Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Pasii unei pensionari - Legea 263/2010: 1.La data X Casa de Pensii inregistreaza cererea de pensionare (cererea de deschidere de drepturi) depusa de pensionar. 2.La o data Y pensionarul primeste (ii este comunicata) Decizia de pensionare, in care este mentionata valoarea pensiei sale. 3.Dupa 30 de zile de la comunicarea Deciziei de pensionare, la data Z, pensionarul trebuie sa primeasca pensia, calculata incepand cu data X, cand a fost inregistrata la Casa de Pensii cererea sa de pensionare. 4.Daca in acest termen de 30 de zile, pensionarul depune la Casa de Pensii o cerere de anulare a Deciziei de pensionare, atunci pensionarul nu va mai primi pensia la data Z. 5.Daca in acest termen de 30 de zile, pensionarul nu depune la Casa de Pensii o cerere de anulare a Deciziei de pensionare, atunci pensionarul va primi pensia la data Z. Consilier juridic: Maria Floricel, Piatra Neamt | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Cel mai important avantaj al dvs este ca va aflati in termenul de 30 de zile de la data comunicarii Deciziei de pensionare - data 13.01.2020, in care dvs puteti depune la Casa de Pensii o cerere de anulare a Deciziei dvs de pensionare - pana pe data de 12.02.2020, inclusiv - conform art.106 alin.3 din Legea 263/2010. Si mai mult decat atat, indicele de corectie de 1,41 este deja intrat in vigoare prin Legea 6/2020 privind asigurarile bugetare de stat, inca de la data de 09.01.2020, de cand se aplica aceasta lege - fapt pentru care dvs puteti depune la Casa de Pensii ambele cereri: de anulare a Deciziei de pensionare si de deschidere de drepturi (de pensionare) in aceeasi zi si in acelasi timp, pana pe data de 12.02.2020, inclusiv - conform art.106 alin.3 si art.103 alin.2 din Legea 263/2010 privind pensiile celor care au contribuit la sistemul public de pensii (au contribuit la asigurarile sociale de la stat). | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Orice lege are un secret, are un mister pe care fiecare jurist trebuie sa il descopere la randul lui. Asa cum medicul trebuie sa descopere antidotul unei boli, inginerul o inventie, etc. | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Iar profesorul trebuie sa descopere calea, drumul pe care trebuie sa il urmeze un elev pentru a deveni jurist, medic, inginer, profesor, etc. | |
|
|
|
02-02-2020 |
| O ultimă întrebare. La angajator mi-a încetat contractul de muncă pe data de 20.01.2020 cand le-am prezentat decizia.Pe data de 23.01.2020 am fost angajat cu un nou cotract de muncă pe durată de un an.Daca anulez decizia si fac altă cerere de pensie,ar rebuiau să anunț iar angajatorul(privat). | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Nu va obliga nicio lege sa anuntati angajatorul, atata timp cat pensia poate fi cumulata cu salariul. | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Eu consider ca nu trebuie sa anuntati angajatorul ca depuneti o noua cerere de pensionare, atat timp cat dvs puteti depune noua cerere de pensionare (de deschidere de drepturi),care poate fi inregistrata de functionarul de la Casa de Pensii, in timp ce lucrati si noua Decizie de pensionare poate fi emisa in timp ce lucrati, in timp ce sunteti angajat - fara a fi nevoie in aceste situatii ca raporturile dvs de munca sa inceteze prin demisie, emiterea de catre angajator a unei decizii de concediere, anularea contractului de munca - pentru a fi posibila pensionarea dvs a doua oara. Dar daca depuneti o noua cerere de deschidere de drepturi in acelasi timp cu cererea de anulare a deciziei de pensionare pana pe data de 12.02.2020 inclusiv, in timp ce dvs lucrati, sunteti angajat - dvs aveti numai de castigat prin majorarea pensiei, astfel: 1.mai intai datorita cresterii indicelui de corectie de la 1,2 la 1,41 si apoi 2.datorita faptului ca la stabilirea punctajului mediu anual vi se va lua in calcul stagiul total de cotizare, perioada lucrata de dvs pana la data depunerii noii cereri de pensionare, de deschidere de drepturi, 3.deci si perioada lucrata de dvs si cuprinsa intre data de 09.01.2019 cand ati depus prima cerere de pensionare si cand vi s-a luat in considerare stagiul total de cotizare realizat, perioada lucrata de dvs pana la data inregistrarii, depunerii primei cereri de pensionare - data de 09.01.2019 - si data cand veti depune si va fi inregistrata cea de a doua cerere de pensionare, de deschidere de drepturi, la Casa de Pensii. Consider ca dvs va puteti pensiona in timp ce lucrati, puteti depune cererea de pensionare, de deschidere de drepturi si Decizia de pensionare poate fi emisa in timp ce lucrati: 1.deoarece art.103 alin.2 din Legea 263/2010 prevede ca o persoana se poate pensiona incepand cu data la care indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a se pensiona - de stagiu si de varsta standard de pensionare - mai precis, oricand, incepand cu aceasta data, 2.deoarece dreptul de pensie al unei persoane nu se prescrie, este imprescriptibil - conform art.2 lit.h din Legea 263/2010, 3.fara ca art.103 alin.2 din Legea 263/2010 - sa faca vreo referire, sa prevada drept conditie obligatorie incetarea raporturilor de munca ale pensionarului la data pensionarii sale, la data depunerii si inregistrarii cererii sale de pensionare, 4.de unde rezulta ca singura conditie pentru a se putea pensiona este ca persoana respectiva sa indeplineasca toate conditiile prevazute de lege - de stagiu si de varsta - la data depunerii cererii, aceasta persoana putand lucra, putand fi angajata la momentul depunerii cererii de pensionare, deoarece asa cum am mentionat art.103 alin.2 din Legea 263/2010 nu prevede in mod expres si conditia incetarii raporturilor de munca la data depunerii cererii de pensionare. | |
|
|
|
02-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Dar ca stagiu total de cotizare vi se va lua in considerare numai perioada lucrata de dvs pana la data depunerii si inregistrarii noii cereri de pensionare, de deschidere de drepturi la Casa de pensii, pe care dvs o puteti depune pana pe data de 12.02.2020 inclusiv (in termenul de 30 de zile prevazut de lege) - iar perioada lucrata de dvs in continuare dupa data depunerii si inregistrarii noii cereri de pensionare la Casa de Pensii o puteti adauga si pe aceasta la pensia dvs pentru limita de varsta solicitand recalcularea pensiei dvs conform art.107 alin.4 din Legea 263/2010. De asemenea, pensia pentru limita de varsta pe care o veti primi prin noua Decizie de pensionare, care asa cum am mentionat poate fi emisa in timp ce lucrati, in timp ce sunteti angajat, poate fi cumulata cu salariul platit de angajatorul dvs. Deci, pensia o primiti oricum indiferent daca lucrati sau nu lucrati. Pensia pentru limita de varsta o primiti pentru ca Legea 263/2010 va da dreptul, angajatorul trebuie sa va plateasca salariul pentru munca pe care dvs o prestati, iar recalcularea pensiei pentru adaugarea perioadei lucrate, a stagiului de cotizare realizat de dvs dupa data depunerii si inregistrarii noii cereri de pensionare la Casa de Pensii este necesara, deoarece in acesta perioada in care dvs ati lucrat dupa ce v-ati pensionat, angajatorul dvs pe langa salariu v-a platit la stat si contributiile de asigurari sociale, la pensii. | |
|
|
|
03-02-2020 |
| Am depus azi cererea de anulare deciziei de punere in drepturi,limita varsta,cu reducerea varstei standar. Mi sa spus să astept să vină aprobarea!!! Aprobare ce....la un drept al meu!? Legea 263/2010,art.106,alin 3 | |
|
|
|
03-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| In zilele urmatoare, cat de curand, o sa va vina raspunsul de anulare a Deciziei dvs de pensionare pentru limita de varsta - conform art.106 alin.3 din Legea 263/2010. | |
|
|
|
03-02-2020 |
| Am vrut să depun si cererea de punere în drepturi in aceeași zi.A spus să aștept aprobarea de la cererea de anulare! Este corect? | |
|
|
|
03-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| |
|
|
03-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Cererea de pensionare, de deschidere de drepturi, de punere in drepturi pentru limita de varsta - o puteti depune oricand, incepand cu data la care dvs indepliniti conditiile prevazute de lege - de stagiu minim de cotizare si de varsta standard de pensionare - conform art.103 alin.2 din Legea 263/2010. | |
|
|
|
03-02-2020 |
| Deci depun cererea de punere în drepturi, fără să mai astept aprobarea la decizia de anulare pensie? Eu am cerut anulare, n-am cerut contestare! M-am încadrat în cele 30 zile ,conf.legi 263/2010,art.106,alin.3 Logic trebuia să mă lase in aceeasi zi sa depun si cererea de punere drepturi pensie. Îndeplinesc toate condițiile pentru pensionare,astfel nu-mi venea prima decizie( vreau sa beneficiez si eu de indiciile corecție 1,41 ,La mine sa calculat cu 1,2) | |
|
|
|
03-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Aveti tot timpul la dispozitie sa beneficiati de indicele de corectie de 1,41 pana la 31.12.2020. | |
|
|
|
03-02-2020 |
| N-am tot timpul din lume! Eu am primit decizia pe 13.01.2020 prin poștă,iar decizia a fost emisă de casa locală pe 08.01.2020. Eu ca să fac mișcarea aceasta mă costat 3300 lei( depunere dosar pe 09.12.2019 si ianuarie 2020) Deci pe 08 sau 14 ianuarie trebuie să fie alba, ori neagră. Depășesc 30 de zile legale. | |
|
|
|
03-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Vin cu lamuriri suplimentare clare, scurte si la obiect. | |
|
|
|
03-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Sa presupunem ca astazi, luni 03.02.2020 – dva ati depus ambele cereri (in aceeasi zi si in acelasi timp): cererea de anulare a deciziei si cererea de deschidere de drepturi (cererea de pensionare). Mai intai se solutioneaza cererea de anulare a deciziei, care sa presupunem ca va fi admisa si decizia dvs va fi anulata miercuri 05.02.2020. Apoi, va fi solutionata cererea dvs de deschidere de drepturi (cererea de pensionare) care va fi admisa si inregistrata miercuri pe data de 05.02.2020, cand a fost admisa si anulata decizia dvs, si nu luni pe data de 03.02.2020 – chiar daca dvs ati depus la Casa de Pensii ambele cereri in aceeasi zi si in acelasi timp. Cerererile se pun in aplicare una dupa alta, mai intai se stabileste data admiterii cererii de anulare a deciziei 05.02.2020 si in aceeasi zi 05.02.2020 se admite si se inregistreaza cererea de deschidere de drepturi (de pensionare) – chiar daca dvs ati depus ambele cereri luni 03.02.2020. Astfel, dvs asteptati sa va fie admisa si anulata decia de pensionare, care cred ca va fi miercuri 05.02.2020, si in aceeasi zi miercuri 05.02.2020, dvs mergeti personal la Casa de Pensii si depuneti cererea de deschidere de drepturi (de pensionare) care va fi admisa si inregistrata cand dvs o depuneti, adica miercuri 05.02.2020. Dvs trebuie sa aveti cererea de deschidere de drepturi (cererea de pensionare) scrisa dinainte si nedatata, si miercuri cand o depuneti trebuie numai sa scrieti data pe cerere 05.02.2020. Jurist: Maria Floricel, Piatra Neamt | |
|
|
|
03-02-2020 |
|
|
03-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Sper ca cererea de anulare a deciziei de pensionare ati scris-o asa cum v-am explicat eu. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |