Art. 116 OUG 195/2002 Răspunderea contravenţională

CAPITOLUL VII
Răspunderea contravenţională

Art. 116

(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:

a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;

b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;

c) a intervenit amnistia;

d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.

(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.

(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:

a) este aptă din punct de vedere medical;

b) nu a fost condamnată prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor în care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).

Codul Rutier actualizat prin:

OUG 63/2006 - pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din 6 septembrie 2006, Monitorul Oficial 792/2006;

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 116 OUG 195/2002 Răspunderea contravenţională
# tulvan petru 18-Decembrie-2015
Am avut un eveniment rutier in2011 circulam pe un drum unde a avut loc tot un eveniment rutie grav adica mortal am ramas acolo timp de trei ore afara era f frig era in decembrie mi-ia inghetat o supapa pe remorca camionului si nu ma-m putut deplasa dupa ce sa dat drumu la circulatie am ramas acolo blocat pe pozitii si avarii cum am ramas pe timpul cit a durat eleberarea benzi in directia care ma deplasam un microbuz a venit la ceva timp si a intrat frontal in partea din spate a autotrenului acum sint urmarit penal pt acuzatia de vatamare corporala din culpa .mar interesa ce se intimpla daca mi se va anula permisul de conducere nu pot sa spun decit cami pare rau pt omul respectiv dar daca ar fi circulat regulamentar sa nu fi avut viteza si sa nu fi fost obosit nu ar fi intrat in autotren .va multumesc .
Răspunde