Forum întrebări juridice - Legea pensiilor |
|
|
18-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Conform art.97 alin.7 si art.98 alin.9 din Legea noua a pensiilor nr.127/2019 (si conform Legii vechi a pensiilor nr.263/2010) – pot fi anulate, la CEREREA PENSIONARULUI, in termen de 30 de zile de la comunicare, urmatoarele decizii de pensionare: 1.Decizia de pensionare de ADMITERE a CERERII de pensionare – art.97 alin.7 din Legea 127/2019; 2.Decizia de recalculare a pensiei emisa la CEREREA pensionarului – art.98 alin.5 din Legea 127/2019; 3.Decizia de recalculare a pensiei emisa la CEREREA pensionarului – art.98 alin.7 din Legea 127/2019; Celelalte decizii de pensionare, cum ar fi: o decizie de pensionare de respingere a cererii de pensionare, o decizie de recalculare a pensiei emisa din oficiu, o decizie de transformare din oficiu cand se trece de la un tip de pensie la altul, pot fi anulate numai de instanta judecatoreasca in temeiul unei cereri de chemare in judecata formulate de pensionar impotriva Casei Teritoriale de Pensii. Cand o decizie de pensionare este anulata fie la cererea pensionarului in cazurile prevazute de lege, fie de instanta judecatoreasca, produce urmatoarele efecte: 1.Decizia de pensionare anulata va fi desfiintata cu efect retroactiv, pentru trecut, de la data emiterii ei; 2.Pensionarul trebuie sa restituie toti banii pe care i-a primit in temeiul deciziei de pensionare anulate; Referitor la indicele de corectie, trebuie aplicat indicele de corectie corespunzator primei cereri de pensionare depuse de pensionar, care i-a fost admisa de Casa de Pensii prin emiterea unei decizii de pensionare de admitere a cererii de pensionare, adica indicele de corectie corespunzator inscrierii initiale la pensie – conform art.170 alin.2 din Legea pensiilor nr.263/2010. Jurist: Maria Floricel, Piatra Neamt | |
|
|
|
18-02-2020 |
 | Marius Vizitator |
| Ce insemna comunicare ? Mama a depus dosarul pe 20 Nov 2019 si a fost emisa decizia pe 16 Ianuarie, dar a fost emisa gresit, cu alta adresa si inca nu a primit-o. In schimba a venit pensia la oficiul postal. A primit un indice de corectie de 1.14. Nu ar trebui sa primeasca 1.2 ? Mai poate face ceva pentru a beneficia de cel din 2020 de 1.41 ? Multumesc, Marius | |
|
|
|
20-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Mai intai dvs trebuie sa intrebati la Casa de Pensii daca la momentul prezent-luna februarie, indicele de corectie este sigur de 1,41. 1.In termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de pensionare, adica de la data cand mama dvs primeste decizia de pensionare in mod corect, pe adresa dansei, de la agentul postal, semnand confirmarea de primire a deciziei de pensionare, 2.mama dvs poate depune la Casa de Pensii o cerere de anulare a deciziei de pensionare, conform art.106 alin.3 din Legea 263/2010 si 3.in aceeasi zi sau a doua zi sau mai tarziu poate depune o alta cerere de pensionare, care sa fie inregistrata sub incidenta indicelui de corectie de 1,41 daca acesta este deja in vigoare pe anul 2020. Dar, in cazul in care este anulata decizia de pensionare a mamei dvs de catre functionarul de la Casa de Pensii, mama dvs trebuie sa restituie catre Casa de Pensii toti banii pe care i-a primit ca pensie in baza deciziei de pensionare anulate. Jurist | |
|
|
|
20-02-2020 |
 | Marius Vizitator |
| consultant a scris pe 20-02-2020: Mai intai dvs trebuie sa intrebati la Casa de Pensii daca la momentul prezent-luna februarie, indicele de corectie este sigur de 1,41. 1.In termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de pensionare, adica de la data cand mama dvs primeste decizia de pensionare in mod corect, pe adresa dansei, de la agentul postal, semnand confirmarea de primire a deciziei de pensionare, 2.mama dvs poate depune la Casa de Pensii o cerere de anulare a deciziei de pensionare, conform art.106 alin.3 din Legea 263/2010 si 3.in aceeasi zi sau a doua zi sau mai tarziu poate depune o alta cerere de pensionare, care sa fie inregistrata sub incidenta indicelui de corectie de 1,41 daca acesta este deja in vigoare pe anul 2020. Dar, in cazul in care este anulata decizia de pensionare a mamei dvs de catre functionarul de la Casa de Pensii, mama dvs trebuie sa restituie catre Casa de Pensii toti banii pe care i-a primit ca pensie in baza deciziei de pensionare anulate. Jurist Mama a depus prima data un dosar de pensie in 2017. Se considera deschidere de drepturi cea din 2017, chiar daca nu a fost pusa in plata ? Daca da, o sa foloseasca acelasi indice de corectie din ce inteleg eu. | |
|
|
|
20-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| 1.Da, se va folosi indicele de corectie corespunzator cererii de pensionare depuse in anul 2017, ca fiind indicele de corectie corespunzator inscrierii initiale la pensie, 2.deoarece cererea de pensionare initiala din anul 2017 (prima cerere de pensionare) a fost ADMISA de Casa Teritoriala de Pensii, prin emiterea unei Decizii de pensionare (de admitere a cererii de pensionare initiale din 2017), 3.chiar daca aceasta decizie de pensionare corespunzatoare primei cereri de pensionare din anul 2017 nu a fost pusa in plata pana la data de 20 noiembrie 2019, poate din cauza faptului ca, desi era pensionata, mama dvs a lucrat in aceasta perioada din 2017 si pana la 20 noiembrie 2019, 4.si nu s-a cumulat pensia cu salariul, mama dvs primind numai salariul, iar plata pensiei i-a fost suspendata pana la data de 20 noiembrie 2019, cand s-a pensionat a doua oara, pentru limita de varsta, data de la care mama dvs poate primi atat pensia cat si salariul, in cazul in care aceasta mai lucreaza ulterior pensionarii pentru limita de varsta. Deci, si pentru a doua decizie de pensionare emisa la data de 16 ianuarie 2020, se va lua in considerare indicele de corectie corespunzator inscrierii initiale la pensie, trecut pe prima decizie de pensionare, emisa in anul 2017. De asemenea, in legatura cu cele mentionate, art.56 alin.1 lit.c) din Codul muncii, prevede: Art. 56. - Codul muncii (1) Contractul individual de muncă existent INCETEAZA de DREPT: c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data COMUNICARII deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; Jurist: Maria Floricel, Piatra Neamt | |
|
|
|
20-02-2020 |
 | Marius Vizitator |
| consultant a scris pe 20-02-2020: 1.Da, se va folosi indicele de corectie corespunzator cererii de pensionare depuse in anul 2017, ca fiind indicele de corectie corespunzator inscrierii initiale la pensie, 2.deoarece cererea de pensionare initiala din anul 2017 (prima cerere de pensionare) a fost ADMISA de Casa Teritoriala de Pensii, prin emiterea unei Decizii de pensionare (de admitere a cererii de pensionare initiale din 2017), 3.chiar daca aceasta decizie de pensionare corespunzatoare primei cereri de pensionare din anul 2017 nu a fost pusa in plata pana la data de 20 noiembrie 2019, poate din cauza faptului ca, desi era pensionata, mama dvs a lucrat in aceasta perioada din 2017 si pana la 20 noiembrie 2019, 4.si nu s-a cumulat pensia cu salariul, mama dvs primind numai salariul, iar plata pensiei i-a fost suspendata pana la data de 20 noiembrie 2019, cand s-a pensionat a doua oara, pentru limita de varsta, data de la care mama dvs poate primi atat pensia cat si salariul, in cazul in care aceasta mai lucreaza ulterior pensionarii pentru limita de varsta. Deci, si pentru a doua decizie de pensionare emisa la data de 16 ianuarie 2020, se va lua in considerare indicele de corectie corespunzator inscrierii initiale la pensie, trecut pe prima decizie de pensionare, emisa in anul 2017. De asemenea, in legatura cu cele mentionate, art.56 alin.1 lit.c) din Codul muncii, prevede: Art. 56. - Codul muncii (1) Contractul individual de muncă existent INCETEAZA de DREPT: c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data COMUNICARII deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; Jurist: Maria Floricel, Piatra Neamt Va multumesc pentru raspunsul detaliat si usor de inteles! Am inteles acum ca nu poate sa mai anuleze decizia din 2020 din moment ce prima deschidere de drepturi este din 2017. | |
|
|
|
20-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Da, decizia de pensionare pentru limita de varsta, fiind emisa de Casa Teritoriala de Pensii din oficiu, prin transformarea unui tip de pensie in alt tip de pensie, si nu la cererea mamei dvs, care poate la data de 20 noiembrie 2019 doar a completat dosarul de pensionare depus in anul 2017, cu alte documente noi, pentru completarea stagiului total de cotizare - aceasta decizie de pensionare pentru limita de varsta nu mai poate fi anulata la cererea mamei dvs, in termenul legal de 30 de zile, ci ar putea fi anulata numai pentru motive intemeiate de nulitate pe cale judecatoreasca. Jurist: Maria Floricel, Piatra Neamt | |
|
|
|
21-02-2020 |
 | Ion Vizitator |
| Am depus pe 9 octombrie 2019 dosar de pensionare anticipata,am primit decizia pe 27 noiembrie 2019,nu am ridicat nici o pensie pentru ca pe 17 noiembrie s-a modificat legea si aveam drept la pensie la limita de virrsta,am 60 de ani 20 lucrati in gr2,reducere 6,8 ani,am mers la casa de pensii si am solicitat angajatului de un formular pentru pensie la limita de virsta,l-am depus am primit un nou nr de dosar,nu mi-a cerut nici o cerere de renuntare ,a spus ca nu este nevoie,pe 18 februarie 2020,am mers la casa de pensii ,am fost anuntat ca dosarul este in lucru ,am vrut sa depun o cerere de retragere a dosarului,ca sa depun altul pentru un indice de 1,41 an fost refuzat spunindu-mi ca au si alte dosare in lucru ,apoi ca nu am dreptul sa mai depun alt dosar ,am mers la directoare ,dinsa a analizat ambele dosare ,ma anuntat ca nu mai am dreptul sa depun alt dosar ,apoi a zis ca voi primi pensie pentru limita de virsta incepind cu 17 noiembrie 2019 ,adica cu 10 zile mai devreme decit a fost emisa decizia si ca pot sa lucrez in continuare,eu inca sint angajat,ca sa primesc pensie anticipata trebuia sa depun lichidarea de la firma dar modificindu-se legea nu am mai fost cazul si avind alt dosar in lucru.in concluzie mai pot face cerere de renuntare sau de anulare a pensiei pentru un indice de 1,41,si daca e legal ce a facut directoarea oferindu-mi p.l.v cu 10 zile inainte de a se emite decizia de pensionare anticipata.multumesc | |
|
|
|
21-02-2020 |
 | Carp Vizitator |
| Marius Codul Muncii: Art.56 c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepțional, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II; | |
|
|
|
21-02-2020 |
 | Ion Vizitator |
| Am depus pe 9 octombrie 2019 dosar de pensionare anticipata,am primit decizia pe 27 noiembrie 2019,nu am ridicat nici o pensie pentru ca pe 17 noiembrie s-a modificat legea si aveam drept la pensie la limita de virrsta,am 60 de ani 20 lucrati in gr2,reducere 6,8 ani,am mers la casa de pensii si am solicitat angajatului de un formular pentru pensie la limita de virsta,l-am depus am primit un nou nr de dosar,nu mi-a cerut nici o cerere de renuntare ,a spus ca nu este nevoie,pe 18 februarie 2020,am mers la casa de pensii ,am fost anuntat ca dosarul este in lucru ,am vrut sa depun o cerere de retragere a dosarului,ca sa depun altul pentru un indice de 1,41 an fost refuzat spunindu-mi ca au si alte dosare in lucru ,apoi ca nu am dreptul sa mai depun alt dosar ,am mers la directoare ,dinsa a analizat ambele dosare ,ma anuntat ca nu mai am dreptul sa depun alt dosar ,apoi a zis ca voi primi pensie pentru limita de virsta incepind cu 17 noiembrie 2019 ,adica cu 10 zile mai devreme decit a fost emisa decizia si ca pot sa lucrez in continuare,eu inca sint angajat,ca sa primesc pensie anticipata trebuia sa depun lichidarea de la firma dar modificindu-se legea nu am mai fost cazul si avind alt dosar in lucru.in concluzie mai pot face cerere de renuntare sau de anulare a pensiei pentru un indice de 1,41,si daca e legal ce a facut directoarea oferindu-mi p.l.v cu 10 zile inainte de a se emite decizia de pensionare anticipata.multumesc | |
|
|
|
21-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| |
|
|
21-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Pe data de 9 octombrie 2019 – dvs ati depus dosar de pensionare anticipata – ceea ce inseamna ca dvs v-ati pensionat anticipat pe data de 9 octombrie 2019. Apoi, pe data de 17 noiembrie 2019 – dvs ati implinit varsta standard de pensionare – ceea ce inseamna ca functionarul de la Casa Teritoriala de Pensii nu v-a mai emis o decizie de pensionare anticipata ci v-a emis direct decizia de pensionare pentru limita de varsta – la data de 27 noiembrie 2019. Decizia de pensionare anticipata trebuia emisa in termen de 45 de zile de la data de 9 octombrie 2019, adica pe data de 23 noiembrie 2019 – si cum dvs ati implinit varsta standard de pensionare pe 17 noiembrie 2019, deci inainte de data de 23 noiembrie 2019 – functionarul de la Casa de Pensii a avut conform legii dreptul sa va emita direct decizia de pensionare pentru limita de varsta pe data de 27 noiembrie 2019, fara sa emita, mai intai, in cazul dvs si o decizie de pensionare anticipata. In mod legal, dvs sunteti pensionat anticipat in baza cererii de pensionare anticipata depusa de dvs la data de 9 octombrie 2019, iar Casa Teritoriala de Pensii a transformat din oficiu, prin recalculare, pensionarea dvs anticipata in pensionare pentru limita de varsta, la data cand dvs ati implinit varsta standard de pensionare – 17 noiembrie 2019. In opinia mea, dvs nu mai aveti dreptul sa solicitati Casei Teritoriale de Pensii, anularea deciziei de pensionare emisa pe data de 27 noiembrie 2019, din urmatoarele motive: 1.Aceasta decizie este o decizie de pensionare pentru limita de varsta emisa din oficiu, prin recalculare, de Casa de Pensii si nu la cererea dvs de pensionare pentru limita de varsta (dvs ati depus pe data de 9 octombrie 2019 o cerere de pensionare anticipata); 2.Chiar daca aceasta decizie nu ar fi fost emisa din oficiu de catre Casa de Pensii, ci ar fi fost emisa la cererea dvs de pensionare pentru limita de varsta, au trecut mai mult de 30 de zile de la data la care v-a fost comunicata aceasta decizie, ceea ce inseamna ca dvs nu mai sunteti in termenul legal de 30 de zile de anulare a deciziei de pensionare pentru limita de varsta. 3.Mai mult decat atat, chiar daca primiti in zilele urmatoare o alta decizie de pensionare pentru limita de varsta recalculata la cererea dvs, ati avea dreptul conform Legii noi a pensiilor nr.127/2019 sa anulati aceasta decizie de pensionare pentru limita de varsta recalculata la cererea dvs, dar degeaba o mai faceti, sfatul meu fiind sa nu mai solicitati anularea unei astfel de decizii emisa pe viitor, deoarece nu mai puteti beneficia de indicele de corectie de 1,41 – dvs beneficiati de indicele de corectie corespunzator inscrierii initiale la pensie, si anume de indicele de corectie corespunzator primei cereri de pensionare anticipata depusa de dvs pe data de 9 noiembrie 2019. Jurist: Maria Floricel, Piatra Neamt | |
|
|
|
21-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Completare: 2.Chiar daca aceasta decizie nu ar fi fost emisa din oficiu de catre Casa de Pensii, ci ar fi fost emisa la cererea dvs de pensionare pentru limita de varsta, au trecut mai mult de 30 de zile de la data la care v-a fost comunicata aceasta decizie, ceea ce inseamna ca dvs nu mai sunteti in termenul legal de 30 de zile de anulare a deciziei de pensionare pentru limita de varsta. 2^1.Sau chiar daca aceasta decizie nu ar fi fost o decizie de pensionare pentru limita de varsta emisa din oficiu de catre Casa de Pensii, ci ar fi fost o decizie de pensionare anticipata emisa la cererea dvs de pensionare anticipata, au trecut mai mult de 30 de zile de la data la care v-a fost comunicata aceasta decizie, ceea ce inseamna ca dvs nu mai sunteti in termenul legal de 30 de zile de anulare a unei astfel de decizii, in cazul in care ea ar fi existat. Jurist: acelasi. | |
|
|
|
21-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Pe ce data ati mers la casa de pensii si ati solicitat un formular pentru pensie la limita de virsta,l-ati depus si ati primit un nou nr de dosar? - pe data de 17 noiembrie 2019 sau dupa data de 27 noiembrie 2019? | |
|
|
|
21-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| 1.Daca pe data de 17 noiembrie 2019 ati fi depus si o cerere de recalculare a pensiei pentru limita de varsta, 2.ati fi avut dreptul conform Legii nr.127/2019 sa cereti anularea deciziei de pensionare pentru limita de varsta emisa pe data de 27 noiembrie 2019, in termen de 30 de zile de la comunicarea acestei decizii, 3.ca fiind o decizie emisa in baza unei cereri de recalculare, mai ales ca nu v-a fost emisa, mai intai, si o decizie de pensionare anticipata in baza cererii dvs de pensionare anticipata depusa pe data de 9 octombrie 2019, 4.dar cum termenul de 30 de zile a expirat de la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta emisa la data de 27 noiembrie 2019, dvs acum nu mai aveti dreptul sa cereti anularea acestei decizii, 5.si, daca dvs ati depus formularul de recalculare a pensiei pentru limita de varsta la data de 17 noiembrie 2019, este evident faptul ca ati primit pensia pentru limita de varsta in mod integral prin decizia de pensionare pentru limita de varsta emisa la data de 27 noiembrie 2019 si ca nu veti mai primi o noua decizie de pensie pentru limita de varsta recalculata. Jurist: acelasi. | |
|
|
|
21-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| De asemenea, pentru perioadele lucrate dupa data 17 noiembrie 2019, dvs aveti dreptul sa depuneti pe viitor noi cereri de recalculare a pensiei, in baza carora va vor fi emise noi decizii de pensie pe care, desi le puteti anula la cerere conform legii, nu mai puteti beneficia de un alt indice de corectie - indicele de corectie de care beneficiati este cel corespunzator inscrierii initiale la pensie, adica indicele de corectie corespunzator primei cereri depuse pe data de 9 octombrie 2019. Jurist: acelasi. | |
|
|
|
21-02-2020 |
 | Marius Vizitator |
| consultant a scris pe 21-02-2020: De asemenea, pentru perioadele lucrate dupa data 17 noiembrie 2019, dvs aveti dreptul sa depuneti pe viitor noi cereri de recalculare a pensiei, in baza carora va vor fi emise noi decizii de pensie pe care, desi le puteti anula la cerere conform legii, nu mai puteti beneficia de un alt indice de corectie - indicele de corectie de care beneficiati este cel corespunzator inscrierii initiale la pensie, adica indicele de corectie corespunzator primei cereri depuse pe data de 9 octombrie 2019. Jurist: acelasi. 1.Cum se va face recalcularea ? Se aduna si noul numar de puncte acumulate la cel existent si se imparte la 35 ? 2. La ce interval se poate face cererea de recalculare ? 3. Este posibil sa primeasca mai putin daca se recalculeaza de exemplu dupa 1 an de la decizie ? Multumesc, Marius | |
|
|
|
22-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Prin recalcularea pensiei se adauga, se aduna la stagiul total de cotizare al pensionarului perioadele lucrate adica stagiul de cotizare realizat de acesta dupa data pensionarii anticipate, anticipate partiale sau pentru limita de varsta - astfel ca, stagiul total de cotizare al pensionarului va creste, se va majora cu perioadele, cu lunile sau cu anii lucrati de acesta dupa data pensionarii. 1.Pentru acesti ani sau pentru aceste luni lucrate in plus dupa data pensionarii, 2.se calculeaza, mai intai, punctajele lunare dintr-un singur an de zile, 3.apoi, se calculeaza punctajele anuale, prin impartirea la 12 a sumei tuturor punctajelor lunare dintr-un singur an de zile, 3.iar aceste punctaje anuale, se adauga, se aduna la punctajele anuale pe care pensionarul le are deja (la cele existente dinainte de recalculare), 4.si rezulta un numar total de puncte majorat (mai mare), care se va imparti la stagiul complet de cotizare pe care il are pensionarul, 5.iar, daca pensionarul are mai multe stagii complete de cotizare diferite, de exemplu, pentru conditii normale de munca (35 ani) si pentru conditii speciale de munca (25 ani), 6.aceste punctaje anuale rezultate prin recalculare, se pot adauga, se pot aduna fie la punctajele anuale pentru conditii normale de munca, daca lunile sau anii au fost lucrati dupa data pensionarii in conditii normale de munca, si numarul total de puncte majorat (rezultat) se va imparti la stagiul complet de cotizare al pensionarului pentru conditii normale de munca (de 35 ani) si rezulta un punctaj mediu anual pentru conditii normale de munca majorat, 7.fie, aceste punctaje anuale rezultate prin recalculare, se pot adauga, se pot aduna la punctajele anuale pentru conditii speciale de munca, daca lunile sau anii au fost lucrati dupa data pensionarii in conditii speciale de munca (in aceeasi activitate), si numarul total de puncte majorat (rezultat) se va imparti la stagiul complet de cotizare al pensionarului pentru conditii speciale de munca (25 ani) si rezulta un punctaj mediu anual pentru conditii speciale de munca majorat, 8.apoi, punctajul mediu anual pentru conditii normale de munca se aduna cu punctajul mediu anual pentru conditii speciale de munca (grupa 1 de munca), si rezulta punctajul mediu anual total majorat al pensionarului, daca pensionarul benefciaza de stagii complete de cotizare diferite, 9.iar, acest punctaj mediu anual total al pensionarului, majorat prin recalculare, se va inmulti cu valoarea unui punct de pensie, rezultand o pensie recalculata majorata (mai mare decat cea initiala). In art.98 alin.7 din Legea nr.127/2019 se prevede ca: (7) Pensionarii pentru limită de vârstă care realizează stagiu de cotizare după data înscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei o singură dată într-un an calendaristic, în condițiile legii. 1.Deci, recalcularea pensiei, pentru lunile si anii lucrati dupa data pensionarii pentru limita de varsta, se realizeaza o singura data intr-un an calendaristic, 2.iar recalcularea pensiei pentru lunile si anii lucrati dupa data pensionarii anticipate, sau dupa data pensionarii anticipate partiale se realizeaza, in mod normal, la data pensionarii pentru limita de varsta, 3.cand pensia anticipata, sau anticipata partiala se transforma din oficiu in pensie pentru limita de varsta recalculata din oficiu si la cererea pensionarului, dupa caz. Jurist: acelasi. | |
|
|
|
22-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Daca de exemplu, un pensionar s-a pensionat pentru limita de varsta in anul 2018, si dupa data pensionarii a lucrat din nou in anul 2019 numai trei luni de zile, si in fiecare luna a castigat un salariu lunar brut de 4500 lei, iar salariul mediu lunar brut, comunicat de Institutul National de Statistica pentru fiecare luna lucrata de pensionar, a fost de 4000 lei, atunci calculam: 4500 : 4000 = 1,125 - punctajul lunar din fiecare luna (1,125 + 1,125 + 1,125 + 0 + 0 + ... + 0) : 12 = 3,375 : 12 = 0,28125 - punctajul anual al pensionarului realizat pe anul 2019. Acest punctaj anual realizat pe anul 2019, dupa data pensionarii, se aduna cu punctajele anuale pe care pensionarul le are deja, adica acest punctaj anual se aduna cu numarul total de puncte pe care pensionarul il are deja, si rezulta un numar total de puncte majorat. De exemplu, pensionarul are un numar total de puncte initial (nemajorat) de 65,22, calculam: 0,28125 + 65,22 = 65,50125 - numar total de puncte majorat prin recalculare Numarul total de puncte majorat se imparte apoi la stagiul complet de cotizare al pensionarului, de exemplu la stagiul complet de cotizare pentru conditii normale de munca de 35 ani, si rezulta un punctaj mediu anual majorat, dar foare putin, cu cele 3 luni lucrate in plus in anul 2019, dupa data pensionarii. 65,50125 : 35 = 1,871464 - punctaj mediu anual majorat prin recalculare 65,22 : 35 = 1,863428 - punctaj mediu anual initial (nemajorat) Punctajul mediu anual se inmulteste in final cu valoarea unui punct de pensie si rezulta pensia primita de pensionar. 1,871464 x 1265 lei = 2367,40196 lei - pensia majorata prin recalculare 1,863428 x 1265 lei = 2357,23642 lei - pensia initiala (nemajorata) Am facut aceste calcule pentru a demonstra faptul ca pensiile se majoreaza foarte putin prin recalcularea determinata de adaugarea perioadelor lucrate, adica a stagiilor de cotizare realizate de pensionar dupa data pensionarii anticipate, anticipate partiale, de invaliditate sau pentru limita de varsta. Jurist: acelasi. | |
|
|
|
22-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| Un contract de munca poate fi incheiat pe perioada determinata sau pe perioada nedeterminata, conform Codului muncii. Atat contractul incheiat pe perioada determinata, cat si contractul incheiat pe perioada nedeterminata, pot la randul lor sa fie incheiate fiecare, cu norma intreaga de 8 ore (full-time) sau cu norma partiala, mai mica de 8 ore (part-time). Jurist | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |