Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
08-07-2021 |
 | Georgeta Vizitator |
| Va multumesc pt promptitudine, domnule Carp. Va mai deranjez cu doua intrebari: - voi primi o decizie / instiintare cu pensia pentru limita de varsta dupa 01.10.2021? - decizia ar putea fi anulata in instanta, daca nu a fost pusa in aplicare? Multumesc | |
|
|
|
08-07-2021 |
 | Carp Mircea Vizitator |
| Da. Veti primi decizie de pensie de limita de varsta. Nu sunt jurist, dar sustin ca nu mai puteti anula decizia in instanta. Care ar fi scopul anularii deciziei din 2020 ? | |
|
|
|
03-08-2021 |
 | Dana Vizitator |
| buna ziua, va rog sa-mi spuneti: - dacă pot cere anularea decizia de pensionare anticipat partial in condtiile in care decizia a fost emisa in data de 01.07.2021 si comunicata in data de 12.07.2021, iar in data de 26.07.2021 am depus o cerere prin care am solicitat Recalcularea pensiei anticipate partial prin depunerea de adeverinte/ adăugarea veniturilor/stagiilor de cotizare anterior datei emiterii deciziei, și - dacă pot obtine de la Casa de Pensii documentele originale (adeverintele) din dosar (documente ce imi vor fi necesare la deschiderea unui nou dosar) în situatia în care cererea de anulare a deciziei este aprobata. Multumesc! | |
|
|
|
19-08-2021 |
 | MARI Vizitator |
| Buna ziua. Ca functionar public trebuie sa anunt angajatorul despre primirea deciziei de pensionare ( limita de varsta cu reducerea varstei standard ca urmare a desfasurarii activitatii in gr II /conditii deosebite )atat timp cat nu exista restrictie in cumulul pensiei cu salariu?Este nevoie de acceptul angajatorului pentru cumulul acesta? Multumesc. | |
|
|
|
27-10-2022 |
 | Claudia Vizitator |
| Buna ziua! am o rugaminte la dvs. respectiv , daca este calculat corect dreptul de pensie conform Legii 74/2022 referitor la grupa de munca perioada februarie 1982-01.04.2001 (19 ani de gr. a II a). Cum se realizeaza calculul la un punctaj mediu anual de 1.56211 aferent ind. corectie 0.21774, val punctului de pensie 1586 , indice corectie 1.2. Mentionez ca am primit doar 399 lei la pensie dupa recalculare (19 ani de grupa II, mi se pare ca s -a adaugat forte putin la pensie-399 lei). Precizez ca apare la rubrica perioade necontributive total, din care : 5 ani si 1 luna. Oare sa nu se fi valorificat acesti 5 ani si o luna la recalcularea pensiei?! Pe adeverinta depusa conform careia s a reclaculat pensia nu apare nici o perioada necontributiva Mai mult, as dori sa stiu de ce pe pe buletinul de calcul anexat la dec.pens. apare la rubrica : perioada venit in completare (cont N) - spor aferent gr.I si II/cond.spec. si deosebite 5 ani si 1 luna, adica s-au luat in calcul cei 5 ani si 1 luna sau nu s-au laut in calcul, ce este cu acest termen de necontributivitate?! Va multumesc! | |
|
|
|
27-10-2022 |
| Ce stagiu complet de cotizare este mentionat in decizia din 2019 ? | |
|
|
|
09-12-2022 |
 | Mihaela Vizitator |
| cand se va stii valoarea indicelui de corectie pentru anul 2023 si care va fi valoarea lui? Multumnesc | |
|
|
|
09-12-2022 |
| Se va fixa prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Cred ca va ramane tot 1,41. | |
|
|
|
09-12-2022 |
 | Mihaela Vizitator |
| Multumesc. Cand va intra in vigoare aceasta Lege? | |
|
|
|
09-12-2022 |
 | Mihaela Vizitator |
| Multumesc de raspuns. Am citit in presa ca a fost aprobata (Legea) de Guvern in sedinta de joi. La ce capitol din Lege se regasete acest indice de coretie ( eu nu il gasesc)? | |
|
|
|
09-12-2022 |
| Deocamdata este vorba despre un proiect. Ce va iesi din parlament vom vedea. https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/proiectlegeBASS2023_06122022.pdf | |
|
|
|
09-12-2022 |
 | Mihaela Vizitator |
| Corect! Îmi cer scuze că va tot stresez cu întrebări dar intenționez să îmi depun dosarul de pensionare anticipat partiala (fara penalizare avand 42 ani de vechime) și nu știu care perioada ar fi avantajoasa pentru mine (decembrie 2022 sau ianuarie 2023). Ce mă sfătuiți? Mulțumesc | |
|
|
|
10-12-2022 |
| In ultimele zile lucratoare a lunii decembrie 2022. Pana la comunicarea deciziei va aparea si noua valoare a indicelui de corectie. | |
|
|
|
10-01-2023 |
 | Iamandi Vizitator |
| Buna seara, Anul acesta am dreptul sa ies la pensie anticipata partiala. Daca depun actele, primesc decizia si lucrez in continuare decizia se anuleaza sau ramane valabila si intra in viguare in momentul in care imi dau demisia. Adica, daca mai lucrez un an dupa primirea deciziei, o alta solicitare ( dupa un an) o sa faca obiectul altui dosar sau ramane valabila decizia initiala? Pe scurt : decizia este activata doar langa demisie? o pot tine " in sertar" si in momentul in care doresc sa-mi dau demisia ( dupa 1 an, doi) sa devina activa? Si o a doua intrebare :daca sunt pensionata anticipat pot obtine venituri ca PFA, cu contract de colaborare ? Sper ca m-am facut inteleasa . Va multumesc | |
|
|
|
10-01-2023 |
 | Consiliere Vizitator |
| Secţiunea 1 - Încetarea de drept a contractului individual de muncă Articolul 56 (1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept: ............... c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepțional, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II; Observatie: contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie anticipata partiala si nu prin demisie. | |
|
|
|
10-01-2023 |
 | Consiliere Vizitator |
| Deoarece dvs doriti sa lucrati in baza unui contract de colaborare pentru care asigurarea la sanatate si la pensii nu este obligatorie (decat daca doriti dvs prin plata contributiilor catre stat) si nu lucrati in baza unui contract individual de munca (pentru care este obligatorie asigurarea la sanatate si la pensii prin retinerea din salariu a contributiilor catre stat) - chiar daca sunteti pensionata anticipat dvs aveti dreptul sa cumulati pensia anticipata partiala cu alte venituri obtinute din contractul de colaborare incheiat in baza PFA ului dvs. Art. 118 - Legea 263/2010 privind pensiile publice (1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii ***pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari: a) pensionarii pentru limită de vârstă; b) nevăzătorii; c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate; d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b). (2) Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5). | |
|
|
|
10-01-2023 |
 | Consiliere Vizitator |
| 1.In cazul unui PFA cand se lucreaza cu contract de colaborare asigurarea nu este obligatorie ci este facultativa - doar daca persoana doreste sa plateasca la stat contributia pentru sanatate CASS si pentru pensii CAS. In aceasta situatie toti pensionarii indiferent de felul pensiei (pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala, de invaliditate) pot cumula pensia cu veniturile obtinute in temeiul contractului de colaborare incheiat - deoarece art.118 din Legea 263/2010 nu face nicio distinctie si nu prevede nimic referitor la asigurarile facultative (de sanatate si pensii). 2.In cazul in care se lucreaza in temeiul unui contract individual de munca (persoana este angajata) asigurarea este obligatorie si persoana angajata este obligata sa plateasca la stat contributia pentru sanatate CASS si pentru pensii CAS. In aceasta situatie pot cumula pensia cu salariul numai pensionarii prevazuti in art.118 din Legea 263/2010 privind pensiile publice. | |
|
|
|
10-01-2023 |
 | Consiliere Vizitator |
| Art 118 din Legea 263/2010 se refera in mod expres la asigurarea obligatorie si nu prevede nimic in legatura cu asigurarea facultativa de unde rezulta si concluziile de mai sus. | |
|
|
|
11-01-2023 |
 | Consiliere Vizitator |
| Contractul individual de munca inceteaza de drept la dara comunicarii deciziei de pensie anticipata partiala si nu prin demisie. Daca dupa data comunicarii deciziei de pensie anticipata partiala si incetarea de drept a contractului individual de munca dvs va angajati din nou cu contract individual de munca - atunci nu aveti dreptul sa cumulati pensia cu salariul deoarece nu sunteti enumerata printre categoriile de pensionari prevazuti la art.118 din Legea 263/2010 si este vorba de venituri obtinute din activitati pentru care asigurarea este obligatorie si pierdeti pensia si primiti salariul. Daca dupa data comunicarii deciziei de pensie anticipata partiala si incetarea contractului individual de munca dvs obtineti activitati pentru care asigurarea este facultativa, de exemplu in temeiul unui contract de colaborare dintr-un pfa - atunci dvs cumulati pensia cu aceste venituri deoarece art 118 din Legea 263/2010 nu prevede nimic in legatura cu activitatile independente pentru care asigurarea este facultativa. | |
|
|
|
11-01-2023 |
 | Consiliere Vizitator |
| Contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie anticipata partiala si nu prin demisie. Daca dupa data comunicarii deciziei de pensie anticipata partiala si incetarea de drept a contractului individual de munca dvs va angajati din nou cu contract individual de munca - atunci nu aveti dreptul sa cumulati pensia cu salariul deoarece nu sunteti enumerata printre categoriile de pensionari prevazuti la art.118 din Legea 263/2010 si este vorba de venituri obtinute din activitati pentru care asigurarea este obligatorie. Daca dupa data comunicarii deciziei de pensie anticipata partiala si incetarea contractului individual de munca dvs obtineti venituri din activitati pentru care asigurarea este facultativa, de exemplu in temeiul unui contract de colaborare dintr-un pfa - atunci dvs cumulati pensia cu aceste venituri deoarece art 118 din Legea 263/2010 nu prevede nimic in legatura cu activitatile independente pentru care asigurarea este facultativa si primiti si pensia si aceste venituri. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |