Art. 378 Noul Cod Penal Abandonul de familie Infracţiuni contra familiei

CAPITOLUL II
Infracţiuni contra familiei

Art. 378

Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.

(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 378 Noul Cod Penal Abandonul de familie Infracţiuni contra familiei
# khalfani iuliana 15-August-2016
sint mama unui baietel de 4 ani,divortata de tatal acestuia care este cetatean american.am divortat la cererea mea ,de comun acord,si ne -am inteles la o pensie de intretinere a copilului printr un act notarial semnat de sot pe parcursul divortului in data de 07.01.2016,divortul s-a finalizat in aprilie 2016 cu custodie comuna,copilul fiind ncredintat mamei.fostul sot ainceput plata pensiei alimentare in iunie si este unica plata efectuata.a si dori sa stiu daca il pot actiona in judecata,vreau sa stiu cu ce data mai exact ar trebui sa platesca Domnul fost sot aceasta pensie de intretinere a copilului nostru pe care nu pare deloc interesat sao faca,dansul fiind catatean american,este mai mult plecat din romania...ce pot sa fac?
Răspunde
 
# Delia Tisman 30-Iulie-2016
Cu unele modificări şi adăugiri, infracţiunea de abandon de familie prevăzută în art. 378 NCP are corespondent în incriminarea cu aceeaşi denumire marginală din art. 305 CP 1969.

Din examinarea comparativă a textelor de incriminare a abandonului de familie din vechiul şi noul Cod penal se constată că infracţiunea are un conţinut constitutiv aproape identic cu cel din reglementarea anterioară. Cu o singură excepţie, care priveşte termenul prevăzut în cazul faptei de la lit. c) a alin. (1) al art. 378 NCP, toate celelalte elemente constitutive ale infracţiunii de abandon de familie din reglementarea anterioară au fost preluate în noul Cod penal. Referitor la termenul la împlinirea căruia se consumă infracţiunea în varianta neplăţii, cu rea-credinţă, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se observă ca acesta a fost majorat, de la 2 luni cât era în incriminarea din Codul penal din 1969, la 3 luni. Ca şi în reglementarea anterioară, şi în noua reglementare, termenul curge de la momentul când hotărârea judecătorească prin care a fost stabilită pensia de întreţinere a devenit executorie sau, în ipoteza în care au fost efectuate plăţi ale pensiei de întreţinere, de la momentul ultimei plăţi.

Cu diferenţa referitoare la durata termenului în cazul faptei de la lit. c), în condiţiile în care toate celelalte elemente componente ale variantei tip a abandonului de familie au fost menţinute în noua reglementare, dezvoltările teoretice şi practica judiciară referitoare la această variantă a infracţiunii îşi menţin valabilitatea şi în aplicarea incriminării din noul Cod penal.

Ca element de noutate, se constată că la alin. (2) al art. 378 NCP a fost prevăzută o variantă normativă nouă, care constă în neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii. Această nouă modalitate de realizare a abandonului de familie, cel mai probabil inspirată din realităţile practice, se aseamănă cu forma de abandon de familie prevăzută la lit. c) de la alin. (1) al art. 378, deosebirile constând în aceea că, în această nouă variantă normativă, subiectul activ este o persoană condamnată, şi nu o persoană care are obligaţia legală de întreţinere faţă de o altă persoană, obligaţia la prestaţiile periodice stabilită printr-o hotărâre penală de condamnare decurge dintr-o faptă ilicită cauzatoare de prejudicii, adică dintr-o infracţiune. Elementele caracteristice ale noii variante normative justifică aprecierea că, deşi a fost aşezată în categoria infracţiunilor contra familiei, această formă de incriminare nu are legătură cu relaţiile de familie.

Un alt element de noutate îl constituie introducerea, la alin. (4) al textului de incriminare, a unei cauze de nepedepsire care operează atunci când, până la finalizarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţia de întreţinere şi, respectiv, obligaţia de executare a prestaţiei periodice. Introducerea acestei cauze de nepedepsire este justificată de interesul major al persoanei îndreptăţite la întreţinere şi, respectiv, la prestaţia periodică de a beneficia de sprijinul material pe care îl datorează autorul abandonului de familie.

în alineatul final al textului s-a prevăzut un caz special de amânare a aplicării pedepsei sau de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere. Această prevedere a fost preluata din reglementarea anterioară [art. 305 alin. (4) CP 1969], însă adaptată la normele părţii generale a noului Cod penal. Potrivit textului menţionat, în situaţia în care, până la rămânerea definitivă a hotărârii, inculpatul şi-a îndeplinit obligaţiile, instanţa dispune condamnarea acestuia şi amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. Prin această dispoziţie, legiuitorul a urmărit să asigure îndeplinirea obligaţiei de întreţinere sau a prestaţiei periodice faţă de cel aflat în nevoie. Se constată că a fost eliminată dispoziţia referitoare la revocarea suspendării condiţionate, ce era înscrisă în alineatul final al textului de incriminare din vechea reglementare.

Ca şi în norma corespondentă din vechiul Cod penal, sub aspect procesual, s-a păstrat principiul disponibilităţii în ceea ce priveşte punerea în mişcare a acţiunii penale, în sensul că aceasta se face la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Totodată, a fost eliminată dispoziţia în baza căreia părţile se puteau împăca. Aceasta, deoarece, potrivit art. 159 alin. (1) NCP, împăcarea părţilor poate avea loc doar în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu şi numai dacă legea o prevede expres. Or, în cazul abandonului de familie, punerea în mişcare a acţiunii penale se face la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, situaţie în care împăcarea părţilor nu se poate realiza.

Legea penală mai favorabilă. Prin regimul sancţionator, pentru faptele înca-drabile în formele abandonului de familie prevăzute la lit. a) şi b), legea veche este mai favorabilă, întrucât prevedea o limită maximă a închisorii mai redusă faţă de cea din noua lege, iar pentru faptele încadrabile în forma de la lit. c), mai favorabilă este legea nouă, în cazul căreia limita minimă este de 6 luni, faţă de 1 an, cât era în legea veche. Pentru fapta încadrabilă în varianta de la alin. (2) al art. 378 NCP, întrucât nu are corespondent în legea veche, problema legii mai favorabile nu se va pune.
Răspunde
 
# Silvia 09-Iunie-2016
Buna ziua!
Am 20 de ani si sunt la facultate.In urma cu 4 ani parintii mei au divortat,iar eu am ramas in custodia mamei.In urma divortului tatal a fost obligat prin hotarare judecatoreasca sa imi plateasca o pensie de intretinere,desigur ca nu a facut-o, astfel ca am ajuns la un executor.Din totalul celor 4 ani, doar unul este achitat. As dori sa stiu daca se mai poate face ceva pentru neplata pensiei daca el nu mai lucreaza?
Multumesc anticipat!
Răspunde
 
# Adrian Kaba 06-Aprilie-2016
La mine situația e alta. Sunt din București am 18 ani și câteva luni. Din cauza nenumăratelor probleme avute în familie din cauză că tatăl meu e mai mereu sub influența băuturilor alcoolice iar când îi vine lui mă jigniște fără motiv am fost nevoit să abandonez clasa a 11'a. A fost și încă este violent verbal iar din cauza asta a fost și poliția chemată de câteva ori dând amenzi de fiecare dată. Singura sursă de venit este a lui (pensia de ~1500 lei) din care mai mult bea iar maicămea numai are un loc de muncă stabil de 5-6 ani. Am plecat de câteva ori pe stradă să nu-l mai văd iar mai nou maicămea îi dă apă la moară iar ieri seară a spus că casa v-a fi vândută iar eu voi zbura pe stradă. Nuștiu ce să mai fac cer ajutor cum pot și mai degeaba că mai rău se îmtâmplă.
Răspunde
 
# aandreea 11-Martie-2016
Buna ziua am si eu o intrebare. Fosta sotie a sotului meu refuza sa ii dea baiatul la programul de vizita stabilit in instanta insa ea cere pensia alimntara . momentan sotul nu mai lucreaza nicaieri noi avem un copil impreuna iar eu nu am vazu prmul copil al sotului decat de 2 ori in 3ani pana acum 6.luni am plati pensia alimentara din bani copilului meu. am refuzat sa ii mai dau bani deoarece ea. refuza in continuare sa ne dea copilul a vizita dar are mereu pretentia sa ii dam bani si ne tot amenint ca il baga pw sotul meu la puscarie ca nu plateste pwnsia alimentara.in concluzie ce putem face mam saturat de plimbari pe la politie si de amenintari astept un rspuns cat mai rwpede va multumesc
Răspunde
 
# Elena 01-August-2016
Daca are program de vizitate stabilit de instanta,atunci sotul dumneavoastra trebuie sa o actiuneze in judecata pentru nerespectarea lui.Dumneavoastra nu sunteti instanta judecatoreasca sa stabiliti suspendarea trimiterii banilor catre un minor.Chiar daca nu lucreaza este obligat sa achite lumar 1/5 din venitul minim pe economie.In plus trebuie sa introduca in instanta o actiune de micsorare a pensiei,datorita situatiei in care se gaseste.Pensia este destinata intretinerii minorului si nu poate fi conditionata de dumneavoastra!
Răspunde
 
# georgeta 11-Ianuarie-2016
Buna ziua! As dori sa va intreb cum se pedepseste neplata pensiei alimentare de 5 ani. Si ce pot face in acest caz, cu plangere la postul de politie local nu sa intamplat nimic am facut plangere degeaba nu au facut nici un demers.
Răspunde
 
# Daniela 30-Iunie-2016
Dna Georgeta am ajuns la concluzia ca in tara noastra legea se face cu ajutorul pilelor,mie legea mi.a luat baietelul si i l.a dat fostului sot iar pe mine m.a obligat la plata pensiei de intretinere cu toate ca nu aveam nici un venit..(avocatul motivand ca nu este nici o problema,ca au fost cazuri de mamici care nu aveau dupa ce bea apa si si.au luat copii) In concluzie mi.au fixat pensie in functie de salariul minim pe economie adica 25%...creste venitul,creste si pensia...astea sunt legile la noi,ca sa nu mai spun ca nici macar nu respecta programul si baiatul il vad doar 5 minute cat tine o pauza la scoala...Trist
Răspunde
 
# Darling 01-Aprilie-2016
Fă o cerere direct la parchetul de pe lângă Judecătoria de unde apartii ( la procuratură), prin care soliciţi să se ia măsurile legale faţă de fostul tau sot..pentru abandon de familie. Mai descrii putin şi faptele şi anume dacă ati fost căsătoriti, cand s-a născut copilul, când ati divortat dacă ati divorta.. că se poate si fără să fii divortată.. când s-a născut dreptul copilului de a primi pensie , prin ce sentinţă civilă .. apoi data şi semnaătura, ve-ţi fi chematăp la parchetu unde veţi da o declaraţie.. însă să ştiţi că acesta va fi doar condamnat însă nu va fi obligat să vă plătească pensia de întretinere.... aceasta o puteti face prin trun executor judecatoresc, în cazul în care acesta lucreaza sau are ceva bunuri în proprietate... în cazul în care nu are bunuri şi nici nu lucrează ... este cam greu să obţii banii pentru copil, deşi este şi obligatia lui ca tată să contribuie la creşterea si educarea acestuia... însă cum în ţara noastră, nu poti face altceva... probabil o să cresti copilul singură, cu vei putea, fără ajutorul tatălui...care numai tată nu se poate numi... Să-ţi ajute Dumnezeu să poti munci şi să cresti acest copil sau poate copii pe care îi cu demnitate şi pe cât posibilil fără prea multe griji..
Răspunde
 
# pop georgeta 04-Decembrie-2015
Bună ziua am si ieu o problemă ce pot sa fac fostul sot nu a platit pensia alimentara de 1 an si 6 luni am facut plangere la parchet si am fost de trei ori si fostul sot a fost iar ieri am fos iar si D- NL Procuror a spus caci va face clasarea dosarului caci nu are fostul sot loc de munca si nu are ce sai faca nu poate sa-l oblige sa plateasca am o rugaminte spunetimi va rog ce pot sa fac avem doua fete impreuna una are19ani e la facultate si cealalta 17 ani e la liceu ce pot sa fac acum? Multumesc
Răspunde
 
# Paula 03-Decembrie-2015
Buna ziua,v-as ruga din suflet sa-mi dati un raspuns si daca se poate un sfat...sunt divorzata din 02.10.2006 ...copilul -care actualmente are 11 ani-mi-a fost incredintat spre crestere si educare...paratul a fost obligat la plata unei pensii de intretinere in valoare de 69 ron.In plus paratul a fost obligat sa achite si cheltuielile judecatoresti...270 in acea perioada.Menzionez ca paratul a abandonat copilul si familia inainte de a divorza.Cu toate acestea,in toti acesti ani nu a platit absolut nimic....nici macar o bomboana sau un pix....precizez ca actualmente eu si copilul locuim in Italia,iar fostul sot in Franta unde are deschisa o afacere.Ce se poate face si cum in cazul meu?In asteptarea unu raspuns va multumesc anticipat.
Răspunde
 
# Cristina 13-Mai-2015
Buna seara! Am un minor in varsta de 4 ani.. tatal lui a plecat in urma cu 2 ani de acasa.. a fost dat judecata pentru pensia alimentara.. in urma acestui proces el ar trebui sa dea 33% din venit minim pe economie.. ceea ce nu sa intamplat nici pana in momentul de fata. Am fost dupa 1 an la politie am despus o plangere la ei...m-au pus sa astept 60 de zile pana "chipurile" primesc ei scrisori daca are ceva pe numele lui..sau alte chestii.. binenteles fara succes... mi sa spus ca nu este obligat sa imi dea pensia pentru intretinerea minorului...dar pe actele de la tribunal scrie de 33%...Acum am fost iar la politie..si mi sa spus ca trebuia sa depun plangere penala dupa maxim 90 de la finalizarea procesului... intrebarea mea este: " ce pot sa fac ca sa il pot baga pe inculpat la plata pensiei?? Apele iar la instanta?? Alte termene de judecata?? " Multumesc..
Răspunde
 
# Vasilica Manolache 06-Mai-2015
Va rog dim suflet sa imi raspundeti pt ca vreau sa platesc pensia alimemtara dar nu pot plati toata suma ce se intimpla si de ce nu pot plati in rate
Răspunde
 
# Darling 01-Aprilie-2016
Poti trimite banii, atâta câţi ai, dar oficial, prin mandat postal, etc... astfel că , chiar dacă aceasta va formula plângere la parchet, pentru abandon de familie, se va constata că nu cu rea crediţă nu au achitat acesti bani ci din cauza unor probleme care nu au depins de tine şi nu cu rea credinţă.. acuma ... sper că nu ai o sumă foarte mare de plata si îi trimiti 5 lei.. tot nu este bine. Si o altă problemă, dacă ai deja restanţă la plata pensiei... şi nu o poti plăti.. nu este bine.. însă tine cont că lunile trec şi se acumulează alţi bani, în contul datoriei.. aşa că încearcă să rezolvi problema cu fosta ta sotie în mod amiabil.. poate totusi veti găsi o soluţie, în reolvarea acestei probleme, măcar de dragul vremurilor trecute, când probabil v-aţi iubit cândva..
Răspunde
 
# K. A. 24-Aprilie-2015
Buna ziua! Am si eu o intrebare,ca sa nu zic mai multe,deoarece "cazul" meu e f. complicat! Am divortat de sotul meu din 2006,din motivul ca eu ii intretineam pe cei 2 copii minori si INCLUSIV PE EL,care din diferite "motive" nu-si gasea de munca si atunci cand gasea,din cauza bauturii,renunta la serviciu dupa o luna,maxim doua! Intre timp ,el m-a trimis in Italia sa muncesc si el traia din banii trimisi de mine(majoritatea ii dadea pe bautura si datorii),iar de copiii mei aveau grija parintii mei! In fine,toate probele si dovezile,inclusiv martorii au fost in favoarea mea,copiii fiind incredintati excusiv mie,deoarece el nici macar nu s-a prezentat la proces! S-a dus si la Asistenta Sociala(Protectia Copilului)si a dat semnatura ca el renunta la drepturile de parinte,ca nu mai vrea sa-i vada pe copii! Cu toate acestea,instanta a hotarat ca trebuie sa-mi plateasca in jur de 1.200 000 lei vechi pt amandoi copiii(la vremea aceea erau salariile mai mici)-bani pe care NICIODATA nu i-a dat-de 9 ani de zile! L-am dat si in urmarire,dar politia n-a dat de el niciodata! Eu in momentul de fata ma aflu tot in Italia,copiii ii cresc eu,el n-a contribuit niciodata cu Absolut nimic si nici nu i-a cautat vreodata pe copii,ascunzandu-se incontinuu! L-am dat in judecata si aici in Italia,deoarece fugise o perioada din tara aici si instanta a hotarat ca trebuia sa-mi plateasca cei 30 euro pensie alimentara(15 euro de copil,va dati seama)si l-a condamnat la inchisoare aici in Italia,dar el din nou a fugit nu stiu pe unde! Nu mai pot,o situatie de genul asta eu n-am mai auzit! Problema e-ca acum cateva zile si-a facut un cont de fb si mi-a cerut prietenia,prin care mi-a cerut sa reia legatura cu copiii,dar pensie alimentara tot nu vrea sa dea! E INCREDIBIL!!! Deci,va rog sa-mi raspundeti:cum as putea eu sa procedez,ca sa nu gresesc,sau ce as putea sa fac ca sa-l determin sa-mi plateasca pensia alimentara pe care de drept li se cuvine copiilor,pe care cu greu si mari sacrificii eu i-am intretinut,dat la scoala si platit la psiholog pt baiat(ca sufera enorm din lipsa unui tata RESPONSABIL-fiind un caracter f sensibil)? Ca aici in Italia nu mai sunt cainii cu colaci in coada,cum erau candva,e f. greu singura cu 2 copii minori(baiatul are 14 ani,iar fata 12),cerintele sunt mari la varsta lor si cate si mai cate...care cu doar 30 euro nu se pot intretine 2 copii! Fostul sot acum e plecat in Germania,din cate am vazut pe Fb si-mi rade in nas! O alta intrebare ar fi:sentinta penala din Italia este valabila si in Germania,avand in vedere ca sunt tari UE? Dar in Romania? Am multe nedumeriri si sunt lipsita de ajutor,iar ca sa stau numai prin tribunale sa cheltui bani pe avocati,fara niciun rezultat(ca el tot nu va plati pensia alimentara)nu ajuta nimanui,ba ne mai stresam si degeaba! Are dreptul,dupa parerea dvs sa intre tatal copiilor in viata noastra sa ne tulbure linistea acum dupa un deceniu? Sunt multe lucruri care nu-mi dau pace si am cazut si intr-o depresie nervoasa,nu mai pot! Va multumesc din suflet anticipat pt raspunsurile dvs!
Răspunde
 
# alexandru 11-Martie-2015
In urma sentintei irevocabile si definitive,instanta a hotarat custodia comuna a minorului,domiciliul la mine si plata unei pensii alimentare in cuantum de 25% din salariu.Fosta sotie refuza sa plateasca pensia pentru ca lucreaza in Cipru,cu contract.Care sunt pasii de urmat
Răspunde
 
# oana 12-Februarie-2015
Referitor la art 378-parasirea,alungarea sau lasarea fara ajutor,expunandu-l la suferinte fizice sau morale.....
Am inteles ca acel parinte va fi decazut din drepturile parintesti si va primi o amenda.Amenda fiind cat,ce suma????
Răspunde
 
# larisa-larisa 14-Octombrie-2014
sunt casatorita cu sotul meu de 3 ani ,si avem o fetita minora in varsta de 2 ani,acum 4 luni a plecat de acasa ,m-a inselat mai exact si acum locuieste cu amanta tot de 4 luni de cand a plecat de acasa.vine o data la 2 sapt sa vada copilu .el nu lucreaza cu carte de munca...ce as putea sa fac ..va rog indrumati-ma!
Răspunde
 
# cristi 10-Mai-2016
maritate cu mine, am 36 de ani, o fetita de 10 ani, sotia m-a parasit fiind plecata in grecia, am casa, sal de 1600, am cateva tabieturi, nu sunt chiar frumos, dar nu abuzez fizic, sunt total impotriva inselatului ma tin de serviciu si chiar am nevoie de cineva
Răspunde
 
# Stirbu Alexandra 20-Aprilie-2014
am 60 ani, sunt pensionata medical, cu un venit de 500 roni lunar. Ce pbligatii au cei 3 copii ai mei ,ei licentiati cu un venit lunar de apr 5000-euro sa ma intretina. sunt pensionata medical si vaduva. Sunt umilita si abandonata, iar eu le-am platit facult pana au terminat facultatile, nu i-am abandonat
Răspunde
 
# Defara 14-August-2014
Parintii au obligatia fata de minori sa ii intretina, nu si invers. Evident, dpdv. moral ar trebui ca si copiii la randul lor sa isi ajute parintii! Foarte urat din partea lor daca nu va ajuta in cazul in care ar avea aceasta posibilitate! oricum, nu uitati ca sunt tot copiii dvs.!
Răspunde
 
# Murariu marius 05-Martie-2014
Sotia mea pleaca in italia la munca fara acordul meu.Am doi copii minori iar eu lucrez. Dupa noul Cod Penal, art.378 pot sa fac plângere pentru abandon de familie sa ii interzica sa mai plece in Italia?
Răspunde
 
# Defara 14-August-2014
Da, evident... si oricum poate pleca doar singura, ca pentru copii are nevoie de acordul tau. Daca pleaca fara acordul tau sau daca abuzeaza de acordul tau care poate fi valabil doar 1 an de zile, poti sa o chemi in judecata pentru rapire internationala de minori conform Conventiei de la Haga.
Răspunde
 
# defara 04-Februarie-2014
Corespondența cu vechiul Cod Penal (1969): art. 305: „Abandonul de familie. (1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale; b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. (2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (3) împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. (4) Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81. (5) Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie”.

Legislaţie conexă: art. 513-534 din noul Cod civil, republicat (M. Of. nr. 505 din 15 iulie 2011).
Răspunde