Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
23-06-2024 |
 | Ioana Vizitator |
| Buna mama a decedat pe 31 05 2024 mai are drept la pensia din luna următoare | |
|
|
|
23-06-2024 |
 | Ioana Vizitator |
| Buna mama a decedat pe 31 05 2024 mai are drept la pensia din luna următoare | |
|
|
|
23-06-2024 |
 | Carp Mircea Vizitator |
| Ioana Nu. Nu mai are dreptul la pensie pe luna Iunie 2024. | |
|
|
|
12-07-2024 |
 | Oana Vizitator |
| Bună ziua dacă tatăl meu a decedat pe 2 iulie mai are dreptul la pensie pentru luna iulie? | |
|
|
|
13-07-2024 |
 | Spini daniel Vizitator |
| |
|
|
22-07-2024 |
| |
|
|
27-08-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Bună ziua,mă confrunt cu o situație la care mi-ar face placere să primesc un răspuns corect,bunica sotului a decedat și nu să putut scoate ultima pensie de pe card bancar,problemă este cum recuperăm această pensie ,trebuie făcută succesiune?Asta este singura posibilitate?cei de la bancă spun că nu există altă alternativa! | |
|
|
|
27-08-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Art.120 din Legea 263/2010 (1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul şi/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite şi neîncasate până la deces, se plătesc soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun. Puneri în aplicare (1) (2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripţie. | |
|
|
|
27-08-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Art.120 din Legea 263/2010 (1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul şi/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite şi neîncasate până la deces, se plătesc soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun. (2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripţie (in termen de 3 ani). | |
|
|
|
20-09-2024 |
 | Yony Vizitator |
| Tatal meu a decedat in data de 28.08.2024 ,in data de 07.08.2024 a fost ultima pensie incasata.Mai are dreptul la pensia pe luna Septembrie? | |
|
|
|
01-10-2024 |
| |
|
|
16-11-2024 |
 | Emilian Vizitator |
| Buna ziua/seara. Daca tata a decedat pe 24 luna trecuta si de la stat primesc cupon de pensie luna viitoare, pot beneficia de aceasta pensie? intreb in ideea in care pe cardul lui am primit pensia. Multumesc | |
|
|
|
16-11-2024 |
 | Emilian Vizitator |
| Buna ziua/seara. Daca tata a decedat pe 24 luna trecuta si de la stat primesc cupon de pensie luna viitoare, pot beneficia de aceasta pensie? intreb in ideea in care pe cardul lui am primit pensia. Multumesc | |
|
|
|
16-11-2024 |
 | Emilian Vizitator |
| Buna ziua/seara. Daca tata a decedat pe 24 luna trecuta si de la stat primesc cupon de pensie luna viitoare, pot beneficia de aceasta pensie? Intreb in ideea in care pe cardul lui am primit pensia. Multumesc | |
|
|
|
17-11-2024 |
 | Vizitator Vizitator |
| Legea pensiilor publice 360/2023 Articolul 107 (1) Sumele ***neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe ***luna în care a avut loc decesul și/sau, după caz, drepturile restante de pensie, cuvenite și neîncasate până la data decesului, se plătesc ***unei singure persoane, care poate fi soț supraviețuitor, copil, părinte sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori, în condițiile dreptului comun. (2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripție. (3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică și în cazul altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru care stabilirea și plata revin, conform legii, caselor teritoriale de pensii, dacă legea specială nu dispune altfel. Articolul 111 (1) În cazul decesului asiguratului sau al ***pensionarului se acordă ***ajutor de deces unei ***singure persoane care face dovada că a suportat ***cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau oricare persoană care face această dovadă. (2) Ajutorul de deces prevăzut la alin. (1) se acordă și în cazul decesului persoanei care, în ultimele 6 luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această perioadă. (3) Dovada prevăzută la alin. (1) se poate face prin ***orice mijloc de probă admis de lege. (4) Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. | |
|
|
|
18-11-2024 |
| Emilian Daca a decededat pe 24/10/2024 si i s-a virat in cont si pensia pe noiembrie 2024, atunci aceasta suma trebuie s-o returnati casei locale, acum, sau mai tarziu. Oricum ceea ce veti primi dupa octombrie va trebui sa returnati inapoi. | |
|
|
|
23-04-2025 |
 | Barte Emilia Vizitator |
| Bună ziua !mama a decedat pe 11 .04.2025,am încasat pensia ,luna viitoare mai primește pensie? | |
|
|
|
23-04-2025 |
 | Vizitator Vizitator |
| |
|
|
23-04-2025 |
 | Vizitator Vizitator |
| Ultima pensie care se plateste de casa de pensii pentru un pensionar decedat este pensia din luna in care acesta a decedat. Pensia se plateste pe luna in curs. Astfel, mama dvs a decedat in aprilie si dvs ati primit pensia pe luna aprilie (cand a decedat mama dvs). Pensia platita in luna aprilie este pe luna in curs, deci este pe luna aprilie. | |
|
|
|
23-04-2025 |
 | Vizitator Vizitator |
| Pe langa plata ultimei pensii se poate acorda si ajutor de deces. Ajutorul de deces se acordă asiguratului, pensionarului sau persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului, al cărui membru de familie a decedat. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |