Ești aici > Forum > Legea pensiilor

Re:Re:Re:Re:Re:Cerere de anulare a unei decizii de pensionare

Forum întrebări juridice - Legea pensiilor
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart 5 Final
 23-07-2020
Vizitator
Efectele anularii (nulitatii relative) sau nulitatii absolute ale unei decizii de pensie trebuie reglementate clar, neechivoc, expres in legea pensiilor, de ex. in noua lege a pensiilor nr.127/2019:

- daca se aplica prevederile Codului civil si efectele sunt retroactive, pentru trecut de la data emiterii deciziei de pensie anulate si trebuie restituita integral pensia primita in temeiul deciziei anulate;

- daca exista o derogare de la prevederile Codului civil si efectele sunt pentru viitor de la data anularii deciziei de pensie, avand in vedere ca decizia de pensie este un act juridic cu executare succesiva prin plata lunara a pensiei, si nu trebuie restituita pensia primita in temeiul deciziei anulate;

- neexistand prevederi legale exprese privitor la efectele juridice ale anularii (nulitatii relative) sau nulitatii absolute ale unei decizii de pensie, la cerere sau pe cale judiciara, se va aplica precedentul judiciar, adica ceea ce vor hotari instantele de judecata in marea lor majoritate.
Răspunde
 23-07-2020
Vizitator

precedent judiciar - practica judiciara - jurisprudenta
Răspunde
 23-07-2020
Vizitator
Art. 1254 - Cod civil

Desfiinţarea contractului şi a actelor subsecvente

(1) Contractul lovit de nulitate absolută sau anulat este considerat a nu fi fost niciodată încheiat.

(2) Desfiinţarea contractului atrage, în condiţiile legii, şi desfiinţarea actelor subsecvente încheiate în baza lui.

(3) În cazul în care contractul este desfiinţat, fiecare parte trebuie să restituie celeilalte, în natură sau prin echivalent, prestaţiile primite, potrivit prevederilor Art. 1639-1.647, chiar dacă acestea au fost executate succesiv sau au avut un caracter continuu.
Răspunde
 23-07-2020
Vizitator
Referitor la nulitatea contractului individual de munca absoluta sau relativa, exista prevederi exprese, clare, neechivoce in art.57 din Codul muncii.

In mod asemanator, ar trebui introduse prevederi exprese si in Legea pensiilor (127/2019) referitor la nulitatea absoluta sau relativa a unei decizii de pensie, la cerere sau pe cale judiciara.

Art. 57 - Codul muncii

(1) Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.

(2) Constatarea nulităţii contractului individual de muncă produce efecte pentru viitor.

(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.

(4) În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.

(5) Persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu.

(6) Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.

(7) Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.
Răspunde
 23-07-2020
Vizitator
Art. 179 - Legea 263/2010

(1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestații de asigurări sociale se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripție de 3 ani.

- daca decizia de pensie se anuleaza cu efect retroactiv de la data emiterii - pensionarul a incasat in mod necuvenit sume de bani incepand cu data emiterii deciziei anulate pe care trebuie sa le restituie;

- daca decizia de pensie se anuleaza cu efecte pentru viitor - pensionarul incaseaza in mod necuvenit sume de bani incepand cu data anularii deciziei de pensie pe care trebuie sa le restituie;

- neexistand prevederi exprese in legea pensiilor referitor la efectele anularii (nulitatii) deciziei de pensie se vor aplica prin analogie prevederile Codului civil in materia nulitatii actelor juridice conform carora aceasta produce efecte retroactive, cand vorbim de o anulare a deciziei de pensie la cererea pensionarului, iar cand anularea deciziei de pensie are loc in cadrul unui proces civil si practica judiciara trebuie sa fie unitara si sa aplice prevederile Codului civil, derogarile trebuind sa fie expres prevazute de lege (legea pensiilor).
Răspunde
 03-12-2020
Vizitator
Buna ziua,
Am primit decizia de pensionare, ieri 03.12.2020 si intre timp mi-am dat seama ca voi pierde niste drepturi salariale de care as fi beneficiat la inceputul anului 2021.(ianuarie)
Intrebarea mea este daca pot sa anulez in 30 de zile decizia de pensionare si sa o solicit din nou la sfarsitul lunii decembrie, este legal? Angajatorul primeste in acelasi timp cu mine informarea/deciza de la Casa de Pensii? Este oare necesar sa vorbesc cu Angajatorul?.
Multumesc mult si astept cu interes raspunsul dvs.
Răspunde
 03-12-2020
Vizitator
Apelati la prevederea de mai jos:
Legea 263/2010
Art.106
(3) În termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului.
Răspunde
 27-12-2020
Vizitator
As putea sti in ianuarie 2021 care este indicele de corectie? Ar putea fi mai mic de 1,41?
Răspunde
 27-12-2020
Vizitator
As putea sti in ianuarie 2021 care este indicele de corectie? Ar putea fi mai mic de 1,41?
Răspunde
 27-12-2020
Vizitator
Nu poate fi mai mic de 1,41.
Răspunde
 25-01-2021
Vizitator
Buna ziua,

Am depus cerere pentru anularea deciziei de pensionare in termen de 30 de zile de la emiterea deciziei si a fost accptata de casa de pensii. Am depus din nou cerere de pensionare si dupa ce primesc din nou decizia de pensionare pot in termen de 30 de zile de la comunicarea celei de a doua decizie de pensionare sa anulez si aceasta decizie ? Ce zice legea ?
Multumesc pentru suport.
Răspunde
 04-02-2021
Vizitator
Am primit decizia de pensionare in data de 20.01.2021.Daca anulez decizia,cand depun o noua cerere de redeschidere de drepturi, pensia va fi calculata cu un nou coeficient de corectie,daca se aproba noua Lege a pensiilor?
Răspunde
 04-02-2021
Vizitator
Noul coeficiet de corectie se va aplica la 3 zile dupa publicarea in M.OF. a legii asigurarilor sociale de stat pe anul 2021.
Răspunde
 04-02-2021
Vizitator
Multumesc mult pt.raspuns.Vreau sa fac urmatoarele precizari:
-am primit decizia pt.pensie anticipata pe 20.01.2021(ridicat de la posta;pe plic scrie 15.01.2021)
-indicele de corectie este 1,41
- daca depun cerere pt.anularea deciziei de pensionare, adica sa lucrez in continuare pana implinesc varsta de pensionare (iulie 2021), cand voi depune o noua cerere de pensionare, pensia se va calcula cu noul indice care va apare in legea asigurarilor sociale de stat pe anul 2021?
Răspunde
 04-02-2021
Vizitator
Da.
Acesta poate fi mai mic si atunci se aplica tot 1,41.
Daca este mai mare se va aplica acela(mai mare).
Mai exista si varianta ca pana atunci sa dispara notiunea de indice de corectie schimbandu-se si formula de calcul a pensiilor.
Este putin probabil ca acest lucru sa se intample inainte de 01/09/2021, dar nu si imposibil.
Răspunde
 05-02-2021
Vizitator
Domnule Carp, mai apelez inca odata la amabilitatea dvs.In prezent, eu lucrez la o firma de stat.Daca nu duc dovada incetarii contractului de munca de la firma, tot este nevoie de cererea de anulare a deciziei de pensionare?Mentionez ca inca nu am ajuns la varsta pentru pensionare la limita de varsta (implinesc in iulie 2021).
Răspunde
 05-02-2021
Vizitator
Dca nu depuneti la casa locala incetarea CIM, atunci decizia de pensionare nu va fi pusa in plata.
Decizia va ramane valabila cu indicele de corectie stabilit in ea.
La trecerea la limita de varsta la recalcularea pentru ceea ce nu a intrat in calcul la prim adeschidere de drepturi sau pentru stagiul adaugat(ceea ce ati mai lucrat dupa emiterea deciziei)nu veti mai primi indice de corectie.
Eu zic sa anulati decizia si redepuneti cererea la implinirea varstei standard(iulie).
Nu cred ca vor fi in stare sa modifice legea pana la acel moment.
Răspunde
 05-02-2021
Vizitator
Mii de multumiri.
Răspunde
 17-02-2021
AvatarConstantinescu Mariana adriana
Vizitator
Bună ziua!
Vreau sa amân un proces.
Cum este bine sa formulez?
* amânarea procesului pentru a angaja un avocat?
* amânarea procesului pentru pregătirea amânării?
Este suficienta una din aceste formulări?
Răspunde
 03-03-2021
Vizitator
Dacă eu imi expira decizia pe 9 si eu azi în 3 am depus iar actele mai iau pensia ca de obicei pe 12 ca ma programat pe 17 pt certificat de încadrare sau se suspenda ca sa vada ce altceva mai trebuie
Răspunde
RăspundeStart 5 Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.