Art. 256 Noul Cod Penal Tulburarea de posesie Distrugerea şi tulburarea de posesie

CAPITOLUL V
Distrugerea şi tulburarea de posesie

Art. 256

Tulburarea de posesie

(1) Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea sau strămutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia altuia se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 256 Noul Cod Penal Tulburarea de posesie Distrugerea şi tulburarea de posesie
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu vechiul Cod Penal (1969): art. 220: „Tulburarea de posesie. (1) Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, fără consimţământul acestuia sau fără aprobare prealabilă primită în condiţiile legii, ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) se săvârşeşte prin violenţă sau ameninţare ori prin desfiinţarea semnelor de hotar, a reperelor de marcare, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. (3) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) se săvârşeşte de două sau mai multe persoane împreună, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani. (4) împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală”.

Legislaţie conexă: art. 46 alin. (4) din Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare, republicată (M. Of. nr. 83 din 7 februarie 2013).
Răspunde
 
# axinte viorica 28-Martie-2014
ce trebuie sa fac in urmatoarea situatie -am un teren intabulat cu precizarile de rigoare , adica vecini suprafata etc .Precizez ca este vorba despre un teren obtinut ca urmare a unui proces de succesiune .Insa , un frate de-al meu care nu este intabulat pe terenul alaturat si-a facut gard pe terenul meu luandu-mi cam 10 din latimea acestuia si inchizandu-mi si trecerea /intrebare ce trebuie sa fac in aceasta situatie ,fiindca el sustine sus si tare ca bucata aceea este a lui desi nu are acte si ,desi intabularea mea s-a facut prin expertul care a masurat terenul in cauza cu ocazia succesiunii .Astept raspuns .
Răspunde
 
# Ionescu 15-Aprilie-2015
parerea mea este ca trebuia sa- i faci plângere penală in baza articolului de mai sus nu știu dacă acum e prea târziu, depinde si când a făcut tulburarea de posesie
Răspunde
 
# MARY 16-Aprilie-2015
va prezint urmatoarea situatie ;locuiesc intr un bloc care a fost proiectat sa aiba apartamente cu doua camere si dependinte : avand doi copii m-am gandit sa mai cumpar un apartament ;precizez faptul ca in bloc un fost lider comunist care primise si el un apartament cu doua camere a fortat un angajat de al lui sa-i cedeze o camera si balcon camara ;batranul care era singur de teama sa nu l dea afara din serviciu era in prag de pensie , a cedat ;Dansul a murit ,apart a fost cumparat de altcineva , apoi l-am cumparat noi ;Mentionez ca blocul e construit in 1971 .DECI NOI AM CUMPARAT si am observat initial cum ca cei ce luasera camera balconul si camara erau de fapt pe terenul meu adica pe un teren de apart de doua camere , nu de una !! A facut ce a facut proprietarul ginerele bosului comunist asa incat a declarat ca la apartamentul nostru s a gresit calculul privind terenul asa incat reiese ca am fi pe terenul statului ; ce sa fac , cum imi pot recupera camera pierduta???
Răspunde
 
# Popescu Mihaela Elena 09-Iulie-2015
Daca ma puteti ajuta cu o problema! Mi-am achizitionat un apartament la parter cu curte privata(cadastru,intabulare tot ce trebuie)Mentionez k ,curtea este peoprietate
Răspunde
 
# Popescu Mihaela Elena 09-Iulie-2015
Mentionez k ,curtea este proprietate privata numai a mea! Cum este incadrata fapta celor care locuiesc la etajele superioare ,isi monteaza aere conditionate,iar scurgerea o fac in curtea mea?
Răspunde