Art. 253 Cod penal INFRACŢIUNI DE SERVICIU SAU ÎN LEGĂTURĂ CU SERVICIUL

Capitolul I
INFRACŢIUNI DE SERVICIU SAU ÎN LEGĂTURĂ CU SERVICIUL

Art. 253

Abrogat.


Art. 2531

Conflictul de interese

Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă.

Dispoziţiile alin. 1 nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.

Cod penal actualizat prin:

Lege nr. 278/2006 - pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi din 4 iulie 2006, Monitorul Oficial 601/2006;

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 253 Cod penal INFRACŢIUNI DE SERVICIU SAU ÎN LEGĂTURĂ CU SERVICIUL
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu noul Cod Penal (Legea nr. 286/2009):
► Art. 301 "(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative."

Detalii: legeaz.net/noul-cod-penal/art-301
Răspunde
 
# teodor 23-Aprilie-2012
Intrebare.Daca un membru al Comisiei locale pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor,poate fi subiect activ al infractiunii de conflict de interese prev.de art.253/1 Cod penal.
Răspunde
 
# ladsescu gh 31-Decembrie-2011
Cum se numeste fapta unui politist care pentru a aplica o amenda contrventionala ,se foloseste de marturia si semnatura unui martor mincinos ,pe deasupra si cercetat penal ? Retineti l-am atentionat pe acel politist (militian)deaceste aspecte ,aratandu-i totodata si acte care ma aparau vsv de acuzatiile acelui penal,pardon reclamagiu.Tot respectul cuvenit DGPL s6!Parerea mea (nu pentru ca sunt eu in situatia aceasta),ca in general politia,cu sloganul depe usile auto
Răspunde