Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
03-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Mult succes si pensie mare! | |
|
|
|
03-02-2020 |
| Da am scris cum a-ti spus d-voasrtră.Am uitat,înștiințarea de anulare,vine tot prin poștă, sau telefonic? | |
|
|
|
03-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Poate veni in ambele moduri, depinde cum aleg sa procedeze cei de la Casa de Pensii - dar dvs le puteti trimite un fax sau un email, chiar maine, prin care sa le solicitati sa va trimita instiintarea de anulare de deciziei de pensionare atat telefonic cat si pe email - la fax sau email atasati o copie dupa buletin si scrieti si numarul dvs de telefon si adresa de email la care puteti fi contactat. | |
|
|
|
03-02-2020 |
| Este ok,am cont online la ei.Multumesc,am inteles.Noapte bună! | |
|
|
|
14-02-2020 |
 | Delia Vizitator |
| Buna ziua, Daca v ati facut cont online ce anume puteti vizualiza ? | |
|
|
|
14-02-2020 |
 | Ana Vizitator |
| Tatal meu a primit decizia acasa pe 21.01.2020 mai poate beneficia de noul indice 1.4? | |
|
|
|
14-02-2020 |
| Scrie pe decizie,pe la mijlocul deciziei în dreapta.Daca este 1,41 este bine. | |
|
|
|
15-02-2020 |
 | Mariana Vizitator |
| Buna ziua, Am decizia de pensie anticipata partial din 05.12.2018 dar nu am intrat in plata. In aceste conditii credeti ca pot cere anularea deciziei? ( incepand cu data de 1.12.2021 pot iesi la pensie pentru limita de varsta) Multumesc ! | |
|
|
|
16-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| 1.In cazul mai multor pensionari succesive: pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala, pensionare pentru invaliditate, pensionare pentru limita de varsta, 2.TREBUIE respectata Legea veche a pensiilor nr.263/2010 si Legea noua a pensiilor nr.127/2019 in legatura cu valoarea indicelui de corectie, 3.in sensul ca trebuie sa se aplice fiecarui pensionar, o singura data, primul INDICE DE CORECTIE, de care pensionarul respectiv a beneficiat la INSCRIEREA INITIALA LA PENSIE, 4.cu conditia ca cererea initiala de pensionare (prima cerere de pensionare) sa ii fie ADMISA de Casa de Pensii prin emiterea unei decizii de admitere a cererii de pensionare, adica aceasta cerere initiala de pensionare: -sa nu ii fie respinsa de Casa de Pensii, prin emiterea unei decizii de respingere a cererii de pensionare initiale; -sa nu fie retrasa de pensionar pana la emiterea unei decizii de pensionare in baza ei, de catre Casa de Pensii; -sa nu fie anulata (sa nu devina caduca) prin anularea la cererea pensionarului a deciziei de admitere a cererii de pensionare initiale, in termen de 30 de zile de la comunicarea acestei decizii. Jurist: Maria Floricel, Piatra Neamt | |
|
|
|
18-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Conform art.97 alin.7 si art.98 alin.9 din Legea noua a pensiilor nr.127/2019 (si conform Legii vechi a pensiilor nr.263/2010) – pot fi anulate, la CEREREA PENSIONARULUI, in termen de 30 de zile de la comunicare, urmatoarele decizii de pensionare: 1.Decizia de pensionare de ADMITERE a CERERII de pensionare – art.97 alin.7 din Legea 127/2019; 2.Decizia de recalculare a pensiei emisa la CEREREA pensionarului – art.98 alin.5 din Legea 127/2019; 3.Decizia de recalculare a pensiei emisa la CEREREA pensionarului – art.98 alin.7 din Legea 127/2019; Celelalte decizii de pensionare, cum ar fi: o decizie de pensionare de respingere a cererii de pensionare, o decizie de recalculare a pensiei emisa din oficiu, o decizie de transformare din oficiu cand se trece de la un tip de pensie la altul, pot fi anulate numai de instanta judecatoreasca in temeiul unei cereri de chemare in judecata formulate de pensionar impotriva Casei Teritoriale de Pensii. Cand o decizie de pensionare este anulata fie la cererea pensionarului in cazurile prevazute de lege, fie de instanta judecatoreasca, produce urmatoarele efecte: 1.Decizia de pensionare anulata va fi desfiintata cu efect retroactiv, pentru trecut, de la data emiterii ei; 2.Pensionarul trebuie sa restituie toti banii pe care i-a primit in temeiul deciziei de pensionare anulate; Referitor la indicele de corectie, trebuie aplicat indicele de corectie corespunzator primei cereri de pensionare depuse de pensionar, care i-a fost admisa de Casa de Pensii prin emiterea unei decizii de pensionare de admitere a cererii de pensionare, adica indicele de corectie corespunzator inscrierii initiale la pensie – conform art.170 alin.2 din Legea pensiilor nr.263/2010. Jurist: Maria Floricel, Piatra Neamt | |
|
|
|
23-02-2020 |
 | Zamfir Marin Vizitator |
| Sunt născut la data de 16 aug.1956. Cu data de 23 dec.2013 am beneficiat de pensie de invaliditate gradul 3. La data de 17 noiembrie 2019 am solicitat trecerea la pensie de limita de vârstă prin aplicarea legii 215/2019 cu aplicarea dispozițiilor referitoare la reducerea vârstei pentru activitatea desfășurată în grupa a doua de munca (2ani și 4 luni a fost reducerea). La data de 10 februarie.2020 Casa de Pensii Dâmbovița emite decizia de pensionare pentru limita de vârstă cu indicele de corecție 1,06 corespunzător anului 2013,data primei cereri. Nu trebuia să fie aplicat cel aferent anului 2019 (1,20), ținând cont și de ultima decizie a CCR? Gândesc să depun în termen cererea de anulare a deciziei de pensionare pentru limita de vârstă și după aceea să depun o noua cerere de deschidere drepturi de pensie,cu indicele de corecție aferent anului 2020(1,41). Va rog mult un sfat. Cu mulțumiri și considerație, | |
|
|
|
24-02-2020 |
 | Consultant legal Vizitator |
| 1.Avand in vedere ca noile modificari aduse art.170 din Legea pensiilor nr.263/2010 care reglementeaza indicele de corectie, creeaza anumite ambiguitati in sensul aplicarii indicelui de corectie mai mare, cum ar fi in cazul dvs a indicelui de corectie de 1,20 aferent anului 2019, 2.aceasta interpretare a art.170 din Legea pensiilor nr.263/2010 nu este corecta din punct de vedere legal, deoarece legea da dreptul pensionarului sa anuleze la cerere anumite decizii de pensionare, cu consecinta inevitabila a depunerii unei noi cereri de pensionare, astfel ca in toate situatiile trebuie aplicat indicele de corectie de care pensionarul a beneficiat la data inscrierii initiale la pensie, 3.iar, in cazul dvs se pastreaza indicele de corectie de 1,06 aferent primei cereri pentru pensie de invaliditate depuse de dvs in anul 2013, cerere admisa prin emiterea de catre Casa Teritoriala de Pensii a deciziei de pensie de invaliditate gradul 3, 4.ceea ce inseamna, ca s-a procedat corect de catre Casa Teritoriala de Pensii, care v-a mentinut acelasi indice de corectie de 1,06 de care dvs ati beneficiat initial in anul 2013. | |
|
|
|
06-03-2020 |
 | Relu
|
| Decizia mea de pensionare este din 29.01.2020. Am depus cererea de anulare a deciziei de pensionare in termen (pe 24.02.2020). Desi vad ca in alte postari pe subiect s-a afirmat ca cererea de anulare si noua cerere de pensionare pot fi depuse simultan, mie mi s-a spus ca pot depune noua cerere de pensionare numai dupa primirea rezolutiei pentru cererea de anulare, rezolutie care urma sa imi fie remisa in 9 zile. Dupa trecerea celor 9 zile cand m-am prezentat sa o iau, lucrurile s-au schimbat si mi s-a comunicat ca voi primi solutia in “termenul legal de 45 zile” de la depunerea cererii. E normal? Mie nu mi se pare a fi pentru ca in primul rand nu vad ce alta rezolutie s-ar putea pune pe cerere - alta decat ca s-a luat act de ea si in al doilea rand pentru ca dupa stiinta mea, termenul general stabilit de Ordonanţa 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor este de 30 de zile si numai in situația în care aspectele sesizate prin petiție necesită o cercetare mai amănunțită, conducătorul autorității publice poate prelungi acest termen cu cel mult 15 zile. | |
|
|
|
06-03-2020 |
| Art.2 - Ordonanța nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor În sensul prezentei ordonanțe, prin petiție se înțelege cererea, reclamația, sesizarea sau propunerea formulată în scris sau prin e-mail, pe care un cetățean ori o organizație legal constituită o poate adresa: -autorităților publice centrale și locale (nota: primarie, consiliu local, minister, guvern), -serviciilor publice descentralizate ale ministerelor și ale celorlalte organe centrale din unitățile administrativ-teritoriale, -societăților naționale, societăților comerciale de interes județean sau local, precum și regiilor autonome, denumite în continuare autorități și instituții publice. Art.3 - Ordonanța nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor Petițiile adresate autorităților și instituțiilor publice prevăzute la art. 2 vor fi soluționate în termenele și în condițiile stabilite prin prezenta ordonanță. Art.131 - Legea pensiilor nr.263/2010 (1) CNPP este instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, organ de specialitate al administrației publice centrale care administrează sistemul public de pensii. (2) CNPP se află sub autoritatea Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale. (3) Sediul CNPP este în municipiul București. (4) Casa de pensii a municipiului București și casele județene de pensii sunt servicii publice, învestite cu personalitate juridică. Nota: CNPP fiind o institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, organ de specialitate al administratiei publice centrale (nota: guvern), care administreaza sistemul public de pensii - reprezinta o institutie publica careia ii pot fi adresate de catre cetateni petitii, cum ar fi de exemplu o cerere de anulare a unei decizii de pensie, al carei termen de solutionare daca nu este prevazut in mod expres in Legea pensiilor nr.263/2010 poate fi termenul legal de 30 de zile, prelungit de conducatorul institutiei publice cu cel mult 15 zile, conform Ordonantei Guvernului nr.27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor. | |
|
|
|
06-03-2020 |
 | Relu
|
| Multumesc pentru raspuns. La modul general el imi confirma ca ce consideram eu este corect, dar ce as vrea sa stiu este daca in particular, in opinia dvs avizata: 1. Poate exista alt raspuns la cererea de anulare a deciziei de pensionare decat faptul ca se ia act de ea si se repartizeaza catre persoanele care pun in opera anularea? Daca nu poate exista alt raspuns, atunci nu vad de ce trebuie sa se astepte primirea unui raspuns la cererea de anulare a deciziei pentru a putea face o noua cerere de pensionare. 2. Avand in vedere ca ceea ce se solicita in cerere nu numai ca nu “necesită o cercetare mai amănunțită”, dar practic nu necesita nici un fel de cercetare, prelungirea termenului de 30 zile cu inca 15 nu poate fi considerata un abuz sanctionabil? | |
|
|
|
06-03-2020 |
| Poate exista un interval mai lung sau mai scurt de timp in care sa fie solutionata cererea dvs de anulare a deciziei de pensie, daca cererea depusa de dvs este redactata neclar, incomplet, nu este semnata si datata corespunzator sau din continutul ei nu rezulta in mod clar solicitarea dvs de anulare a deciziei de pensie. In cazul in care cererea dvs respecta toate elementele de redactare si de continut (elemente de forma si elemente de fond), atunci cererea prin care dvs solicitati anularea deciziei de pensie ar trebui sa fie solutionata si admisa de casa teritoriala de pensii in ziua in care dvs depuneti cererea respectiva si decizia de pensie sa fie anulata in aceeasi zi. | |
|
|
|
18-03-2020 |
 | Alina0016
|
| Buna ziua, daca se anuleaza decizia de pensionare la limita de varsta initiala si se emite o noua decizie, se pierd banii din urma? | |
|
|
|
19-03-2020 |
| O decizie de pensie poate fi: 1.anulata cu efect retroactiv de la data emiterii ei, cand se pierd si toti banii din urma ai pensionarului; 2.revizuita cu efect retroactiv de la data emiterii ei, cand se pot pierde anumiti bani din urma sau se pot castiga alti bani din urma de catre pensionar; 3.recalculata sau modificata cu efect pentru viitor, de la data cererii de recalculare sau de la data cand recalcularea trebuia facuta din oficiu de catre casa teritoriala de pensii, cand nu se pierd banii din urma ai pensionarului; 4.anularea unei decizii de pensie - poate fi realizata de casa teritoriala de pensii la cererea pensionarului formulata in termenul legal prevazut de Legea pensiilor nr.263/2010 sau poate fi realizata de instanta de judecata prin contestatie formulata de pensionar conform Legii pensiilor nr.263/2010; 5.revizuirea unei decizii de pensie - poate fi realizata numai de casa teritoriala de pensii la cererea pensionarului formulata conform Legii pensiilor nr.263/2010; 6.recalcularea sau modificarea unei decizii de pensie - poate fi realizata de casa teritoriala de pensii, fie din oficiu fie la cererea pensionarului formulata conform Legii pensiilor nr.263/2010 sau poate fi realizata de instanta de judecata prin contestatie formulata de pensionar conform Legii pensiilor nr.263/2010. | |
|
|
|
19-03-2020 |
| Revizuire: 1.Pe cale judiciara prin formularea unei contestatii de catre pensionar, in termenul legal prevazut de Legea pensiilor nr.263/2010 - poate fi numai anulata o decizie de pensie si nu poate fi si recalculata (modificata) o decizie de pensie, deoarece decizia de pensie contestata este o decizie incorecta din punct de vedere legal, astfel ca prin solutionarea contestatiei instanta de judecata va anula decizia de pensie contestata si va obliga casa teritoriala de pensii sa emita pensionarului o noua decizie de pensie corecta din punct de vedere legal. 2.O decizie de pensie anulata de casa teritoriala de pensii la cererea pensionarului in termenul legal prevazut de Legea pensiilor nr.263/2010 sau anulata de instanta de judecata prin contestatie formulata de pensionar in termenul legal prevazut de Legea pensiilor nr.263/2010 are efect retroactiv, pentru trecut de la data emiterii deciziei de pensie anulate, iar pensionarul trebuie sa restituie casei teritoriale de pensii toti banii pe care i-a primit in temeiul deciziei de pensie anulate. 3.Revizuirea unei decizii de pensie poate fi realizata numai de casa teritoriala de pensii, la cererea pensionarului, cand decizia de pensie revizuita contine erori de calcul matematic, astfel ca prin revizuire casa teritoriala de pensii trebuie sa emita o noua decizie de pensie fara erori de calcul, care isi va produce efectele cu efect retroactiv de la data emiterii deciziei de pensie revizuite, cand pensionarul poate restitui anumiti bani casei teritoriale de pensii sau poate primi alti bani din partea casei teritoriale de pensii. 4.O decizie de pensie poate fi recalculata (modificata) numai in cazurile si conditiile prevazute de Legea pensiilor nr.263/2010, fie la cererea pensionarului, fie din oficiu de catre casa teritoriala de pensii, nu si de instanta de judecata prin contestatie formulata de pensionar in termenul legal prevazut de Legea pensiilor nr.263/2010, recalculare care va avea efecte pentru viitor de la data cererii pensionarului sau de la data recalcularii din oficiu, deoarece decizia de pensie recalculata este o decizie corecta din punct de vedere legal, iar casa teritoriala de pensii in urma recalcularii va emite o noua decizie de pensie tot corecta din punct de vedere legal, astfel ca prin recalculare pensionarul nu trebuie sa restituie niciun ban casei teritoriale de pensii, ci va ramane cu banii primiti in baza deciziei recalculate si va primi in continuare banii in temeiul noii decizii de pensie care i-a fost emisa. | |
|
|
|
02-06-2020 |
 | Tanase Silvia Vizitator |
| Buna ziua, Sunt nascuta in 20.04.1963 si av vrea sa ies la pensie anticipat la data de 01.10.2020. Am intrat in baza de date a CNNP Brasov, si am vazut ca am cumulat 100,21458 puncte dupa depunerea declaratiei 112 pe luna aprilie 2020. Imi puteti spune cu ce pensie o sa ies dupa o vechime de 34 ani si 5 luni? Si cu ce penalizare? Multumesc. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |