia de renuntare in termen de un an de la data decesului defunctului care este si data deschiderii succesiunii - iar dezbaterea succesiunii se poate face oricand intre mostenitori fie in termen de un an de la data decesului defunctului cand mostenitorul a dat si declaratia de renuntare, fie dupa implinirea termenului de un an de la data decesului defunctului (care este si data deschiderii succesiunii). ***Daca un mostenitor da in fata notarului o declaratie de renuntare la succesiune in termen de un an de la data deschiderii succesiunii (data decesului defunctului) mostenitorul isi poate retrage declaratia de renuntare in cazul in care el se razgandeste si vrea sa accepte succesiunea numai in interiorul termenului de optiune de un an de la data decesului defunctului (data deschiderii succesiunii) CU CONDITIA ca partea sa din succesiune sa nu fie acceptata intre timp de alti mostenitori (in termenul de optiune de un an de la data decesului defunctului). | |
|
|
|
29-05-2019 |
 | Daniel Vizitator |
| Multumesc frumos pentru raspuns. | |
|
|
|
29-05-2019 |
 | Net Vizitator |
| |
|
|
04-08-2019 |
 | Marian Vizitator |
| Buna ziua, Suntem 3 frati, mama noastra a murit acum 3 ani, iar tatal nostru anul trecut. eu am ramas in casa parinteasca, care valoreaza 60.000 de euro, iar fratii mei imi cer cate 20.000 de fiecare. Precizez ca ei sunt plecati din casa parinteasca de 20 de ani, timp in care casa a fost renovata complet de mine. Eu am avut grija de parintii mei si tot eu i-am inhumat. Eu am propus sa le dau lor cate 15.000 de fiecare dar ei nu sunt de acord. Daca ajungem in instanta cum se va imparti aceasta suma? Multumesc anticipat! | |
|
|
|
04-08-2019 |
 | Net Vizitator |
| Renovarile la casa parinteasca pe care dvs le-ati facut din banii dvs ar trebui sa va fie platite de catre parintii dvs deoarece casa a fost a lor. Dar cum ei nu mai sunt in viata cheltuielile facute de dvs din banii proprii sunt datorii ale defunctilor care se transmit de la data decshiderii succesiunii (data decesului parintilor dvs) la mostenitorii lor, adica la cei trei frati - art.953 Cod civil. Astfel aceste cheltuieli, care sunt de fapt datorii ale mostenirii se impart in mod egal intre cei trei frati, fiecare avand o cota de 1/3 din aceste datorii ale mostenirii (cheltuieli) - indiferent daca aceste cheltuieli au fost facute de dvs in timpul cat parintii au fost in viata sau dupa decesul lor (aceste cheltuieli in ambele cazuri sunt datorii ale mostenirii). Prin deschiderea succesiunii (prin decesul parintilor dvs) se transmit mostenitorilor si drepturile defunctilor nu numai datoriile lor, adica cei trei frati dobandesc impreuna casa parintesca si fiecare primeste cate o cota de 1/3 din cei 60.000 euro adica fiecare primeste cate 20.000 euro -art.953 Cod civil. Deci fiecare frate mosteneste o cota de 1/3 din drepturile defunctilor adica cate 20.000 euro si o cota de 1/3 din datoriile defunctilor adica din cheltuielile facute de dvs cu renovarea casei. Deoarece aceste cheltuieli le-ati facut dvs din banii dvs inseamna ca defunctii trebuiau sa plateasca aceste datorii (cheltuieli) catre dvs - deci in final fiecare mostenitor plateste cota de 1/3 din aceste cheltuieli dvs (iar dvs va platiti cota de 1/3 din cheltuieli dvs). Din cei 60.000 euro dvs trebuie sa platiti 20.000 euro fiecarui frate deoarece casa ramane a dvs - cota de 1/3 din cheltuieli pe care trebuie sa o primiti de la fiecare frate se compenseaza cu suma de 20.000 euro pe care dvs trebuie sa o platiti fiecarui frate, astfel ca trebuie sa platiti fiecarui frate numai diferenta dintre cele doua cote (din drepturi si datorii). *** De asemenea conform Codului civil in vigoare mostenitorii sunt prezumati ca au renuntat la mostenire daca nu fac dovada in fata notarului sau a instantei de judecata ca au dat in fata notarului o declaratie de acceptare expresa a mostenirii sau ca au facut acte de acceptare tacita a mostenirii - in interiorul termenului de 1 an de la data decesului fiecarui parinte - art.1112 Cod civil. Dvs daca nu aveti declaratie expresa de acceptare a mostenirii ati facut acte de acceptare tacita a mostenirii, deci in instanta dvs puteti rasturna, inlatura prezumtia de renuntare la mostenire prevazuta de Codul civil - nu stiu daca pot face acest lucru si fratii dvs. | |
|
|
|
04-08-2019 |
 | Net Vizitator |
| In situatia dvs se aplica si art.577, 578, 579 si art.583 Cod civil. Va sfatuiesc sa le cititi pentru a va lamuri situatia in care va aflati. | |
|
|
|
04-08-2019 |
 | Net Vizitator |
| CAPITOLUL II - COD CIVIL Accesiunea SECŢIUNEA a 3-a Accesiunea imobiliară artificială Art. 577 Dobândirea lucrării de către proprietarul imobilului (1) Construcţiile, plantaţiile şi orice alte lucrări efectuate asupra unui imobil, denumite în continuare lucrări, revin proprietarului acelui imobil dacă prin lege sau act juridic nu se prevede altfel. (2) Când lucrarea este realizată de proprietarul imobilului cu materialele sale sau cu materialele altuia, dreptul de proprietate asupra lucrării se naşte în favoarea proprietarului imobilului din momentul începerii lucrării, pe măsura realizării ei, dacă prin lege sau act juridic nu se prevede altfel. Art. 578 Categoriile de lucrări (1) Lucrările pot fi autonome sau adăugate, cu caracter durabil sau provizoriu. (2) Lucrările autonome sunt construcţiile, plantaţiile şi orice alte lucrări cu caracter de sine stătător realizate asupra unui imobil. (3) Lucrările adăugate nu au caracter de sine stătător. Ele pot fi: a) necesare, atunci când în lipsa acestora imobilul ar pieri sau s-ar deteriora; b) utile, atunci când sporesc valoarea economică a imobilului; c) voluptuare, atunci când sunt făcute pentru simpla plăcere a celui care le-a realizat, fără a spori valoarea economică a imobilului. Art. 579 Prezumţiile în favoarea proprietarului imobilului (1) Orice lucrare este prezumată a fi făcută de proprietarul imobilului, cu cheltuiala sa şi că este a lui, până la proba contrară. (2) Proba contrară se poate face când s-a constituit un drept de superficie, când proprietarul imobilului nu şi-a intabulat dreptul de proprietate asupra lucrării noi sau în alte cazuri prevăzute de lege. Art. 583 Lucrările adăugate necesare (1) Proprietarul imobilului dobândeşte dreptul de proprietate asupra lucrării adăugate necesare din momentul efectuării acesteia, plătind autorului cheltuielile rezonabile făcute de acesta, chiar dacă imobilul nu mai există. (2) În cazul în care lucrarea a fost efectuată cu rea-credinţă, din suma datorată de proprietarul imobilului se va putea deduce valoarea fructelor imobilului diminuată cu costurile necesare obţinerii acestora - imobilul (casa) nu a produs fructe civile deoarece nu a fost inchiriata la alte persoane. *** Dvs ati fost de buna credinta la momentul cand ati realizat lucrarile asupra imobilului (casei) daca nu ati cunoscut faptul ca imobilul este proprietatea parintilor dvs, deoarece v-ati bazat pe un anumit fapt, pe o anumita imprejurare (sau chiar pe un act juridic daca exista) prin care dvs ati devenit proprietar asupra imobilului (casei si terenului pe care aceasta este construita). Dimpotriva, ati fost de rea credinta la momentul cand ati realizat lucrarile asupra imobilului (casei) daca ati cunoscut faptul ca imobilul este proprietatea parintilor dvs, si ca nu sunteti dvs proprietarul casei si terenului pe care aceasta este construita. | |
|
|
|
05-08-2019 |
 | Marian Vizitator |
| Multumesc pentru raspuns! | |
|
|
|
05-08-2019 |
 | Net Vizitator |
| |
|
|
29-09-2019 |
 | Pelin Alina Vizitator |
| buna seara,tatal meu a decedat in ian 2011,iar mama a decedat in dec 2018. Dupa moartea tatalui nu s-a facut succesiune. Casa si terenul erau pe numele mamei ,din mostenire,iar in anul 2007, cand tata traia, s-a facut o renovare a casei( in autorizatie - extindere). Banii pentru renovarea casei au provenit dintr-o vanzare de teren - mostenire a mamei. Trebuie sa facem acum succesiune si dupa tata sau numai dupa mama? | |
|
|
|
30-09-2019 |
 | Word Vizitator |
| Eu consider ca este bine sa dezbateti succesiunea dupa ambii parinti in acelasi timp, pentru a nu exista unele probleme pe viitor. In certificatul de mostenitor se va specifica ca tatal dvs nu are bunuri sau ca are/nu are anumite drepturi in legatura cu renovarile pe care acesta le-a facut la casa si ca bunurile lasate mostenire de mama dvs sunt casa si terenul aferent. Dezbaterea succesiunii dupa ambii parinti este obligatorie mai ales in situatia in care exista si copii din casatorii sau din relatii anterioare. | |
|
|
|
02-11-2019 |
 | Elena Vizitator |
| Părinții sotului meu sunt devortati,dar traiau împreună. Tata socru a decedat.mama-soacra la îngropat cu toate onorurile și după înmormântare a aflat că jumătate din casa,adică partea socrului meu,el a scriso dupa sora-sa.uimire mare pentru copii.intrebarea :cine are parte de jumatatea de casa a socrului,sorasa ,sau si cu | |
|
|
|
02-11-2019 |
 | Elena Vizitator |
| Părinții sotului meu sunt devortati,dar traiau împreună. Tata socru a decedat.mama-soacra la îngropat cu toate onorurile și după înmormântare a aflat că jumătate din casa,adică partea socrului meu,el a scriso dupa sora-sa.uimire mare pentru copii.intrebarea :cine are parte de jumatatea de casa a socrului,sorasa ,sau si copii decedatului. Multumesc. | |
|
|
|
03-11-2019 |
 | Word Vizitator |
| Eu cred ca la momentul divortului s-a realizat si partajul bunurilor comune ale parintilor sotului dvs, deci si partajul casei in care acestia locuiau. Trebuie sa cititi in hotararea de divort pentru a vedea cum s-a impartit casa intre cei doi soti (parinti), cat din casa a revenit tatalui socru si cat a revenit mamei soacre. Partea din casa ce revine tatalui socru intra la succesiune si se imparte intre mostenitorii sai: numai copiii sai, fara fratii si surorile sale si fara sotia sa (mama soacra), deoarece era divortat de aceasta la data decesului. Copiii (descendentii) inlatura de la mostenire pe fratii si surorile defunctului. Sora tatalui socru il poate mosteni numai daca defunctul i-a lasat ceva din casa (din mostenire) prin testament. Daca exista un testament in favoarea surorii sale, copiii tatalui socru au dreptul la mostenire (la partea din casa ce a revenit acestuia prin hotararea de divort) dar numai la rezerva succesorala, care reprezinta 1/2 (jumatate) din cota legala ce ar fi revenit fiecarui copil din mostenirea dupa tatal sau, daca nu ar fi existat un trestament in favoarea surorii defunctului. | |
|
|
|
05-05-2020 |
 | Negru Simioana Vizitator |
| Ma intereseaza cat mar costa taxation succesorala dupa 17 ani de la moarte mamei avand in vedere ca Tata e mort din 1980 si sa facut Tata succesorala dupa moartea tatalui si am cedar in favoarea Mamaia iar dupa mama nu sa facut nici pana in present si Eu vreau costa a parte dupa parintii nostru? | |
|
|
|
05-05-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Inainte de a dori sa primiti un raspuns, incercati sa formulati o intrebare corecta. | |
|
|
|
08-06-2020 |
 | Ditescu Vizitator |
| Bunici mei a murit și sănt trei frați la moștenire . Un unchi vrea să ia totul ăntrebarea me eu pot interveni ăn locul mamei la partajul | |
|
|
|
08-06-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| 1.Dvs trebuie sa incheiati cu mama dvs la un notar public un contract autentic de mandat cu reprezentare, prin care dvs deveniti reprezentantul conventional al mamei dvs si aveti dreptul sa incheiati acte juridice in numele ei si pentru aceasta - conform art.2009, art.2011 si art.2013 Cod civil. 2.Atasat contractului autentic de mandat, la acelasi notar public mama dvs trebuie sa va imputerniceasca pe dvs printr-o procura autentica notariala, care sa dovedeasca calitatea dvs de reprezentant conventional - prin care dvs sa puteti participa la dezbaterea succesiunii in locul, in numele si pentru mama dvs – conform art.2012 Cod civil. 3.Bunurile din masa succesorala care ii revin mamei dvs in urma partajului succesoral vor intra in proprietatea ei si nu in proprietatea dvs, deoarece dvs aveti doar calitatea de reprezentant conventional al acesteia. CODUL CIVIL Art. 2009 Noţiune – Contractul de mandat Mandatul este contractul prin care o parte, numită mandatar, se obligă să încheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte părţi, numită mandant. Art. 2011 Felurile mandatului Mandatul este cu sau fără reprezentare. Art. 2012 Puterea de reprezentare (1) Dacă din împrejurări nu rezultă altfel, mandatarul îl reprezintă pe mandant la încheierea actelor pentru care a fost împuternicit. (2) Împuternicirea pentru reprezentare sau, dacă este cazul, înscrisul care o constată se numeşte procură. (3) Dispoziţiile referitoare la reprezentarea în contracte se aplică în mod corespunzător. Art. 2013 Forma mandatului (1) Contractul de mandat poate fi încheiat în formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată, sau verbală. Acceptarea mandatului poate rezulta şi din executarea sa de către mandatar. (2) Mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie să respecte acea formă, sub sancţiunea aplicabilă actului însuşi. Prevederea nu se aplică atunci când forma este necesară doar pentru opozabilitatea actului faţă de terţi, dacă prin lege nu se prevede altfel. Art. 2015 Durata mandatului Dacă părţile nu au prevăzut un termen, contractul de mandat încetează în 3 ani de la încheierea lui. | |
|
|
|
22-09-2020 |
 | Tina Vizitator |
| Buna ziua! Va multumesc in avans pentru timpul acordat unui strain: mie. As dori sa stiu daca eu, ca si fiica unica, dupa decesul ambilor parinti, trebuie sa fac succesiunea sau cum se procedeaza. Casa in care m-am nascut si locuiesc, cu terenul aferent este singurul bun ramas de la parintii mei si nu exista alti copii din alte casatorii, sunt doar eu. Apreciez efortul pe care il faceti!  | |
|
|
|
22-11-2020 |
 | Andreea Daniela Stamin Vizitator |
| Buna ziua Scuze deranjul doresc să știu cât ma costa sa fac o succesiune pe o masina ford focus din 2009.cu ambii părinți decedati. Tata Stamin Victor Ion în anul 2016.07.10.și mama Stamin Luminița Liliana decedata în 2020.08.07.actele masini fiind pe numele tatălui Stamin Victor Ion. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |