Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
10-04-2021 |
 | Dadulescu Ion Vizitator |
| Buna ziua, Am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta redusa(9 04 2021) pot cumula pensia cu salariu(lucrez în invatamânt)? Mulțumesc frumos! | |
|
|
|
10-04-2021 |
 | Mircea.krp@gmail.com Vizitator |
| |
|
|
11-04-2021 |
 | Carp Mircea Vizitator |
| Este raspunsul meu. In sectorul privat. | |
|
|
|
11-04-2021 |
 | Dădulescu Ion Vizitator |
| Dacă contest decizia de pensionare pentru limită de vârstă în instanță (45 zile de la emitere)pot merge în continuare la serviciu până la hotărârea definitivă? Vă mulțumesc! | |
|
|
|
13-04-2021 |
 | Coca60 Vizitator |
| Strimate domnule Carp, Am depus cerere de pensionare anticipata partiala in mai 2018 si am primit decizie de pensie calculata cu indicele de corectie de 1,15. Nu am intrat efectiv in plata pensiei decat la 1 septembrie 2020, cand am mai adaugat cateva inscrisuri suplimentare la dosarul de pensie (grupa II, spor vechime, adeverinte pentru inca 2 ani si 4 luni lucrati dupa data depunerii dosarului, in 2018. Am primit o noua decizie de pensie, recalculata, in dec 2020. La sfatul unui avocat, am depus actiune in justitie pt anularea ultimei decizii de pensie si recalcularea ei cu valorificarea inscrisurilor noi deepuse in septembrie 2020 si a indicelui de corectie de 1,41, valabil in 2020. Am sanse sa beneficiez de indicele de corectie de 1,41, valabil la data intrarii efective in plata a pensiei? Pot sa trec la pensie de limita de varsta cu 8 luni mai devreme decast termenul legal, dat fiindca am lucrat 2 ani in grupa II a de mulca (1985-1987)? Cei 2 ani si 4 luni lucrati dupa 2018, pot fi inclusi in calculul pensiei incepand cu sept 2020? Va multumesc anticipat pt. raspunsuri! | |
|
|
|
13-04-2021 |
| Personal, eu nu cred ca veti mai putea beneficia de indicele de corectie de 1,41. Vom vedea ce va hotari instanta.Ma tineti si pe mine la curent. Trebuia sa anulati decizia de deschidere de drepturi in termenul prevazut de lege pentru a fi putut beneficia de indicele de 1,41. Beneficiati de o reducere de 8 luni, pentru 2 ani de grupa II. De cei 2 ani si 4 luni puteti beneficia doar din momentul tercerii la limita de varsta., | |
|
|
|
13-04-2021 |
 | Coca60 Vizitator |
| Va multumesc pt raspunsuri, d-le avocat. Mai am 2 intrebari, va rog. Daca eu trebuie sa ma pensionez la lim de varsta la 61 ani si 8 luni, cu cele 8 luni redusere (de la grupa a IIa de munca), inseamna ca ma pensionez de drept , a lim. de varsta la implinirea a 61 ani? Daca am formulat actiunea in instanta cu solicitarea de anulare a ultimei decizii de pensionare, pot fi obligata sa returnez toti banii primiti drept pensie pana in acest moment? Va multumesc anticipat pt raspuns si va voi tine la curent cu mersul procesului meu. | |
|
|
|
13-04-2021 |
| O precizare: Eu nu sunt avocat. Eu nu stiu datele d-vostra de nastere. Varsta standard din anexa 5- 8 luni = pensie de limita de vsrsta. Decizia neanulata in termenul prevazut de lege, devine definitiva. Nu veti da nimic inapoi.Eu inteleg ca prin cererea de anulare adresata instantei ati cerut in acelasi timp emiterea unei noi decizii cu aceeasi data de punere in plata dar cu intrarea in calcul a altui indice de corectie. Deci: Anularea unei decizii Emiterea si comunicarea altei decizii pentru aceeasi data de punere in plata. Asa cred eu ca s-a cerut instantei. Ex: Dintr-o hotarare juudecatoreasca: ……………. Obligă pârâta să emită o nouă decizie de pensionare în care să ia în considerare la stabilirea drepturilor de pensie cuvenite reclamantului………. | |
|
|
|
13-04-2021 |
 | Coca60 Vizitator |
| Conform legii eu trebuie sa ma pensionez, la lim de varsta, la 61 ani si 8 luni. (n. in febr 1960) Acum sunt in pensie anticipata partiala (din sept 2020) Cu cele 8 luni rezultate ca anticipare datorita gr II trebuia sa intru in pensia de limita de varsta in febr 2021 (la implinirea a 61 de ani)sau nu pot beneficia in acelasi timp si de pensie anticipata partiala si de reducerea varstei de pensionare cu cele 8 luni? Va multumesc anticipat pt raspuns | |
|
|
|
13-04-2021 |
| Februarie 1960 Octombrie 2021 61/8 31/8 61 ani si 8 luni - 8 luni = 61 ani limita de varsta. De la pensie anticipata partiala trebuia sa fiti trecuta din oficiu la limita de varsta la implinirea varstei de 61 ani. La 61 de ani trebuia sa fiti trecuta la limitra de varsta. .... Nu am intrat efectiv in plata pensiei decat la 1 septembrie 2020, cand am mai adaugat cateva inscrisuri suplimentare la dosarul de pensie (grupa II, spor vechime, adeverinte pentru inca 2 ani si 4 luni lucrati dupa data depunerii dosarului, in 2018. Ceea ce ati depus aici in plus, trebuiau sa intre in calculul pensiei odata cu trecerea la limita de varsta.Cde a facut casa locala eu nu stiu. | |
|
|
|
13-04-2021 |
| Ce s-a cerut in instanta ? Indicele de corectie de 1,41 ? La ce instanata v-ati adresat ? Ce decizie ati contestat ? Decizia de limita de varsta ? Dati mai multe detalii. | |
|
|
|
13-04-2021 |
 | Coca60 Vizitator |
| M-am adresat Tribunalului Bucuresti, sectiaVIII Am contestat decizia cu calculul pensiei anticipate partale, din dec 2020 ( in termen de 30zile de la primire-data postei). Am solicitat: - recalcularea cu indice 1,41- in vigoare la data intrarii effective in plata pensiei - valorificarea adeverintei cu 2,4 ani lucrati dupa depunerea dosarului pt anticipata partial( 2018) - valorificarea grupei II-a pt perioada 1985-1987 - valorificarea unei adeverinte cu perioada de spor de vechime, care nu a fost prinsa in salariul din cartea de munca. In mod normal, la implinirea varstei de 61 ani, in febr. Trebuia sa intru automat in pensie de lim de varsta. Pe martie pensia a venit tot in cuantum diminuat. Maine am termen de judecata la Tribunal si ma voi reprezenta singura. | |
|
|
|
13-04-2021 |
| In mod normal casa locala trebuia sa emita si sa va comunice o decizie de respingere la cererea de recalculare pentru stagiul adaugat. Legea 263/2010 Art.67 (1) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin. (4) și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate parțiale. (2) Transformarea pensiei anticipate parțiale în pensie pentru limită de vârstă, în condițiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu. | |
|
|
|
07-05-2021 |
 | Dadulescu Ion Vizitator |
| Buna ziua! Va rog lamuriti-mi următoarea intrebare: Decizia de pensionare suspendata în termenul legal(30 zile)poate fi contestata în instanță de judecata?(în 45 de zile de la primire) În acest timp am statut de salariat? Va mulțumesc frumos! | |
|
|
|
07-05-2021 |
| |
|
|
14-05-2021 |
 | GAMANION Vizitator |
| [Am depus cerere de pensionare anticipata in mai 2019. In luna august 2019 am ridicat-o dar nu am putut s-o returnez deoarece avea data de registratura mai mica cu mai mult de 30 de zile. Indicele de corectie era de 1,20. Nu am pus-o in plata.Anul acesta ma pensionez pentru limita de varsta. Pot beneficia de indicele de 1,41? sau trebuie sa contest decizia care o iesi cu acelasi indice si, daca se respinge contestatia, sa actionez in instanta?. Multumesc, Gaman Ion | |
|
|
|
14-05-2021 |
 | GAMANION Vizitator |
| [Am depus cerere de pensionare anticipata in mai 2019. In luna august 2019 am ridicat-o dar nu am putut s-o returnez deoarece avea data de registratura mai mica cu mai mult de 30 de zile. Indicele de corectie era de 1,20. Nu am pus-o in plata.Anul acesta ma pensionez pentru limita de varsta. Pot beneficia de indicele de 1,41? sau trebuie sa contest decizia care o iesi cu acelasi indice si, daca se respinge contestatia, sa actionez in instanta?. Multumesc, Gaman Ion | |
|
|
|
14-05-2021 |
 | GAMANION Vizitator |
| Din pacate se fac 2 ani. Ar trebui ca legea sa aiba o prevedere care sa stipuleze ca, daca in termen de ex.de 12 luni, nu se depune la casa de pensii decizia de incetare a activitatii, atunci decizia de pensionare devine nula, urmand ca pensionarul in cauza sa depuna o noua cerere atunci cand acesta considera necesar. De ex.Casa de Pensii iti calculeaza pensia de la data depunerii cererii, sau termenul de contestatie este de 45 de zile, sau respingerea deciziei se poate face in termen de 30 de zile asa si termenul de valabilitatea a unei decizii, care nu intra in plata, sa fie de max.12 luni. | |
|
|
|
08-07-2021 |
 | Georgeta Vizitator |
| Buna ziua, Am decizia de pensie anticipata partial din 05.08.2020 dar nu am intrat in plata. In aceste conditii credeti ca pot cere anularea deciziei? (incepand cu data de 1.10.2021 pot iesi la pensie pentru limita de varsta) Multumesc! | |
|
|
|
08-07-2021 |
| Nu mai puteti anula decizia de deschidere de drepturi. Legea 263/2010 Art.106 (3) În termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |