Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
22-02-2020 |
 | Consultant Vizitator |
| In principiu, NU. Contractul ar putea fi desfiintat oricand de catre dvs pentru nulitate absoluta, cu efect retroactiv, de la data incheierii contractului, pentru cauza (motiv) ilicita si imorala din partea concubinilor, contrara ordinii publice si bunelor moravuri, chiar daca dvs ati cunoscut aceasta cauza ilicita si imorala la data incheierii contractului, deoarece ati suferit un prejudiciu in acest caz - conform art.1238 alin.2 Cod civil. Contractul ar mai putea fi desfiintat de catre dvs oricand prin rezolutiune, tot cu efect retroactiv de la data incheierii contractului, in cazul in care o parte nu isi achita o obligatie prevazuta in contract, dar in speta, concubinii si-au achitat fiecare obligatia de plata a pretului catre dvs, chiar daca unul dintre ei nu poate dovedi cu acte acest fapt juridic - art.1549 Cod civil. Atat in cazul in care instanta de judecata desfiinteaza contractul pentru nulitate absoluta, cat si in cazul in care il desfiinteaza pentru rezolutiune - partile vor fi repuse in situatia anterioara incheierii contractului de vanzare-cumparare, adica dvs veti primi inapoi de la concubini bunurile vandute, si dvs trebuie sa le restituiti acestora pretul primit in mod integral. Jurist: Maria Floricel, Piatra Neamt | |
|
|
|
20-03-2020 |
 | Elena Vizitator |
| La începutul lunii februarie 2020 am dorit sa cumpăr, cu bune intenții, un apartament de la dezvoltator cu credit ipotecar. Pe baza unui precontract am achitat un avans de 5000 euro și am demarat procedura la banca. Având în vedere nesiguranță locului de munca și imposibilitatea achitării ratelor viitoare pe baza crizei actuale, doresc sa renunt la cumpărare. As dori sa știu dacă pot sa îmi recuperez avansul platit către dezvoltator și cum. Menționez ca în antecontract este prevazut ca primesc înapoi avansul doar dacă banca îmi refuza creditul, ceea ce nu e cazul, deocamdată. Va mulțumesc | |
|
|
|
20-03-2020 |
 | Consultant legal Vizitator |
| |
|
|
20-03-2020 |
 | Consultant legal Vizitator |
| In gasirea unei solutii potrivite se vor avea in vedere aspectele mentionate de dvs. | |
|
|
|
06-06-2020 |
 | Ionut Vizitator |
| Se poate ataca contractul de vanzare cumparare in cazul in care tata face asta cu sora mea? | |
|
|
|
07-06-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| 1.Daca in neperfectarea contractului final de vanzare-cumparare exista: -atat culpa, vina dvs - pe motiv ca nu mai doriti incheierea contractului cat si culpa, vina dezvoltatorului - care nu mai doreste sa incheie contractul cu dvs, -atunci dvs pierdeti avansul, iar dezvoltatorul trebuie sa va restituie dublul avansului platit de dvs, -de unde rezulta ca prin compensare legala - dvs trebuie sa primiti inapoi avansul platit dezvoltatorului, -fapt care in termeni juridici reprezinta o rezolutiune a promisiunii de vanzare cumparare din culpa comuna cu repunerea partilor in situatia anterioara incheierii ei: dvs va primiti inapoi avansul, iar dezvoltatorul primeste inapoi apartamentul. 2.Daca in neperfectarea contractului final de vanzare-cumparare exista: -numai culpa, vina dvs - pe motiv ca nu mai doriti incheierea contractului cu dezvoltatorul, atunci dvs pierdeti avansul platit acestuia, iar dezvoltatorul primeste inapoi apartamentul. 3.Daca in neperfectarea contractului final de vanzare-cumparare exista: -numai culpa, vina dezvoltatorului - pe motiv ca nu mai doreste sa incheie contractul cu dvs, atunci acesta trebuie sa va restituie dublul avansului platit de dvs, primind inapoi apartamentul vandut. | |
|
|
|
11-06-2020 |
 | Cristiana Vizitator |
| Buna ziua!!Socrii mei ne au făcut contract de vanzare cumparare( cu clauza de uzufruct viager) mie si sotului meu( fiul dansilor) pe o casă și teren!! Noi locuim in strainatate si venim acasa doar in concedii,de.2 ani de zile (exact la 2 luni dupa ce am făcut contractul cu dânșii) s au mutat in casa fata acestora cu 2 copii minori ( proaspăt divorțata si nu are de gând să plece) Nu o putem evacua din casa?Contractul ne poate fi anulat?(ptr ca socrul meu deja ne zice ca regreta ca ne a dat casa).Noi nu be putem intoarce acasa ca nu mai avem loc.. Multumesc anticipat ptr timpul acordat | |
|
|
|
11-06-2020 |
 | John Vizitator |
| buna ziua, am cumparat un apartament, eu fiind de buna credinta, de la o persoana, prin mandatar, iar de curiozitate am cautat pe just.ro si are un dosar activ pentru "nulitate act juridic" cu vechiul proprietar. ce se poate intampla daca vechiul proprietar castiga? pot pierde apartamentul si dupa sa ma judec cu vanzatorul pentru recuperarea banilor? banii au fost virati prin banca iar apartamentul este inscris in cartea funciara pe numele meu, multumesc. | |
|
|
|
22-06-2020 |
 | Pastor Vizitator |
| buna ziua, am si eu un caz aparte: am cumparat de la sora mea - care locuieste in alt judet - jumatatea ei dintr-un apartament mostenit de la parinti, printr-un credit imobiliar. in contract se precizeaza ca transferul proprietatii se face la data semnarii contractului, sora are termen pana luna viitoare sa elibereze apartamentul, iar dupa primirea banilor in cont are obligatia sa faca o declaratie notariala ca a primit banii. la o saptamana de la semnarea actelor sora vrea sa imi restituie banii pe motiv ca nu mai vinde, iar termenul de eliberare al apartamentului ii da dreptul sa anuleze contractul de vanzare pana la acea data, desi a primit banii in cont deja. si nici declaratia la notar nu are de gand sa o faca prea curand, desi banca intreaba de ea. intrebarea mea e: se poate anula acest contract numai daca sora ma da in judecata sau exista si alte cai? intreb pt ca am inceput deja lucrari de reparatii la apartament si nu as vrea sa pierd acesti bani daca se anuleaza contractul. sau daca am posibilitatea sa accept sa ii dau inapoi partea ei, cu conditia restituirii tuturor costurilor prilejuite de vanzare. multumesc! | |
|
|
|
23-06-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Raspuns: Pastor Creditul dvs - este un credit bancar imobiliar, iar banca are o garantie imobiliara, un drept de ipoteca asupra partii din apartament ce apartine surorii dvs. Chiar daca se desfiinteaza prin rezolutiune sau se anuleaza contractul de v-c incheiat intre dvs si sora dvs - bunul imobil, partea din apartament ce apartine surorii dvs, poate fi urmarita de banca in mainile oricui s-ar afla: sora dvs, dvs, sau o terta persoana - atat timp cat exista contractul de credit bancar imobiliar si creditul nu este restituit integral de catre dvs. Contractul de credit bancar imobiliar incheiat intre dvs si banca - este un act juridic principal. Contractul de garantie imobiliara, de ipoteca asupra partii din apartament a surorii dvs, incheiat intre dvs, eventual si sora dvs, si banca - este un act juridic accesoriu, subsecvent. Incetarea contractului de credit bancar imobiliar prin desfiintare-anulare sau prin plata-restituirea integrala a creditului - atrage dupa sine, determina si desfiintarea, incetarea contractului de garatie imobiliara, de ipoteca asupra partii din apartament a surorii dvs. Nu cred ca banca va dori sa anuleze contractul de credit incheiat cu dvs, astfel ca sigur va solicita ca dvs sa ii restituiti creditul imobiliar in mod integral printr-o plata integrala anticipata cand banca: isi va retrage in mod integral creditul acordat si va solicita plata unor despagubiri reprezentand dobanzile, pe care daca dvs nu le platiti de buna voie banca poate executa silit ipoteca constituita asupra partii din apartament a surorii dvs. | |
|
|
|
23-06-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| In contractul de credit imobiliar pe care dvs il incheiati cu banca, sora dvs trebuie sa semneze contractul de credit in calitate de garant imobiliar cu partea ei din apartament. Mai departe ramane sa va intelegeti cu sora dvs daca ea devine garantul dvs cu titlu gratuit si banii imprumutati raman ai dvs, sau devine garant cu titlu oneros in temeiul unui contract de v-c, urmand ca dvs sa remiteti banii imprumutati surorii dvs ca pret al vanzarii. Daca dvs veti restitui bancii creditul in mod integral, dreptul de ipoteca al bancii asupra partii din apartament a surorii dvs se va stinge, va inceta prin plata. Daca dvs nu veti restitui bancii creditul in mod integral, banca va avea dreptul sa execute silit partea din apartament a surori dvs pentru restul de credit neachitat de dvs, in temeiul dreptului de garantie imobiliara care este un drept de ipoteca, de urmarire: indiferent in mainile cui s-ar afla partea din apartament a surorii dvs: la dvs - prin vanzare, la sora dvs, la un tert - prin vanzare, si de preferinta: inaintea altor creditori chirografari ai dvs sau ai surorii dvs. | |
|
|
|
23-06-2020 |
 | Claudiu Vizitator |
| buna seara, am si eu o intrebare putin offtopic. Daca am incheiat o promisiune de vanzare cumparare cu un dezvoltator si la termenul limita de plata al imobilului dezvoltatorul vrea sa mi vanda imobilul fara utilitati(mai exact fara contoar de curent) eu am dreptul sa refuz cumpararea? Am citit legea 7 din 2020 si in aceasta scrie ca imobilele noi nu se mai pot vinde fara utilitati. Se aplica aceasta lege in fapt sau nu? Multumesc! | |
|
|
|
23-06-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Voi formula un raspuns zilele urmatoare. | |
|
|
|
23-06-2020 |
 | Claudiu Vizitator |
| ok. Astept cu interes raspunsul.multumesc | |
|
|
|
23-06-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Raspuns: Claudiu Nu este nevoie sa imi multumiti. Asteptati raspunsul. | |
|
|
|
23-06-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Raspuns: Pastor -Solutionare speta- Dvs trebuie sa incheiati cu sora dvs prin notariat - contractul de v-c pentru partea ei de apartament, sub conditie suspensiva constand in obtinerea unui credit bancar imobiliar de catre dvs. Conditia suspensiva trebuie trecuta in cartea funciara - si daca ulterior incheierii contractului de v-c, dvs reusiti sa incheiati cu banca un contract de credit imobiliar, atunci contractul de vanzare cumparare va deveni deplin valabil si executabil si conditia suspensiva trebuie radiata din cartea funciara prin acord intre dvs si sora dvs. Daca ulterior incheierii contractului de v-c, conditia suspensiva nu se realizeaza datorita faptului ca dvs nu reusiti sa incheiati un contract de credit imobiliar cu banca, contractul de v-c se va desfiinta cu efect retroactiv incepand cu data incheierii sale si in cartea funciara va fi trecut proprietar al partii de apartament din nou sora dvs. In contractul de credit imobiliar - dvs puteti fi trecut si garant imobiliar, in calitate de cumparator si proprietar al partii de apartament a surorii dvs, in temeiul contractului de v-c incheiat sub conditie suspensiva la notariat, banca avand un drept de ipoteca. In contractul de credit - poate fi inserata o clauza expresa prin care banca vireaza banii imprumutati de dvs, direct in contul surorii dvs, ca pret al unei vanzari, contractul de v-c fiind deja incheiat la data luarii creditului de catre dvs. Daca dvs restituiti bancii creditul luat in mod integral - veti ramane cu bunul cumparat, partea de apartament a surorii dvs, in caz contrar banca avand dreptul sa va execute silit pentru recuperarea banilor imprumutati, in temeiul garantiei imobiliare - dreptului de ipoteca asupra partii de apartament a surorii dvs. | |
|
|
|
24-06-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Conditia suspensiva - este reprezentata de o amanare a platii pretului de catre cumparator in contractul de v-c, pana la data obtinerii imprumutului si incheierea contractului de credit bancar imobiliar. Daca cumparatorul va incheia contractul de credit bancar si va obtine imprumutul, conditia suspensiva se va realiza, si acesta va fi obligat sa plateasca vanzatorului pretul, contractul de v-c devenind valabil incheiat. Daca cumparatorul nu va incheia contractul de credit bancar, conditia suspensiva nu se va realiza, si acesta nu va putea fi obligat sa plateasca vanzatorului pretul, contractul de v-c desfiintandu-se cu efect retroactiv incepand cu data incheierii sale. | |
|
|
|
24-06-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Conditia suspensiva - efectele contractului de v-c se suspenda, se amana pana la data obtinerii imprumutului bancar de catre cumparator, a incheierii contractului de credit imobiliar si a platii pretului catre vanzator. | |
|
|
|
24-06-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Rspuns: Claudiu Proprietarul cladirii - vanzatorul in temeiul Legii 7/2020 trebuie sa aiba o receptie finala a cladirii, a constructiei cu toate autorizatiile si bransamentele la retelele publice edilitare, gaze si energie electrica prevazute de aceasta lege. Cand ati incheiat antecontractul de v-c, dvs trebuia sa fi observat, verificat si constatat faptul ca imobilul asupra caruia v-ati inteles cu vanzatorul sa il cumparati, nu are instalat un contoar electric si sa fi refuzat atunci, la momentul respectiv incheierea antecontractului de v-c. Daca dvs ati observat la momentul cand ati incheiat antecontractul de v-c faptul ca imobilul nu are instalat un contoar electic, inseamna ca dvs ati fost de acord sa cumparati imobilul in starea in care acesta se afla si nu aveti un motiv intemeiat de a refuza incheierea contractului de v-c final. Daca la momentul incheierii antecontractului de v-c, dvs nu ati observat si nu ati cunoscut faptul ca imobilul nu are instalat un contoar electic, datorita faptului ca verificarea acestuia s-a facut de catre dvs la un moment ulterior incheierii antecontractului, conform intelegerii dintre parti, atunci dvs puteti cerere rezolutiunea, desfiintarea antecontractului de v-c pentru VICII ASCUNSE constand in lipsa unui contoar de curent electric, culpa, vina pentru rezolutiune fiind a dezvoltatorului, proprietar si vanzator. Art. 1707 - Cod civil Condiţii (1) Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuinţării la care este destinat sau care îi micşorează în asemenea măsură întrebuinţarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preţ mai mic. (2) Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent. (3) Garanţia este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului. (4) Vânzătorul nu datorează garanţie contra viciilor pe care cumpărătorul le cunoştea la încheierea contractului. (5) În vânzările silite nu se datorează garanţie contra viciilor ascunse. Art. 1710 - Cod civil Efectele garanţiei (1) În temeiul obligaţiei vânzătorului de garanţie contra viciilor, cumpărătorul poate obţine, după caz: a) înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia; b) înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii; c) reducerea corespunzătoare a preţului; d) rezoluţiunea vânzării. (2) La cererea vânzătorului, instanţa, ţinând seama de gravitatea viciilor şi de scopul pentru care contractul a fost încheiat, precum şi de alte împrejurări, poate dispune o altă măsură prevăzută la alin. (1) decât cea solicitată de cumpărător. | |
|
|
|
24-06-2020 |
 | Vizitator Vizitator |
| Proprietarul cladirii - vanzatorul in temeiul Legii 7/2020 trebuie sa aiba o receptie finala a cladirii, a constructiei cu toate autorizatiile si bransamentele la retelele publice edilitare, gaze si energie electrica prevazute de aceasta lege - inainte de incheierea oricarui act juridic de instrainare: promisiune bilaterala sau unilaterala de vanzare, contract de vanzare-cumparare. Din cele afirmate de dvs, nici dezvoltatorul, proprietar si vanzator, nu se afla in deplina legalitate cu receptia finala a constructiei, a imobilului vandut. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |