Art. 256 Noul Cod Penal Tulburarea de posesie Distrugerea şi tulburarea de posesie

CAPITOLUL V
Distrugerea şi tulburarea de posesie

Art. 256

Tulburarea de posesie

(1) Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea sau strămutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia altuia se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 256 Noul Cod Penal Tulburarea de posesie Distrugerea şi tulburarea de posesie
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu vechiul Cod Penal (1969): art. 220: „Tulburarea de posesie. (1) Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, fără consimţământul acestuia sau fără aprobare prealabilă primită în condiţiile legii, ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) se săvârşeşte prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea semnelor de hotar, a reperelor de marcare, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. (3) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) se săvârşeşte de două sau mai multe persoane împreună, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani. (4) împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală”.

Legislaţie conexă: art. 46 alin. (4) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare, republicată (M. Of. nr. 83 din 7 februarie 2013).
Răspunde
 
# axinte viorica 28-Martie-2014
ce trebuie sa fac in urmatoarea situatie -am un teren intabulat cu precizarile de rigoare , adica vecini suprafata etc .Precizez ca este vorba despre un teren obtinut ca urmare a unui proces de succesiune .Insa , un frate de-al meu care nu este intabulat pe terenul alaturat si-a facut gard pe terenul meu luandu-mi cam 10 din latimea acestuia si inchizandu-mi si trecerea /intrebare ce trebuie sa fac in aceasta situatie ,fiindca el sustine sus si tare ca bucata aceea este a lui desi nu are acte si ,desi intabularea mea s-a facut prin expertul care a masurat terenul in cauza cu ocazia succesiunii .Astept raspuns .
Răspunde