Art. 296 Noul Cod Penal Purtarea abuzivă Infracţiuni de serviciu

CAPITOLUL II
Infracţiuni de serviciu

Art. 296

Purtarea abuzivă

(1) Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite în condiţiile alin. (1) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 296 Noul Cod Penal Purtarea abuzivă Infracţiuni de serviciu
# Ricarda Adam 27-Iulie-2016
Cu unele deosebiri, infracţiunea de purtare abuzivă din art. 296 NCP are corespondent în incriminarea cu aceeaşi denumire marginală prevăzută la art. 250 CP 1969.

în noul Cod penal, purtarea abuzivă are o formă mai suplă, întrucât s-a renunţat, pe de o parte, la o agravare în trepte a faptei, iar, pe de altă parte, la unele dintre formele agravate din reglementarea anterioară.

Cu o singură deosebireîn privinţa subiectul activ, conţinutul variantei simple a purtării abuzive este acelaşi cu cel din Codul penal din 1969, fapta realizându-se, sub aspectul elementului material, prin acţiunea de „întrebuinţare de expresii jignitoare faţă de o persoană". Această formulare are un sens larg, incluzând orice activitate materială care are ca urmare o atingere adusă onoarei sau reputaţiei unei persoane. Fiind o infracţiune de serviciu, condiţia esenţială este aceea ca întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană să se comită în timpul exercitării de către făptuitor a atribuţiilor de serviciu.

în privinţa subiectului activ al infracţiunii, se reţine că, dacă în reglementarea anterioară se prevedea calitatea de „funcţionar public" sau „funcţionar", în noua reglementare, subiect activ poate fi orice persoană aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Rezultă că, sub noua lege penală, subiect activ al infracţiunii analizate poate fi orice angajat, inclusiv cel care nu are calitatea de „funcţionar public" în accepţiunea dată de dispoziţiile art. 175 NCP.

O a doua deosebire este remarcată în privinţa variantei agravate a infracţiunii, care, într-un singur text, reuneşte două circumstanţe agravante ce presupun realizarea faptei prin ameninţare şi, respectiv, prin loviri sau alte violenţe. Aceste circumstanţe erau prevăzute şi în Codul penal din 1969, doar că în alineate diferite [art. 250 alin. (2) şi (3)). Totodată, în noul Cod penal nu mai este reţinută ca formă agravată a purtării abuzive fapta de lovire sau alte acte de violenţă care a produs vreuna dintre urmările caracteristice infracţiunii de vătămare corporală (leziuni traumatice sau o afectare a sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, o infirmitate, un prejudiciu estetic grav şi permanent, avortul, punerea în primejdie a vieţii persoanei). în absenţa unei atare agravări, în ipoteza în care persoana aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu comite asupra unei alte persoane o faptă ce produce una dintre urmările arătate la art. 194 NCP, se va reţine un concurs de infracţiuni între purtarea abuzivă şi vătămarea corporală.

în privinţa regimului sancţionator, se constată o reducere a limitelor pedepsei închisorii în cazul variantei simple a infracţiunii, iar pentru varianta agravată s-a optat pentru stabilirea pedepsei în două trepte, prin raportare la pedeapsa din norma de referire.

Legea penală mai favorabilă. Prin regimul sancţionator, legea nouă este mai favorabilă pentru faptele încadrabile în forma simplă şi în forma agravată, atunci când fapta constă în ameninţare şi, respectiv, în lovire ori alte violenţe ce au produs doar suferinţe fizice. Pentru faptele încadrabile în forma agravată ce se realizează prin lovire ori alte violenţe ce au produs leziuni traumatice sau o afectare a sănătăţii unei persoane, care au necesitat pentru vindecare cel mult 90 de zile de îngrijiri medicale, legea veche este mai favorabilă.
Răspunde
 
# daniel 07-Ianuarie-2016
As dori sa imi spuneti daca se incadreaza la acest articol urmatoarea fapta: Un primar de comuna, in timpul unei sedinte de consiliu local, din cauza ca o doamna consilier pune niste intrebari ''incomode'' legate de proasta gestionare a unor bani dintr-un proiect, acesta, primarul, o face ,de fata cu tot consiliul local, incapabila, neispravita, nerusinata dracului, nemernica. Deasemenea,ca sa o denigreze si mai tare, il face si pe sotul acesteia ''neispravit''. Mentionez ca doamna consilier local a inregistrat audio, toata aceasta discutie, cu telefonul mobil.
Va multumesc !
Răspunde
 
# Ricarda Adam 27-Iulie-2016
Da, este posibil daca aveti dovezile faptelor respective..
Răspunde
 
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu vechiul Cod Penal (1969): art. 250: „Purtarea abuzivă. (1) întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană, de către un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. (2) Ameninţarea săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. (1), se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (3) Lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite de către un funcţionar public, în condiţiile alin. (1), se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (4) Vătămarea corporală săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. (1), se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani. (5) Vătămarea corporală gravă săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. (1), se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani”.
Răspunde