Art. 115 Codul muncii Durata timpului de muncă Timpul de muncă

CAPITOLUL I
Timpul de muncă

SECŢIUNEA 1
Durata timpului de muncă

Art. 115

(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.

(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 115 Codul muncii Durata timpului de muncă Timpul de muncă
# diaconu cristian 16-Iunie-2014
buna ziua sant sofer azi lucrez 8 ore maine plec in cursa si lucrez 15 ore e normal firma sa ma trimita acasa dupa acea cursa sa stau in repaus 24 ore mentionez ca acea cursa o facem in echipaj de 2 soferi respectam timpul de condus legal va rog un raspuns va multumesc
Răspunde
 
# anonim 05-August-2013
Se poate lucra intr-un regim de 2 zile a cate 12 ore cu 2 zile libere? Multumesc
Răspunde
 
# Vutescu Cristian 02-Iulie-2013
Va rog sa imi spune-ti daca al 2 se aplica sin cazul celor care lucreaza in regim de rotatie 14 zile la lucru si 14 zile liber in regim de 12 ore lucru cu 12 ore repaos, mai toate companiile din industria petroliera au acest regim de lucru si este normal datorita specificului activitatii. Multumesc , cu respect.
Răspunde
 
# DanCiobanu 07-Mai-2012
Durata zilnică a timpului de muncă poate fi negociată prin contractele colective sau individuale de muncă, pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii, aceasta putând fi mai mare sau mai mică de 8 ore.

Este vorba, aşadar, de durata zilnică şi nu de durata săptămânală. Drept urmare, dacă mediat timpului de lucru este de 40 de ore pe săptămână suntem în prezenţa duratei normale a tipului de lucru, dacă este de 48 de ore pe săptămână suntem în prezenţa muncii suplimentare.

în scopul protejării securităţii si sănătăţii în muncă se prevede obligativitatea unui timp de odihnă de 24 de ore, atunci când timpul de muncă este de 12 ore zilnic.

Pentru timpul de muncă de 12 ore zilnic este obligatorie o perioadă de 24 de ore de repaus.
Răspunde