Ești aici > Forum > Drept civil

Re:Re:Re:anulare contract vanzare-cumparare

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart 4  6  Final
 01-09-2019
Vizitator
Detentie precara - cand o persoana detine un bun pe care l-a imprumutat de la o alta persoana si pe care trebuie sa il restituie acelei persoane la expirarea unui anumit termen;

Insusire pe nedrept a unui bun - cand o persoana gaseste un bun al altuia si il ia, sau cand o persoana fura un bun al altuia.

In ambele situatii posesia asupra bunului mobil (banilor) este de rea credinta si persoana care il detine nu poate deveni proprietara asupra bunului mobil prin posesia de buna credinta.

Persoana care revendica bunul mobil de la o alta persona trebuie sa dovedeasca cu probe ca acea persoana nu este proprietara a bunului mobil prin posesia de buna credinta, deoarece posesia sa este de rea credinta (si-a insusit bunul mobil pe nedrept) sau are o detentie precara asupra bunului (bunul i-a fost doar imprumutat si trebuie sa il restituie).

Astfel, dreptul de proprietate asupra unui bun mobil prin posesia de buna credinta se prezuma, pana la proba contrara, conform art.935 Cod civil: oricine se afla la un moment dat in posesia unui bun mobil este prezumat ca are un titlu de dobandire a dreptului de proprietate asupra bunului (dar manual, dar obisnuit, schimb, donatie, vanzare-cumparare, schimb, etc.).
Răspunde
 01-09-2019
Vizitator

Posesia unui bun mobil gasit si luat de o persoana, este de rea credinta numai in cazul in care bunul mobil a fost pierdut fara voia sa de o alta persoana, nu si in cazul in care bunul a fost abandonat (lasat, aruncat) in mod voit de o anumita persoana, cand posesia persoanei care a gasit bunul respectiv este de buna credinta (deoarece posesia asupra bunului a incetat in cazul persoanei care l-a abandonat, aruncat) - art.921 lit.c Cod civil.
Răspunde
 01-09-2019
Vizitator
Asa cum am explicat, posesia este de rea credinta si in cazul in care bunul mobil a fost sustras prin furt, talharie, inselaciune, etc. de la o alta persoana.

Nu poate valora proprietate prin posesie de buna credinta nici detentia precara asupra bunului mobil, in cazul in care bunul mobil este imprumutat de la o alta persoana si trebuie restituit acesteia (la un anumit termen).
Răspunde
 23-11-2019
Vizitator
Buna seara! Am o situație foarte delicată, în sensul ca: suntem 3 frați iar mama este văduva din anul 1987 și pensionară pe caz de boala din anul 2005.In anul 1990 după moartea tatălui, împarte faptic casa, al cărei proprietar este doar mama, în 3 parti, una ptr fratele cel mare, una ptr mine iar în casă cu ea sa ramana fratele cel mic. Zis și făcut, doar ca fratele cel mic nu poate sta cu mama în casă și începe să își construiască in 2000 casa lui pe terenul alăturat casei mamei mele și pe terenul Primariei. Primaria începe să o someze pe mama sa intre in legalitate, dând în judecată primaria, în urma procesului pe care îl pierde la Tribunal, pierzând și intrarea , accesul în casă ei și anume curtea de 30 mp din fata casei mamei. Fără să știe asta, în anul 2009 eu și fratele cel mare, supraetajam o parte a casei mamei, fratele cel mare căsătorit fiind cu sora cadastristului (care a elaborat toate actele pe numele mamei mele inca din anul 2004, înainte de procesul de uzucapiune succesiune imobiliară ptr lotul fratelui cel mic), fratele cel mare se dezlipeste în anul 2014, iar eu din februarie 2018 nu am reusit nici în ziua de azi să fac dezlipirea pentru mine și familia mea, pe partea mea de casa si cu care este de acord și mama. Ideea este ca dintre toți cei trei copii, doar unul dintre noi, cel căsătorit cu sora cadastristului are casa pe numele lui și al soției lui, iar eu și cel mic nu reușim să ne trecem și noi casele pe numele nostru. VA ROG MULT DE TOT SA IMI SPUNETI CE POT FACE, DEOARECE CADASTRISTUL RESPECTIV NU INTOCMESTE DOCUMENTE CORECTE SI CHIAR DACA A DEPUS DE DOUA ORI DOSARUL LA OCPI, ACESTA A PRIMIT RESPINGERE DE AMBELE DATI. ACUM AM FACUT CERERE DE REEXAMINARE A DOSARULUI, ARE TERMEN 5 DECEMBRIE SI NU AM PRIMIT NICI UN DOCUMENT DE LA CADASTRIST. CE POT FACE SA POT DEZLIPI SI PARTEA MEA DE CASA? VA MULTUMESC!
Răspunde
 24-11-2019
Vizitator
Veti primi raspuns.
Răspunde
 24-11-2019
Vizitator
Mai intai, mama dvs care, presupun, ca este trecuta in Cartea funciara ca proprietar al casei si terenului aferent, trebuie sa depuna o cerere la Cartea funciara, prin care in calitate de proprietar sa ceara impartirea prin dezlipire a casei si terenului aferent in cele doua parti: partea care va revine dvs si partea care revine fratelui mai mic.

Fratele mai mare, asa cum ati precizat, a primit in mod legal partea lui din casa si din terenul aferent acesteia.

Conform art. 879 alin.2 Cod civil: De asemenea, imobilul înscris în cartea funciară se modifică și prin dezlipiri, dacă se desparte o parte din imobil sau se micșorează întinderea acestuia.

Art. 879 alin.5 Cod civil prevede: Operațiunile de modificare a imobilului înscris în cartea funciară, prin alipiri sau dezlipiri, au caracter material și NU implică niciun transfer de proprietate.

Art. 880 alin.1 Cod civil prevede: În caz de alipire sau dezlipire, imobilele rezultate se vor TRANSCRIE în cărți funciare NOI, cu menționarea noului număr cadastral pentru FIECARE imobil, iar cartea funciară sau, după caz, vechile cărți funciare se vor închide, fără a se mai putea redeschide pentru alte înscrieri.

In acelasi sens, art. 880 alin.2 Cod civil prevede: Dacă întregul imobil înscris în cartea funciară a fost TRANSCRIS, aceasta se va închide și nu va mai putea fi redeschisă pentru noi înscrieri.

Deci conform acestor prevederi legale, in urma dezlipirilor cerute de mama dvs functionarului de la Cartea funciara, fiecare parte din imobil (din casa si terenul aferent) pe care mama dvs doreste sa o lase dvs si fratelui mai mic, se va transcrie ca imobil separat intr-o carte funciara noua, va primi un nou numar cadastral si vechea carte funciara in care este trecut intregul imobil (casa si terenul aferent) se va inchide.

Nu stiu cum fratele mai mare a reusit sa devina proprietar pe partea lui de casa si teren, deoarece si in cazul sau trebuia ceruta de mama dvs, functionarului Cartii funciare, dezlipirea acestei parti din intregul imobil (din casa si terenul aferent).

Deci in urma celor trei dezlipiri ale intregului imobil, cerute de proprietarul imobilului, adica de mama dvs, conform art.879 Cod civil, trebuiau sa rezulte trei parti, trei imobile noi (din casa si terenul aferent) care sa fie trecute, transcrise, fiecare in carti funciare noi, cu numere cadastrale noi, iar vechea carte funciara in care era trecut, inscris intregul imobil (casa si terenul aferent) trebuia inchisa definitiv – conform art.880 Cod civil.

In situatia in care fratele mai mare a obtinut deja partea lui din casa si teren, inseamna ca mama dvs va trebui sa ceara impartirea restului din imobil (casa si teren) adica dezlipirea lui, numai in doua parti: partea dvs si partea fratelui mai mic, asa cum am explicat la inceputul acestui articol.

Dupa realizarea pe cale legala a celor doua dezlipiri, a celor doua parti din imobil (din restul de imobil – casa si terenul aferent) conform art.879 si art.880 Cod civil, mama dvs trebuie sa incheie cu dvs si cu fratele mai mic, in mod separat, cate un contract de vanzare cumparare prin notariat, prin care sa transmita la fiecare dreptul de proprietate asupra partii din casa si teren, ce revine fiecaruia .

Dupa incheierea celor doua contracte de vanzare-cumparare, dvs si fratele mai mic trebuie sa va inscrieti fiecare dreptul de proprietate pe partea de casa si teren, in Cartea funciara noua, in care a fost transcrisa partea respectiva din intregul imobil, la momentul dezlipirii.

Astfel, in Cartile funciare noi in care au fost transcrise cele doua parti din imobil in urma dezlipirilor, veti fi trecuti ca proprietari dvs, respectiv fratele mai mic, in locul mamei dvs.

La momentul incheierii celor doua contracte de vanzare-cumparare, schitele si planurile cadastrale se vor realiza in mod separat pentru fiecare parte din imobil (din restul de imobil) rezultata in urma celor doua dezlipiri (impartiri ale imobilului sau mai precis, ale restului de imobil).
Răspunde
 24-11-2019
Vizitator
Buna ziua,

Anul trecut am vandut un apartament, cu conditia eliberarii lui la o data ulterioara.
Apartamentul fusese primit de mine prin donatie de la tatal meu, in anul 1997. In anul 2000, tatalui meu i s-a mai nascut un copil.
Verificand niste acte la un notar zilele acestea, am aflat ca actul meu de proprietate este nul cnf art 829 din codul civil. Codul civil s-a modificat in anul 2009 din cate am inteles, dar articolul este valabil pt ca sora mea este nascuta in 2000.
In aceste conditii se poate cere anularea actului de vanzare cumparare pe care l-am facut si restituirea sumei catre cumparatori, chiar daca acestia din urma nu sunt de acord?
Răspunde
 24-11-2019
Vizitator
Veti primi un raspuns in zilele urmatoare.
Răspunde
 24-11-2019
Vizitator
Raspunsul va fi prezentat pe scurt.
Răspunde
 26-11-2019
Vizitator
Conform art.829 Vechiul Cod civil, aplicabil ca urmare a faptului ca donatia s-a incheiat in anul 1997, revocarea (desfiintarea) contractului de donatie poate fi ceruta de donator (de tatal dvs) in trei situatii:

1.Pentru neindeplinirea sarcinii de catre donatar (de catre dvs) - daca donatia s-a incheiat sub conditie;

2.Pentru ingratitudine din partea donatarului (din partea dvs) fata de donator (fata de tatal dvs) - delicte, cruzimi, injurii grave, refuzul de alimente; cererea de revocare trebuie facuta de donator in termen de un an de la data incheierii contractului de donatie;

3.Pentru nastere de copii dupa data incheierii contractului de donatie - cu conditia ca la momentul incheierii contractului de donatie, donatorul sa nu aiba niciun copil (art.836 Vechiul Cod civil).

In situatia dvs nu se poate aplica art.829 pct.3 Vechiul Cod civil, deoarece la momentul incheierii contractului de donatie, in anul 1997, donatorul (tatal dvs) avea copii, si anume pe dvs.

Donatia este prin esenta un act irevocabil, nu poate fi revocat (desfiintat) decat in cazurile expres prevazute de lege (art.829 Vechiul Cod civil).

Deoarece contractul de donatie nu poate fi revocat (nu poate fi desfiintat) nu poate fi desfiintat nici contractul de vanzare-cumparare incheiat de dvs anul trecut, in temeiul principiului desfiintarea actului principal atrage desfiintarea actului subsecvent.

Totusi, contractul de vanzare-cumparare ar putea fi desfiintat (cu restituirea pretului) pentru alte cauze: de nulitate absoluta, de nulitate relativa, pentru neindeplinirea obligatiilor (rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare).

De asemenea, contractul de vanzare-cumparare poate fi desfiintat cu restituirea pretului catre cumparatori si de comun acord, intre vanzator si cumparatori.
Răspunde
 26-11-2019
Vizitator
Observatii:

La art.829 pct.2 - revocarea donatiei pentru ingratitudine poate fi ceruta de donator (de tatal dvs) in termen de un an din ziua cand el a cunoscut fapta de ingratitudine (nu din ziua incheierii donatiei).

La art.829 pct.3 - contractul de donatie este revocat (desfiintat) de drept, fara a mai fi nevoie sa ceara donatorul (tatal dvs) acest lucru.
Răspunde
 26-11-2019
Vizitator
Se revoca chiar daca donatia a fost facuta catre mine, practic tot catre un copil al lui? Multumesc.
Răspunde
 26-11-2019
Vizitator
Donatia nu poate fi revocata in temeiul art.829 pct.3 Vechiul Cod civil, indiferent catre cine a fost facuta (indiferent de persoana donatarului) - deoarece la data incheierii contractului de donatie, in anul 1997, donatorul avea un copil, pe dvs, astfel ca nu este indeplinita si conditia impusa de art.836 Vechiul Cod civil, prin care donatia poate fi revocata (desfiintata) numai daca donatorul (tatal dvs) nu a avut niciun copil la data cand a facut donatia, copil care i se naste ulterior (dupa data donatiei).
Răspunde
 26-11-2019
Vizitator
Art.836 Vechiul Cod civil

Orice donatiuni prin acte intre vii facute de persoane ce N-AU copii sau descendenti existenti IN TIMPUL facerii lor (incheierii donatiilor), oricare ar fi valoarea acestor donatiuni si sub orice titlu s-ar fi facut, fie chiar donatiunea mutuala sau remuneratorie, fie donatiunea in favoarea maritagiului facuta sotilor de oricare alta persoana, afara de ascendentii lor, sint revocate de DREPT, daca donatorul, in URMA donatiunii, dobindeste UN COPIL legitim, un postum, sau chiar cind a legitimat pe un copil natural, prin maritagiu subsecvent.
Răspunde
 01-12-2019
Vizitator
Buna ziua, as dori sa stiu daca exista posibilitatea anularii unui contract de vanzare cumparare, in 2014 parintii mei mi-au vandut mie si sotului meu casa si teren , proprietatea lor, cu o suma de 20.000 de lei, in 2016 am divortat, iar el acum cere parte din casa!!La momentul divortului casa nu era locuibila, fiind in constructie, la rosu!!!
Parintii mei ar putea cere anularea contractului in conditiile in care pretul a fost fictiv?!
Multumesc anticipat!!
Răspunde
 22-01-2020
Vizitator
Bună.. Mama a dat fratelui și sotiei(cumnatei) în 2018 cu contract de vânzare cumpărare o casa cu anexe și teren trecând suma de 34.ooo. Dar în realitate nu a luat nici un ban.. Mama a cumpărat-o în 2013 cu suma de 67.000 plus o clauza menționată în contract.. Respectiva care a vândut avea dreptul să locuiască din mai până în septembrie fără a plăti ceva...În 2015 a făcut autorizație de demolare a fanarului și autorizație de construcție pt o magazie care a și construit-o.. În septembrie 2019 fratele meu a decedat și acum cumnata nu ne mai primește acolo.. Cum putem anula actul de vânzare cumpărare? Este vro șansă?? Ne putem lega de valoarea data?? În contractul dat fratelui și cumnatei sunt trecute o anexa și fanarul dar de fapt ele au fost stricate cu autorizație pe numele mamei. Notarul o copiat datele de pe contractul vechi.. NE AJUTA ASTA CU CEVA?
Răspunde
 27-01-2020
Vizitator
Bună seara.Cumnata mea a primit prin donație casa socrilor mei și suprafața de 39de ari de teren.Tot aceeași suprafață de teren a primit și soțul meu.Terenul a fost intabulat cu schiță cadastrală făcută doar pe hârtie nu și n teren cu borne sau gard .Cumnata a vândut casa fara a face cadastru iar delimitarea între proprietăți trece printr o construcție .Noul proprietar a spus că e schiță cadastrală și n a știut că sunt probleme.Ce mă sfătuiți?
Răspunde
 08-02-2020
Vizitator
Trandafir Vasilica a renuntat la toata averea dansei danduio la bunici mei si parinti parinti mei a dat un teren lui un unchi de al meu pe baza de chitanta de mana iar el a vandut terenul la alt proprietar si acela la randu lui a vandut la altu ce trebuie facut an cazul acesta
Răspunde
 17-02-2020
Vizitator
Buna seara. Eu am o problema mare . Tatal meu a murit 25 anni in Irma ora mamma mea annul trecut. Mamma mi-a vandut casa in 2005 citand ca nu sunt alti mustenitori fiind ca surorile mele nu se vorbeau cu mama pentruca mama mea nu a vrut sa Vanda casa ca sa le des partea lor. Per tot periodul vieti mamei mele pana la moartea ei ma fot singura care a avut grija de ea. O sora ha furat contractul de vanzare cand mama era in viata si nu a contestat contractul, a asteptat ca ea sa Moara fara sa partecipe la inmormantare si farà sa dea un leu pentru ingrijirea mamei. Cealalta sora stia si ea de acel contract si nu a facut nimic. Acum cer mostenire si vor sa anuleze contractul de vanzare facut Intre mine si mamma . Au asteptat ca sa Moara mama. C’è pot sa fac eu ? Va multumesc mult pentru ajutor
Răspunde
 21-02-2020
Vizitator
Buna seara. Se poate ataca un contract de vanzare-cumparare a unui imobil + teren cumparat acum 20 de ani? Contractul este facut intre vanzator si 2 concubini, care in contract au specificat ca au cumparat fiecare 50%. Doar unul dintre concubini a avut suma necesara plati pe contract, care poate dovedi cu acte posesia banilor.
Răspunde
RăspundeStart 4  6  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.