Ești aici > Forum > Drept civil

Re:Re:Anulare antecontract vanzare-cumparare apartament

Forum întrebări juridice - Drept civil
Bine aţi venit Vizitator   
[Cont nou]  Conectare
RăspundeStart  4  6
 13-08-2022
Vizitator
Cod civil

Art. 1695

Condiţiile garanţiei contra evicţiunii

(1) Vânzătorul este de drept obligat să îl garanteze pe cumpărător împotriva evicţiunii care l-ar împiedica total sau parţial în stăpânirea netulburată a bunului vândut.

(2) Garanţia este datorată împotriva evicţiunii ce rezultă din pretenţiile unui terţ numai dacă acestea sunt întemeiate pe un drept născut anterior datei vânzării şi care nu a fost adus la cunoştinţa cumpărătorului până la acea dată.

(3) De asemenea, garanţia este datorată împotriva evicţiunii ce provine din fapte imputabile vânzătorului, chiar dacă acestea s-au ivit ulterior vânzării.
Răspunde
 13-08-2022
Vizitator

Cod civil

Art. 1700

Rezoluţiunea contractului

(1) Cumpărătorul poate cere rezoluţiunea vânzării dacă a fost evins de întregul bun sau de o parte a acestuia îndeajuns de însemnată încât, dacă ar fi cunoscut evicţiunea, el nu ar mai fi încheiat contractul.

(2) Odată cu rezoluţiunea, cumpărătorul poate cere restituirea preţului şi repararea prejudiciului suferit.
Răspunde
 13-08-2022
Vizitator
Cod civil

Art. 1701

Restituirea preţului

(1) Vânzătorul este ţinut să înapoieze preţul în întregime chiar dacă, la data evicţiunii, valoarea bunului vândut a scăzut sau dacă bunul a suferit deteriorări însemnate, fie din neglijenţa cumpărătorului, fie prin forţă majoră.

(2) Dacă însă cumpărătorul a obţinut un beneficiu în urma deteriorărilor cauzate bunului, vânzătorul are dreptul să scadă din preţ o sumă corespunzătoare acestui beneficiu.

(3) Dacă lucrul vândut are, la data evicţiunii, o valoare mai mare, din orice cauză, vânzătorul este dator să plătească cumpărătorului, pe lângă preţul vânzării, sporul de valoare acumulat până la data evicţiunii.
Răspunde
 13-08-2022
Vizitator
Cod civil

Art. 1703

Efectele evicţiunii parţiale

În cazul în care evicţiunea parţială nu atrage rezoluţiunea contractului, vânzătorul trebuie să restituie cumpărătorului o parte din preţ proporţională cu valoarea părţii de care a fost evins şi, dacă este cazul, să plătească daune-interese. Pentru stabilirea întinderii daunelor-interese, se aplică în mod corespunzător prevederile Art. 1702.
Răspunde
 13-08-2022
Vizitator
Cod civil

Art. 1702

Întinderea daunelor-interese

(1) Daunele-interese datorate de vânzător cuprind:

a) valoarea fructelor pe care cumpărătorul a fost obligat să le restituie celui care l-a evins;

b) cheltuielile de judecată efectuate de cumpărător în procesul cu cel ce l-a evins, precum şi în procesul de chemare în garanţie a vânzătorului;

c) cheltuielile încheierii şi executării contractului de către cumpărător;

d) pierderile suferite şi câştigurile nerealizate de către cumpărător din cauza evicţiunii.

(2) De asemenea, vânzătorul este ţinut să ramburseze cumpărătorului sau să facă să i se ramburseze de către acela care evinge toate cheltuielile pentru lucrările efectuate în legătură cu bunul vândut, fie că lucrările sunt autonome, fie că sunt adăugate, dar, în acest din urmă caz, numai dacă sunt necesare sau utile.

(3) Dacă vânzătorul a cunoscut cauza evicţiunii la data încheierii contractului, el este dator să ramburseze cumpărătorului şi cheltuielile făcute pentru efectuarea şi, după caz, ridicarea lucrărilor voluptuare.
Răspunde
 13-08-2022
Vizitator
Cod civil

Art. 1706

Beneficiarii garanţiei

Vânzătorul este obligat să garanteze contra evicţiunii faţă de orice dobânditor subsecvent al bunului, fără a deosebi după cum dobândirea este cu titlu oneros ori cu titlu gratuit.
Răspunde
 13-08-2022
Vizitator
Vanzatorul are doua obligatii de garantie principale fata de cumparator:

1.obligatia de garantie contra viciilor ascunse ale bunului vandut;

2.obligatia de garantie contra evictiunii : in speta ISU.

Daca bunul cumparat are vicii ascunse sau daca cumparatorul este evins de un tert (ISU) in folosinta normala, linistita si obisnuita a bunului cumparat : cumparatorul are dreptul la rezolutiunea, desfiintarea, contractului de vanzare-cumparare (antecontractului de v-c) si la restituirea pretului, avansului de 15%, de catre vanzator cu inapoierea bunului cumparat (apartamentului) vanzatorului.
Răspunde
 13-08-2022
Vizitator
Vanzatorul are doua obligatii de garantie principale fata de cumparator:

1.obligatia de garantie contra viciilor ascunse ale bunului vandut;

2.obligatia de garantie contra evictiunii : in speta ISU.

Daca bunul cumparat are vicii ascunse sau daca cumparatorul este evins, tulburat, de un tert (ISU) in folosinta normala, linistita si obisnuita a bunului cumparat : cumparatorul are dreptul la rezolutiunea, desfiintarea, contractului de vanzare-cumparare (antecontractului de v-c) si la restituirea pretului, avansului de 15%, de catre vanzator cu inapoierea bunului cumparat (apartamentului) vanzatorului.
Răspunde
 22-02-2023
Vizitator
Buna ziua.
Eu și fratele meu am încheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare a unui imobil și am primit un avans de 6000 de eur.eu și fratele meu locuim in orașe diferite la mare distanta .el a fost de acord dar acum nu mai răspunde la telefon , el locuiește în apartament, are probleme de depresie. Mi e teama ca nu o sa mai semneze și am înțeles ca răspund și eu pentru dublul arvunei deși eu am fost de buna credinta la întocmirea actului. Ce pot face?
Răspunde
 22-02-2023
Vizitator
Daca fratele Dvs nu mai doreste sa semneze incheierea contractului de vanzare-cumparare asa cum s-a obligat prin promisiunea bilaterala Dvs il puteti actiona in judecata pentru ca instanta de judecata sa pronunte o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare cumparare, in temeiul promisiunii bilaterale de vanzare-cumparare.

Dvs trebuie sa deschideti aceasta actiune in termenul de prescriptie de 6 luni de la data la care trebuie semnat contractul de vanzare cumparare de catre frateld Dvs.

Dupa acest termen de 6 luni cererea Dvs este prescrisa si inceteaza dreptul Dvs de a obtine in instanta incheierea contractului de vanzare-cumparare.
Răspunde
 22-02-2023
Vizitator
Art. 1669 - Noul Cod Civil

Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare

(1) Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.

(2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.

(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz.

(4) În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligaţia promitentului se consideră stinsă.
Răspunde
 22-02-2023
Vizitator
Daca fratele Dvs sufera de depresie nu isi poate apara singur interesele si ati putea numi un curator special (un reprezentant legal) care sa ii reprezinte interesele la incheierea contractului de vanzare cumparare.

Curator special pentru fratele Dvs ati putea fi chiar Dvs si sa va dati consimtamantul pentru incheierea contractului de vanzare cumparare in locul fratelui Dvs.

Institutia din dreptul civil care se aplica in acest caz este curatela.

In contract la cumparator este trecut cumparatorul caruia ii vindeti apartamentul iar la vanzatori sunteti trecuta numai Dvs in dubla calitate : vanzator in nume propriu si vanzator ca curator special (reprezentant legal) pentru fratele Dvs in locul acestuia.
Răspunde
 22-02-2023
Vizitator
Curatela - Noul Cod Civil

Art. 178

Cazuri de instituire

În afară de cazurile prevăzute de lege, instanţa de tutelă poate institui curatela:

a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator;

b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;

c) dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar sau un administrator general;

d) dacă o persoană a dispărut fără a exista informaţii despre ea şi nu a lăsat un mandatar sau un administrator general.
Răspunde
 22-02-2023
Vizitator
Art. 180 - Noul Cod Civil

Persoana care poate fi numită curator

(1) Poate fi numită curator orice persoană fizică având deplină capacitate de exerciţiu şi care este în măsură să îndeplinească această sarcină.

(2) Când cel interesat a desemnat, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, o persoană care să fie numită curator, aceasta va fi numită cu prioritate. Numirea poate fi înlăturată numai pentru motive temeinice, dispoziţiile art. 114-120 aplicându-se în mod corespunzător.
Răspunde
 22-02-2023
Vizitator
Art. 182 - Noul Cod Civil

Procedura de instituire

(1) Curatela se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soţului său, a rudelor sau a celor prevăzuţi la art. 111.

(2) Curatela nu se poate institui decât cu consimţământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimţământul nu poate fi dat.

(3) Numirea curatorului se face de instanţa de tutelă, cu acordul celui desemnat, printr-o încheiere care se comunică în scris curatorului şi se afişează la sediul instanţei de tutelă, precum şi la primăria de la domiciliul celui reprezentat.
Răspunde
 22-02-2023
Vizitator
Art. 185 - Noul Cod Civil

Încetarea curatelei

Dacă au încetat cauzele care au provocat instituirea curatelei, aceasta va fi ridicată de instanţa de tutelă la cererea curatorului, a celui reprezentat sau a celor prevăzuţi la art. 111.
Răspunde
 22-02-2023
Vizitator
Curatela inceteaza dupa semnarea si incheierea contractului de vanzare cumparare de catre Dvs in dubla calitate : in nume propriu si in calitate de curator (reprezentant legal) in numele fratelui Dvs.
Răspunde
 22-02-2023
Vizitator
Intrucat Dvs va aflati la o distanta mare si fratele Dvs sufera de depresie - ati putea numi un curator special (reprezentant legal) in persoana unui avocat care sa va reprezinte atat interesele dvs cat si interesele fratelui dvs si sa semneze si sa incheie contractul de vanzare-cumparare atat in numele dvs cat si in numele fratelui dvs.
Răspunde
 22-02-2023
Vizitator
Exista mai multe posibilitati de semnare si incheiere a contractului de vanzare cumparare dintre cele prezentate mai sus.
Răspunde
 29-03-2023
Vizitator
Buna ziua!
In 09.2022 am încheiat o promisiune de vânzare cumpărare pentru un teren extravilan, pentru care am achitat un avans de aprox 10%. In actul respectiv nu exista nicio clauza de înapoiere a avansului sau alte clauze. Doar ca ne angajam pe data de 25 Noiembrie sa ne prezentam ambii la notar și sa achit diferența. Perioada de așteptare datorită faptului ca proprietarii erau obligați sa propună terenul la vânzare in prima instanța vecinilor.
Bun. Între timp am avut dificultăți financiare in familie care m-au obligat sa îmi recalculeze bugetul pe final de an și am decis sa renunț la achiziția terenului.
Am anunțat vânzătorul si acesta a decis ca nu imi înapoiaza banii pentru ca l-am făcut sa piardă vremea. Câteva zile după ce mi-a spus asta, a vândut terenul.
Am încercat sa ma înțeleg cu el si sa recuperez măcar jumătate de suma, însă fără succes.
Cum pot proceda pentru recuperarea banilor? Ma refer care este calea legală.
Răspunde
RăspundeStart  4  6
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.