Art. 378 Noul Cod Penal Abandonul de familie Infracţiuni contra familiei

CAPITOLUL II
Infracţiuni contra familiei

Art. 378

Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.

(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 378 Noul Cod Penal Abandonul de familie Infracţiuni contra familiei
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu vechiul Cod Penal (1969): art. 305: „Abandonul de familie. (1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale; b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. (2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (3) împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. (4) Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81. (5) Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie”.

Legislaţie conexă: art. 513-534 din noul Cod civil, republicat (M. Of. nr. 505 din 15 iulie 2011).
Răspunde
 
# Murariu marius 05-Martie-2014
Sotia mea pleaca in italia la munca fara acordul meu.Am doi copii minori iar eu lucrez. Dupa noul Cod Penal, art.378 pot sa fac plângere pentru abandon de familie sa ii interzica sa mai plece in Italia?
Răspunde
 
# Defara 14-August-2014
Da, evident... si oricum poate pleca doar singura, ca pentru copii are nevoie de acordul tau. Daca pleaca fara acordul tau sau daca abuzeaza de acordul tau care poate fi valabil doar 1 an de zile, poti sa o chemi in judecata pentru rapire internationala de minori conform Conventiei de la Haga.
Răspunde
 
# Stirbu Alexandra 20-Aprilie-2014
am 60 ani, sunt pensionata medical, cu un venit de 500 roni lunar. Ce pbligatii au cei 3 copii ai mei ,ei licentiati cu un venit lunar de apr 5000-euro sa ma intretina. sunt pensionata medical si vaduva. Sunt umilita si abandonata, iar eu le-am platit facult pana au terminat facultatile, nu i-am abandonat
Răspunde
 
# Defara 14-August-2014
Parintii au obligatia fata de minori sa ii intretina, nu si invers. Evident, dpdv. moral ar trebui ca si copiii la randul lor sa isi ajute parintii! Foarte urat din partea lor daca nu va ajuta in cazul in care ar avea aceasta posibilitate! oricum, nu uitati ca sunt tot copiii dvs.!
Răspunde
 
# larisa-larisa 14-Octombrie-2014
sunt casatorita cu sotul meu de 3 ani ,si avem o fetita minora in varsta de 2 ani,acum 4 luni a plecat de acasa ,m-a inselat mai exact si acum locuieste cu amanta tot de 4 luni de cand a plecat de acasa.vine o data la 2 sapt sa vada copilu .el nu lucreaza cu carte de munca...ce as putea sa fac ..va rog indrumati-ma!
Răspunde
 
# oana 12-Februarie-2015
Referitor la art 378-parasirea,alungarea sau lasarea fara ajutor,expunandu-l la suferinte fizice sau morale.....
Am inteles ca acel parinte va fi decazut din drepturile parintesti si va primi o amenda.Amenda fiind cat,ce suma????
Răspunde
 
# alexandru 11-Martie-2015
In urma sentintei irevocabile si definitive,instanta a hotarat custodia comuna a minorului,domiciliul la mine si plata unei pensii alimentare in cuantum de 25% din salariu.Fosta sotie refuza sa plateasca pensia pentru ca lucreaza in Cipru,cu contract.Care sunt pasii de urmat
Răspunde