Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Daca cererea de anulare a unei decizii de pensionare este depusa personal de catre pensionar la Casa de Pensii, se va lua in considerare data si numarul de intrare date de catre functionarul Casei de Pensii la momentul cand acesta primeste cererea de anulare a pensionarului si o inregistreaza, o mentioneaza intr-un Registru de intrari-iesiri. Daca cererea de anulare a unei decizii de pensionare este trimisa prin posta de catre pensionar la Casa de Pensii, se va lua in considerare data la care plicul ce contine cererea de anulare este depus la posta, data care este mentionata, inscrisa pe plic de catre agentul postal, la momentul cand acesta primeste plicul de la pensionarul-expeditor, deoarece este vorba de un document trimis unei institutii publice. Deci, nu se va lua in considerare data trecuta de pensionar pe cererea sa de anulare a deciziei de pensionare, dar functionarul Casei de Pensii va tine totusi cont si de data tecuta de pensionar pe cererea de anulare, in mod orientativ, informativ. Este bine ca cererea de anulare a unei decizii de pensionare sa contina: 1.solicitarea expresa din partea pensionarului a anularii de catre Casa de Pensii a deciziei sale de pensionare (numarul si data emiterii deciziei de pensionare); 2.sa fie datata si semnata corespunzator de catre pensionar; 3.sa fie motivata in drept (sa mentioneze temeiul legal, articolul de lege in baza caruia solicita anularea deciziei de pensionare) si poate fi motivata si in fapt (sa mentioneze motivul de fapt pentru care solicita anularea); 4.sa fie depusa de catre pensionar personal sau prin posta la Casa de Pensii in termenul de 30 de zile prevazut de lege de la comunicarea deciziei de pensionare (ar fi bine chiar in termen de 30 de zile de la emiterea deciziei de pensionare); 5.sa fie adresata Casei Teritoriale de Pensii, care a emis decizia de pensionare a pensionarului. Succes! | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Art.2 litera h) din Legea 263/2010 - reglementeaza: "principiul imprescriptibilității, potrivit căruia dreptul la pensie nu se prescrie". Conform art.103 alin.2 din Legea 263/2010 - cererea de pensionare, de deschidere de drepturi, poate fi depusa de pensionar oricand la Casa Teritoriala de Pensii in raza careia el domiciliaza, incepand cu data la care pensionarul indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a se pensiona: conditia de stagiu de cotizare si conditia de varsta standard de pensionare. Cnoform art.106 alin.3 din Legea 263/2010 - pensionarul poate solicita Casei Teritoriale de Pensii, anularea Deciziei de pensionare, in termen de 30 de zile de la data la care Decizia de pensionare a fost comunicata pensionarului (a fost primita de acesta) si nu de la data emiterii Deciziei de pensionare, printr-o cerere de anulare, datata si semnata de pensionar, insotita de o copie dupa buletin, chiar fara a fi motivata in fapt si in drept, dar este bine ca pensionarul sa isi motiveze cererea de anulare a Deciziei de pensionare si sa o depuna cat mai curand in termenul de 30 de zile, prevazut de lege (chiar de la data emiterii deciziei si nu de la data comunicarii acesteia). | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Precizari: Art.103 alin.2 din Legea 263/2010 - prevede ca: Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege – de stagiu de cotizare si de varsta standard de pensionare, se depune, INCEPAND cu data îndeplinirii acestor condiții, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana. Art.103 alin.2 din Legea 263/2010 – prevede depunerea cererii de pensionare, de catre pensionar de la data cand acesta indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a se pensiona (conditii de stagiu de cotizare si de varsta standard de pensionare) - dar NU prevede in ce termen de la data indeplinirii acestor conditii, pensionarul trebuie sa depuna la Casa de Pensii cererea sa de pensionare – de unde rezulta ca pensionarul poate depune ORICAND de la data indeplinirii conditiilor prevazute de lege, cererea sa de pensionare la Casa de Pensii competenta. Deci, in cazul in care in ziua, data in care dvs depuneti cererea de anulare a deciziei de pensionare, pana pe data de 05.02.2020, in interiorul termenului de 30 de zile prevazut de lege, indicele de corectie nu este de 1,41 ci este tot de 1,2 - asa cum am mentionat, dvs puteti depune cererea de anulare a deciziei de pensionare pana pe 05.02.2020 pentru a fi in termen si sa asteptati sa va informeze Casa de Pensii in legatura cu ziua, data in care indicele de corectie este de 1,41 pentru ca dvs sa depuneti a doua cerere de deschidere de drepturi, care este o cerere de pensionare si care poate fi depusa oricand de dvs de la data indeplinirii conditiilor prevazute de lege, conform art.103 alin.2 din Legea 263/2010 – astfel incat, cererea de pensionare, de deschidere de drepturi sa intre sub incidenta indicelui de corectie de 1,41. Pana la data la care dvs veti depune a doua cerere de deschidere de drepturi, dosarul dvs de pensionare, asa cum ati fost informat va ramane la Casa Teritoriala de Pensii la care l-ati depus. | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Dvs aveti adreptul sa primiti banii de pensie incepand cu data inregistrarii cererii de pensionare, in cazul dvs incepand cu data de 09.12.2019 - conform art.104 alin.2 din Legea 263/2010. Dar plata efectiva a banilor de pensie incepand cu data de 09.12.2019 - se face dupa termenul de 30 de zile de la data emiterii si comunicarii Deciziei de pensionare care este de 06.01.2020. Deci plata efectiva a banilor de pensie se face dupa acest termen de 30 de zile care curge de la data de 06.01.2020 cand a fost emisa si comunicata Decizia dvs de pensionare, mai precis banii de pensie incepand cu data inregistrarii cererii de pensionare 09.12.2019 dvs trebuie sa ii primiti pe data de 06.02.2020, adica dupa expirarea termenului de 30 de zile de la data emiterii si comunicarii Deciziei de pensionare in care legea va da dreptul sa anulati Decizia de pensionare - conform art.108 din Legea 263/2010. Daca in acest termen de 30 de zile prevazut de lege, care se implineste, expira pe data de 05.02.2020, dvs solicitati anularea Deciziei de pensionare din data de 06.01.2020 nu mai puteti si nu mai aveti dreptul sa primiti banii de pensie pe data de 06.02.2020, iar daca in acest termen de 30 de zile dvs nu solicitati anularea deciziei respective, puteti si aveti dreptul sa primiti banii de pensie pe data de 06.02.2020, bani care se platesc incepand cu data de 09.12.2019, cand a fost inregistrata cererea dvs de pensionare. Asa cum am mentionat, termenul de 30 de zile in care dvs puteti solicita anularea Deciziei de pensionare se implineste, expira pe data de 05.02.2020 - conform art.108 din Legea 263/2010, iar banii de pensie dvs trebuie sa ii primiti pe data de 06.02.2020, cu conditia sa nu solicitati anularea Deciziei de pensionare in acest termen de 30 de zile, pana pe 05.02.2020. | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Rectific in text: anularea Deciziei de pensionare dvs o puteti solicita in temeiul art.106 alin.3 din Legea 263/2010 si nu in temeiul art.108 din Legea 263/2010. | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| De ce este asa? Daca dvs primiti banii de pensie incepand cu data inregistrarii cererii de pensionare 09.12.2019 si apoi dupa primirea banilor dvs anulati Decizia de pensionare, inseamna ca Decizia dvs de pensionare nu a existat niciodata, fapt pentru care anularea deciziei opereaza cu efect retroactiv, pentru trecut de la data emiterii si comunicarii sale - si in consecinta Casa de Pensii trebuie sa va oblige la restituirea banilor de pensie pe care vi i-a platit anterior, inainte de anularea Deciziei de pensionare. Anularea deciziei de pensionare avand efect retroactiv, pentru trecut determina anularea, desfiintarea actelor subsecvente incheiate in baza ei, si anume anularea platii banilor de pensie catre dvs si obligarea dvs la restituirea lor catre Casa de Pensii. De aceea, Casa de Pensii asteapta sa vada daca in acest termen de 30 de zile dvs solicitati anularea Deciziei de pensionare, deoarece daca dvs solicitati anularea si Decizia este anulata, atunci nici Casa de Pensii nu va mai poate plati banii de pensie ulterior, dupa anularea Deciziei de pensionare in baza unui act, a unei decizii anulate - si in consecinta nu trebuie sa va mai oblige la restituirea banilor de pensie din moment ce nu vi i-a platit. | |
|
|
|
02-02-2020 |
| Vă mulțumesc pentru sfaturi. M-am documentat si eu și uite ce-am aflat... că legea 6/2020 a bugetului asigurărilor de stat apare în monitorul oficial în 06.01.2020 Ce mă intereseaza pe mine,gasim la sectiunea 3(roman) art.17 care spune,în anul 2020 indiciile de corecție la calcularea pensiei va fi de 1,41 Această prevedere se aplică din data 09.01.2020 | |
|
|
|
02-02-2020 |
| La mine decizia de pensie este din 08.01.2020 și nu din 06.01.2020(nu se vedea clar) iar poștașul mi-a adus decizia pe data 13.01.2020(înștiințarea) Acum este clar,anulez decizia în baza legi 263/2010,art 106,alin 3 nu știu, motivarea este obligatorie? Nu știu cand sa fac altă cerere de depunere în drepturi,pănă in data de 09.01.2020 sau după 09.01.2020 Data de 09.01.2020 care duminică. | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Asa este. Incepand cu 09/01/2020 indicele de corectie este de 1,41. Trebuie sa rezolvati trei probleme: 1-Cererea de anulare a deciziei de deschidere de drepturi 2-Cererea de deschidere de drepturi 3-Anularea(neprimitrea) drepturilor cuvenite pe decizia nr.....din data de ....de deschidere de drepturi Cererea de anulare nu are model, deci trebuie conceputa de d-voastra. O sustineti pe art.106(3) din legea 263/2010 Cererea de deschidere de drepturi este model anexa nr.6 din H.G.257/2011 Sotia fostului meu coleg s-a inteles cu persoana de contact a casei locale sa depuna cele doua cereri impreuna la aceeasi data(simultan). Incercarcati si d-voastra aceasta varianta. | |
|
|
|
02-02-2020 |
| Multumesc domnule Carp,sunteți de ajutor,mai ales la cei care n-au avut tangență cu așa ceva.Vă mulțumesc tuturor, care încercați să mă sfătuiți. | |
|
|
|
02-02-2020 |
| O ultimă rugăminte, dacă se poate. Oare se merită efortul? După calculele mele,eu la 2108 lei aș câștiga ~350 lei lunar.Alt coleg mă contrazice si zice că câștig sub 35 lei lunar! Eu am acumulat total puncte 48.58489 si punctajul mediu anual este de 1.66577 Căt aș câștiga lunar,că dacă este vorba de 20-30roni nu mai anulez decizia. | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Potati punctajul mediu anual din decizie cu toate cifrele de dupa virgula. | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Punctajul mediu anual aferent indicelui de corectie de 1,41 va fi = 1,95728 1,95728x1265= 2476 lei pensie bruta-48 impozit = 2428 lei net 2108-11= 2097 net 2428-2097=331 lei net de castagat la trecerea de indicele de corectie de 1,2 la cel de 1,41 | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Cine va spus ca veti castiga 35 lei ? | |
|
|
|
02-02-2020 |
| Scuze,n-am observat postarea ta,un coleg după calculele lui aș primi aproape 35 lei! Și eu am făcut calculul si-mi dă ca la tine.Multumesc. | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Luni suntem in data de 03.02.2020, deci dupa data de 09.01.2020 cand a intrat in vigoare si a devenit valabil pe anul 2020 indicele de corectie de 1,41. Dvs puteti depune fara probleme ambele cereri: cererea de anulare a deciziei de pensionare si cererea de deschidere de drepturi (a doua cerere de pensionare), in aceeasi zi si in acelasi timp, in interiorul termenului de 30 de zile de la comunicarea deciziei de pensionare, ar fi bine chiar de la emiterea deciziei de pensionare pentru a fi mai sigur de depunerea cererii de anulare in termenul legal (art.106 alin.3 si art.103 alin.2 din Legea 263/2010) - deoarece, asa cum dvs v-ati documentat, este in vigoare si este valabil indicele de corectie de 1,41. Sfatul meu este ca, indiferent cu cat se va majora pensia dvs conform noului indice de corectie de 1,41, dvs sa depuneti in termenul legal de 30 de zile, ambele cereri, deoarece orice majorare a pensiei este un castig pentru dvs si nu o pierdere, indiferent de valoarea majorarii respective - mai ales, ca termenul de 30 de zile in care dvs aveti dreptul conform legii sa solicitati anularea deciziei de pensionare nu a expirat si aveti dreptul legal de a beneficia inca de acest termen si de a cere anularea deciziei de pensionare (pe care nu este obligatoriu sa o motivati si in fapt, daca o motivati in drept, daca mentionati art.106 alin.3 din Legea 263/2010). | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Daca luam in considerare data de 13.01.2020 cand v-a fost comunicata Decizia de pensionare de catre agentul postal, atunci data limita pentru depunerea cererii de anulare a deciziei de pensionare (si a cererii de deschidere de drepturi) este data de 12.02.2020, cand se implineste (expira) termenul de 30 de zile prevazut de art.106 alin.3 din Legea 263/2010. Indicele de corectie de 1,41 este intrat in vigoare sau va intra in vigoare pana la data de 12.02.2020, inclusiv, astfel ca dvs puteti depune in aceeasi zi si in acelasi timp ambele cereri pana pe data de 12.02.2020, inclusiv. | |
|
|
|
02-02-2020 |
| Vă mulțumesc pentru ajutor. Multi nu stim, ce știți s-voastră.Multa sănătate. Vă țin la curent dacă reușesc sau nu. | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Cu placere. Cel mai important este sa cunoasteti data exacta de cand a intrat in vigoare sau de cand va intra in vigoare indicele de corectie de 1,41 pentru a depune cererea de deschidere de drepturi (a doua cerere de pensionare) in ziua respectiva sau la o data ulterioara, astfel incat cererea dvs sa intre sub incidenta acestui indice majorat de 1,41 si sa aveti grija sa nu expire termenul de 30 de zile prevazut de lege, in care trebuie sa depuneti cererea de anulare a deciziei de pensionare. Daca pana expira termenul de 30 de zile, respectiv data de 12.02.2020 inclusiv, cunoasteti sigur ca indicele de corectie de 1,41 a intrat in vigoare sau ca va intra in vigoare pana la data respectiva, inclusiv, atunci puteti depune ambele cereri in aceeasi zi si in acelasi timp la Casa de Pensii, iar in caz contrar, depuneti cererea de anulare pana pe 12.02.2020, inclusiv, si cererea de deschidere de drepturi o depuneti ulterior, in ziua in care dvs cunoasteti sigur ca a intrat in vigoare indicele de corectie de 1,41. Asa cum ati fost informat, dosarul dvs de pensionare, ramane la Casa de Pensii la care l-ati depus. Mult succes! | |
|
|
|
02-02-2020 |
| Sigur,conform legi 6/2020 legea asigurărilor bugetare de stat.A fost publicată în monitor pe 06.01.2020 și este aplicabilă din 09.01.2020 Secțiune 3 art.17 se referă la indiciile de corecție pe 2020 care este 1,41 | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |