Guvernul Romaniei

Guvernul Romaniei emite hotărâri pentru organizarea executării legilor. Guvernul, organ suprem executiv care are ca principal atribut sa organizeze executarea legilor, emite, în vederea îndeplinirii acestui atribut, hotărâri prin care clarifică legea pentru o mai bună aplicare a acesteia.

Hotărârea de Guvern nu “creează drept”. De exemplu, HG 518/2005 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, HG 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, HG 1860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului etc.

Ordonanţele Guvernului se emit în temeiul unei delegări legislative (lege speciala de abilitare data de Parlament) unde se precizează perioada de timp când se emit ordonanţele şi domeniile la care se referă. De exemplu OG nr.19/1994 privind stimularea investiţiilor pentru realizarea unor lucrări publice şi construcţii de locuinţe; OG nr. 25/1997 cu privire la regimul juridic al adopţiei; OG nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii etc.

În art.114 alin.4 din Constituţia României se prevede: “În cazuri excepţionale guvernul poate emite ordonanţe de urgenţă. Acestea intră în vigoare numai după depunerea lor spre aprobare la Parlament. (…) Aprobarea sau respingerea ordonanţelor se face printr-o lege”.

Organizarea si functionarea Guvernul Romaniei este reglementata de legea 90 2001 (Legea Guvernului Romaniei si a ministerelor)

Adresa Guvernului României: Piata Victoriei nr. 1, sector 1 , Bucuresti (accesul publicului se face din strada Paris, prin intrarea "C" a Palatului Victoria)

Telefon: 3143400, 3191564

Fax : (021) 313 98 46

Website: http://www.gov.ro

Email:drp@gov.ro

Comentarii despre Guvernul Romaniei
# Istrate Paraschiva 12-Aprilie-2016
Buna seara,va rog sami raspundeti daca asigurarea caséi cu 20 euro anual este obligatorie,ca din ce am citit pe internet nu ne despagubeste nimeni,iar pentru mine 20 euro sunt multi
Răspunde
 
# ghiorghita george 12-Aprilie-2016
MINISTERUL MEDIULUI ESTE ADORMIT (SPER CA NU TOT GUVERNUL) .asept decontarea banilor la programulCASA VRFDE de un an .NU AU AVUT BUGET (DE CE?)PANA LA MARTIE.ACUM SE PARE CA AU UN SECRETAR DE STAT NOU CARE NU STIE S_A SEMNEZE IN BANCA. ESTE DURERE MARE TEHNICIENILOR ! DESTEPTAREA PANA NU ESTE PREA TARZIU DACA NU CUMVA ESTE DEJA >MA SCUZATI CA V -AM DERANJAT! .DOSARUL MEU ARE Nr225/2014VN din 20 IAN .
Răspunde
 
# cristina 13-Decembrie-2015
sa se dea aceliasi legi pentru toata lumea nu altii fura milioane de euro si sunt retinuti la domiciliu si cei care fura o gaina sunt anchisi noi vam votat faceti ceva pentru toata lumea nu va mai bateti joc de noi prostimea dati si pentru saraci o lege gratiatii pe cei cu fapte minore
Răspunde