Art. 26 Facilităţi Drepturile persoanelor cu handicap

CAPITOLUL II
Drepturile persoanelor cu handicap

SECŢIUNEA a 7-a
Facilităţi

Art. 26

Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de următoarele facilităţi fiscale:

a) abrogată;

b) scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren;

c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, adaptate handicapului;

d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora;

e) scutire de la plata taxei hoteliere.

Legea 448 2006 actualizată prin:

Legea 571/2003 - privind Codul fiscal din 22 decembrie 2003, Monitorul Oficial 927/2003;

Legea 360/2009 - pentru modificarea lit. a) a art. 26 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap din 20 noiembrie 2009, Monitorul Oficial 800/2009;

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 26 Facilităţi Drepturile persoanelor cu handicap
# Valentin Ghindaoanu 20-Ianuarie-2016
Sunt persoana cu handicap.accentuat, dar vreau sa stiu 100% daca sunt scutit de taxa pentru impozitul pe automobil (impozitul pe masina). Am citit articolele, dar vreau sa fiu sigur cu acest lucru.
Răspunde
 
# Mihai 04-Ianuarie-2016
Buna ziua. Sa inteleg ca noul Cod Fiscal a abrogat facilitatea care prevedea scutirea de impozit pe salariu la persoanele cu handicap grav si accentuat ?
Răspunde
 
# otilia 18-Noiembrie-2015
Am in ingrijire pe fiul meu cu hand.gr.1grav vreau sa stiu daca pot beneficia de scutire de impozit pe casa si teren?
Răspunde
 
# Ionel 06-August-2015
Multe salutari.
Va rog sa ma ajutati, ma intereseaza daca glaucomul se incadreaza in grad de handicap, in ce grad si ce prevede legea in acest sens. Multumesc frumos si toate cele bune.
Răspunde
 
# Mihaela 22-Iulie-2015
Buna ziua ,nu vad nici un raspuns de la ultimul mesaj,as fii vrut sa fac o petitie sau ceva care sa ne ajute pe noi oamenii cu probleme de sanatate sa nu ne mai ia drepturile ..gradul mediu si usor nu sunt deloc favorabile si de nici un ajutor .
Multumesc anticipat de raspuns !
Răspunde
 
# Costea Constantin 21-Iulie-2015
Va rog sa-mi spuneti daca conform Legii 193 din 2015 persoanele cu handicap accentuat mai platesc taxa de mediu daca nu au autoturismul adaptat ???
Răspunde
 
# Tanase elena 21-Septembrie-2015
va rog frumos ne raspundeti in legatura cu timbrul de mediu daca se mai plateste de catre o persoana cu dizabilitate grad accentuat permanent care doreste sa inscrie o masina second-hand adusa din Spania si nu este adaptata.Va multumesc mult.
Răspunde
 
# Gheorghe 21-Iulie-2015
Buna ziua, am un frate cu handicap grav-are decizie permanenta. Am o intrebare si anume : Art.26, aliniatul B din Legea 448/2006-actualizata mai este in vigoare si in anul 2015?(este vorba de scutire de impozit pe teren si cladiri).De ce va intreb, pentru ca in anul 2015, fratelui meu i s-a calculat impozit pe teren+locuinta(are o casuta la curte, proprietate personala).Mentionez ca din anul 2003 si pana in anul 2014, inclusiv, nu a platit aceste 2 impozite.Astept raspuns pe adresa de email.Cu stima.
Răspunde
 
# Mihaela 20-Iulie-2015
Buna ziua,as dori sa fac o petitie ,sa strang semnaturi pentru a scoate din lege Gradul mediu si usor din Certificatul de Incadrare in Grad de Handicap.Sunt sigura ca multe persoane ar semna aceasta petitie fiind in aceasi situatie ca mine ,neindreptatita si luandu-mi gradul accentuat si mi s-a dat unul usor la diagnosticul pe care il am de cand m-am nascut.MIXEDEMUL CONGENITAL nu este o boala usoara.
Sper sa fie cineva care sa ma ajute sa facem o petitie sa ajunga la toate persoanele cu probleme. Sa ne unim si sa ne cerem drepturile ,altfel nimeni din Asistenta Sociala nu ne ajuta cu nimic sau cei din Guvern,Parlament, Senat ,daca stam si asteptam acasa sa ni se dea ceea ce meritam pe drept.

Multumesc !
Răspunde
 
# Romulus 12-Iunie-2015
Sunt persoana cu handicap locomotor, pot beneficia de compensatie pt. achizitionarea unei triciclete.Doresc sa achizitionez o tricicleta, si vreau sa stiu cum trebuie sa procedez ca sa primesc aceasta compensatie
Răspunde
 
# ciuraru pertonela 20-Mai-2015
o persoana cu handicap grad 2 poate lucra si sa si pastreze drepturile de handicap
Răspunde
 
# ciuraru pertonela 17-Mai-2015
o persoana cu handucap accentuat poate lucra si sa si pastreze si pensia cu toate drepturile ?
Răspunde
 
# daniela 27-Aprilie-2015
buna seara. sunt asistent personal.primarul orasului in care locuiesc a dat o dispozitie prin care spune ca pe timpul concediului asistentului personal,persoana cu handicap trebuie sa aiba deschis un cont bancar in care sa i se vireze acesteia suma de bani aferenta indemnizatiei de handicap , suma pe care sa si-o administreze cum crede ea de cuviinta,gasindu-si un insotitor cat timp asistentul personal este in concediu.se poate asa ceva ,avand in vedere faptul ca bolnavul este total imobilizat,nu are discernamant,este bolnav din nastere cu tetrapareza spastica ,si nu a fost niciodata la scoala ,nu stie sa scrie si sa citeasca,daramite sa deschida un cont bancar si sa semneze o intraga documentatie pe care sa o citeasca si sa o inteleaga?
Răspunde
 
# Tapangea Decebal 22-Martie-2015
OG4/2015 scutește pers cu handicap grav accentuat de plata cass ? Dar de plata impozitului pt veniturile realizate din chiri (cedarea fol bunuri )
Răspunde
 
# Mihaela 19-Februarie-2015
Buna ziua , sunt o persoana cu handicap, boala o am de la nastere ,Mixedem congenital se numeste boala , as am avut in anii trecuti gradele 1 si 2.. dupa aceea am avut mediu si de curand mi s-a dat usor, am contestat acel certificat , mi s-a respins contestatia pe motiv ca m-as fii facut bine..daca eu iau tratament toata viata ..cum as putea sa mai contest certificatul.. aceasta boala este accentuata ... cu ea ma duc in mormant ..
Răspunde
 
# pacurar carmen 08-Ianuarie-2015
Mama mea a avut cancer de colon ,i s-a facut anus contranaturii definitiv.Intrebarea mea este daca se poate incadra la un grad de handicap?
Răspunde
 
# cancel alois 10-Decembrie-2014
Este drept ca o persoana cu un picior amputat si protezat sa fie incadrata in :handicap mediu:?Adio scutire de impozit pe salar,adio scutire de impozitul pe cladiri si terenuri,adio scutire de taxa de timbru ptr.masina adaptata...etc.Mulrtumesc ptr.cei 33,50 ron,aceasta fiind singura facilitate.Daca nu am vrut sa dau 200 $ spaga la comisie asa-mi trebuie.Traiasca Romania ,tara membra U.E.
Răspunde
 
# bunduc viorel 30-Septembrie-2014
sunt parintele unui copil cu handicap vizual grav-nevazator- care este elev la liceul iris din timisoara pentru transportul lui la si de la scoala precum si in modul normal in societate am cumparat din strainatate o masina second hand
avand in vedere prevederile legii 9/2012-taxa auto ptr poluare- art 3 al 1 din aceasta lege precum si art specifice din legea 448/2006 cu modificarile ulterioare( art.2 art.3al1 litb art 26 etc sunt scutit de plata taxei auto ptr poluare? deoarece situatia financiara nu o permite masina este mai veche de 14 ani
Răspunde
 
# Andrei Cambur 16-Septembrie-2014
Am bunica cu handicap locomotor si vreau sa iau o masina sa o inscriu pe numele ei. Platesc taxa auto sau nu?
Răspunde
 
# VIDA MARINA 14-Septembrie-2014
AM FOST FURATA INTRUN SPITAL DE O ANGAJATA A SPITALULUI , NU SA LUAT NICI O MASURA . BANII IM RECUPERAT TOT EU ATUNCI . SINT O PERSOANA HANDICAPTA. CARE ESTE PEDEAPSA CARE O POATE PRIMI ? SI CUM TREBE SA FAC?
Răspunde
 
# cristian 25-Iulie-2014
legea este actualizata cu ultima modificare din 27.06.2014?
ma intereseaza sa aflu daca o persoana cu handicap accentuat care lucreaza la o institutie de stat beneficiaza de vreo scutire de impozit sau alte taxe ...
multumesc anticipat pt. raspuns !
Răspunde
 
# silviu 06-August-2014
beneficiază de scutire de impozit pe teren si cladiri
Răspunde
 
# eu 05-Iulie-2014
Bineinteles ca poate face inchisoare, mary.daca a furat, raspunde ca oricare alt om..nu ti se pare corect? Mie, da
Răspunde
 
# mary 08-Ianuarie-2014
O persoana cu handicap fizic (lipsa un picior) poate face inchisoare ptr. furt de pe proprietate personala?
Răspunde
 
# chiritoiu constantin 04-Martie-2013
am dibiat ,guta,reumatism articulat,prostata,plamini am facut dosarul pentru handicap si am fost incadrat la mediu. ce pot face ca nu sunt multumit. mentionez ca sunt pensionar pe caz de boala cu o pensie de686 lei . am diabet din1999 iar celelate din 2006 . ce sfaturii imi dati.
Răspunde
 
# raluca 21-August-2013
Cititi cu atentie MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 885 bis/27.XII.2007
O R D I N pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește
încadrarea în grad de handicap
Anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei și egalității de
șanse și al ministrului sănătății publice
nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medicopsihosociale
pe baza cărora se stabilește încadrarea
în grad de handicap.

Daca va incadrati in una din formele din lege, mergeti la DGASPC si depuneti o cerere de reevaluare anexand toate documentele necesare impreuna cu justificarile medicale adiacente.Detalii: legeaz.net/legea-448-2006/art-6-drepturile-persoanelor-cu-handicap
Răspunde