Forum întrebări juridice - Drept civil |
|
|
18-08-2020 |
 | Dorina C Vizitator |
| Bună ziua, Am încheiat un precontract de vanzare cumpărare a unui apartament în mansardă(bucătăria și o cameră), urmând sa plătim în termen de câteva zile 90 % din suma. În aceeași zi am inspectat în amănunțime imobilul și am constatat ca prezintă multiple fisuri în pereții tuturor camerelor iar tavanele nu au șapă, fiind făcute doar din rigips pe care s-ar fi aplicat o spumă izolatoare. Suntem total nemulțumiți și dezamăgiți de înțelegerea făcută...Ce putem face??? Putem renunța sau cel puțin schimba cu altul la etaj intermediar???? | |
|
|
|
09-09-2020 |
 | Andrei Vizitator |
| Daca vanzatorul/dezvoltatorul nu a respectat termenul de predare a locuintei , nici cel initial stabilit in antecontract, nici cele din urmatoarele 2 acte aditionale aduse la antecontract ce sanse am de a invoca printr-un nou act aditional anumite penalitati de intarziere din cauza nerespectarii niciunuia din aceste 3 termene de finalizare? Penalitati, deoarece din cauza intarzierii si a cursului valutar euro, eu am de dat mai multi bani la semnarea contractului final, deoarece este luat prin Prima Casa si suma a fost aprobata la un curs mult mai mic fata de cel din prezent si nefiind in posibilitate de a mai da bani in plus din cauza nerespectarii termenului din partea lui. In caz ca nu se poate asa ceva, daca vreau sa mi se restituie banii dati ca avans, se poate tinand cont ca practic in prezent, antecontractul prin ultimul act aditional nu mai are valoare , deoarcere termenul de finalizare pus de el a trecut? | |
|
|
|
15-11-2020 |
 | Mari Vizitator |
| Buna ziua, Doresc sa cumpar o casa de la o persoana fizica, urmeaza sa semnam antecontractul de vanzare. Proprietarul nu doreste un termen mai mare de o luna pentru incheierea tranzactiei. Eu voi plati cu credit bancar si nu am nici garantie ca va fi aprobat creditul in aceasta perioada de o luna. Ce clauza ar trebui sa contina antecontractul astfel incat sa imi pot recupera avansul, in cazul in care banca nu imi aproba creditul in perioada stipulata, sau in cazul in care banca identifica probleme juridice legate de acest imobil si imi va respinge creditul? | |
|
|
|
20-11-2020 |
 | Maria Vizitator |
| Bună ziuă!!Doresc să cumpăr un apartament si să achit 80% din valoarea facand un precontract la notar timp de un an să plătesc restul.Este legal? Pot rămâne fără avans? Ce-mi recomandați să fac? Ce cauze să pun? Mulțumesc frumos. | |
|
|
|
22-01-2021 |
 | Andreea Vizitator |
| Buna ziua ! Sora mea a dat avansul de 5% pentru apartament Programul Noua Casa , banca i- a aprobat suma pentru apartament , a sunat- o evaluatorul dar apartamentul nu era gata , si fondurile s- au oprit , acum trebuie sa aștepte când vor da drumul la fonduri . Pre- contractul expira in Martie la sfârșit , vânzătorul a zis ca o sa prelungească Pre- contractul , credeți ca va pierde avansul ? . Mulțumesc ! | |
|
|
|
05-03-2021 |
 | Oana Vizitator |
| Buna ziua. Finii noștri au încheiat în septembrie un precontract pentru cumpărarea unui apartament prin creditul Prima Casa. In precontract se stipulează că în cazul neaprobării creditului, ei vor primii banii acordați că avans înapoi. Datorita faptului că vânzătorii au întârziat cu hârtiile necesare întocmirii dosarului fondurile prima casa au fost finalizate sau nu mai pot fi accesate(sfârșit de an). Banca in cele din urmă le-a dat o hârtie de negare, abia acum în martie. Vorbind cu vânzătorii, aceștia nu doresc sa dea avansul înapoi ba chiar au mers cu amenințări la banca că o dau in judecata pentru hârtia emisă. Ulterior banca a sunat și a zis că nu este valabilă acea hârtie și că dacă își retrag benevol dosarul de la banca,vor pierde tot banii dați că avans. Daca nu,urmează să intre iar dosarul când se deschid iar fondurile prima casa,ceea ce încă nu se știe sigur. Întrebarea mea este, poate banca sa își retragă acea hârtie de negare, sau este doar o încercare de intimidare? Ce se poate face in continuare? Vânzătorii nu doresc sa dea banii înapoi argumentând că la banca li s-au spus că dosarul este inca acolo și va fi aprobat. Fină mea urmează să nască în iunie, nu va mai fi angajată,și nu va mai putea duce o adeverință de la locul de munca. Banca și agenția ( pt că au făcut și contract cu agenție) pun presiune pe ea sa ducă acum o noua adeverință.. in câteva zile expira precintractul, fac presiune sa îl prelungească. Ei nu mai vor asta, dar nu știu cum să procedeze. | |
|
|
|
09-03-2021 |
 | Bella Vizitator |
| Buna ziua. Am încheiat o promisiune bilaterala de vânzare-cumpărare pentru o casa cu teren. In aceasta promisiune se specifica faptul ca dacă vânzătorul nu își respecta promisiunea ne datorează de 2 ori avansul dat. Întrebarea mea este, ce motive poate invoca sa renunțe vânzătorul la promisiune. Trebuie sa fie motive bine întemeiate sau ajunge doar sa spună ca s-a răzgândit pur și simplu... Multumesc anticipat! | |
|
|
|
04-04-2021 |
 | Cristina Vizitator |
| Buna ziua, Dezvoltatorul imobiliar nu a finalizat constructia la timp. Am achitat in momentul semnarii antecontractului un avans de 15%. In acest caz pot solicita rezilierea antecontractului (a carui data de finalizare a constructiei a expirat deja) si restituirea avansului? Cam ce sanse as avea de a recupera banii si ce taxe notariale ar fi? Multumesc mult | |
|
|
|
20-05-2021 |
 | Simona Vizitator |
| Am semnat in Octombrie 2020 un antecontract pt un imobil ce urma a fi construit pe un teren de 350mp (dezmembrat din alt teren de 500mp ) înscris cu o nr și o carte funciară ! Din cauza faptului ca vânzătorul vrea mai mulți bani am mers sa înscriem antecontractul la OCPI de unde rezulta niște nereguli: și anume ca din fisa cadastrala rezulta a fi terenul și casa nr 2 ( din 7 parcele/case ) , noua verbal și la fata locului ne-a fost prezentată casa nr 3 ! Ca și clauza vânzătorul se obliga sa nu majoreze prețul imobilului și in caz ca nu ne vine predat la termen se obliga sa ne restituie avansul ! Întrebările mele ar fi următoarele : 1) Pe casa nr 2 din actele mele rezulta 2 antecontracte încheiate dar numai antecontractul meu a fost înregistrat la OCPI ! Se poate încadra aceasta fapta la înșelăciune ? 2) Noi vrem casa nr 3 care ne-a fost promisa și la care am făcut modificări interioare ! In ce condiții o putem obține? 3) Dacă se ajunge in instanța ce daune as putea cere ? Vânzătorul nu mai Răspunde la telefon și din partea notarului unde am încheiat antecontractul ne lovim de cuvintele ( instanța sau luați legătura cu vânzătorul ) ! Greșeală a plecat de la notariat din acte ! Nu pot fi și ei Trași la răspundere ? Dacă da , in ce fel ? Multumesc anticipat ! | |
|
|
|
30-09-2021 |
 | Mihaela Vizitator |
| Buna ziua! AM INCHEIAT UN CONTRACT DE REZERVARE PENTRU UN APARTAMENT INTR-UN BLOC IN CONSTRUCTIE.AICI ERA PREVAZUT UN TERMEN DE FINALIZARE,IN CARE DEZVOLTATORUL NU S-A INCADRAT. EU POT SOLICITA RESTITUIREA BANILOR PLATITI DREPT REZERVARE?(2000 EUR). MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS | |
|
|
|
17-03-2022 |
 | Ion Vizitator |
| Bună Ziua Ma poate ajuta și pe mine cineva cu un sfat, am făcut anul trecut prin aprilie o promisiune de cumpărare pentru un apartament ce se afla în construcție cu termen de finalizare în septembrie 2021, acesta nu a fost terminat și am prelungit promisiune pana în 28 februarie,bine înțeles ca nici acuma nu a fost gata și am vrut prelungirea și am vorbit cu dezvoltatorul și a zis ca o sa mergem sa prelungim și după nu mi.a mai răspuns la telefon îl tot sun de 3 săptămâni și nu dau de el. Eu cred ca nu vrea sa mi-l mai vândă deoarece sau scumpit apartamente destul de mul și nu ii mai convine sa mi-l dea la prețul asta. Are voie sa se răzgândească asa fără motiv? Mulțumesc mult. | |
|
|
|
18-03-2022 |
 | R. Ana
|
| Buna seara. In niciun caz nu are voie sa se razgandeasca fara motiv. In principiu, o promisiune de vanzare-cumparare cuprinde o clauza care sanctioneaza depasirea termenului pentru predarea bunului si incheierea contractului. | |
|
|
|
12-08-2022 |
 | Jean
|
| Buna seara. Am semnat antecontract si am platit avans de 15%. Se poate anula antecontractul sau amana semnarea contractului de vanzare cumparare daca dezvoltatorul nu obtine autorizatia ISU pentru bloc? Mentionez ca blocul este de 7 etaje, fara mansarda si cu parcare subterana pentru 40 locuri, care din cate inteleg au nevoie de autorizatie. Pe de alta parte, dezvoltatorul pare sa nu lasat spatiu suficient in jurul blocului pentru accessul utilajelor de pompieri. Ce se poate face in aceasta situatie? Multumesc frumos. | |
|
|
|
13-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Cod civil : Vicii ascunse Art. 1707 Condiţii (1) Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuinţării la care este destinat sau care îi micşorează în asemenea măsură întrebuinţarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preţ mai mic. (2) Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent. (3) Garanţia este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului. (4) Vânzătorul nu datorează garanţie contra viciilor pe care cumpărătorul le cunoştea la încheierea contractului. (5) În vânzările silite nu se datorează garanţie contra viciilor ascunse. | |
|
|
|
13-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Cod civil Art. 1709 Denunţarea viciilor (1) Cumpărătorul care a descoperit viciile ascunse ale lucrului este obligat să le aducă la cunoştinţa vânzătorului într-un termen rezonabil, stabilit potrivit cu împrejurările, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a cere măsura prevăzută la Art. 1710 alin. (1) lit. d). (2) În cazul în care cumpărătorul este profesionist, iar bunul vândut este mobil corporal, termenul prevăzut la alin. (1) este de două zile lucrătoare. (3) Atunci când viciul apare în mod gradual, termenele prevăzute la alin. (1) încep să curgă din ziua în care cumpărătorul îşi dă seama de gravitatea şi întinderea viciului. (4) Vânzătorul care a tăinuit viciul nu poate invoca prevederile prezentului articol. | |
|
|
|
13-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Cod civil Art. 1710 Efectele garanţiei (1) În temeiul obligaţiei vânzătorului de garanţie contra viciilor, cumpărătorul poate obţine, după caz: a) înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia; b) înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii; c) reducerea corespunzătoare a preţului; d) rezoluţiunea vânzării. (2) La cererea vânzătorului, instanţa, ţinând seama de gravitatea viciilor şi de scopul pentru care contractul a fost încheiat, precum şi de alte împrejurări, poate dispune o altă măsură prevăzută la alin. (1) decât cea solicitată de cumpărător. | |
|
|
|
13-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Cod civil Art. 1712 Întinderea garanţiei (1) În situaţia în care la data încheierii contractului vânzătorul cunoştea viciile bunului vândut, pe lângă una dintre măsurile prevăzute la Art. 1710, vânzătorul este obligat la plata de daune-interese, pentru repararea întregului prejudiciu cauzat, dacă este cazul. (2) Atunci când vânzătorul nu cunoştea viciile bunului vândut şi s-a dispus una dintre măsurile prevăzute la Art. 1710 alin. (1) lit. c) şi d), el este obligat să restituie cumpărătorului doar preţul şi cheltuielile făcute cu prilejul vânzării, în tot sau în parte, după caz. | |
|
|
|
13-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Cod civil Art. 1714 Garanţia pentru lipsa calităţilor convenite Dispoziţiile privitoare la garanţia contra viciilor ascunse se aplică şi atunci când bunul vândut nu corespunde calităţilor convenite de către părţi. | |
|
|
|
13-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| Cod civil Art. 1716 Condiţiile garanţiei pentru buna funcţionare (1) În afară de garanţia contra viciilor ascunse, vânzătorul care a garantat pentru un timp determinat buna funcţionare a bunului vândut este obligat, în cazul oricărei defecţiuni ivite înăuntrul termenului de garanţie, să repare bunul pe cheltuiala sa. (2) Dacă reparaţia este imposibilă sau dacă durata acesteia depăşeşte timpul stabilit prin contract sau prin legea specială, vânzătorul este obligat să înlocuiască bunul vândut. În lipsa unui termen prevăzut în contract sau în legea specială, durata maximă a reparaţiei este de 15 zile de la data când cumpărătorul a solicitat repararea bunului. (3) Dacă vânzătorul nu înlocuieşte bunul într-un termen rezonabil, potrivit cu împrejurările, el este obligat, la cererea cumpărătorului, să îi restituie preţul primit în schimbul înapoierii bunului. | |
|
|
|
13-08-2022 |
 | Consiliere Vizitator |
| In baza obligatiei vanzatorului de garantie contra viciilor ascunse in legatura cu bunul vandut Dvs aveti dreptul la restituirea avansului de 15% din partea vanzatorului si la rezolutiunea antecontractului de vanzare-cumparare. Antecontractul poate fi anulat si pentru vicii de consimtamant : eroarea asupra calitatilor bunului vandut este un viciu de consimtamant. | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |