Art. 278 Plângerea contra actelor procurorului PLÂNGEREA ÎMPOTRIVA MĂSURILOR ŞI ACTELOR DE URMĂRIRE PENALĂ

Capitolul VII
PLÂNGEREA ÎMPOTRIVA MĂSURILOR ŞI ACTELOR DE URMĂRIRE PENALĂ

Art. 278

Plângerea contra actelor procurorului

Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie.

În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel sau ale procurorului şef de secţie al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.

Plângerea formulată împotriva soluţiei de respingere dispuse de procurorul ierarhic superior este inadmisibilă.

În cazul rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau al ordonanţei ori, după caz, al rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanţă sau rezoluţie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 şi art. 249 alin. 2.

Rezoluţiile sau ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor de neîncepere a urmăririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmărire penală ori de încetare a urmăririi penale, se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.

Dispoziţiile art. 275-277 se aplică în mod corespunzător.

Codul de procedură penală actualizat prin:

Legea 202/2010 - privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor din 25 octombrie 2010, Monitorul Oficial 714/2010;

Legea 480/2004 - pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală din 8 noiembrie 2004, Monitorul Oficial 1088/2004;

Legea 281/2003 - privind modificarea şi completarea Codului de procedură penală şi a unor legi speciale din 24 iunie 2003, Monitorul Oficial 468/2003;


Art. 2781

Plângerea în faţa judecătorului împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată

După respingerea plângerii făcute conform art. 275-278 împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror, persoana vătămată, precum şi orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere, în termen de 20 de zile de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 şi 278, la judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă. Plângerea poate fi făcută şi împotriva dispoziţiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu.

În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, după caz, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori procurorul ierarhic superior nu a soluţionat plângerea în termenul prevăzut în art. 277, termenul prevăzut în alin. 1 curge de la data expirării termenului iniţial de 20 de zile.

Dosarul va fi trimis de parchet judecătorului, în termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.

Persoana faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, precum şi persoana care a făcut plângerea se citează. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu împiedică soluţionarea cauzei. Când judecătorul consideră că este absolut necesară prezenţa persoanei lipsă, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia.

La judecarea plângerii, prezenţa procurorului este obligatorie.

La termenul fixat pentru judecarea plângerii, judecătorul dă cuvântul persoanei care a făcut plângerea, persoanei faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale şi apoi procurorului.

Judecătorul, soluţionând plângerea, verifică rezoluţia sau ordonanţa atacată, pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul cauzei şi a oricăror înscrisuri noi prezentate.

Judecătorul pronunţă una dintre următoarele soluţii:

a) respinge plângerea, prin sentinţă, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată, menţinând rezoluţia sau ordonanţa atacată;

b) admite plângerea, prin sentinţă, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi trimite cauza procurorului, în vederea începerii sau redeschiderii urmăririi penale, după caz. Judecătorul este obligat să arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicând totodată faptele şi împrejurările ce urmează a fi constatate şi prin care anume mijloace de probă;

c) admite plângerea, prin încheiere, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi, când probele existente la dosar sunt suficiente, reţine cauza spre judecare, în complet legal constituit, dispoziţiile privind judecata în primă instanţă şi căile de atac aplicându-se în mod corespunzător.

În cazul prevăzut în alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instanţei îl constituie plângerea persoanei la care se referă alin. 1.

Hotărârea judecătorului pronunţată potrivit alin. 8 este definitivă.

În situaţia prevăzută în alin. 8 lit. a), persoana în privinţa căreia judecătorul, prin hotărâre definitivă, a decis că nu este cazul să se înceapă ori să se redeschidă urmărirea penală nu mai poate fi urmărită pentru aceeaşi faptă, afară de cazul când s-au descoperit fapte sau împrejurări noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmărire penală şi nu a intervenit unul dintre cazurile prevăzute în art. 10.

Judecătorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 30 de zile de la primirea acesteia.

Plângerea greşit îndreptată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.

Codul de procedură penală actualizat prin:

Legea 202/2010 - privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor din 25 octombrie 2010, Monitorul Oficial 714/2010;

Legea 356/2006 - pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor legi din 21 iulie 2006, Monitorul Oficial 677/2006;

Legea 281/2003 - privind modificarea şi completarea Codului de procedură penală şi a unor legi speciale din 24 iunie 2003, Monitorul Oficial 468/2003;

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 278 Plângerea contra actelor procurorului PLÂNGEREA ÎMPOTRIVA MĂSURILOR ŞI ACTELOR DE URMĂRIRE PENALĂ
# sorin 21-Iulie-2014
multumesc! totusi, organ cercetare penala, spune: a nu se incepe urmarirea penala relativ la uz de fals, intrucat fapta nu exista ; la fel inselaciune/26.02.2014! referat de clasare PARCHET.. VAND IN VEDERE ncp ..ART.5 ,cauza va fi analizata din perspectiva infractiunilor de inselaciune si uz de fals art.. aceasta constituind dispozitii penale mai favorabile/17.04.2014. Dispun in temeiul art.315al.1 lit b CPP cu referire la art 314 al1cpp rap. la art.16al1 lit b CPP. clasarea cauzei avand ca obiect inselaciune si uz de fals prev. art.244al1,2 art.323 cp( prescriere) Dosarul meu ca si alte cateva sute s-a constituit in sesizarea din oficiu a Parchetului. In acest caz nu am ce plangere sa fac! Eu am primit in cercetarea cauzei ca documentele mele nu sunt false, alti colegi necercetati au primit clasare datorita prescrierii faptei, altii (de la care a pornit UP) sunt condamnati def. CINE MAI POATE REDESCHIDE DOSARELE SI IN CE CONDITII?
Răspunde
 
# sorin 21-Iulie-2014
care este calea de reconfirmare a rezolutiei NUP si clasare dosar? este vorba de un dosar prin autosesizarea Parchetului.
Răspunde
 
# sorin 21-Iulie-2014
care este calea de reconfirmare a rezolutiei de NUP si clasare dosar? este vorba de un dosar penal de autosesizare a parchetului.
Răspunde
 
# SATMAREANUL 11-Februarie-2014
D-le Puiu Coste,mare dreptate ai spus,eu patron la srl.profil electronic depozitul a fost jefuit de cetateni de etnie rooma,au demontat un perete din boltari din beton,au fost identificati autori,polotistul care a facut cercetarea,pentru faptul ca dupa sase luni am am indraznit sa cer informatii,sa indic locuri unde sa gasesc lucrurile furate,s-a suparat,m-a amenintat,prejudiciul depaseste 50.000 euro,dupe 4 ani primesc scoaterea de sub urmarire penala,si amendare faptitorilor cu 300-500 lei,politistul a dinformat pe procuror,a sustras acte doveditoare depuse in cauza.
Răspunde
 
# Tudor Raneti 20-Martie-2014
Politistul nu a dezinformat pe porcuror, porcurorul si politistul au tegiversat pentru a astepta sa primeasca spaga de la una din parti. Asta e motivul adevarat din spatele tegiversarilor cel mai adesea. Porcurorul, politistul, judecatorul, avocatul, sunt toti "colegi", chiar daca creaza aparenta ca nu sunt, tocmai, ca sa va insele. Ei lucreaza pentru bani, nu pentru dumneavoastra, si banii vin mai ales de la infractori, care au si interesul sa dea spaga sa scape. Psihopatii nu gandesc ca oamenii normali
Răspunde
 
# Sica Corina 09-Iulie-2014
D le Tudor Raneti odata zici ca Basescu e de vina pentru distrugerea statului de drept ca apoi sa recunoaste ti ca politistul,procurorul,judecatorul,avocatul sunt frati si partasi la coruptie.Pai cine umbla injugati sa intimideze justitia,cand ii salta pe ai lor nu psd ul ?Ce fatarnicie.
Răspunde
 
# Tudor Raneti 21-Iulie-2014
N-am zis niciodata ca "Basescu e de vina pentru distrugerea statului de drept". Bateti campii
Răspunde
 
# Tudor Raneti 21-Iulie-2014
N-am zis ca "Basescu e de vina pentru distrugerea statului de drept", si aici nu-i loc de facut politica. Ce-am zis e adevarul in legatura cu justitia care de fapt nu exista in Romania, si asta e adevarul. Dumneata bati campii, nu exista nici o fatarnicie, nici o separare de idei, ai inventat totul dumneata si apoi tot dumneata te-ai ingurgutat aiurea
Răspunde
 
# PIU COSTEL 04-Februarie-2014
Dragi mei ma numesc Costel , si am fost , cercetat penal de parchet , prin sediul unui post de politie , pentru , ca -as-fi savirsit falsurii in acte , si multe acte ce apartin , institutiilor statului !!! dupa cercetarea penala , prin acte si dovezi clare acte in original si multe cercetari , am fost scos de sub urmarire penala , acum am depus eu , plingere pentru persoana care mia adus aceste acuzatii ne-fondate conform legi in vigoare ,art=259 , ce sa vedeti , primesc de la parchet ,REZOLUTIE de ne-inceperea urmariri penale , eu am fost acuzat ca falsific bonurii de masa , eu zic ca e foarte grav ? e ca si cum ai falsifica banii ? ca falsific , caziere , extrem de grav ? , ca falsific acte de la prefectura , foarte grav ? zic eu ? ca am adus acte false la curtea de apel , iar e foarte grav ? , si dupa ce miam pierdut serviciul , ca lucrez in-tr-o amarita firma de paza , ca drept rasplata , asa pusa pe TAVA , rezolutie ca respectivul , nici macar nu e cercetat penal ????? va vine sa credeti ???? intr-un stat de drept , unde se ajunge ??? ce sa fac oamenii bunii ce sa fac unde sa ma duc si cu-i sa spun simt ca -inebunesc de cap . cu respect PIU COSTEL . TEL =0728816259.
Răspunde
 
# Tudor Raneti 20-Martie-2014
Dle Piu Costel. Romania nu este stat de drept in practica, martori sunt Olanda, Finlanda si alte state din Spatiul Schengen care au declarat aceasta drept motivatia respingerii romanilor. Romania nu mai este republica din vara 2012 de cand a fraudat pe fata Basescu rezultatul referendumului prin judecatorii lui din Curtea Constitutionala. Intreaba-te cat de departe esti dispus sa mergi, si cand ajungi la capatul intrebarilor si mai ales a rabdarii fara rost, cautati-ma. Planuiesc rasturnarea statului mafiot roman, dar nu o pot face singur, am nevoie de oameni. Stiinta am, mandat n-am
Răspunde
 
# adrian 08-Octombrie-2013
neinceperea urmariri prnale pentru implinirea termenului de prescriptie cind plinngerea a fost depusa in 2007,iar referatul si rezolutia in 2013.ce poate face instanta in acest caz ?
Răspunde
 
# piroska 12-Martie-2013
Cum poti contesta incadrarea juridica gresita a procurorului?
adica in cazul unei infractiuni grup organizat in infraciune individuala ?
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Excepţie de neconstituţiona-litate. în cazul plângerii împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată, admisă în temeiul art. 278' alin. (8) lit. c) C. proc. pen., excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 278' alin. (8) lit. c) şi art. 278' alin. (9) C. proc. pen. poate fi invocată, potrivit art. 29 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicată, în orice fază a procesului, inclusiv în recurs; aceste prevederi au legătură cu soluţionarea cauzei, întrucât judecarea cauzei are loc ca urmare a admiterii plângerii în temeiul art. 278' alin. (8) lit. c) C. proc. pen., iar plângerea constituie actul de sesizare a instanţei, potrivit art. 278' alin. (9) C. proc. pen. Dacă recursul împotriva încheierii prin care a fost respinsă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale este admis, instanţa de recurs casează încheierea atacată cu trimiterea cauzei la instanţa a cărei încheiere a fost casată în vederea sesizării Curţii Constituţionale, întrucât, potrivit art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992, republicată, sesizarea Curţii Constituţionale se face de către instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţional itate (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 1273 din 7 martie 2007)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
în hotărârile referitoare la art. 278' C. proc. pen., pronunţate înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 356/2006 (M. Of. nr. 677 din 7 august 2006), referirile la „instanţa" căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă urmează a fi considerate ca referiri la „judecătorul" de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Plângere adresată direct instanţei.

Plângerea împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată adresată direct instanţei se trimite, prin sentinţă, organului judiciar competent, în temeiul prevederilor art. 2781 alin. (13) C. proc. pen. Sentinţa prin care instanţa de judecată se desesizează şi trimite plângerea împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată, adresată direct instanţei, la organul judiciar competent, în temeiul prevederilor art. 278 alin. (13) C. proc. pen., poate fi atacată cu recurs (I.C.C.J., s. pen., sentinţa nr. 467 din 19 octombrie 2006)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Potrivit art. 278 alin. (11) C. proc. pen., în situaţia prevăzută în alin. (8) lit. a) al aceluiaşi articol, când s-a decis prin hotărâre definitivă cu privire la o anumită persoană că nu este cazul să se înceapă ori să se redeschidă urmărirea penală, acea persoană nu mai poate fi urmărită pentru aceeaşi faptă, dacă nu au fost descoperite fapte sau împrejurări noi care nu au fost cunoscute de organul de urmărire penală şi nu a intervenit un caz din cele prevăzute în art. 10 C. proc. pen. Prin urmare, dacă petiţionarul nu a invocat fapte sau împrejurări noi, ci a prezentat înscrisuri care privesc fapte sau împrejurări avute în vedere la pronunţarea soluţiilor atacate, iar o altă plângere a petiţionarului având acelaşi obiect a fost respinsă de instanţă, în raport cu prevederile art. 278 alin. (11) C. proc. pen., noua plângere este inadmisibilă (C.A. Braşov, sentinţa penală nr. 15/F din 29 aprilie 2004)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Respingerea plângerii adresate instanţei. Inadmisibilitatea unei noi plângeri.

în cazul în care instanţa a respins plângerea împotriva rezoluţiei sau ordonanţei procurorului, în temeiul art. 2781 alin. (8) lit. a) C. proc. pen., prin hotărâre rămasă definitivă, o nouă plângere adresată instanţei, introdusă de aceeaşi persoană, împotriva aceleiaşi rezoluţii sau ordonanţe, este inadmisibilă, dacă nu s-au descoperit fapte sau împrejurări noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmărire penală (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 4028 din 30 iunie 2005)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Decizia instanţei de recurs. Obligaţiile procurorului.

Dacă instanţa de recurs, în aplicarea art. 278' alin. (8) lit. b) C. proc. pen., a casat sentinţa primei instanţe, a desfiinţat rezoluţia procurorului de neîncepere a urmăririi penale şi a trimis cauza procurorului în vederea începerii urmăririi penale, procurorul este obligat să respecte dispoziţiile instanţei de recurs, neputând dispune din nou, după trimiterea cauzei, neînceperea urmăririi penale (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 6108 din 23 octombrie 2006)
Răspunde
 
# Adrian 24-Noiembrie-2012
si cum ramine cu ''reforma basescu''?. Se mai poate ataca sentinta de la judecatorie? nu este definitiva?...
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Recurs. Termen. Data de la care curge.

Termenul de declarare a recursului prevăzut în art. 278 alin. (10) C. proc. pen. împotriva hotărârii prin care instanţa respinge sau admite, în temeiul art. 2781 alin. (8) lit. a) şi b), plângerea împotriva rezoluţiei sau ordonanţei procurorului de netrimitere în judecată este de 10 zile, potrivit art. 385^3 alin. (1) C. proc. pen., şi curge de la pronunţare pentru partea care a fost prezentă la dezbateri sau la pronunţare, conform art. 3853 alin. (2) raportat la art. 363 alin. (3) C. proc. pen., prevederile generale privind termenul de recurs şi data de la care curge aplicându-se în lipsa unor dispoziţii derogatorii în procedura reglementată în art. 2781 C. proc. pen. (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 5948 din 11 noiembrie 2004)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Atunci când rezoluţia sau ordonanţa de netrimitere în judecată, precum şi rezoluţia sau ordonanţa prin care a fost soluţionată, conform art. 278 C. proc. pen., plângerea împotriva celei dintâi au fost adoptate de parchet cu încălcarea competenţei după materie ori după calitatea persoanei, judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă dispune, în temeiul art. 278^1 alin. (8) lit. b) C. proc. pen., admiterea plângerii, desfiinţarea rezoluţiilor sau ordonanţelor şi trimiterea cauzei la parchetul competent (I.C.C.J., s. pen., sentinţa nr. 487 din 30 octombrie 2006)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Dacă, în temeiul art. 278 alin. (8) lit. b) C. proc. pen., judecătorul admite plângerea, desfiinţează rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale şi trimite cauza procurorului în vederea începerii urmăririi penale, acesta este obligat să arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicând totodată faptele şi împrejurările ce urmează a fi constatate şi prin care anume mijloace de probă; sentinţa pronunţată în temeiul art. 2781 alin. (8) lit. b) C. proc. pen. este însă legală atunci când faptele şi împrejurările ce urmează a fi constatate, precum şi mijloacele de probă sunt indicate în considerente, chiar dacă nu sunt indicate în dispozitiv. Soluţia prevăzută în art. 278' alin. (8) lit. c) C. proc. pen., de admitere a plângerii, desfiinţare a rezoluţiei sau ordonanţei atacate şi reţinere a cauzei spre judecare, poate fi dispusă numai în cazul soluţiilor de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, iar nu şi în cazul celor de neîncepere a urmăririi penale, întrucât referirea la suficienţa probelor existente la dosar, din cuprinsul art. 2781 alin. (8) lit. c) C. proc. pen., presupune că urmărirea penală a fost începută (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 1260 din 7 martie 2007)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Dacă admite plângerea împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale şi desfiinţează rezoluţia atacată, potrivit art. 278 alin. (8) lit. b) C. proc. pen., instanţa dispune trimiterea cauzei la procuror în vederea începerii urmăririi penale, şi nu a redeschiderii urmăririi penale, întrucât, în acest caz, urmărirea penală nu fusese începută înainte de sesizarea instanţei (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 6645 din 24 noiembrie 2005)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Soluţii.

în cazul în care instanţa, soluţionând plângerea împotriva rezoluţiei procurorului de neîncepere a urmăririi penale, constată necesitatea completării actelor premergătoare efectuate de organul de urmărire penală, faţă de dispoziţiile art. 278 alin. (8) lit. b) C. proc. pen., va dispune admiterea plângerii, desfiinţarea rezoluţiei atacate şi începerea urmăririi penale (C.A. Braşov, decizia penală nr. 840 din 28 septembrie 2004)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Retragerea plângerii.

Persoana vătămată care a formulat, în temeiul prevederilor art. 278 C. proc. pen., plângere în faţa judecătorului împotriva rezoluţiei sau ordonanţei procurorului de netrimitere în judecată poate să-şi retragă plângerea şi instanţa este obligată să ia act de declaraţia de retragere a plângerii, întrucât prevederile Codului de procedură civilă se aplică, potrivit art. 721 C. proc. civ., şi în materiile prevăzute de alte legi în măsura în care acestea nu cuprind dispoziţii potrivnice - deci şi în materie procesual-penală iar conform art. 246 C. proc. civ., reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, fie verbal în şedinţă, fie prin cerere scrisă (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 2007 din 16 aprilie 2007)
Răspunde
 
# usurelu gabriel 21-Iunie-2012
doamna ghita maria va rog dati-mi in mail pt ca as vrea sa va cer consultanta.din comentariile dumneavoastra vad ca va pricepeti!va rog mult!fara nici o problema contra cost!
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Plângerea împotriva soluţiilor de netrimitere în judecată, adresată prim-procurorului sau procurorului ierarhic superior şi, în caz de respingere, instanţei de judecată poate privi numai persoanele faţă de care s-au efectuat cercetări sau faţă de care s-a efectuat urmărirea penală, neputând fi extinsă la alte persoane, pentru care petiţionarul trebuie să sesizeze, separat, organele de urmărire penală (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 2552 din 15 aprilie 2005)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Limitele controlului judiciar asupra rezoluţiei sau ordonanţei de netrimitere în judecată.

Plângerea formulată în temeiul art. 278 C. proc. pen. învesteşte instanţa cu controlul temeiniciei şi legalităţii rezoluţiei sau ordonanţei procurorului de netrimitere în judecată, în raport cu actele premergătoare sau, după caz, actele de urmărire penală efectuate, cu referire exclusivă la infracţiunea pentru a cărei pretinsă săvârşire organul competent a fost sesizat în condiţiile art. 221 C. proc. pen. Ca atare, stabilirea existenţei şi a altor infracţiuni, a căror săvârşire este invocată direct în faţa instanţei, excede competenţei instanţei de judecată sesizate cu plângere împotriva rezoluţiei sau ordonanţei procurorului de netrimitere în judecată (I.C.C.J., Completul de 9 judecători, decizia nr. 91 din 11 aprilie 2005)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Judecarea plângerii. Proba cu martori.

Potrivit 278 alin. (6) şi (7) C. proc. pen., la termenul fixat pentru judecarea plângerii, instanţa dă cuvântul persoanei care a făcut plângerea, persoanei faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi, iar apoi procurorului şi, judecând plângerea, verifică rezoluţia sau ordonanţa atacată, pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul cauzei şi a oricăror înscrisuri noi prezentate. Prin urmare, în procedura de judecată a plângerii formulate în temeiul art. 278' C. proc. pen., instanţa nu poate administra în mod legal proba cu martori (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 6534 din 18 noiembrie 2005)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Participarea procurorului.

Hotărârea instanţei este supusă casării, în temeiul art. 3859 alin. (1) pct. 5 C. proc. pen., dacă judecata plângerii împotriva rezoluţiei sau ordonanţei de netrimitere în judecată a avut loc fără participarea procurorului a cărui prezenţă este obligatorie potrivit 278 alin. (5) C. proc. pen., iar situaţia în care procurorului, deşi prezent în faţa instanţei, nu i s-a dat cuvântul echivalează cu neparticiparea acestuia la judecată (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 2683 din 22 aprilie 2005)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Cererea persoanei care a făcut plângerea, de obligare a persoanelor faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi de a se prezenta personal în faţa instanţei, nu are temei legal faţă de prevederile art. 278' alin. (4) teza a ll-a C. proc. pen., potrivit cărora neprezentarea acestor persoane legal citate nu împiedică soluţionarea cauzei (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 6513 din 6 decembrie 2004)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Citare.

Plângerea împotriva rezoluţiei sau ordonanţei procurorului de netrimitere în judecată se judecă cu citarea persoanei faţă de care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală ori încetarea urmăririi (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 1419 din 12 martie 2004)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Termenul de introducere a plângerii.

In cazul în care procurorul ierarhic superior nu a soluţionat plângerea contra rezoluţiei procurorului de neîncepere a urmăririi penale, făcută conform art. 275-278 C. proc. pen., în termenul de 20 de zile de la primirea acesteia, prevăzut în art. 277, persoana vătămată, precum şi orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere împotriva acestei rezoluţii Ia instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă, în termen de 20 de zile de la expirarea termenului prevăzut în art. 277 C. proc. pen., potrivit art. 278' alin. (2) C. proc. pen. (I.C.C.J., Completul de 9 judecători, decizia nr. 209 din 19 septembrie 2005)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Dacă judecătorul - care, potrivit art. 278' alin. (8) lit. c) C. proc. pen., prin încheiere, a admis plângerea, a desfiinţat rezoluţia sau ordonanţa atacată şi a reţinut cauza spre judecare - a soluţionat fondul acesteia, deşi devenise incompatibil, este incident cazul de casare prevăzut în art. 385® alin. (1) pct. 3 C. proc. pen. (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 4925 din 30 august 2006)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Incompatibilităţi.

Judecătorul care, prin încheiere, admite plângerea, desfiinţează rezoluţia sau ordonanţa atacată şi reţine cauza spre judecare, apreciind că probele existente la dosar sunt suficiente pentru judecarea cauzei, potrivit art. 278' alin. (8) lit. c) C. proc. pen., devine incompatibil să soluţioneze fondul acesteia (I.C.C.J., S.U., Decizia nr. XV din 22 mai 2006, în M. Of. nr. 509 din 13 iunie 2006).
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Dacă prin rechizitoriu se dispune trimiterea în judecată a unora dintre inculpaţi şi netrimiterea în judecată a altora, plângerea făcută în temeiul art. 278 C. proc. pen. se judecă de instanţa competentă după materie şi după calitatea persoanei faţă de care s-a dispus netrimiterea în judecată, chiar dacă pentru inculpaţii trimişi în judecată competenţa după materie sau după calitatea persoanei aparţine instanţei superioare în grad (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 2503 din 14 aprilie 2005)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Competenţa de a judeca plângerea. Conform art. 278 C. proc. pen., plângerea împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale date de procuror se judecă de instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă. Prin urmare, competenţa de a judeca în primă instanţă plângerea împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale faţă de membrii unei comisii locale de aplicare a Legii nr. 18/1991, pentru infracţiunea de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti prevăzută în art. 271 C. pen., revine judecătoriei, întrucât această infracţiune nu este dată prin lege în competenţa altei instanţe, nefiind incidente nici prevederile referitoare la competenţa după calitatea persoanei (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 2416 din 11 aprilie 2005)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Persoane ale căror interese legitime sunt vătămate.

Constituie persoane ale căror interese legitime sunt vătămate, în sensul prevederilor art. 278' C. proc. pen., ca titulari ai dreptului de a face plângere împotriva soluţiilor procurorului de netrimitere în judecată, atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice de drept privat, cum sunt fundaţiile, dacă vătămarea intereselor legitime ale acestora este dovedită. In consecinţă, respingerea, ca inadmisibilă, a plângerii împotriva soluţiilor procurorului de netrimitere în judecată formulată de către o fundaţie care îşi desfăşoară activitatea în domeniul prevenirii încălcării drepturilor omului, cu motivarea că o atare fundaţie nu face parte din categoria persoanelor prevăzute în art. 278' C. proc. pen., contravine art. 13 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale privitor la accesul la justiţie (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 3838 din 15 iunie 2006)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Obiectul plângerii.

Obiectul plângerii reglementate în art. 278 C. proc. pen. îl constituie rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale sau ordonanţa ori, după caz, rezoluţia de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale dată de procuror, iar nu actul prin care procurorul ierarhic superior respinge plângerea făcută conform art. 275-278 C. proc. pen. împotriva unei astfel de rezoluţii sau ordonanţe (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 6645 din 24 noiembrie 2005)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Plângerea adresată instanţei, formulată în temeiul art. 278 C. proc. pen.

împotriva modului de soluţionare de către procuror a unei petiţii potrivit O.C. nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de rezolvare a petiţiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 233/2002, este inadmisibilă, întrucât, conform dispoziţiilor art. 278' C. proc. pen., numai rezoluţiile sau ordonanţele procurorului de netrimitere în judecată pot forma obiectul controlului judiciar în procedura reglementată prin acest text (I.C.C.J., Completul de 9 judecători, decizia nr. 11 din 23 ianuarie 2006)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Cum numai rezoluţiile sau ordonanţele procurorului de netrimitere în judecată pot forma obiectul plângerii adresate instanţei de judecată în temeiul art. 278' C. proc. pen., plângerea formulată împotriva adresei prin care procurorul comunică peten-tului că memoriul formulat de acesta a fost transmis spre soluţionare parchetului competent este inadmisibilă (I.C.C.J., Completul de 9 judecători, decizia nr. 10 din 23 ianuarie 2006)
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Ordonanţa procurorului ierarhic superior, prin care se soluţionează, în temeiul art. 53 alin. (1) C. proc. pen., cererea de recuzare a unui procuror, poate fi atacată cu plângere, potrivit art. 278 C. proc. pen., la procurorul ierarhic superior celui care a soluţionat cererea. împotriva acestei din urmă soluţii nu se poate face plângere în faţa instanţei, întrucât, potrivit art. 278 C. proc. pen., o astfel de plângere se poate face numai împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netri-mitere în judecată (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 2958 din 11 mai 2005)
Răspunde
 
# Oana 14-Februarie-2013
Si termenul pentru a ataca o astfel de ordonanta este tot de 20 de zile?
Răspunde
 
# ghitamaria 16-Iunie-2012
Acte ale procurorului care pot fi atacate cu plângere.

Plângerea în faţa instanţei împotriva actelor procurorului prin care nu s-a dispus neînceperea urmăririi penale, clasarea, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, cum sunt cele prin care procurorul comunică petiţionarului că plângerile formulate anterior de acesta au fost trimise unui alt parchet pentru soluţionare, este inadmisibilă, întrucât, potrivit art. 278' C. proc. pen., pot fi atacate cu plângere în faţa instanţei numai rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale sau ordonanţele ori, după caz, rezoluţiile de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale date de procuror (I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 6879 din 17 decembrie 2004)
Răspunde