Art. 373 Noul cod civil Motive de divorţ Cazurile de divorţ Desfacerea căsătoriei

CAPITOLUL VII
Desfacerea căsătoriei

SECŢIUNEA 1
Cazurile de divorţ

Art. 373

Motive de divorţ

Divorţul poate avea loc:

a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;

b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;

c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;

d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 373 Noul cod civil Motive de divorţ Cazurile de divorţ Desfacerea căsătoriei
# gabriela 20-Iulie-2016
Bună seară mă numesc Gabriel suntem căsătoriți de 7 e plecat an străinătate. An acesi 7ani nu a venit nici o dată a casa eu trăiesc de3ani viitorul barbat si vreau sa bag divorț de fostul m-ai repede .,,,cu fostul am 3 fete cu actualul 1 băiat.si e trecut an numele de căsătorie. El dacă nu se prezintă cum pot să-l trec pe numele lu taicasu ?Am mare nevoie să-mi răspundeți la întrebări acesteia. Va mulțumesc
Răspunde
 
# Daniel 20-Iulie-2016
Suntem castoriti in italia de 10 ani, amandoi suntem cetateni romani. Eu am venit in romania dar ea si copilul minor nu mai vor sa vina in tara, de aceea vrea sa divortam. Va rog sa imi spuneti care sunt obligatiile mele pt ea si copil pana si dupa divort. Divortul va avea loc in italia.
Răspunde
 
# Daniel 20-Iulie-2016
Buna ziua, suntem un cuplu de romani casatoriti in italia si avem un copil minor, casatoria nu este integistrata in romania dar acum dup 10 ani vrem sa divort dar pt ca sotia mea nu vrea decat in instanta vreau sa stiu in italia ce obligatii am eu fata de ea si copil pana si dupa procesul intentat acolo. Multumesc
Răspunde
 
# Vasile Babtan 05-Iulie-2016
Bună ziua . Am introdus actele de divorț in luna septembrie 2015 la judecatoria Simleu Silvaniei unde am împuternicit un avocat ca să mă reprezinte eu lucrând în Spania iar soția sar spune că este prin Germania, nu am informații despre ea , mariajul nostru sa încheiat de aproximativ 8 ani, iar acuma după aproximativ 10 luni în care nu sa făcut nimic , îmi spune avocatul căci trebuie să plătesc o alta taxă de 260 lei pentru menținerea cereri de divorț altfel o anulează cei de la București unde mi-sa comunicat că va fi divorțul deci nu la Simleu Silvaniei județul Sălaj unde ar fi trebuit să fie inițial .
Din toate acestea rezulta ca trebuie sa plătesc avocatului deplasările la București de cite ori o să fie nevoie aproximativ 500 euro deplasarea cei ce mi se pare absurd și exagerat .
Copii minori avem o fetiță care în luna viitoarea august 2016 face 18 ani

Ce sfaturi puteți sa mi dați și dacă este o problema legala avid în vedere faptul că am plăti tot ce trebuia plătit înclus fiind și onorariul avocatului care sincer sa fiu nu a fost mic deloc și neinforminduma despre ceia ce ar urma sa se imtimple propriu zis am plătit pină în momentul de față degeaba pentru mine nu și pentru el .

Va multumesc
Răspunde
 
# Ioana 26-Iunie-2016
Buna ziua numele meu este ioana, am si eu o intr cum as putea divorta mai usor pt ca nu ne mai intelegem impreuna,avem imp 3 minori intrucat minori sunt in centru de plasament,ce ar tr sa fac in acest caz. Va rog sa imi ras. Va multumesc pt intelegere.
Răspunde
 
# cristina 18-Iunie-2016
buna seara,sora mea vrea sa divorteze,stiu de la avocatul ei,pe care il va avea,ca el,"paratul",va primi un plic,are 25 de zile sa faca ceva,impotrivire... daca in aceste zile,el nu reactioneaza in nici un fel,se merge mai departe cu divortul ? Din momentul in care a deschis divort,locuind in aceeasi casa,fiind ff violent,politia poate actiona,poate intra in curte ? multumesc,o seara buna
Răspunde
 
# iuli 15-Iunie-2016
Buna ziua sunt casatorit de 6 ani si 1 copil de 4 ani sotia a bagat divortu in 26.04 la care eu nu am stiut nimic de divort doar m-am trezit cu ceva acte in cutia postala de la judecatoria TM problema a fost eu pe 12.05 am prinso pe sotie in fapta cu cineva la care ia mi-a zis ca are o relatie extraconjugala cu acel domn din luna Noiembrie 2015 la care pleca de acasa si zicea ca pleaca in delegatie in interes de serviciu si ia pleca la el la CJ am gasit mai multe poze cu ia si cu el si cind iam cerut sa imi dea explicati de divort si de relatia ei cu acel domn zicea ca a gresit si de asta a si bagat divortu de frica ca o sai fac probleme pe parcursu casatoriei dar eu am iertato si nu vreau sa divortez ce pot face ? pot sa mai amin divortu poate se razgandeste si anuleaza acel dosar sau se poate face o cerere de anulare acelui dosar .
Răspunde
 
# elena 14-Iunie-2016
Buna ziua.Sunt casatorita de 18 ani si am doua fete minore de 17 respectiv 15 ani si as vrea sa divortez de sotul care este in Germania la lucru ,din motive de infidelitate .Problema este ca nu stiu nici o adresa unde s-ar afla momentan pt. ca le-a schimbat des si niciodata nu-mi spune o adresa exacta.ce se intampla daca depun cererea de divort si el nu se prezinta pt ca nu se stie unde sa fie trimisa citatia?va rog din suflet sa-mi raspundeti.Multumesc.
Răspunde
 
# Diana 15-Iunie-2016
In astfel de cazuri se face citare prin publicitate (ziar de larga circulatie etc.)
Răspunde
 
# Sari Mihaela 08-Mai-2016
Bună seara.Vă rog frumos sa mă ajutaţi cu un sfat.Sunt casatorita în Romania în 2008 cu un cetăţean turc.Din 2010 locuim în Belgia.De un an stă separat de mine.eu am fost f bolnavă iar el nu prea sia dat interesu...etc...mă rog.Vreau să vă întreb divorţul de la notariat pot cere daune morale ...sau o anumită suma pentru a fi de acord cu divorţul!?Ţin să menţionez că nu avem copii imreuna.Vă rog mult .şi sper din suflet să îmi răspundeţi.Vă mulţumesc.
Răspunde
 
# cami 24-Iulie-2016
servus miha si eu ma aflu intro situatie cam asemanatoare cu a ta sunt casatorita cu un tur de 17 ani.defapt dupa casatorie am stat doar 1 an cu el de atunci sunt 16 ani de zile de cind ma chinui sa divortez dar nu gasesc un avocat tur care sa stie limba romina eu nu mai stiu nici o boaba de turca poate ma poti ajuta tu as fi recunascatoare te rog miha...
Răspunde
 
# Diana 15-Iunie-2016
Daune in sensul propriu al cuvantului se cer doar in instanta. Divortul la notariat presupune intelegere intre parti.. daca va intelegeti cu sotul sa va plateasca "daune" de buna voie concretizate intr-un act de partaj voluntar, atunci, da.
Răspunde
 
# Sorina 26-Aprilie-2016
Am avut procesul pe data de 08.04.2016 cam pe ce data as putea primi certificatul de divort va multumesc
Răspunde
 
# mircea 24-Mai-2016
hotarirea de divort o primesti prin posta,acasa :)
Răspunde
 
# Sorina 26-Aprilie-2016
Buna seara as dori sa stiu si eu daca pot face o cerere la tribunalul petrosani pentru eliberarea certificatului de divort ce fel de cerere as putea face am fost amundoi de acord cu desfacerea casatoriei imi trebuie pentru schimbarea buletinului. Multumesc
Răspunde
 
# Diana 15-Iunie-2016
Daca ati divortat la instanta nu se elibereaza certificat de divort - hotararea judecatoreasca definitiva si legalizata se prezinta in locul certificatului de divort de cate ori vi se cere certificatul.
Răspunde
 
# Neli 24-Aprilie-2016
Buna ziua , sunt casatorita in SUA cu cetacean american, am depus dosarul pentru obtinerea residentei si am intampinat urmatoarea problema : am fost casatorita in Romania si am divortat la notariat de comun acord in 2014. Acest certificat de divort la notariat nu este act valabil in SUA. Cum pot obtine alt certificat de divort valabil cu stampila unei instante judecatoresti ?
Răspunde
 
# Diana 15-Iunie-2016
Se cere la notariatul de unde ati luat certificatul romanesc de divort si un "certificat european de divort" care este recunoscut in toata Europa si tarile semnatare ale conventiei de la Haga (printre care se numara si SUA). Nu aveti nevoie de stampila instantei judecatoresti.. din fericire pentru timpul si nervii dvs.
Răspunde
 
# Claudia 18-Aprilie-2016
Buna ziua. Am rugamintea sa imi spuna si mie cineva care este divortul pentru motive temeinice? Multumesc
Răspunde
 
# Diana 15-Iunie-2016
Inselat ("adulter"), bataie ("violenta domestica"), drogat ("consum de substante psihoactive").. sa mai continui? :D
Răspunde
 
# Tatiana 15-Aprilie-2016
Buna seara... Am nevoie si eu di informatie...sunt casatorita in anul 2011 ... avem doi copii mici ... vreu sa divortez din mai mult motive ,eu ma aflu peste hotare la munca si sotul meu la fel numai ca in alta tara...de doi ani intretin eu copii,sotul nu participa cu tote ca pretinde la copii... la intoarcerea acasa vreau sa desfac casatoria ... Intrebarea : pot eu farà sot sa depun actele si farà acordul lui , si in scurt timp.,pentru ca am numai o luna la dispozitie ...si aproximativ cit ma va costa?
Răspunde
 
# Diana 15-Iunie-2016
Fara acordul lui nu se poate rapid pentru ca trebuie sa divortati prin instanta. Rapid este doar daca este si el de acord sa mearga la un notariat sa divorteze (30 de zile).
Răspunde
 
# eugeniu 04-Aprilie-2016
Buna ziua, suntem de comun acord sa ne deapartim, avem un copil 6 anisori, un imprumut de nevoi pers in derulare or numele sotului dar cu fidesujor sotia, cat ar costa un divort rapid, cat dureaza? Si inca o intrebare va rog, copilul va ramane la mama nu sau se poate stabili?
Multumesc
Răspunde
 
# mihaela 23-Martie-2016
Buna seara,
sunt in procedura de divort, mai exact in termenul de 30 zile, actul ar trebuie sa iasa pe 01.04.2016.
Cand am depus actele am optat de comun acord sa pastrez numele din timpul casatoriei. Acum M-am gandit ca nu a fost cea mai buna decizie si as vrea sa revin a numele de fata. am sunat 3 zile consecutiv la notariatul unde am depus actele si i s-a spus ca d-na notar nu stie daca se poate face acest lucru si trebuie sa citeasca legea sa vada s-ar putea. Intre timp m-am interesat si la alt notariat si mi s-a spus ca se poate prin refacerea declaratiei initiale, inainte de eliberarea certificatului de divort.
Daca se poate sa imi spuneti cum as putea sa procedez in acesc caz.
Multumesc frumos
Răspunde
 
# Notar public 25-Martie-2016
Legea nu prevede aceasta posibilitate in timpul procedurii. Solutia este ca notarul la care ati depus actele sa va dea incheiere de respingere a cererii de divort si apoi sa depuneti din nou cererea de divort fie la acelasi notar, fie la altul. Asta presupune si sa platiti din nou onorariul.
Răspunde
 
# Ileana 20-Martie-2016
Buna ziua,
Vreau sa va intreb cum pot divorta daca el sta in alta tara de 1 an si nu reusim sa ne sincronizam? Cand vine in tara sta cam 2 sapt. Nu avem copii, nu avem bunuri comune.
Suntem ambii de acord. Multumesc
Răspunde
 
# Luana 25-Martie-2016
Depuneti cererea de divort la notar cu procura si va sincronizati doar la ridicarea certificatului de divort. Este mai simplu.
Răspunde
 
# Anna 23-Februarie-2016
Buna ziua
Ma intereseaza daca martorii sunt obligatorii la divort,sotul meu are doi,eu nu am...avem doi copii,unul major si unul minot(18,12) vreau sa divortez din motive personale,senza implicare terze persone,ce trebuie sa fac si cum....dupa cate am inteles notarul ar fi zis ca nu pot daca nu am martori,si atunci se pierde custodia minorului???
Răspunde
 
# Luana 25-Martie-2016
Nu aveti nevoie de martori la notar..
Răspunde
 
# corina liliana 09-Ianuarie-2016
Buna ziua!
Casatorita de anul 2002,dupa un a. de casatorie suntem separati din multe moltive de neintelegere, desi avem un copil minor nascut in anul 2002, ,la prezentare doresc sa divorsez pe motin o continuare este imposibila dorim un divort comun deacord. va rog sa -mi spuneti daca este posibile ,cat costa taxa de timbru si conf legi putem benefici de un duvort .multumesc
Răspunde
 
# Avocat Daniela Petrescu 10-Ianuarie-2016
Daca este un divort de comun acord cel mai rapid e sa divortati la notar. Si costurile totale sunt mai mici.
Divortul in instanta este recomandat doar pentru sotii care nu se inteleg sa divorteze amiabil si dureaza/costa considerabil mai mult avand in vedere si procedura mai complexa.
Răspunde
 
# Doina 02-Februarie-2016
Spuneti-mi va rog prin procura este posibil sa-mi scot divortul? sotul la momentul dat este la Rusia el tot este de acord la divort dar din cauza lucrului nu poate sa vina la Moldova, el este de acord sa faca procura la notarius la Rusia? pe baza la procura eu pot sa-mi scot divortul..spuneti-mi va rog frumos...multumesc frumos din timp.
Răspunde
 
# rodica 07-Ianuarie-2016
v-as ruga frumos sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez in cazul in care nu sunt in tara dar as dori sa divortez. Si daca el a ramas in casa (pe care am cumparat-o in urma cu 6 ani impreuna cu fica mea de 29 ani ) -ce drepturi as mai avea eu la casa ? unde sa caut un avocat ? multumesc anticipat
Răspunde
 
# Ionel 10-Ianuarie-2016
Poti depune cererea de divort la notar prin procura, dar trebuie sa te prezinti ca sa ridici.
Si in instanta doar pentru motive intemeiate se poate depune cererea prin avocat sau alt mandatar pentru ca cererea de divort este una strict personala.
Avocati gasesti pe internet cauta "avocat civil", "avocat divort" etc. ca sa gasesti pe cineva specializat in asa ceva.
Răspunde
 
# estera 06-Ianuarie-2016
as dori mai multe amanunte despre divortul cerut în cazul intervenirii separaţiei în fapt a soţilor a cărei durată este de cel puţin 2 ani.Sotul care nu a cerut divortul poate refuza desfacerea casatoriei? In ce conditii?
Răspunde
 
# Luana 06-Ianuarie-2016
Nimeni nu poate fi obligat sa ramana casatorit asa ca oricat va impotriviti, daca sotul sau sotia nu doreste sa continue casatoria va reusi in cele din urma sa divorteze. Ca sa reduceti costurile si timpul pierdut cel mai simplu este sa mergeti la notar.
Răspunde
 
# estera 12-Ianuarie-2016
in urma cuceva vreme sotul a parasit domiciliul conjugal mutandu-se la o locuinta ce o aveam in constructie.Aceasta a fost ridicata pe baza unui imprumut facut impreuna la banca.Timp de 10 luni nu a contribuit cu numik la intretinerea copilului nostru minor( acesta fiind in clasa a VIIIa s si necesitant cheltuieli cu meditatii pt exam de capacitate)In acesta situatie am deschis actiune in instanta pt pensie alimentara pt. copil.Am sistat procesul pt ca m-a pacalit ca el o sa ii dea copilului bani si o sa aiba grija de el.A dat cite ceva din ceea ce promisese dar nu de buna voie ci cu insistente si telefoane.Avind o sanatate nu prea buna in urma acestei situatii si evident un buget f.mic nu am mai avut posibilitatea sa reiat actiunea in instanta.In tot acest timp am crezut ca o sa isi schimbe atitudinea,ca a fost o ratacirew,dar au trecut 3 ani si jumatate si el nu ia nici o decizie.
nici nu da divort dar nici nu e conciliant;ci are o atitudine indiferenta.Acest lucru ma deruteaza f.tare pt.ca nu ii inteleg intentiile.Ce urmareste sa obtina.
Poate reusiti sa ma ajutati dvs.Multumesc
Răspunde
 
# Catalin 21-Octombrie-2015
Cat costa fara sa avem copii si sa fim amandoi de acord cu divortul
Răspunde
 
# Luana 06-Ianuarie-2016
In jur de 600-700 lei la notariat cu toate taxele.
Răspunde
 
# michela 15-Octombrie-2015
Buna seara sunt casatorita de 13ani,avem un baiat de 12 ani,am intentat divort din cauza lui are probleme cu bautua ,am stat impreuna 9 ani in italia cu acte copilul a mers la gradinita ,scoala ne am intors in romania ptr ca asa a vrut el dar cum era de asteptamett nu a cautat de munca doar eu am mers la munca el doar cu bautura in cap. In disperare am luat baiatul si ne am intors in italia fara acordul lui. Am stat in chirie 6 luni dupa ce am plecat de la el dar ma urmarea mereu si ii spunea copilului ca ma omoara si el va ramane cu averea. Casa e a lui eu nu vreau nimic decat linistr ptr copil iam lasat si masina care era pe numele meu. Ce pot sa fac?
Răspunde
 
# Luana 06-Ianuarie-2016
Nu puteti sa rapiti copilul. Trebuie sa va intoarceti in tara cu minorul si sa lasati instanta sa decida cui ramane. Dupa Noul Cod Civil in general minorul ramane ambilor parinti, dar daca unul dintre parinti de ex. are un comportament brutal cu copilul (il bate, agreseaza etc.) exista sanse sa fie acordat copilul celuilalt parinte.
Răspunde
 
# bianca karla 13-August-2015
nu stiu cum sa procedez vreau sa divortez sotul meu e arestat ingermania pentru furt eu sunt in romania dar doresc sa divortez ce pot face consider ca nu mai pot continua aceasta casnicie e arestat de 1 an si 8 luni , avem si o fetita minora. ce trebuie sa fac, va rog ajutatima.
Răspunde
 
# Ion Filimon 14-August-2015
Daca e arestat puteti divorta numai prin instanta. Cel mai bine asteptati sa iasa din arest ca sa puteti divorta la notar mai ieftin si mai rapid.
Răspunde
 
# Andrei 12-Iunie-2015
Sunt in divort cu sotia si avem un copil de 11 ani.Acum pe 25 suntem la a 2 -a infatisare (nu m-am prezentat la prima infatisare si nici la a 2-a nu am sa pot sa ma prezint ).Avem o garsoniera impreuna si as dori sa imi spuneti daca ea impreuna cu fiica fac parte la 90% din garsoniera? As mai dori sa va intreb daca o pot imputernicii pe mama mea prin notariat sa ma reprezinte la divort?
Răspunde
 
# Natalia 01-Iulie-2015
Da, puteti sa va imputerniciti mama sa va reprezinte la divort - este intalnita des in practica aceasta situatie.
Instanta va stabili cota-parte, in functie de cat ati contribuit fiecare la dobandirea garsonierei.
Răspunde
 
# maria 16-Mai-2015
Buna ziua. Suntem cetateni romani , ne-am casatorit acum 13 ani in Italia, certificatul de casatorie italian a fost inscris la vremea respectiva in Romania. De 2 ani eu m-am intors in Romania deci practic suntem separati iar acum suntem in pragul divortului. Metionez ca nu avem copii si as dori sa stiu daca este posibil ca cererea de divort sa fie prezentata in Romania, care este procedura cea mai rapida si ieftina si care ar fi pasii de urmat(unde se depune cererea, daca este consensual...este nevoie de prezenta fizica a ambelor parti, competenta jurisdictionala este cea unde s-a avut ultimul domiciliu comun??) Multumesc!
Răspunde
 
# Natalia 01-Iulie-2015
Cel mai rapid/ieftin este la notariat, insa nu intotdeauna pot divorta sotii la notariat. Trebuie sa se inteleaga.
Cererea de divort se depune personal sau prin procura la notarul de la locul incheierii casatoriei sau de la ultimul domiciliu comun al sotilor.
Răspunde
 
# Filip Georgiana 03-Aprilie-2015
Buna seara ma puteți ajuta si pe mine cu informații in legătură cu divorțul in cazul in care unul dintre parteneri a înșelat ? Cum se procedează cum se împart bunurile materiale dobândite pe parcursul căsniciei , se poate care o despăgubire ? Aștept un răspuns mulțumesc !
Răspunde
 
# Natalia 01-Iulie-2015
Impartirea bunurilor nu are nicio legatura cu aspectul infidelitatii. La impartirea bunurilor se tine cont de cota de contributia fiecarui sot.

Referitor la despagubiri, art. 388 NCC prevede ca soţul nevinovat (de ex, sotul inselat) poate solicita de la soţul vinovat de destrămarea relaţiilor de căsătorie despăgubiri pentru prejudiciul suferit prin desfacerea căsătoriei.
Răspunde
 
# beatrice 03-Aprilie-2015
buna!am si eu o intrebare la d-voastra si va rog sa ma ajutati....sunt casatorita de 20 de ani si avem doi copii minori,de 17,respectiv 6 ani.momentan,el se afla in puscariei de 2 ani de zile si vreau sa divortez.nu avem bunuri de impartit.am mai facut o cerere la tribunal,dar mi-a cerut sa duc 2 martori si nu am gasit,din cauza k el este acolo si le este frica de el!cum pot divorta mai repede?multumesc!
Răspunde
 
# Natalia 01-Iulie-2015
In aceste conditii este posibil doar divortul prin instanta (cel mai rapid ar fi la notariat)
Trebuie sa gasiti martorii respectivi si sa continuati procesul.
Răspunde
 
# claudia 01-Aprilie-2015
Buna ziua. Parintii mei sunt casatoriti de peste 20 de ani. Din aceasta casatorie au rezultat 3 copii, dintre care unul minor. Datorita comportamentului agresiv al tatalui si a consumului excesiv de alcool, noi, cei trei copii, impreuna cu mama, am decis sa parasim locuinta dobandita de ambii parinti in timpul casatoriei pentru a locui cu chirie,acum aproximativ 2 ani. Din lipsa posibilitatilor financiare, mama nu a intentat divort pana acum, dat fiind faptul ca tata nu ar fi de acord. Datorita faptului ca nu ne putem permite un avocat, as dori sa stiu care este procedura legala de divort in acest caz. Vreau sa stiu care sunt legile in vigoare, un model de cerere de divort si ce conditii trebuie indeplinite pentru realizarea partajului. Pe de alta parte, vreau ca tata sa plateasca pensie alimentara pentru toti 3, nu doar pentru fratele meu minor, dat fiind faptul ca suntem inca in continuarea studiilor toti 3. As vrea sa stiu care este calea cea mai rapida si mai ieftina, avand in vedere faptul ca tata nu este de acord cu divortul. Va multumesc!
Răspunde
 
# Natalia 01-Iulie-2015
Gasiti un model de actiune de divort aici:
legeaz.net/modele/actiune-divort-instanta
Răspunde
 
# Practica notariala 31-Martie-2015
Desfacerea căsătoriei unor soţi, cetăţeni români cu reşedinţa obişnuită în Italia, având copii minori

Chiar dacă soţii au reşedinţa obişnuită în Italia aceasta nu înlătură competenţa notarului public de a constata divorţul prin acordul soţilor, întrucât, conform art.375 alin.(l) Cod civil, se va ţine seama alternativ şi de criteriul locului încheierii căsătoriei. Incident în această materie este Regulamentul Consiliului (CE) Nr. 2201/2003 din 27 noiembrie 2003 cu privire la competenţa jurisdicţională, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în domeniul matrimonial şi al răspunderii părinteşti, care abrogă Regulamentul (CE) Nr. 1347/2000.

Cât priveşte realizarea anchetei sociale de către autoritatea tutelară sau altă autoritate cu atribuţii echivalente în acest sens în cazul minorului cu reşedinţa obişnuită în Italia, soţii sunt singurii în măsură să o solicite, notarul public putând doar să-i sprijine, după obţinerea acordului parental ce va i ii prinde aspectele prevăzute de art.375 alin.(2) Cod civil. In Nituaţia în care soţii nu vor putea obţine acest raport sau un document echivalent ori din concluziile acestuia va rezulta că acordul soţilor privind stabilirea locuinţei sau cel privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti nu sunt conforme cu interesul superior al copilului, notarul public urmează să lespingă cererea soţilor.
Răspunde
 
# ilcu Estera 21-Martie-2015
Buna ziua,am 20 de ani;casatorita de doi ani,copil luna viitoare face 2anisori.
Si-as vrea sa divortez. Cum procedam? Si el este de acord. In Tm!
Ce trebe mai exact(ce declaratie,unde sa sunam,mergem)! Intai se merge la politie sa nu-mi dee parasire de domiciliu?
Cat v-a costa totu,calea mai rapida;usoara,ieftina!!!???
Iar eu nu lucrez,am primit indemnizatia constand c-am nascut in timpul scolii
El are salariu foarte bunicel
Asta v-a insemna?
Si sti si voi(care-ati trecut; odata-i bine o saptamana rea etc)
Eu f geloasa;(el a ridicat de multe dati mana,tonu,injurat,jignit)
Cum eu sa procedez. El are 30 de ani eu 20 si ce sa facem? Tinem unu la altu plus un copil si nu putem fii linistit
Răspunde
 
# ilcu estera 21-Martie-2015
Si nu avem nimic penumele nostru,nici-o casa nimic.stam in chirie.
Răspunde
 
# A A 14-Iulie-2015
parasirea de domiciliu nu mai este infractiune de vreo 20 si ceva de ani! du-te linistita in treaba ta si lasa-l pe domnu' in pace. daca a dat in tine o data, va da mereu. eu nu am vazut om sa se lecuie de asta. altfel...puteti sa mergeti la psiholoh impreuna sau separat, dar ma indoiesc la excesul lui de masculinitate ca va accepta sa mearga la terapie. in rest, daca esti decisa sa divortezi, consulta in avocat ca lucrurile te depasesc din cate vad.
Răspunde
 
# cortege 31-Martie-2015
Cel mai ieftin este sa divortati la notariat. Este si cel mai rapid (30 de zile). Singurul dezavantaj este ca trebuie sa fiti ambii soti de acord cu divortul si sa va intelegeti la cine va avea minorul domiciliul (nu se poate divorta la notar daca unul dintre soti refuza)
Răspunde
 
# daniel 14-Ianuarie-2015
sint casatorit de 13 ani am 2copii minori si vreau sa divortez cauza infidelitate parasire de domiciliu unde sa ma adresaz la notar sau in instanta?
Răspunde
 
# cortege 31-Martie-2015
Daca si sotia vrea divortul si v-ati inteles la cine sa stea minorul, puteti divorta la notariat.
Daca nu va intelegeti cu privire la aspectele astea, mergeti in instanta, insa costa si dureaza mai mult.
Răspunde
 
# Adrian 07-Ianuarie-2015
..Sunt casatorit de peste 2 ani si avem un copil minor, apartamentul in care stam este cumpart de mine inaintea casatoriei, si in urma cu un an am mai cumparat unul. In ce poate consta divortul si paternitatea copilului?, se pun in discutia partajului ambele apartamente, sau doar cel achizitionat pe perioada casniciei?. Copilul minor in urma divortului de parte carui parinte se incredinteaza daca doar unu din parinti lucreaza?...Va multumesc anticipat!
Răspunde
 
# cortege 31-Martie-2015
Copilul este incredintat ambilor parinti atat in cazul divortului prin instanta, cat si in cazul divortului prin notariat - regula este exercitarea in comun a autoritatii parintesti. Singura diferenta se poate face la stabilirea domiciliului minorului care in marea majoritatea cazurilor se va stabili la mama. Daca nu vreti sa pierdeti luni de zile in instanta si vreti sa faceti acelasi lucru mai ieftin, divortati de comun acord la notar si stabiliti domiciliul la mama (oricum va obtine asta in instanta). Si partajul il puteti face tot la notariat. Daca nu va intelegeti si cu privire la partaj, puteti sa-l faceti in instanta separat de divort, insa partajul in instanta costa cam de 3 ori mult mai mult decat la notar si poate dura in jur de 1-2 ani.
Răspunde
 
# dana 27-Decembrie-2014
sunt casatorita de 7ani vreau sa divortez pentru infedelitate pot cere daune morale . astept raspuns va multumesc
Răspunde
 
# MARIA 08-Ianuarie-2015
sora mea s-a casatorit in Rominia avind dubla cetatenie si de 11 ani de zile avind un copil de 10 ani ea munceste in USA si a intretinut pe sot sa-si faca sc aici si de copil a avut si are grija si el refuza a munci si acuma el cere divortul amentintind-o pe sora mea ca ea sa divorteze ca ea sa-i de-a pensie ca el nu are job sa-l intretina altminteri el o duce la puscarie ptr ca ea are job si el refuza a munci , an de an a stat in Rominia platit de sora mea si anul acesta a stat departe de copil si ea 6 luni si de cind a revenit tot sta si-i face viata amara se poate divorta aici daca sunt casatoriti in Bucuresti ? astept raspuns si va multumesc
Răspunde
 
# laura 20-Septembrie-2014
eu sunt casatorita si avem un copil minor ... cum se poate divorta cat mai repede tinand cont ca el nu este in tara va multumesc
Răspunde
 
# Natalia Vartan 20-Septembrie-2014
Cel mai rapid si cu costurile cele mai mici divortati prin notariat. Presupune doua termene, unul de depunere a cererii si al doilea, peste 30 de zile, pentru ridicarea certificatului de divort. La primul termen puteti imputernici pe cineva din tara sa depuna cererea. Doar la al doilea termen trebuie sa veniti o data in tara sa va ridicati certificatul de divort pentru ca la acest termen nu mai este posibil sa fiti reprezentati prin procura de altcineva.
Răspunde
 
# dana 24-August-2014
Vreau sa divortez si nu stiu cum sa procedez. Suntem casatoritii de 12 ani si avem un copil de 7 ani , el sta in casa mea mostenire de la parintii mei si problema este ca nu vrea sa plece. Cum sa procedez ?
Răspunde
 
# Natalia Vartan 20-Septembrie-2014
Daca nu exista absolut nicio cale de intelegere, sunati un avocat pentru ca trebuie sa divortati in instanta.
Daca va puteti intelege, adresati-va unui notar pentru ca scapati mai ieftin si terminati divortul in 30 de zile in loc de 1-2 ani cat dureaza un divort in instanta.
Răspunde
 
# ale 27-Iunie-2014
Buna !sunt casatorita ,am un copil de 1an si 8luni.as vrea sa divortez de sotul meu ..dar el nu este de acord.Mi -a spus daca vreau sa plec,sa plec singura ,fara fata.M-a amenintat ca-mi ia fata prin orice mijloace..si fara ea viata mea nu ar mai avea niciun sens.As vrea sa stiu in ce conditii i se incredinteaza copilul ,tatalui?
Răspunde
 
# janina 22-Noiembrie-2014
buna, as vrea sa stiu cum ai rezolvat situatia ta. este similara cu a mea. te rog, astept raspuns de la tine . pa pa
Răspunde
 
# ale 24-Noiembrie-2014
Buna.nu am divortat..ne -am mai acordat o sansa..sa vedem pana cand...noi ne facem casa si vom pleca de aici(momentan stau la socrii..de aici pornesc toate discutiile si certurile noastre-sper sa ne fie mai bine dupa de ce vom muta.sper ca esti bine...si daca vrei sa discuti cu cineva-poti conta pe mine.O seara frumoasa iti doresc!,
Răspunde
 
# Daniel Nica 13-Mai-2014
Ce se intampla daca nu semnezi un act de divort
Răspunde
 
# Natalia Vartan 20-Septembrie-2014
Nimeni nu poate fi obligat sa ramana casatorit. Daca va impotriviti divortului, sotul va putea oricum divorta in instanta, chiar si daca nu va prezentati.
Răspunde
 
# fetecau ana 05-Aprilie-2014
Buna ziua ,
Fratele meu, doreste sa divorteze de sotia bolnava pshic ,internata de mai mult de 10 ani, intr-un sanatoriu de specialitate.ce trebuie sa faca si cui trebuie sa se-adreseze in situatia de fata?
Va multumesc !
Răspunde
 
# Natalia Vartan 20-Septembrie-2014
Din pacate in astfel de situatii puteti divorta doar in instanta.
Răspunde
 
# roman gica 26-Martie-2014
sat despartit de 15 ani de sotie ,timp in care nu ne am vazut niciodata,nu avem copii minori,care e modul cel mai simplu de a divorta fara sa ne intalnim,oricum stam la sute de km unul fata de celalalt,
Răspunde
 
# Natalia Vartan 20-Septembrie-2014
Cel mai simplu divortati prin notariat, insa va trebui sa vorbiti cu notarul public sa va primeasca separat la ridicarea certificatului de divort astfel incat sa nu va intalniti. La depunerea cererii de divort la notar puteti sa imputerniciti pe cineva, deci doar pentru ridicarea certificatului de divort cand trebuie sa veniti personal va trebui sa stabiliti ore diferite astfel incat sa nu va intersectati cu sotia.
Răspunde
 
# anonim 25-Martie-2014
am 31 si am fost casatorit 2 luni dupa o relatie de 5 ani,din care a rezultat o fetiza de 6 luni urmeaza sa divortam ,mama ei vrea sa facem la notar divortul iar cu privire la fetiza sa fie custodie comuna iar drept de vizita pina la 8,9 ani citeva ore pe saptamina!intrebarea mea e dak accept pot inainta la dupa 2 ani cerere in instanta k sa modificam actu asupra copilului pt o putea lua macar un wekend sa stea la mine pe luna??
Răspunde
 
# Natalia Vartan 20-Septembrie-2014
Puteti modifica si la notar conventia respectiva, nu trebuie neaparat sa mergeti in instanta ca s-o modificati.
Răspunde
 
# iojan dorina 17-Ianuarie-2014
daca,, sotul nu este deacord,, cu divortul,,sau sa semneze,, as putea divorta la notar
Răspunde
 
# alexandra 25-Ianuarie-2014
Incearca sa-l convingi sa accepte pentru ca la instanta pierzi o gramada de timp si bani.La notar divortezi rapid in 30 de zile si platesti maxim 5-7milioane si vreo 8-9 mil daca ai copii. Eu am avut 2 copii si am divortat la notar cu 9mil, avocatul imi ceruse 20mil,plus ca duraaproape un an
Răspunde
 
# Alexandra 14-Ianuarie-2014
buna ziua.ma numesc Alexandra am o relatie de 6 ani si un copil de 1 an si 2 luni.in urma cu 1 an ne-am casatorit sperand ca se vor termina problemele si certurile dar e din ce in ce mai rau s-a ajuns si la a da in mine.vreau sa divortez si as vrea sa stiu daca sunt obligata sa raman in aceeasi casa cu el dupa ce depun cererea de divort va rog sa ma sfatuiti si pe mine cum sa procedez.
Răspunde
 
# alexandra 25-Ianuarie-2014
da, altfel poate sa faca plangere pentru abandon de familie . e infractiune prevazuta de art. 305 cod penal
Răspunde
 
# Nelson Denisa 12-Ianuarie-2014
JURISPRUDENŢĂ

1. Reclamantul, cetăţean italian, a solicitat desfacerea căsătoriei încheiate cu pârâta, care are dublă cetăţenie şi domiciliul în Italia. Rezultă indubitabil că acest litigiu are elemente de extraneitate, existând un conflict de jurisdicţii, instanţei revenindu-i rolul de a determina statul căruia îî revine competenţa să soluţioneze litigiul. întrucât ambele state, Italia şi România, sunt state membre ale Uniunii Europene, în materia divorţului cu elemente de extraneitate, normele privind competenţa se regăsesc în Regulamentul (CE) nr. 2201/2003. în cauză sunt întrunite condiţiile prevăzute la art. 3 pct. 2 din Regulament, deoarece ultima reşedinţă obişnuită a soţilor a fost în Italia şi pârâta locuieşte şi în prezent în Italia. Faptul că soţii nu mai locuiesc împreună în prezent, ce rezultă din hotărârea de separare de drept pronunţată de Tribunalul din Pisa, exclude aplicarea dispoziţiilor art. 3 pct. 1, dar şi pct. 3-6. Pe de altă parte, reclamantul nu îndeplineşte condiţia prevăzută de art. 3 pct. 5 din Regulament, deoarece nu are reşedinţa obişnuită în România cu cel puţin un an înainte de promovarea acţiunii, el locuind în Cluj-Napoca cam o lună, cât era necesară supravegherea afacerilor şi fiind perceput de martori ca fiind o persoană care locuieşte în mod statornic în Italia. Aşadar, nicio instanţă din România nu este competentă să soluţioneze cauza, deoarece părţile au avut ultimul domiciliu în Italia şi pârâta locuieşte şi în prezent în această ţară, care este competentă să se pronunţe şi asupra divorţului, potrivit dispoziţiilor art. 3 pct. 2 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003. Competenţa naţională prevăzută de art. 3 este determinată în funcţie de „reşedinţa obişnuită a soţilor". Deşi Regulamentul nu defineşte termenul de „reşedinţă", se consideră că înţelesul termenului de reşedinţă este dat de sensul obişnuit al acestui cuvânt, respectiv locul în care o persoană îşi desfăşoară viaţa privată, având caracter de stabilitate. Articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 nu instituie obligativitatea pentru reclamant de a înregistra acţiunea de divorţ la instanţa care a pronunţat separaţia de corp, însă criteriile privind competenţa stabilite în art. 3 şi art. 5 din regulament se exclud unele pe altele, preferinţa legiuitorului bazându-se pe reşedinţa obişnuită a soţilor sau reşedinţa unuia dintre soţi. împrejurarea că între soţi s-a pronunţat şi o hotărâre de separaţie de corp poate conduce la concluzia că instanţa din statul în care s-a pronunţat hotărârea de separare de drept este competentă să soluţioneze şi acţiunea de divorţ, în ipoteza în care nu este îndeplinit niciunul din celelalte criterii prevăzute la art. 3 din Regulament [C.A. Cluj, s. civ., dec. nr. 2241/2011, nepublicatâ).

2. în materia competenţei în litigiile privitoare la răspunderea părintească, atunci când una dintre părţi domiciliază în România, iar cealaltă parte îşi are domiciliul pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, sunt incidente prevederile Regulamentului (CE) nr. 2201/2003. Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 se aplică, potrivit art. 1 alin. (1) lit. b), materiilor civile privind atribuirea, exercitarea, delegarea, retragerea totală sau parţială a răspunderii părinteşti, materii care, potrivit art. 1 alin. (2) lit. a) din Regulament, cuprind şi încredinţarea copilului minor. Potrivit art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003, ce reglementează competenţa de fond în materia răspunderii părinteşti, instanţele judecătoreşti dintr-un stat membru sunt competente în materia răspunderii părinteşti privind un copil care are reşedinţa obişnuită în acest stat membru la momentul la care instanţa este sesizată, sub rezerva dispoziţiilor art. 9, art. 10 şi art. 12.

Conform art. 9 al Regulamentului, care se referă la menţinerea competenţei fostei reşedinţe obişnuite a copilului, în cazul în care copilul se mută în mod legal dintr-un stat membru în altul şi dobândeşte o nouă reşedinţă obişnuită, instanţele judecătoreşti din statul membru al fostei reşedinţe obişnuite a copilului îşi păstrează competenţa, prin derogare de la art. 8, pe o perioadă de trei luni de la mutare, pentru modificarea unei hotărâri privind dreptul de vizită pronunţată în acest stat membru înainte de mutarea copilului, în cazul în care titularul dreptului de vizită în temeiul hotărârii privind dreptul de vizită continuă să locuiască în mod obişnuit în statul membru al fostei reşedinţe obişnuite a copilului.

Articolul 12 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 reglementează prorogarea de competenţă, statuând că instanţele judecătoreşti din statul membru care exercită competenţa în temeiul art. 3 cu privire la o cerere de divorţ, de separare de drept sau de anulare a căsătoriei sunt competente în orice chestiune privind răspunderea părintească în legătură cu această cerere atunci când: (a) cel puţin unul dintre soţi exercită răspunderea părintească faţă de copil şi (b) competenţa instanţelor a fost acceptată expres sau în orice alt mod neechivoc de către soţi şi de către titularii răspunderii părinteşti, la data sesizării instanţei judecătoreşti, iar aceasta este în interesul superior al copilului. Aşa cum rezultă din cuprinsul său, textul este incident numai acţiunilor în materia răspunderii părinteşti în legătură cu cererile strict enumerate, şi anume de divorţ, de separare de drept, de anulare a căsătoriei. Or, cererea având ca obiect reîn-credinţare minor, deşi priveşte materia răspunderii părinteşti, nu este în legătură cu cererile expres şi limitativ prevăzute de art. 12 alin. (1). Conform art. 12 alin. (3) al Regulamentului, instanţele judecătoreşti dintr-un stat membru sunt competente, de asemenea, în materie de răspundere părintească în alte proceduri decât cele menţionate la alin. (1) atunci când: (a) copilul are o legătură strânsă cu acest stat membru, în special datorită faptului că unul dintre titularii răspunderii părinteşti îşi are reşedinţa obişnuită aici sau copilul este resortisant al acestui stat membru şi (b) competenţa instanţelor a fost acceptată în mod expres sau în orice alt mod neechivoc de către toate părţile la procedură la data sesizării instanţei, iar competenţa este în interesul superior al copilului.

Raportat la această prevedere legală, derogatorie de la competenţa stabilită în art. 8 din Regulament, în favoarea instanţei din statul membru în care minorul îşi are reşedinţa obişnuită, în speţă instanţa engleză, rezultă că pentru a opera prorogarea de competenţă în favoarea instanţei de la domiciliul reclamantului, în speţă Judecătoria Beclean, se cer întrunite cumulativ următoarele condiţii prevăzute de alin. (3) al art. 12, şi anume: a) copilul are o legătură strânsă cu România, în special datorită faptului că unul dintre titularii răspunderii părinteşti îşi are reşedinţa obişnuită aici sau copilul este resortisant al acestui stat membru; b) competenţa instanţelor a fost acceptată în mod expres sau în orice alt mod neechivoc de către toate părţile la procedură la data sesizării instanţei, iar competenţa este în interesul superior al copilului. în examinarea acestui interes al minorului (de a se judeca la instanţa de la locul unde locuieşte efectiv sau la instanţa de la domiciliul său avut în România) trebuie să se ţină seama şi să se acorde prioritate criteriului proximităţii. în acest sens, se impune a se sublinia faptul că acest criteriu este afirmat şi în preambulul Regulamentului (CE) nr. 2201/2003, unde la alin. (12) se subliniază că „temeiurile de competenţă stabilite prin prezentul regulament în materia răspunderii părinteşti sunt concepute în funcţie de interesul superior al copilului şi, în special, de criteriul proximităţii. Prin urmare, ar trebui să fie competente în primul rând instanţele statului membru în care copilul îşi are reşedinţa obişnuită, cu excepţia unor cazuri de schimbare a reşedinţei copilului sau ca urmare a unui acord încheiat între titularii răspunderii părinteşti". în condiţiile în care nu sunt întrunite cumulativ cerinţele prorogării de competenţă, prevăzute de art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003, minorul locuieşte efectiv în Anglia împreună cu mama sa de mai mult de 3 luni anterior promovării prezentei acţiuni, în temeiul dispoziţiilor art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003, competenţa soluţionării acţiunii revine instanţelor engleze, astfel că în mod corect instanţa de fond a respins acţiunea ca nefiind de competenţa instanţelor române. Necompetenţa generală este una absolută, conform art. 159 C. proc. civ., care poate fi invocată oricând, chiar şi de instanţă din oficiu (Trib. Bistriţa-Năsâud, s. civ., dec. nr. 35/2011, nepublicată).

3. în aplicarea dispoziţiilor art. 155 din Legea nr. 105/1992, într-o speţă având ca obiect desfacerea unei căsătorii înregistrate în România, s-a ivit un conflict pozitiv de competenţă, între instanţa de la ultimul domiciliu comun al soţilor din România şi instanţa prevăzută de art. 155 din Legea nr. 105/1992. întrucât unul dintre soţi era cetăţean român, iar ambii aveau domiciliul în străinătate, regulatorul de competenţă a fost pronunţat în favoarea Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, cu motivarea că în ipoteza din speţă sunt aplicabile dispoziţiile art. 155 din Legea nr. 105/1992, şi nu cele ale art. 607 C. proc. civ. (C.S.J., s. civ., dec. nr. 3295/2003, în Dreptul nr. 5/2004, p. 201-202).

4. Durata excesivă a procesului de divorţ, de 27 de ani, datorată exclusiv părţilor din litigiu, poate pune în discuţie eficacitatea şi imaginea justiţiei. Şi într-o asemenea situaţie Curtea Europeană a reţinut încălcarea art. 6 alin. (1) din Convenţie, pe considerentul că statele sunt obligate să-şi construiască sistemele judiciare de aşa manieră încât să evite prelungirea procedurilor (C.E.D.O., Berlin c. Luxembourg, 15 iulie 2003, www.cmiskp.ech.coe.int).

5. Statul nu poate invoca în sprijinul său, ca motiv al prelungirii procedurilor, supraaglomerarea instanţelor, deoarece acesta are obligaţia de a-şi organiza sistemul judiciar astfel încât să evite acest lucru (C.E.D.O., Ferreira Alves c. Portugaliei, 4 decembrie 2003, www.cmiskp.ech.coe.int).
Răspunde
 
# Nelson Denisa 12-Ianuarie-2014
Legea de aplicare: ► Art. 40. în cazul cererilor de divorţ formulate anterior intrării în vigoare a Codului civil, instanţa poate să dispună divorţul prin acordul soţilor, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 373 lit. a) şi art. 374 din Codul civil; ► Art. 42. în cazul cererilor de divorţ formulate anterior intrării în vigoare a Codului civil, instanţa de judecată poate să dispună divorţul în temeiul prevederilor art. 373 lit. b) şi art. 379 alin. (1) din Codul civil, chiar dacă reţine culpa exclusivă a reclamantului, în măsura în care motivele de divorţ subzistă şi după intrarea în vigoare a Codului civil.

Reglementarea anterioară: C. fam.: „Art. 37. (1) Căsătoria încetează prin moartea unuia dintre soţi sau prin declararea judecătorească a morţii unuia dintre ei. (2) Căsătoria se poate desface prin divorţ. Divorţul poate avea loc: a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi; b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă; c) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei".

1. Spre deosebire de nulitatea căsătoriei, care sancţionează căsătoria încheiată cu nerespectarea cerinţelor de valabilitate anterioare sau concomitente celebrării acesteia, iar efectele sale se produc retroactiv - ex tune, divorţul sancţionează o căsătorie încheiată în mod valabil, vătămată iremediabil din cauze ulterioare încheierii căsătoriei, iar efectele sale se produc numai pentru viitor - ex nune.

2. Divorţul este singura modalitate de disoluţie a căsătoriei valabil încheiate. Cu excepţia a două state, Filipine şi Vatican, care interzic divorţul, toate celelalte state ale lumii recunosc această formă de disoluţie a căsătoriei.

3. în general, divorţul se pronunţă de instanţa de judecată. Din punct de vedere al competenţei materiale, aceasta revine, conform art. 607 C. proc. civ., judecătoriei, iar din punct de vedere al competenţei teritoriale, conform aceluiaşi articol, revine judecătoriei în circumscripţia căreia se află cel din urmă domiciliu comun al soţilor, dacă aceştia au avut un astfel de domiciliu. Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă niciunul din soţi nu mai locuieşte în circumscripţia instanţei în care se află cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu în ţară, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are domiciliul reclamantul. Competenţa teritorială nu este una alternativă, ci ordinea prevăzută de art. 607 C. proc. civ. trebuie respectată.

4. în ceea ce priveşte competenţa în materia divorţului reglementată de normele europene, ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, au devenit aplicabile prevederile Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1347/2000. Regulamentul a intrat în vigoare la 1 august 2004, iar dispoziţiile sale se aplică din 1 martie 2005, cu excepţia art. 67-70, care se aplică de la 1 august 2004. El este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre (cu excepţia Danemarcei), în conformitate cu Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Conform art. 3 al Regulamentului, sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei a) instanţele judecătoreşti din statul membru pe teritoriul căruia se află: reşedinţa obişnuită a soţilor; ultima reşedinţă obişnuită a soţilor, în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo; reşedinţa obişnuită a pârâtului; în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi; reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii; reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, are „domiciliul" în acel loc; respectiv b) instanţele judecătoreşti din statul membru de cetăţenie a celor doi soţi sau, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, statul „domiciliului" comun. Potrivit art. 5 din Regulament, fără a aduce atingere art. 3, instanţa judecătorească dintr-un stat membru care a pronunţat o hotărâre privind separarea de drept este competentă, de asemenea, să transforme această hotărâre în divorţ, în cazul în care dreptul acestui stat membru prevede aceasta.

5. Aşadar, dacă soţii locuiesc împreună, este competentă să soluţioneze acţiunea de divorţ instanţa din statul pe teritoriul căruia soţii îşi au reşedinţa obişnuită - potrivit art. 3 lit. a) pct. 1 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003, fiind excluse pct. 2-6 ale art. 3, precum şi art. 5. Dacă soţii nu mai locuiesc împreună, sunt aplicabile dispoziţiile art. 3 pct. 2, adică statul în care soţii au avut ultima reşedinţă comună, în condiţiile în care unul mai locuieşte în acel stat şi sunt excluse criteriile menţionate la art. 3 pct. 1 şi pct. 3-6. Criteriile privind competenţa stabilite în art. 3 şi art. 5 se exclud unele pe altele, preferinţa legiuitorului bazându-se pe reşedinţa obişnuită a soţilor sau reşedinţa unuia dintre soţi. împrejurarea că între soţi s-a pronunţat şi o hotărâre de separaţie de corp poate conduce la concluzia că instanţa din statul în care s-a pronunţat hotărârea de separare de drept este competentă să soluţioneze şi acţiunea de divorţ, în ipoteza în care nu este îndeplinit niciunul din celelalte criterii prevăzute la art. 3 din Regulament.

6. în materia divorţului şi separării de corp în situaţiile în care există un conflict de legi se va aplica Regulamentul (UE) nr. 1259/2010 al Consiliului din 20 decembrie 2010 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în domeniul legii aplicabile divorţului şi separării de corp. Acesta nu se va aplica următoarelor aspecte, chiar dacă acestea sunt doar chestiuni preliminare în contextul procedurilor privind divorţul sau separarea de corp: a) capacitatea juridică a persoanelor fizice; b) existenţa, valabilitatea sau recunoaşterea unei căsătorii; c) anularea căsătoriei; d) numele soţilor; e) consecinţele referitoare la efectele patrimoniale ale căsătoriei; f) răspunderea părintească; g) obligaţiile de întreţinere; h) fiducia/actul fiduciar sau succesiunile. Regulamentul se aplică acţiunilor judiciare intentate şi acordurilor menţionate la art. 5 şi încheiate începând cu 21 iunie 2012 (art. 17 se aplică de la 21 iunie 2011). Regulamentul se aplică acţiunilor judiciare intentate şi acordurilor menţionate la art. 5 şi încheiate începând cu 21 iunie 2012 (art. 17 se aplică de la 21 iunie 2011). Regulamentul nu aduce atingere aplicării Regulamentului (CE) nr. 2201/2003.

7. Conform art. 5 alin. (1) al Regulamentului (UE) nr. 1259/2010, soţii pot conveni să desemneze legea aplicabilă divorţului şi separării de corp, cu condiţia ca aceasta să fie una dintre următoarele legi: a) legea statului pe teritoriul căruia soţii îşi au reşedinţa obişnuită în data încheierii acordului; b) legea statului pe teritoriul căruia soţii şi-au avut ultima reşedinţă obişnuită, cu condiţia ca unul dintre ei să aibă încă reşedinţa respectivă în data încheierii acordului; c) legea statului de cetăţenie a unuia dintre soţi la data încheierii acordului; d) legea forului.

8. Acordul care desemnează legea aplicabilă poate fi încheiat şi modificat în orice moment, dar nu ulterior datei sesizării instanţei judecătoreşti. în cazul în care această posibilitate este prevăzută de legea forului, soţii pot desemna legea aplicabilă şi în faţa instanţei judecătoreşti pe parcursul procedurii. în acest caz, instanţa judecătorească ia act de acordul soţilor, în conformitate cu legea forului [art. 5 alin. (2) şi (3) din Regulamentul (UE) nr. 1259/2010). Acordul este încheiat în scris, datat şi semnat de ambii soţi. Orice comunicare sub formă electronică care permite consemnarea durabilă a acordului este considerată ca reprezentând o formă scrisă. în cazul în care legea statului membru participant în care ambii soţi îşi au reşedinţa obişnuită la data încheierii acordului prevede condiţii formale suplimentare în cazul unor astfel de acorduri, se aplică aceste condiţii. Dacă, la data încheierii acordului, soţii au reşedinţa obişnuită în state membre participante diferite şi dacă legile din aceste state prevăd condiţii formale diferite, acordul este valabil din punctul de vedere al formei dacă satisface condiţiile prevăzute de oricare dintre legile respective. Dacă, la data încheierii acordului, numai unul dintre soţi are reşedinţa obişnuită într-un stat membru participant, iar acest stat prevede condiţii formale suplimentare pentru acest tip de acord, se aplică respectivele condiţii.

9. în absenţa unei opţiuni, divorţul şi separarea de corp sunt reglementate de: a) legea statului pe teritoriul căruia soţii îşi au reşedinţa obişnuită la data sesizării instanţei judecătoreşti; sau, în caz contrar, b) legea statului pe teritoriul căruia soţii îşi aveau ultima reşedinţă obişnuită, cu condiţia ca perioada respectivă să nu se fi încheiat cu mai mult de un an înaintea sesizării instanţei judecătoreşti, atât timp cât unul dintre ei încă mai are reşedinţa în cauză la data sesizării instanţei judecătoreşti; sau, în lipsa acestuia, c) legea statului a cărui cetăţenie este deţinută de ambii soţi la data sesizării instanţei judecătoreşti; sau, în caz contrar, d) unde este sesizată instanţa judecătorească.

10. Deşi Regulamentul nu defineşte termenul de „reşedinţă", se consideră că înţelesul acestui termen este dat de sensul obişnuit al acestui cuvânt, respectiv locul în care o persoană îşi desfăşoară viaţa privată, având caracter de stabilitate.

11. în cazul în care legea aplicabilă în temeiul art. 5 sau art. 8 din Regulamentul (UE) nr. 1259/2010 nu prevede divorţul sau nu acordă unuia dintre soţi, din cauza apartenenţei la unul dintre sexe, egalitate de acces la divorţ sau la separarea de corp, se aplică legea forului.

12. în cazul în care niciunul dintre soţi nu domiciliază în România, în relaţiile dintre statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene, devin incidente dispoziţiile art. 155 din Legea nr. 105/1992 (M. Of. nr. 245/1992), conform cărora cererea de divorţ se introduce la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. în reglementarea noului Cod de procedură civilă, dacă niciunul dintre soţi nu are locuinţa în ţară, soţii pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. Dacă soţii nu cad de acord asupra instanţei, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.

13. Potrivit art. 150 pct. 1 din Legea nr. 105/1992, instanţele române sunt competente să judece procesele dintre persoane cu domiciliul în străinătate, referitoare la acte sau fapte de stare civilă înregistrate în România, dacă cel puţin una dintre părţi este cetăţean român.

14. în ceea ce priveşte temeiurile divorţului, potrivit normei analizate, divorţul poate fi pronunţat: a) pe baza învoielii soţilor, la cererea lor comună ori la cererea unuia dintre ei acceptată de celălalt; b) în temeiul culpei, la cererea unuia dintre soţi când raporturile de căsătorie sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă din vina unuia sau ambilor soţi; c) în temeiul culpei, la cererea unuia dintre soţi, în cazul intervenirii

separaţiei în fapt a soţilor a cărei durată este de minim 2 ani; d) pe motiv de boală, la cererea soţului a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei. Avem astfel divorţul remediu (cel prin acordul soţilor, cel la cererea unui soţ acceptată de celălalt, cel din motive de sănătate) şi divorţul din culpa soţilor (cel cerut atunci când relaţiile dintre soţi sunt grav vătămate, iar continuarea căsătoriei nu mai este posibilă, cel cerut în cazul intervenirii separaţiei în fapt a soţilor a cărei durată este de cel puţin 2 ani).
Răspunde
 
# anonim 25-Noiembrie-2013
buna,sunt casatorita de 4 ani,vreu sa divortez,sa intimplat ca el sa ridice mina asupra mea,avem impreuna 2 copii unul de 3 anisori,si al doilea de un an jumatate,si bunuri materiale.cum putem intemeia actul de divort?si as dori sa stiu daca el poate sa imi ia unul din copii?raspundetimi va rog frumos,multumesc.
Răspunde
 
# Nelson Denisa 12-Ianuarie-2014
Puteţi divorţa la notariat dacă vă înţelegeţi cu soţul cu privire la divorţ şi la stabilirea domiciliului copilului minor la d-vs sau să divorțați în instanță unde durează ceva mai mult decât la notar și costurile sunt mai ridicate.
Răspunde
 
# toma ionut 20-August-2013
vreau sa stiu si eu cum se calculeaza si kt la% se calculeaza pensia alimentara dintr-un salariu.cum ar fi 1100 de lei sau 1200 de lei
Răspunde
 
# Nelson Denisa 12-Ianuarie-2014
Întreţinerea se stabileşte până la 1/4 (25%) din venitul lunar net al părintelui pentru un copil, 1/3 (33%) pentru 2 copii şi 1/2 (50%) pentru 3 sau mai mulţi copii.
Răspunde
 
# ioana 06-August-2013
Buna!Sunt casatorita si am un copil de 9luni.as putea obtine custodia copilului daca demonstrez ca el este violent si ma inseala?
Răspunde
 
# Nelson Denisa 12-Ianuarie-2014
Exercitarea exclusivă a autorității părintești de către un singur părinte este o soluție excepțională care se pronunță de către instanță doar dacă această hotărâre este strict în interesul superior al minorului.
Răspunde
 
# Albu Ana Maria 16-Iulie-2013
buna ziua sunt casatorita de 2 ani am o minora in varsta de 1 an si 5 luni si au intervenit intre mine si sotul meu divergente eu am bagat Divortul pe rol anu acesta dar am decis a mai amanam pana in luna august I-am mai dat o sansa sa vad daca s-a ma schimbat dar degeaba se pare ni s-a facut ancheta sociala la ambii si el ma tot ameninta ca imi poate lua fata defintiv la el se poate acest lucru? ba ca ma pate decade din drepturi? ba ca el u imi va da pensia alimentara ci de banii aceia imi da haine si alimente se poate acest lucru?astept raspus va multumesc.
Răspunde
 
# iojan dorina 17-Ianuarie-2014
nu cred,, ca legea ar permite sai dea copilu daca,,pt ca el este vinovatul,asa,, ca Eu cred ca copii trebuie sa creasca langa mama,,
Răspunde
 
# Daniel 22-Iulie-2015
Nu e obligatoriu ca un copil să trăiască lângă mama. Eu i-am luat băiatul la mine cu sprijinul protecției copilului. Și fiul meu are doar doi ani.
Răspunde
 
# alexandra 25-Ianuarie-2014
nu i-l da numai lui, il da amandurura
Răspunde
 
# Nelson Denisa 12-Ianuarie-2014
Instanța acordă unui singur părinte exercitarea exclusivă a autorității părintești doar pentru motive întemeiate care să fie în interesul superior al minorului.
Răspunde
 
# Alina Enus 25-Iunie-2013
sunt casatorita din 2007 dar din martie 2010 nu mai locuim impreuna ,ne'am despartit.Am introdus actele de divort la scurt timp ,am fost la 2 infatisari in care el nu sa prezentat si urma o a treia in care trebuia sa vin cu martorii insa de data aceea nu am mai putut ajunge eu,datorita faptului ca am plecat din tara.Acum as vrea sa stiu cum pot proceda pentru ca el incontinuare nu este de acord iar eu nu am foarte multi bani sa umblu prin tribunale. Multumesc frumos!
Răspunde
 
# alexandra 25-Ianuarie-2014
cel mai bine ati fi divortat la notariat pentru ca se termina totul in 30 de zile si ca bani ati fi platit doar cateva milioane.
Răspunde
 
# ANONIMA 02-Iunie-2013
BUNA ZIUA.AS DORI SI EU O INFORMATIE DACA SE POATE.DACA O PERSOANA E CASATORITA NU ARE COPII MINORI IN ANTRETINERE SI ARE O MICA PENSIOARA PTR LIMITA DE VARSTA IAR DACA VREA SA DIVORTEZE TREBUIE SA PLATEASCA CEVA CELUILALT SOT PTR SUPRAVIETUIRE?
Răspunde
 
# alexandra 25-Ianuarie-2014
daca divortezi, nu mai ai nicio obligatie fata de fostul sot.
Răspunde
 
# SABINA 12-Aprilie-2013
BUNA,AM UN COPIL SI TRAIM IN STRAINATATE CUM SA FAC SA DIVORTEZ?MENTIONEZ SI CA E AGRESIV SI VA INCERCA SI ALCOLIST VA INCERCA CU ORICE AI VA ASTA IN PUTERI SA MI EA COPILU ,CUM SA FAC?
Răspunde
 
# Nelson Denisa 12-Ianuarie-2014
Contactați un avocat, din ce spuneți nu prea cred că sunt șanse să divorțați de comun acord, așa că trebuie să vă judecați în instanță.
Răspunde
 
# lupulescu adoria 02-Aprilie-2013
buna ziua,sunt casatorita cu un cetatean grec de peste 10 ani,actele le-am facut in romania ,si am dori ,de comun acord,sa inaintam divortul in grecia,amandoi avand acelasi domiciliu..as dori nr articolului sau legea care ne permite acest lucru,asa ne-a cerut avocatul di grecia..ptr ca n-avem posibilitatea sa venim in romania.Ne trebuie acel articol ca sa-l traducem in grecia spre ai servi la avocat ptr inaintarea divortului.Daca ma puteti ajuta,astept un raspuns...Multumesc,o zi buna..
Răspunde
 
# Nelson Denisa 12-Ianuarie-2014
D-ul avocat grec ar trebui să știe că Grecia este la fel ca și România în UE și că este aplicabil Regulamentul UE nr. 1259/2010 numit și "Roma III". Cel mai bine angajați un alt domn avocat..
Răspunde
 
# Dorina 11-Martie-2013
Sunt casatorita de 7 ani cu un cetatean german.Putem alege sa divortam in Romania? Mentionez caultima resedinta comuna si casatoria au fost in Germania.
Răspunde
 
# Nelson Denisa 12-Ianuarie-2014
Da, însă certificatul de căsătorie trebuie transcris la starea civilă în România sau la consulat.
Răspunde
 
# gabriela 03-Martie-2013
puteti sa imi trimiteti un formular va rog cum fac sa obtin cat mai repede divortul va multumesc anticipat
Răspunde
 
# Nelson Denisa 12-Ianuarie-2014
Cel mai rapid/ieftin divorț este la notariat. Formularul îl completați acolo.
Răspunde
 
# gabriela 24-Martie-2014
as dori sa stiu cat costa un divort daca se poate spune
Răspunde
 
# Nelson Denisa 28-Decembrie-2014
Depind de notariat, cel mai ieftin am vazut ca este in jur de 900 lei cand exista copii minori.
Răspunde
 
# gabriela 03-Martie-2013
buna sunt casatorita de 7 ani si as vrea sa bag divortul k nu a mai dat nici un semn de viata nu am copi cu el nici bunuri cum trebuie sa formulez cererea de divort tinand cont ca nu avem bunuri materiale de impartit
Răspunde
 
# Nelson Denisa 12-Ianuarie-2014
Divorțați cel mai bine la starea civilă sau la notariat, în instanță o să pierdeți ft. mult timp și bani
Răspunde
 
# irina.bianca 11-Ianuarie-2013
Potrivit prevederilor art. 40 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil:

În cazul cererilor de divorţ formulate anterior intrării în vigoare a Codului civil, instanţa poate să dispună divorţul prin acordul soţilor, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 373 lit. a) şi art. 374 din Codul civil.

Potrivit prevederilor art. 42 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil:

În cazul cererilor de divorţ formulate anterior intrării în vigoare a Codului civil, instanţa de judecată poate să dispună divorţul în temeiul prevederilor art. 373 lit. b) şi art. 379 alin. (1) din Codul civil, chiar dacă reţine culpa exclusivă a reclamantului, în măsura în care motivele de divorţ subzistă şi după intrarea în vigoare a Codului civil.
Răspunde
 
# irina.bianca 11-Ianuarie-2013
Instituţia divortului, reglementata prin acest articol si urmatoarele din noul cod civil, era in trecut reglementată de Codul Familiei (in prezent abrogat)
Răspunde
 
# lazar anca gabriela 15-August-2012
sant casatorita si avem si un copil minor.cum tre sa formulez cererea de divort tinand cont ca nu avem bunuri materiale de impartit
Răspunde
 
# Catalin 12-Aprilie-2014
Impartirea bunurilor nu are legatura cu divortul. Daca sunt copii minori, trebuie stabilita pensia alimentara.
Răspunde
 
# irina.bianca 11-Ianuarie-2013
Dacă nu aveţi lucruri materiale de împărţit nu aveţi de ce să vă adresaţi instanţei. Mergeţi la un notariat şi divorţaţi acolo, în 30 de zile aţi terminat cu divorţul, fără să vă vadă atâta lume la judecătorie, terminaţi mai repede şi plătiţi mai puţin.
Răspunde
 
# anonim 09-Mai-2012
eu sunt casatorit si avem un copil minor...cum se poate divorta cat mai repede tinand cont ca suntem amandoi de acord si cat dureaza?
Răspunde
 
# Catalin 12-Aprilie-2014
Si eu am divortat in 2010, cu un copil minor. A durat 2-3 saptamani.
Răspunde
 
# GEANINA 03-August-2015
Stiam ca nu merge la notar daca ai copil.cum ai procedat?
Răspunde
 
# Catalin 05-August-2015
Merge de mult timp si cu copii la notar.
Am procedat asa: m-am dus la un notar public care mi-a cerut de trei ori mai putin decat un avocat (nu e vina avocatului pentru ca in instanta e mai multa munca-mai complicat si pentru el), am completat o cerere, depus certificatul de divorti si revenit peste 30 de zile sa-mi ridic frumos certificatul de divort.
Răspunde
 
# irina.bianca 11-Ianuarie-2013
Cel mai ieftin şi rapid divorţaţi la notariat, durează doar o lună comparativ cu instanţa unde vă puteţi lungi pe 2-3 ani.
Răspunde
 
# Mariana 12-Martie-2016
buan ziua as dori sa va intreb cu cine ramine copilul dupa divort daca tata copilului este dator fata de stat si ii pune veata copilului in pericol zice ca fata lui e pe moarte si daca nui va lua tratamentrul va muri in plus ma bate numi da voie sa ma vad cu parinti incit si cu prietenele nimik numi da voie va rog sa ma ajutati cum ar fi mai bine de procedat el ma amenint cu moartea am nevoie de ajutor eu fata nu vreaau ca sa ramina cu el inciun caz ca veata la fat ae in pericol cu el daca se pune in comp sau in tel el uita de copill el utimul leu il duce pe tigari nu la fata sai ea ceva numai la el se gindeste va rog ziceti in asa mod cu cine ramine copilul el mereu ma ameninta ca imi va lua copilul astept un raspuns
Răspunde
 
# Mariana 12-Martie-2016
buna ziua ma numesc mariana si sunt casatorite avem o fetita de 4 luni si vreau sa divortez el sotul mereu imi zice ca daca ne despartem el imi ea fata dar eu nu vreau sa io dau ca fara ea veata mea nu are sens si inca una el ma ameninta ca daca dau la divort el ma omoara si plus el are datori mai fata de stat si joaka in jocuri pe internet tipa bani reali si le scrie la baieti ca fata e pe moarte si lui ii trebuie bani urgent ca daca nu ea tratamentu la fata atunci fata va muri dar fata e sanatoasa perfect el ma bate si nu numao dta ma batut de multe ori si vreau sa aflu cum sa procedez eu nu vreau ca copilul sa ramina cu el ca veata la fata e in pericol ajutatima va rog el numi permite nici cu parintii sa ma vad nicaierea sa nu ma duc va rog astept un raspun cum sa procedez ca fata sa ramina linga mine
Răspunde