Art. 291 Cod penal Uzul de fals FALSURI ÎN ÎNSCRISURI

Capitolul III
FALSURI ÎN ÎNSCRISURI

Art. 291

Uzul de fals

Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă când înscrisul este sub semnătură privată.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 291 Cod penal Uzul de fals FALSURI ÎN ÎNSCRISURI
# niculina cristea 03-August-2016
Buna ziua am si eu o rugaminta la Dvs sa ma ajutat ami recupera actiunile de la Moldocor P NEAMT intrucit prin moldocor am depus actiuni la SIF MOLDOVA si FPS ACTIUNI CE MIAU FOST FURATE sub semnatura in fals de un domn VELICU A SEMNAT DECLARATIA DE TRANZACTIE ACTIUNI IN LOCUL MEU ACUM LUCREZ IN ITALIA SI SA PROFITAT PENTRU A SEMNA IN FALS TEL 327 4907456 CU REZIDENTA IN ITALIA PROVINCIA FERMO COM FALERONI - PIANO DE FALERONI -STR FALERENTE A VALE 50 IN SPRERANTA CA MA VET AJUTA MULTUMESC ANTICIPAT.
Răspunde
 
# unom 04-Martie-2016
Buna seara. Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns daca se poate. Intr-un proces civil am cerut judecarea in lipsa iar cand am fost sa verific dosarul am constatat ca cineva s-a prezentat in numele meu la tribunal punand o imputernicire falsa la dosar Ce este de facut si cum se numeste procedura sau cererea ce trebuie facuta pentru a denunta acel fals si pe autorul lui? Multumesc anticipat!
Răspunde
 
# Monik 27-Februarie-2016
Buna ziua...am si eu o intrebare....am contractat un credit cu acte false dar care nu s a finalizat ca mi au dat respins iar dupa 3 ani m am trezit cu ploitia economica la usa.....specific ca nu am luat niciun ban ....ce e de facut si la ce sa ma astept?
Răspunde
 
# Silviu 26-Februarie-2016
Buna seara, am semna in locul sotiei un contract de vanzare auto folosit si am fost chemat la politie unde am fost luat la intrebari, nu am recunoscut,si mi sa spus ca or sa faca nu stiu ce test sa compare semnatura ei autentica si cea facuta de mine. Ce se poase intampla si cum pot evita eventualele probleme, va multumesc anticipat!
Răspunde
 
# Edy 11-Decembrie-2015
BUNA ZIUA VREAU SA ANUT SI EU CA FOSTA MEA PERECHE A TRECUT CU FETITA EI DIN ROMÂNIA CU PAȘAPORT FALS CU ALT NUME. AM DENUTAT LA POLITIE ACESTE LUCRURI DAR VAD CA NU SA LUAT MASURI DELOC. AM PECIFICAT UDE A FOST ÎNREGISTRATĂ CU ACEL NUME. CEA IN CAUZA SE NUMESTE SEBASTIAN MIRELA. A FURAT COPILUL DIN ROMÂNIA. De găsit sunt la adresa de email EDUARDO. .
Răspunde
 
# Alexm 07-August-2015
În cazul în care este completată o cerere pentru eliberarea permisului de conducere românesc ( cerere în care este menționat ca acesta a fost furat) și persoana respectivă deține un permis dintr-o țară din UE , eliberat pe baza permisului romanesc, poate fi considerat fals în declarații, iar dacă este fals în declarații care sunt consecințele în cazul de față?
Răspunde
 
# Marin Beatrice 08-Iunie-2015
Buna seara! Am si eu o problema cu un cadastru .Am vrut sa fac cadastru la casa in care locuuesc si care are un oerete comun cu casa unei verisoare Am aflat cu stupoare ca ea are facut cadastru la casa ei dar peretele comun nu corespunde cu schita aflata in expertiza tehnuca facuta in 2009 atunci cand s a impartit o mostenire.Ca urmare ea a "intrat" in casa mea cu 7 metri patrati cu toate ca peretele comun este costruit pe locul ala din 1950 cred .Acum eu nu pot sa fac cadastru pentru ca cei 7 metri se suprapun iar ea nu vrea sa mearga sa corecteze eroarea.Imi puteti spune ce pot sa fac in cazul asta si daca a incalcat legea ea sau firma care i a facut cadastru? Mentionez ca exista o schita asupra casei a ei si a mea impreuna care corespunde cu casa si este aprobata de tribunal dar ea n a fost respectata.Nu stiu daca am fost destul de clara,.Daca mi ati putea da un raspuns mi ati de mare ajutor .Multumesc frumos .
Răspunde
 
# romeo 02-Mai-2015
va rog frumos ajutati-ma am facut schimb de masini in 2009 cu socru meu euu nu mi-am trecut-o pe nume pt ca a zis las-o pe numele meu nu mai cheltui bani, in schimb el a trecuto pe nmele la cumnatul meu pe cea care i-am dat-o eu.
in 2012 eu am vindut-o semnind in locul lui el stiind acest lucru. In 2013 a divortat de soacra mea si nu mai vorbeste nici cu noi acum in martie 2015 a facut plingere la parchet ca i-am vindut masina si ca am semnat in locul lui ce se poate intimpla eu nu sunt in romania sunt plecat ce sa fac sa-mi pun avocat?
Răspunde
 
# mihai 25-Februarie-2015
Buna ziua vrea sa relam o familie in care face acte false de handicap la copil sa ia pensie umpreuna cu primaria din comuna unde pot face sesizare.
Răspunde
 
# gina 19-Noiembrie-2014
cineva mia copiat notele dupa foai matrcola de la scoala si lea facut copii xerox cu numele lui e fals in acte .va multumesc astep raspuns
Răspunde
 
# coco 12-Noiembrie-2014
buna!am si eu o nelamurire....sunt intr-un proces cu fratele meu si a falsificat semnatura mamei mele mAi precis am semnatura mamei mele de pe un act oficial facut in fata notarului public si pe o alta declaratie(facuta de el ) semnatura mamei e diferit....SE VEDE CA E COPIAT PROST! VA MULTUMESC!
Răspunde
 
# vali 18-Septembrie-2014
buna ziua as vrea si eu sa intreb in cazu in care nu am fost angajat la o firma si firma respectiva mi-a eliberat o adeverinta de salariu pt a face un imprumut sau un card si nu am reusit sa imi rambursez imprumutu si banca ma actionat in instanta pt acea adeverinta ce consecinte pot avea . va multumesc anticipat
Răspunde
 
# ZAMFIR FLOREA 15-Iulie-2014
tatal meu are varsta de 87 ani, a primit o adresa de la primarie sa returneze o sama de bani pe perioda de 2 ani (2012-2013)ca ar fii beneficiat de un ajutor de la primarie pentru combustibil (lemne), fara dreptul legal, ceea ce este corect ca avea pensia mai mare de 600 lei. Nu a primit nici banii si nici lemnele . Nu afacut nici cerere de ajutor in schimb la primarie exista toate aceste acte (cererea si tot dosarul) dar samnatura tatului meu nu este pe niciun document ,este samnatura falsa facuta probabil de altcineva din primarie.Cesa facem?
Răspunde
 
# Romeo 01-Iulie-2014
Buna ziua! Am emis 2-3 facturi pe nume persoane, fara ca acestea sa stie, sa ridice marfa si binenteles sa plateasca. In aceste conditii, pot fi acuzat de ceva anume de societatea unde mi-am desfasurat activitatea si ce anume risc?(ma refer la ce se poate intimpla, maxim). Totodata, facand factura de reglare inventar, la insistenteel sefilor, fara a emite bon fiscal sau vre-un docuemnt pentru a se regla situatia si-n balanta, pot fi acuzat de ceva? Cum pot demonstra ca nu am facut de capul meu? Va multumesc. (mentionez faptul ca nu sunt un absolvent al unui liceu sau unei afcultati in domeniul economic, financiar, nu am fost instruit sa folosesc la respectivul loc de munca programul de contabilitate, neavand nici o calificare in domeniu)
Răspunde
 
# Mihai 25-Aprilie-2014
daca o persoana fara nici o imputernicire din partea propietarului semneaza in decursul anilor mai multe contracte de arendare , ce se poate intampla ?
Răspunde
 
# Daniel 06-Martie-2014
Am un teren in proprietate, dar acesta a fost dat in arenda de fostul proprietar. Nu stiu inca daca a fost cu stirea lui sau doar persoana care a facut contractul de arenda avea datele personale si a trecut toate datele personal. Care ar fi consecintele si unde ar trebui sa apelez ? Va multumesc.
Răspunde
 
# Silviu 07-Februarie-2014
Daca are peste 14 ani, si inca e la scoala... dar da o declaratie falsa la care ea/el nici nu a fost ce se poate intampla?
Răspunde
 
# narcis 06-Februarie-2014
Sunt presedintele unei asociatii de proprietari si intr.un proces verbal am taiat cu o liniuta intr.o propozittie cuvantul "nu"...nu am cauzat nici asociatiei nici altei institutii vreo paguba,de ce sunt pasibil? Daca ma autodenunt ce se intampla? Vecinul meu a pus mana pe o copie a acelui proces verbal..si si.a dat seama,...veau sa stiu cat de grava e fapta mea.
Răspunde
 
# badea catalin 17-Februarie-2014
rog un admin sa stearga aceasta postare!
Răspunde
 
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu noul Cod Penal (Legea nr. 286/2009):
► Art. 323 "Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată."

Detalii: legeaz.net/noul-cod-penal/art-323
Răspunde
 
# ddica 30-Octombrie-2013
am avut de facut o exp tehnica topografica. Expertul a facut o serie de falsuri in planurile intocmite cat si in concluziile raportului de expertiza
am facut plandere la parchet, la ce trebuie sa ma astept?
Răspunde
 
# Dulgheru Alexandru 22-Septembrie-2013
Salut...am si eu o prb...am o masina inscrisa in Bulgaria, i-am dat bani la unu pe care nu-l cunosc sa-mi faca actele (ITP si asigurare) iar acum am vrut sa trec granita in Bulgaria sa-mi repar pompa de injectie si m-au retinut la vama ca cica am ITP-ul fals....eu nu am stiut nimica...asigurarea au spus ca e buna....care ar fi sanctiunea pentru asha ceva???...dosar penal , amenda penala, ....???? Va Multumesc!
Răspunde
 
# No name 26-August-2013
Am si eu o intrebare: fosta sotie a facut declaratie mincinoasa si anume ca s-a pierdut certificatul de nastere al fetitei care se afla in custodia mea si a obtinut unul nou, desi originalul se afla la mine. Ulterior aceasta mi-a solicitat ca vrea sa plece in vacanta cu fetita si sa-i facem pasaport, cand am ajuns acolo am ramas uimit sa vad ca aceasta avea alt original, ofiterul de acolo a luat-o la intrebari si a recunoscut ca originalul e la mine si ca ea l-a solicitat pe cel nou. Se incadreaza aceasta fapta la fals si uz de fals? Ofiterul i-a spus ca ii va face dosar penal, dar ulterior mi-a spus mie sa ii fac. Multumesc!
Răspunde
 
# adrian. 09-Mai-2013
lucrez la o sc. din jud. Galati. nici eu nici colegii mei(5 persoane), nu am primit contractul de munca si fisa postului pana astazi... am ramas uimiti, cand am vazut ca semnase alcineva In locul nostru.. noi am semnat doar ca am primit actele. persoana care a falsificat semnaturile noastre a Incalcat legea? va multumim mult.
Răspunde
 
# Ion 24-Aprilie-2013
Buna, daca am cumparat o motocicleta de un prieten si, stiind ca nu o sa o tin mult am lasat o inscrisa pe el, dar apoi am vandut-o si am completat datele prietenului si am semnat in locul lui (acesta stiind de vanzare dar fiind plecat din tara) ce se poate intampla daca se descopera?
Răspunde
 
# Daniela Drega 15-Aprilie-2013
Am si eu o problema. Am cumparat un autoturism si pentru a scapa de taxele din Romania, l-am inscris in Bulgaria, pe numele unui cetatean bulgar, cu multe alte masini pe numele lui. Am pierdut talonul mic si i-am zis bulgarului sa-mi faca altul. Mi-a luat bani cat nu facea, dar mi l-a facut. La vama, ma opreste politia ca talonul este fals, mi-l opreste. Acum mi-a venit citatie ca sunt faptuitoare pentru uz de fals. Ce sanse am sa scap, avand in vedere ca am fost de buna credinta?
Răspunde
 
# Anca M. 18-Aprilie-2013
Da mai multe detalii! In ce sens de "buna credinta"? Ai colaborat cu ei? tu stiai ca e fals? mai ai antecedente penale? Ti-au trimis dosarul in instanta?
Răspunde
 
# tudordan 12-Iulie-2012
a) Infracţiunea de uz de fals presupune o acţiune de folosire a unui înscris fals, oficial sau sub semnătură privată. A folosi un înscris fals înseamnă a produce acel înscris, ca dovadă a conţinutului său aparent

în speţă, inculpatul a folosit un certificat eliberat de administraţia financiară - în care se menţiona, neconform cu realitatea, că figurează în evidenţele fiscale cu un imobil pentru care a plătit impozit din anul 1963 - în vederea producerii unei consecinţe juridice: obţinerea unei hotărâri judecătoreşti civile, prin care să se constate că, pe baza uzu-capiunii, a devenit proprietarul imobilului.

El a comis, astfel, infracţiunea de uz de fals, care s-a consumat când actul a fost depus la instanţă; nu interesează dacă acel înscris a fost avut în vedere la pronunţarea soluţiei, ceea ce este important fiind faptul că el avea forţă probantă de natură a produce consecinţe juridice.

Există uz de fals chiar dacă înscrisul folosit nu este produsul unei infracţiuni prealabile de fals, ci al unei acţiuni de falsificare comisă fără vinovăţie; pentru existenţa uzului de fals este suficient ca cel care utilizează înscrisul să cunoască viciul material al alterării adevărului pe care acesta era chemat să-1 exprime. Folosind înscrisul care nu exprimă adevărul, autorul uzului de fals şi-1 aproprie şi, în acel moment, îi imprimă, ca efect al folosirii cu bună ştiinţă, caracterul infracţional de care era lipsit până atunci.

Chiar dacă, faţă de autorii falsului, s-a dat soluţia de neîncepere a urmăririi penale, inculpatul, care a folosit înscrisul falsificat poate fi condamnat pentru uz de fals, deoarece această infracţiune are caracter autonom.

b) Sub aspectul laturii obiective, infracţiunea de fals în declaraţii, prevăzută în art. 292 C. pen., presupune o declaraţie necorespunzătoare adevărului, făcută unei unităţi din cele prevăzute în art. 145 C. pen.; această declaraţie trebuie să îndeplinească, printre altele, cerinţa de a fi aptă să servească, prin însuşi faptul că a fost făcută, la producerea unei consecinţe juridice.

Acţiunile în justiţie nu fac parte din declaraţiile ce au însuşirea de a produce, potrivit legii, consecinţe juridice, în sensul art. 292 C. pen.; în sens procesual, dreptul la acţiunea civilă desemnează numai posibilitatea persoanei de a se adresa organului jurisdicţional competent în vederea apărării unui drept încălcat, fără ca aceasta să implice, în mod necesar, şi obţinerea protecţiei juridice a acelui drept

Nu sunt generatoare de consecinţe juridice şi nu pot duce la reţinerea infracţiunii de fals în declaraţii susţinerile neadevărate ale reclamantului dintr-o acţiune civilă, deoarece ele sunt supuse unei verificări ulterioare, obligatorii, a conţinutului lor, de către instanţă, iar părţile din proces au dreptul de a contesta cele susţinute de reclamant şi de a con-traproba.

C. Apel Bucureşti, s. Il-a pen., dec. nr. 415/1996

NOTĂ. în sensul că nu există fals în declaraţii atunci când declaraţia neadevărată este supusă verificării organului în faţa căruia a fost făcută - nefiind, deci, aptă să producă consecinţe juridice prin simpla sa existenţă -, v.: TS, sp., dec. nr. 1127/1976, R. 2, p. 156; TS, sp., dec. nr. 2257/1975, R. 2, p. 156; TS; sp., dec. nr. 2103/1974, R. 1, p. 166.
Răspunde
 
# Oktav 09-Aprilie-2013
Daca eu de exemplu, cind ma angajez la lucru, fac xerox la buletin si schimb anul nasterii mele ca sa am 18 (sunt inca minor) ce consecinte posibile urmeaza?
Răspunde
 
# gelu 23-Decembrie-2013
Fals material in inscrisuri oficiale(cartea de identitate cu mentiunile alterate prin contrafcaere) si uz de fals
Răspunde