Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
06-01-2019 |
 | Crina ciobanu Vizitator |
| Buna seara, am o intrebare: tatal meu a murit in 2006 noiembrie, pe 1 ianuarie 2019 mama si pe 3 ianuarie sora mea. Eram doar 2 surori, fiecare dintre noi avem un copil. Deci in viața am ramas eu (fiica mea de 16 ani) si nepotul de 24 ani. Nu au facut acte pe casa si nici pe pamant. Va rog sa ma iluminati puțin cum se va face succesiunea, actele pentru tot si cat la suta am dreptul eu. Si daca si nepotul are drept , cazul s-a intamplat acum cateva zile si am inteles ca in primele 6 luni se plateste mai putin.Noi toti santem in Italia cu familiile si nu am habar cum se fac impartirile.tin sa va spun ca nu sant facute nici un fel de acte si trebuie sa facem succesiunea. Multumesc mult, Crina. | |
|
|
|
08-01-2019 |
 | Diana Vizitator |
| @crina ciobanu Nu este adevarat ca se plateste mai putin in primele 6 luni. Se poate spune ca in primii 2 ani de la deces se plateste mai putin pentru ca dupa aceea se datoreaza si impozit. Referitor la cote, cauta pe site sau pe google ca se gaseste un calculator de cote succesorale. | |
|
|
|
14-02-2019 |
 | Daniel Vizitator |
| In urma succesiuni dupa tata ,fratele meu a fost despagubit cu suma de bani conform sultei ce-i revenea iar in declaratia data la notar ca si-a primit banii este un paragraf in care declara... "De asemenea declar ca nu mai am nicio pretentie de nicio natura prezenta sau viitoare asupra apartamentului situat la adresa....Intrebarea mea este in urma acestei declaratii mai are drept la succesiunea dupa mama care a decedat in noiembrie 2018. | |
|
|
|
14-02-2019 |
 | Net Vizitator |
| Re: Daniel Cine a decedat primul tatal sau mama dvs? | |
|
|
|
14-02-2019 |
 | Net Vizitator |
| RE: Daniel Daca a decedat tatal dvs primul, atunci dvs, fratele dvs si mama dvs ati impartit bunurile lasate de el: jumatate din apartament (cealalta jumatate este a mamei dvs, deoarece apartamentul a fost proprietatea parintilor dvs - bun comun). Dvs ati platit o suma de bani fratelui dvs pentru cota mostenita de el din bunurile tatalui (jumatate din apartament). Dupa decesul mamei trebuie sa platiti alti bani fratelui dvs pentru cota mostenita de el din bunurile mamei (jumatate din apartament proprietatea ei plus cota mostenita de ea din bunurile tatalui). Bunurile mamei se impart in mod egal intre dvs si fratele dvs. Daca tatal dvs a decedat dupa mama, atunci nu mai trebuie sa platiti alti bani fratelui dvs si pentru bunurile lasate de mama deoarece nu se mai poate face dezbaterea succesorala dupa mama, avand in vedere ca ea a decedat prima. In final, dvs aveti dreptul la jumatate din apartament, iar fratele dvs are dreptul la cealalta jumatate. | |
|
|
|
18-02-2019 |
 | Ioana Simona Vizitator |
| Buna seara Am si eu o antrebare Daca tatal meu a decedat acum 10 ani si mamá mea acum o luna Nu sa fácut succesiunea dupa tatal meu deoarece El avea cu mama Dar casa an común Pamanturile fiind ale mamei mele Fratii mei Sant deacord sa mi ramana casa mie Se poate face actele de mostenitor an primarie mai repede Sa u an notariat Cat timp dureza si care ar fi pretul ? Multumesc | |
|
|
|
19-02-2019 |
 | Net Vizitator |
| Dvs si fratii dvs trebuie sa impartiti bunurile lasate de mama si de tata. Daca va intelegi cu fratii in legatura cu bunurile care va raman dvs (casa) si bunurile care raman lor (terenurile) atunci trebuie sa mergeti la notar. Daca nu va intelegeti cu fratii dvs in legatura cu bunurile care va raman dvs si cu bunurile care le raman lor atunci trebuie sa mergeti la instanta de judecata si aceasta hotaraste care bunuri va raman dvs si care bunuri raman lor. Referitor la durata si pret trebuie sa intrebati notarul la care mergeti pentru dezbaterea succesiunii. | |
|
|
|
19-02-2019 |
 | Net Vizitator |
| Nu puteti imparti bunurile mostenite la primarie deoarece certificatul de mostenitor este un act autentic (care trebuie intocmit de notar sau de instanta de judecata). | |
|
|
|
05-03-2019 |
 | Tudor Vizitator |
| Buna seara! In putine cuvinte va transpun situatia mea Sotia si parintii ei au decedat intr-un an ,la intervale de 3-4 luni. Ramasi la succesiunea socrilor sunt cumnatul si eu cu 2 copii majori. Ce cote revin fiecaruia? | |
|
|
|
06-03-2019 |
 | Net Vizitator |
| Daca sotia dvs a decedat dupa moartea ambilor parinti inseamna ca a fost in viata la decesul acestora si i-a mostenit pe amandoi (Daca sotia a decedat numai dupa un parinte atunci il mosteneste numai pe acesta). Averea socrilor se imparte mai intai intre sotie si cumnatul dvs in cote egale: sotia mosteneste jumatate (1/2)din averea socrilor, iar cumnatul cealalta jumatate (1/2). Dvs si cei doi copii majori impartiti numai cota de 1/2 din averea socrilor care revine sotiei: din aceasta cota dvs aveti dreptul la un sfert (1/4), iar copiii impreuna la trei sferturi (3/4); copiii impart cota de 3/4 in mod egal (in doua jumatati egale); Averea socrilor se imparte astfel: - 1/2 revine cumnatului (jumatate din avere); - 1/8 revine dvs in calitate de sot supravietuitor, adica 1/4 din 1/2 partea sotiei inseamna 1/8 din intreaga avere a socrilor; - copiii impreuna primesc 3/4 din 1/2 partea sotiei dvs, adica 3/8 din intreaga avere a socrilor dvs; la randul lor copiii trebuie sa imparta in mod egal cota de 3/8 fiecare culegand cate o jumatate din aceasta cota: 1/2 din 3/8 inseamna 3/16 din intreaga avere a socrilor dvs pentru fiecare copil. 1/2 (cumantul) + 1/8 (dvs) + 3/16 (un copil) + 3/16 (un copil) = 16/16 (intreaga avere lasata mostenire de socri) | |
|
|
|
06-03-2019 |
 | Tudor Vizitator |
| Sotia a decedat dupa tata. Inseamna ca totul se reduce la inca o data pe atat? | |
|
|
|
06-03-2019 |
 | Net Vizitator |
| Cine a decedat primul, cine a decedat al doilea si cine a decedat al treilea (ultimul)? | |
|
|
|
06-03-2019 |
 | Net Vizitator |
| Eu am facut impartirea presupunand ca sotia dvs a decedat ultima. | |
|
|
|
06-03-2019 |
 | Net Vizitator |
| Daca socrul dvs a decedat primul, sotia dvs a decedat a doua, iar soacra dvs a decedat ultima atunci, intreaga avere se imparte astfel: Socrul a lasat mostenire o cota de 1/2 din averea totala, din care soacra dvs mosteneste 1/4 din 1/2 adica 1/8 din averea totala (in calitate de sot supravietuitor); sotia dvs impreuna cu cumnatul dvs mostenesc o cota de 3/4 din 1/2 adica 3/8 din averea totala; cota de 3/8 se imparte intre sotia dvs si cumnatul dvs in mod egal, astfel ca fiecare primeste o cota de 1/2 din 3/8 adica 3/16 din averea totala. Dvs si cei doi copii trebuie sa deschideti succesiune fata de sotia dvs si apoi fata de socrul dvs pentru a imparti cota de 3/16 care revine sotiei dvs din averea totala (mostenire prin retransmitere). Sotia dvs este mostenita numai de dvs si de cei doi copii (nu o mostenesc soacra dvs si nici cumnatul dvs). Din cota de 3/16 a sotiei dvs mosteniti 1/4 in calitate de sot supravietuitor adica 3/64 din averea totala, iar copiii mostenesc impreuna 3/4 din 3/16 adica 9/64 din averea totala; cota de 9/64 se imparte intre ei in mod egal si fiecare primeste o cota de 1/2 din 9/64 adica 9/128 din averea totala. Soacra dvs dupa deces a lasat mostenire o cota de 1/2 din averea totala (partea ei) plus cota de 1/8 din averea totala pe care a mostenit-o de la socrul dvs. Averea lasata de soacra dvs se imparte intre cumnatul dvs si cei doi copii (acestia vin la mostenire prin reprezentare succesorala) si eventual fratii sau surorile soacrei dvs. | |
|
|
|
07-03-2019 |
 | Net Vizitator |
| In speta dvs cumnatul dvs si cei doi copii ii inlatura de la mostenire pe surorile si fratii soacrei dvs, daca acestia exista. | |
|
|
|
07-03-2019 |
 | Net Vizitator |
| Fratii si surorile socrilor dvs sunt inlaturati de la succesiunea socrilor dvs, fie ca sunt in viata, decedati sau predecedati. | |
|
|
|
07-03-2019 |
 | Tudor Vizitator |
| Multumesc foarte frumos pentru detali si acuratete. Ce ma face acum sa intreb este urmatoarea problema: daca am deschis succesiunea dupa decesul sotie(detinem un apartament) tot aici se va face si succesiunea sotiei dupa tata? sau trebuie facute separat? Din cate mi-ati explicat trebuie sa fac vreo 3 succesiuni. | |
|
|
|
07-03-2019 |
 | Net Vizitator |
| Urmeaza sa primiti raspuns. | |
|
|
|
07-03-2019 |
 | Net Vizitator |
| Dvs impreuna cu cei doi copii majori trebuie sa impartiti averea lasata ca mostenire de sotia dvs (cumnatul dvs nu mosteneste nimic din bunurile lasate de sotia dvs). Astfel, dvs si cei doi copii trebuie sa deschideti succesiune fata de sotia dvs si in acelasi timp fata de tatal acesteia (socrul dvs), deoarece sotia mosteneste ceva si din averea tatalui ei prin retransmitere. Averea sotiei dvs se compune din urmatoarele bunuri: - 1/2 din apartamentul detinut impreuna cu dvs (jumatate din apartament este a sotiei dvs iar cealalta jumatate este a dvs); - 3/16 din averea totala lasata de socri (deoarece sotia dvs si cumnatul dvs mostenesc impreuna o cota de 3/4 din cota de 1/2 ce revine tatalui lor din averea totala a socrilor, adica mostenesc impreuna o cota de 3/8 din averea totala a socrilor; sotia dvs si cumnatul dvs impart in mod egal cota de 3/8 si fiecare primeste cate o cota de 1/2 din 3/8 adica cate o cota de 3/16 din averea totala a socrilor). Apoi, aceasta avere lasata mostenire de sotia dvs se imparte intre dvs si cei doi copii, astfel: - dvs mosteniti o cota de 1/4 din averea sotiei dvs in calitate de sot supravietuitor; - copiii mostenesc impreuna o cota de 3/4 din averea mamei lor (sotia dvs); copiii trebuie sa imparta in mod egal cota de 3/4 si fiecare primeste cate o cota de 1/2 din 3/4 adica 3/8 din averea lasata de mama lor (sotia dvs). 1/4 (cota dvs) + 3/8 (cota unui copil) + 3/8 (cota unui copil) = 8/8 (averea totala lasata mostenire de sotia dvs). Copiii mai au dreptul (prin reprezentare succesorala) impreuna cu cumnatul dvs si la averea lasata de bunica lor (nu aveti dreptul si dvs), avere care se compune din cota de 1/2 din averea totala lasata de socri (partea soacrei dvs) plus o cota de 1/8 din averea totala lasata de socri mostenita de la sotul sau - socrul dvs (cota de 1/8 rezulta din cota de 1/4 din 1/2 din averea sotului ei). Copiii si cumnatul dvs impart averea lasata de soacra dvs, astfel: - o cota de 1/2 din averea mamei lui revine cumnatului (jumatate din avere); - o cota de 1/2 din averea bunicii revine celor doi copii impreuna (cealalta jumatate); copiii impart cota de 1/2 in mod egal si fiecare primeste o cota de 1/2 din 1/2 adica cate o cota de 1/4 din averea bunicii lor. 1/2 (cota cumnatului) + 1/4 (cota unui copil) + 1/4 (cota unui copil) = 4/4 (averea totala lasata de soacra dvs). Deci instanta sau notarul trebuie sa stabileasca mai intai averea lasata de sotia dvs (si sa o imparta intre dvs si cei doi copii asa cum am aratat) si apoi sa stabileasca averea lasata de soacra dvs (si sa o imparta intre cumnatul dvs si cei doi copii asa cum am aratat). | |
|
|
|
28-05-2019 |
 | Daniel Vizitator |
| Buna ziua, Daca unul dintre mostenitori vrea sa renunte la succesiune poate da declaratie inainte sa se deschida succesiunea? Multumesc | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |