Art. 296 Noul Cod Penal Purtarea abuzivă Infracţiuni de serviciu

CAPITOLUL II
Infracţiuni de serviciu

Art. 296

Purtarea abuzivă

(1) Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite în condiţiile alin. (1) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 296 Noul Cod Penal Purtarea abuzivă Infracţiuni de serviciu
# DURDUN CRISTINA 15-Iunie-2016
Bună seara , as dori sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare

Este considerata o infractiune daca o faci o plangere scrisa si anunti unele neintelegeri intre angajat si un sef de tura iar directoarea nu ia nici o masura si nici macar nu inregistreaza plangerea. Sau se merge pe principiul dezbină și condu
Răspunde
 
# daniel 07-Ianuarie-2016
As dori sa imi spuneti daca se incadreaza la acest articol urmatoarea fapta: Un primar de comuna, in timpul unei sedinte de consiliu local, din cauza ca o doamna consilier pune niste intrebari ''incomode'' legate de proasta gestionare a unor bani dintr-un proiect, acesta, primarul, o face ,de fata cu tot consiliul local, incapabila, neispravita, nerusinata dracului, nemernica. Deasemenea,ca sa o denigreze si mai tare, il face si pe sotul acesteia ''neispravit''. Mentionez ca doamna consilier local a inregistrat audio, toata aceasta discutie, cu telefonul mobil.
Va multumesc !
Răspunde
 
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu vechiul Cod Penal (1969): art. 250: „Purtarea abuzivă. (1) întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană, de către un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. (2) Ameninţarea săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. (1), se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (3) Lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite de către un funcţionar public, în condiţiile alin. (1), se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (4) Vătămarea corporală săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. (1), se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani. (5) Vătămarea corporală gravă săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. (1), se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani”.
Răspunde