Art. 81 Codul muncii Demisia Încetarea contractului individual de muncă

CAPITOLUL V
Încetarea contractului individual de muncă

SECŢIUNEA a 8-a
Demisia

Art. 81

(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.

(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.

(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Art. 81 Codul muncii Demisia Încetarea contractului individual de muncă

Comentarii despre Art. 81 Codul muncii Demisia Încetarea contractului individual de muncă

     

# zavoicorneliu 07-Mai-2012
Nu numai angajatorul, ci şi salariatul are posibilitatea denunţării unilaterale a contractului individual de muncă, prin aşa numita demisie. Este o consecinţă a principiului libertăţii muncii, consacrat de art. 41 alin. (1) din Constituţie, conform căruia „alegerea profesiei şi a locului de muncă sunt libere". în acelaşi sens este şi art. 3 din Codul muncii.

Demisia trebuie formulată în scris; această formă este o condiţie de validitate (ad validitatem). Concluzia este logică; de vreme ce concedierea trebuie dispusă în scris [art. 268 alin. (1) din Cod], tot astfel, pe baza principiului simetriei actelor juridice, şi demisia trebuie să îmbrace aceeaşi formă'.

Angajatorul trebuie să înregistreze demisia (alin. 2 fraza I, introdus prin Legea nr. 40/2011). Este o obligaţie a cărei nerespectare constituie contravenţie (art. 260 alin. 1 lit. n din Codul muncii). Consecinţa refuzului angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloc de probă (art. 81 alin. 2, fraza a doua).

Pot înceta prin demisie atât contractele încheiate pe durată nedeterminată, cât şi cele pe durată determinată, precum şi contractele pe timp parţial, cele temporare sau contractele de muncă la domiciliu, dar în baza principiilor generale, salariatul va răspunde pentru prejudiciile cauzate prin exercitarea abuzivă a dreptului de a denunţa contractul pe durată determinată, ţinându-se seama de termenul şi obiectul acestuia.

Salariatul trebuie să înştiinţeze angajatorul despre intenţia sa anterior încetării efective a contractului, într-un termen convenit de părţi şi înscris în acest contract sau prevăzut în contractul colectiv de muncă aplicabil. Legea stabileşte doar un termen maxim al preavizului, care a fost majorat prin Legea nr. 40/2011 de la 15 zile calendaristice la cel mult 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie şi de la 30 de zile calendaristice la cel mult 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

Salariatul poate demisiona fără preaviz numai în situaţia în care angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncâ, de exemplu nu plăteşte salariul, nu ia măsuri pe linia asigurării sănătăţii ori securităţii în muncă, nu creează condiţii optime pentru îndeplinirea normelor de muncă etc.

Prin urmare, legea stabileşte o limită maximă a preavizului, nu şi una minimă. Având în vedere că angajatorul poate renunţa total la dreptul său, înseamnă că este posibilă o demisie şi fără preaviz.

Scopul preavizului este acela de a asigura angajatorului posibilitatea de a lua măsurile necesare înlocuirii salariatului demisionar, evitându-se astfel consecinţele negative pe care le-ar putea avea încetarea intempestivă a contractului de muncă1.

Termenul respectiv începe să curgă de la comunicare, dar nu include şi ziua comunicării din două motive: primul, legiuitorul a stabilit că este vorba de zile lucrătoare, deci se ia în calcul timpul integral de lucru, al doilea, s-ar scurta durata termenului respectiv cu o zi.

în situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, se suspendă corespunzător şi termenul în discuţie.

Pe durata preavizului, contractul continuă să îşi producă toate efectele. Aceasta înseamnă că salariatul trebuie să se prezinte la locul de muncă şi să-şi îndeplinească întocmai obligaţiile sale profesionale. în caz contrar, angajatorul este în drept să aplice sancţiuni disciplinare, inclusiv concedierea. El însă nu va putea să dispună concedierea pentru motive neimputabile salariatului. De aceea, de la caz la caz, o concediere în perioada de preaviz, între data depunerii demisiei şi cea a expirării termenului de preaviz, poate să reprezinte un abuz, încălcându-se de către angajator libertatea muncii.

Demisia nu trebuie aprobată de angajator; nu este necesară nici emiterea unei decizii (dispoziţii) privind încetarea contractului.

Emiterea unei asemenea decizii, fără să existe intenţia salariatului de a demisiona şi în lipsa vreunei notificări a acestuia adresată angajatorului, este lovită de nulitate absolută.

Contractul încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv. Soluţia este firească, având în vedere că termenul de preaviz operează în favoarea angajatorului.
Răspunde
 
# mih-raul 12-Septembrie-2012
Daca am un contract de munca incheiat inainte de 2011 si incetarea prin demisie se face in septembrie 2012 ce articol folosesc 81 sau 79 alin ...?
Răspunde
 
# iri 19-Februarie-2013
si...raspunsul e? noi am invatat sa scriem si sa citim, nimeni de pe forum nu pune intrebari de dragul de a pierde timpul si nici pentru ca nu au citit legea; m-as fi atseptat sa primesc un raspuns punctual si nu copy/paste din codul muncii, dar consultanta este prost inteleasa pe meleagurile noastre. Haideti sa va zic ce spun altii: juristii de profesie afirma ca 81.1 este o definitie si ca nu se inceteaza niciodata un CIM cu articolul acela; marii consultanti de la rentrop si straton - altii care dau copy/paste si inafara de asta nu mai fac nimic, afirma ca situatiile in care se inchide cim-ul cu 81.1 si 81. 7, sunt diferite. Revisalul, facut cu colaborarea itm-ului - alti specialisti si astia, are ca temei legal si art. 81.1. In cazul in care aveti o parere personala, sustinuta, rog comunicati-mi-o. Multumiri!
Răspunde
 
# vlad stanescu 28-Noiembrie-2013
Sunt sef birou regizorat tehnic fiind incadrat ca regizor tehnic. Mi-am dat demisia din functia de sef birou tehnic, dorind sa raman in unitate ca regizor tehnic. Care ar fi problemele cu care m-as putea confrunta ? Multumesc mult.
Răspunde
 
# alin 09-August-2012
pe perioada preavizului durata orelor de munca pe zi este de 4 ore ?
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
Nu. In perioada preavizului durata programului de lucru este cea prevazuta in contractul individual de munca. Daca aveti contract colectiv de munca, ori daca Regulamentul de ordine interioara are o asemenea prevedere explicita, atunci puteti beneficia de aplicarea ei. In caz contrar incercati sa il sensibilizati pe angajator si sa obtineti timp liber pentru cautarea unui alt loc de munca. Succes.
Răspunde
 
# nicolae florin 05-Septembrie-2012
pe perioada preavizului durata orelor de munca pe zi este de 4 ore ? pentru ca nu vreau sa fiu pacalit de patroni!! va multumesc!!!
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
Nu. In perioada preavizului durata programului de lucru este cea prevazuta in contractul individual de munca. Daca aveti contract colectiv de munca, ori daca Regulamentul de ordine interioara are o asemenea prevedere explicita, atunci puteti beneficia de aplicarea ei. In caz contrar incercati sa il sensibilizati pe angajator si sa obtineti timp liber pentru cautarea unui alt loc de munca. Succes.
Răspunde
 
# rodica 18-Noiembrie-2012
in perioada preavizului pot sa-mi aleg eu intervalul orar cand lucrez cele 4 ore sau negociez cu patronul ?
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
Codul muncii (Aprobat prin Legea nr.53/2003 republicata) nu face nici o precizare referitoare la obligatia angajatorului de a asigura angajatului un program restrans in perioada preavizului. Numai daca aveti o asemenea prevedere in Regulamentul de ordine interioara (ROI) sau daca exista un contract colectiv de munca la nivel de unitate care sa consfinteasca un asemenea drept. In caz contrar sunteti la dispozitia angajatorului, cu program normal de lucru, conform contractului individual de munca.
Răspunde
 
# nicu 22-Noiembrie-2012
la incetarea contractului de munca prin demisie,daca nu am avut concediul de odihna la lichidare el nu trebuie sa-mi dea si bani pt acele zile de concediu?unde trebuie sa ma adresez pt asta? ca el refuza sa-mi plateasca concediul si lichidarea pt zilele lucrate si cele de concediu. va multumesc
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
Pentru orice problema avuta cu un angajator, cele mai rapide rezultate le veti obtine printr-o petitie adresata ITM-ului. Angajatorul este constient de abuzurile savarsite cu buna stiinta si de consecintele acestora, asa incat teama de ITM este un atu major al angajatului. Succes.
Răspunde
 
# Lidia 26-Noiembrie-2012
sunt angajata unui minimarket si as vrea sa imi dau demisia pentru ca nu imi convine programul de munca. Lucrez o zi da una nu, iar in contractul de munca sunt trecuta cu norma de 8 ore.nu vreau sa stau in preaviz. ce pot sa fac?
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
"Lucrez o zi da, una nu ..." ar fi fost necesara precizarea numarului de ore lucrate, caci nu este acelas lucru daca lucrezi 8, 12 sau 14 ore la doua zile. Presupunand insa ca numarul de ore lucrate in decurs de o luna depaseste numarul orelor lucratoare din acea luna, atunci angajatorul a incalcat prevederile contractului individual de munca, motiv pentru care angajatul isi poate prezenta demisia, fara preaviz, cu motivarea: INCALCAREA DE CATRE ANGAJATOR A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA. Daca angajatorul va refuza plata la zi a drepturilor salariale cuvenite, adresati-va cu deplina incredere ITM-ului. Veti obtine rezultate imediate. Succes !
Răspunde
 
# Luana B 03-Decembrie-2012
-dupa terminarea perioadei de preaviz (20 zile), ce acte trebuie sa primesc de la angajator ?
-acestea (acte)le voi primii la incheierea perioaredei de preaviz....in ultima zi din cele 20?..saucind?
- cind este vorba despre o norma fractionara de 6 ore/zi si 30 ore pe saptamana preioada de preaviz este tot de 20 de zile ?
Răspunde
 
# dorel 69 11-Ianuarie-2013
am plecat de la firma de 2 luni de zilesi nu mia dat bani in plun am facut sezisare la itm si cei de la itm mi-au zis de legea 53/2003 k sa ma judec cu firma k sa imi recuperz bani ei leu dat un termen si nu mai- au dat bai nic pana acun
Răspunde
 
# irina 25-Ianuarie-2013
Dupa terminarea perioadei de preaviz,pot solicita ajutorul de somaj? Nu am fost concediata, ci mi-am dat demisia.Va multumesc!
Răspunde
 
# Gabriel 12-Martie-2014
In cazul demisiei nu beneficiezi de somaj!!! Este vointa ta de a parasi firma nu a angajatorului deci nici intr-un caz nu se pune problema de somaj. Doar in cazul concedierii se poate vorbi de somaj
Răspunde
 
# Cristiana 03-Februarie-2013
Lucrez de 2 saptamani ca lucrator comercial, programul este foarte incarcat, si nu pot face fata din punct de vedere fizic, drept pentru care mi-am dat demisia. Problema e ca ei vor sa stau 20 de zile in preaviz...iar eu nici nu pot si nici nu vreau. Ce pot face in aceasta situatie? In cazul in care pur si simplu nu vreau sa raman in preaviz, e legal ca ei sa refuze sa imi dea salariul pe cele 2 saptamani lucrate?
Răspunde
 
# Gabriel 12-Martie-2014
In primul rand ai semnat un contract de munca cu ei in care este stipulat acest preaviz. Atata timp cat tu te astepti sa fii platita pentru munca depusa si ei se asteapta sa iti onorezi toate obligatiile ce decurg in urma acelui contract incluzand acest preaviz. Imagineaza-ti ca esti singurul angajat care face munca respectiva si tu de pe o zi pe alta pleci, crezi ca angajatorul e multumit ca nu mai are cine sa ii faca munca? Acest preaviz este o masura impotriva comportamentului abuziv al unor angajati care considera ca pot pleca cand vor. Daca angajatorul te-ar concedia fara preaviz banuiesc ca ai total nemultumita, prin urmare si tu trebuie sa ii dai un ragaz in cazul demisiei
Răspunde
 
# andrei 19-Iulie-2014
din cate stiu eu daca iti dai demisia la zi insemana ca nu mai trebuie sa faci preavizul si pe timpul care ai lucrat ar trebui sa iti de-a salarul
Răspunde
 
# iri 10-Februarie-2013
Daca un angajat , depune demisia pe data de 1 martie, cu preaviz 20 zile pana pe 1 aprilie, cu ce articol de lege emit decizia, cu 81.1 sau 81.7. Intreb pentru ca am primit raspunsuri diferite de la consultanti si juristii firmei, o parte zic ca 81.1 este de fapt definitia demisiei si ca nu se emite decizie cu acel articol, altii zic ca 81.1 este pentru perioada de preaviz, iar 81.7 il folosesti daca renunti total sau partial la preaviz. deci...?
Răspunde
 
# Nelutu 18-Februarie-2013
In cazul in care imi dau demisia mai beneficiez de Ajutorul de Somaj (lucrez de 5 ani in acelasi loc).Va multumesc.
Răspunde
 
# Oana 20-Februarie-2013
Primesti somaj doar in cazul concedierii, nu in cazul demisiei.
Răspunde
 
# Casiane 20-Februarie-2013
As dori sa stiu,daca in perioada de preaviz esti obligat sa lurezi in weekend-uri,considerand ca preavizul presupune o perioada de 20 de zile lucratoare,nicidecum calendaristice? Contractul meu este unul individual de munca,cu 8h,dar repartizate inegal,incluzand si weekenduri.Va multumesc anticipat!
Răspunde
 
# Marius 03-Aprilie-2013
Acest lucur vreau si eu sa il stiu. Daca pana acum am lucrat in weekend din doua in doua saptamani, in preaviz trebuie sa ma duc si in weekend? (precizez ca in saptamanile in care se lucreaza weekendul se depasesc cu mult cele 40 de ore/sapt trecute in contract)
Răspunde
 
# brigitte 15-Martie-2013
daca doresc sa renunt la preaviz si firma nu mai pot face ceva ?
Răspunde
 
# sabina 25-Aprilie-2013
Puteti renunta la preaviz doar cu acordul angajatorului.
Răspunde
 
# iulian 20-Martie-2013
Firma este in insolventa si a zis ca a pus 5 salari la masa credala.Mai pot folosi articolul
cu demisie fara preaziv datorata neplatii salariului
Răspunde
 
# cristina 27-Martie-2013
Sunt in concediu ingrijire copil si am contractul de munca suspendat. Daca imi dau demisia in timp ce sunt in concediu, cele 20 de zile preaviz se pot desfasura pe perioada concediului?Multumesc
Răspunde
 
# Vasile Ion 09-Aprilie-2013
Dupa primirea preavizului de desfacere a CIM din cauze neimputabile mie
, pot sa cer pensionarea anticipata(indeplinesc conditiile legale)?
Răspunde
 
# mihai elisabeta 14-Aprilie-2013
pe perioada previzului este corect sa se aplice o sanctiune fara s se informa angajatul ?
Răspunde
 
# corina g 22-Aprilie-2013
pot solicita concediu medical ca sa imi acopar perioada de prezaviz?
Răspunde
 
# sabina 25-Aprilie-2013
nu, pe perioada concediului medical preavizul doar se suspenda. va luati concediu medical si cand va intoarceti va trebui sa prestati munca in perioada ramasa din preaviz.
Răspunde
 
# alhama 22-Aprilie-2013
in perioada de preaviz pot beneficia de bilete de voie pt a merge la interviuri?
sau as putea alege eu un program tot de 8 ore mai flexibil care sa imi permita sa pot participa la interviuri daca am norocul sa fiu chemata?
Răspunde
 
# ionut 24-Aprilie-2013
buna ziua .ce pot face daca angajatorul ma bagat in preaviz dar nu vrea sa ma plateasca ? (cum ar fii normal din cate stiu eu )
Răspunde
 
# sabina 25-Aprilie-2013
il puteti chema in judecata pentru drepturi salariale, evident mai intai trebuie sa parcurgeti etapa premergatoare - sa incercati concilierea-medierea.
Răspunde
 
# irinel 25-Aprilie-2013
Buna ziua! lucrez la o firma de paza iar salariul nu a mai fosf dat din luna februarie si concediile de obihna sunt restante de circa 2 ani. mentionez ca lucrez minim 240 ore lunar iar orele suplimentare erau platite cu un anumit nr de bonuri dar nici acestea nu au mai fost date din luna martie 2012 totusi firma oprind impozit pentru ele.... in aceste conditii pot beneficia de art 81 alin 8? ce pot face pentru recuperarea integrala a drepturilor salariale? in cazul sesizarii la ITM care este perioada, aproximativa, de asteptare?
Răspunde
 
# irinel 25-Aprilie-2013
in cazul inaintarii unui proces in instata cu decizie favorabila angajatului firma poate fi obligata la plata de cheltuieli de judecata?
Răspunde
 
# Marian 26-Aprilie-2013
am si eu o intrebare ,firma vrea sa ma detaseze foarte departe si prin urmare eu nu sunt de acord si miam bagat demisia intrebarea mea este mai sunt obligat sa mai ma duc acolo unde ma trimite sau pot refuza fara sa mi fac probleme .ms mult
Răspunde
 
# mihai florentin 10-Septembrie-2013
angajatorul trebuie sa te informeze in scris aceasta detasare iar dv aveti dreptul sa nu o acceptati decat cu modificari in contractul de munca ceea ce inseamna sporuri si alte cele.
Răspunde
 
# calin 05-Mai-2013
daca nu este punctual patronul cu bani si eu nu mai vreau sa lucrez finca mi-am gasit in ataparte de lucrc cum as putea sa sa renunt fara preaviz
Răspunde
 
# marinica oltean 05-Iunie-2013
Buna ziua. Sunt angajat cu CIM din 16 02 2012 iar pana la aceasta data nu am beneficiat de concediu de odihna conform legii iar perioada orelor de munca lunare ajung la peste 220.Vreau sa-mi dau demisia fara preaviz caci am gasit alt loc de munca.POT?
Răspunde
 
# Ana 04-Iulie-2013
Exista preaviz la contractele de munca pe perioada determinata de 3 luni ?
Răspunde
 
# Stefan 22-Iulie-2013
Buna am lucrat 9 zile la o firna. Eu trebuie sa scriu o demisie?
Am cotrat de munca pe perioada nedeterminata. Perioada de proba e de 90 de zile
Răspunde
 
# Cristina 16-August-2013
Buna ziua! Nu am gasit pe nicaieri situatia aceasta: in urma cu un an si 3 luni mi-am dat demisia (din Politie), din motive personale...am plecat din tara (exista posibilitatea incetarea contractului de munca pana la 2 ani dar toti dadeau din umeri, ca nu se aproba niciodata asa ceva, doar cu mari pile si dureaza mai bine de o luna). Acum doresc sa ma intorc. Exista stipulat undeva ca daca imi dau demisia, nu mai pot reveni la acel loc de munca? Eu in statutul politistului si in legea de functionare, nu am gasit nimic de acest gen. Incadrarile in Politie se fac prin urmarea Scolii de agenti de politie - pe care am absolvit-o in urma cu 6 ani... asa m-am incadrat. Ma puteti ajuta cu un raspuns? As vrea sa merg la Capitala sa discut pe tema asta, dar as vrea sa ma docuentez putin inainte, pt ca stiu ca ma voi lovi, ca de obicei, de refuzul rece si ferm al Capetelor Luminate de pe marile scaune. Va multumesc pt ajutor!
Răspunde
 
# Angelica 26-August-2013
am lucrat 4 ani in calitate de profesor sii vreau sa demisionez as vrea sa stiu dupa incetarea contractului de munca voi beneficia de vreo suma de bani?
Răspunde
 
# Ana-Maria 18-Septembrie-2013
in contractul pe care l-am semnat muncesc 5zile cu 2 libere,8 ore pe zi(noapte,caci e program numai de noapte),dar in realitate muncesc 6 zile cu 2 libere,si sunt zile in care putem munci 9,10 sau chiar 11 ore.M-am dus sa imi dau demisia fara preaviz si au zis ca nu o accepta decat cu perioada de preaviz,iar pe altcineva au amenintat ca ii descace contractul de munca cu litera I daca nu sta in preaviz 30 de zile lucratoare.Vreau sa stiu daca au dreptul asta sau doar incearca sa ne manipuleze deoarece au prea putini oameni si realizeaza ca nu fac fata.Si mai sunt multe alte chestii pe care n=i le fac.Ne baga in convocari pentru te miri ce
Răspunde
 
# florea mirela 04-Octombrie-2013
Nici nu stiu cu sa povestea incep mea.pe date de 17 dec. 2012 m-am angajat la kfc feeria.casier. Acum o saptamana am aflat intamplatorca acel punct de lucru se inchide la care noi angajatii nu stiam ce va face cu noi.Pe data de 30 septembrie 2013 a fost ultima zi cand s-a mai deschis,iar a doua zi ne-am trezit ci deciizii de preaviz in mana.Am fost luati prin surprindere toti angajatii. ce trebuie sa facem,.Suntem bulversati cu toti si nu stim unde sa mergem.ajutati-ne
Răspunde
 
# george 10-Octombrie-2013
ca militar, sgv la mapn, am dreptul legal la concediu fara plata pt rezolvarea unor probleme personale? multumesc!
Răspunde
 
# veres melinda 11-Octombrie-2013
Am semnat un contract in italia incepand cu data de 20 04 2013 pana la 30 08 2013 dar in din motive de neintelegere mi-am dat demisia in data de 24 07 2013 .Ulterior mi-am gasit de lucru cu contract din data de 26 07 2013 in total am efectuat 120 zile .Mi-am depus actele de somaj,Inps-ul mi le-au primit.pot sa am probleme cu somajul
Răspunde
 
# RADU MIHAELA 14-Octombrie-2013
BUNA ZIUA LUCREZ DE PATRU ANI LUCRATOR COMERCIANT, DOUA ZILE CU DOUA ZILE LIBERE DE LA SASE DIM. PANA LA UNSPRAZECE NOAPTEA SAPTISPRAZECE ORE PE ZII,NU AM AVUT CONCEDIU NICIODATA SI NICI NU MI-LA PLATIT,CONTRACT DE PATRU ORE.ACUM VREAU SA-MI DAU ADEMISIA SI NU MIO APROBA,IAR BANI OPRITI IN CASA GARANTIA CELE DOUA SAPTAMANI NU VREA SA MI MAI DEA CUM PROCEDEZ?
Răspunde
 
# petrican 01-Noiembrie-2013
Dreptul salariatului de a pune capăt unilateral contractului său individual de muncă dă expresie principiului libertăţii muncii. Potrivit art. 81 alin. 1 din Codul muncii, demisia reprezintă actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. Atât definiţia demisiei cât şi reglementarea pe care art. 81 din Codul muncii o consacră acesteia impun o serie de observaţii.

1. Contractul individual de muncă poate să înceteze ca urmare a manifestării unilaterale de voinţă a salariatului, prin demisie, indiferent dacă este încheiat pe durată nedeterminată, pe durată determinată, cu timp parţial, cu normă întreagă, cu munca la domiciliu sau prin agent de muncă temporară.

Contractul individual de muncă pe durată determinată poate înceta prin demisia salariatului dacă efectele demisiei se produc înainte de momentul la care ar fi expirat termenul pentru care a fost încheiat.

2. Demisia reprezintă o formă de exprimare a principiului libertăţii muncii. în conformitate cu acest principiu, care consacră libertatea alegerii locului de muncă, a profesiei, meseriei sau activităţii (art. 38 alin. 1 din Constituţia României şi art. 3 alin. 1 şi 2 din Codul muncii), nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie (art. 3 alin. 3 din Codul muncii). Orice persoană fizică este liberă, pe de o parte, să încheie sau să nu încheie un contract de muncă în calitate de salariat, iar pe de altă parte, să pună capăt sau să nu pună capăt contractului de muncă în baza căruia îşi desfăşoară activitatea.

3. Potrivit art. 81 alin. 1 din Codul muncii, demisia trebuie să îmbrace forma scrisă (“notificare scrisă”). Necesitatea formei scrise rezultă şi din prevederile art. 81 alin. 2 din cod, care reglementează indirect obligaţia angajatorului de a înregistra demisia, or înregistrarea presupune, în principiu, existenţa unui înscris constatator.

Totuşi, lipsa unei notificări scrise din partea salariatului (lipsa înscrisului constatator al manifestării unilaterale de voinţă a salariatului) nu este sancţionată de prevederile Codului muncii cu nulitatea demisiei. Mai mult, faţă de prevederile art. 81 alin. 2 din cod, potrivit cărora refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă, apreciem că forma scrisă nu este o condiţie de validitate a demisiei, atât timp cât salariatul poate dovedi, prin orice mijloc de probă, atât manifestarea sa unilaterală de voinţă cât şi faptul că aceasta a fost adusă la cunoştinţa angajatorului.

4. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia. Acest drept al salariatului este o expresie a principiului libertăţii muncii. Totuşi, în cazul în care salariatul nu-şi poate exercita sau nu poate avea acces la anumite drepturi decât dacă demisia are la bază anumite motive, el va fi ţinut să precizeze aceste motive în conţinutul demisiei, sau să anexeze dovezile respective, în această situaţie, demisia nemotivată va produce efecte, însă salariatul nu va putea beneficia de drepturile respective.

5. Demisia se comunică angajatorului. Potrivit principiului simetriei, demisia va trebui să fie comunicată organului care este împuternicit să angajeze şi să disponibilizeze personalul, organ care a exprimat consimţământul angajatorului la încheierea contractului de muncă.

6. Fiind un caz de încetare a contractului individual de muncă, ca urmare a manifestării unilaterale de voinţă a salariatului, demisia îşi produce efecte fără acordul angajatorului. Dacă angajatorul îşi dă acordul, contractul de muncă va înceta prin acordul părţilor, în temeiul art. 55 lit. b) din Codul muncii.

7. în considerarea principiului libertăţii muncii, dreptul salariatului de a demisiona nu este limitat decât în scopul protejării angajatorului împotriva efectelor prejudiciabile pe care le-ar putea produce acestuia o demisie intempestivă a salariatului. în acest scop, salariatul este obligat să respecte termenul de preaviz, contractul său de muncă urmând să înceteze la expirarea acestui termen. Reglementarea termenului de preaviz urmăreşte să asigure angajatorului posibilitatea de a lua măsurile necesare înlocuirii salariatului demisionar şi de a evita consecinţele negative pe care le-ar putea avea încetarea intempestivă a contractului de muncă.

Astfel, în conformitate cu art. 81 alin. 1, o notificare scrisă prin care salariatul comunică angajatorului numai intenţia sa de a pune capăt contractului de muncă, fără a preciza momentul încetării contractului de muncă, s-ar părea că nu poate produce efecte, fiind lovită de nulitate. De asemenea, ar fi lovită de nulitate şi o notificare scrisă prin care salariatul precizează că demisia îşi produce efectele la o anumită dată, care este anterioară expirării termenului de preaviz.

Totuşi, din interpretarea sistematică a prevederilor legale şi contractuale referitoare la demisie, cu respectarea principiului libertăţii muncii şi a regulii de interpretare juridică statornicită de art. 978 C. civ. potrivit căreia actul juridic se interpretează în sensul ce poate avea un efect (actus interpretandus est potius ut valeat quam ut pereat), manifestarea de voinţă a salariatului este valabilă, însă acesta va fi obligat să respecte termenul de preaviz prevăzut de contractul individual de muncă, de contractul colectiv de muncă aplicabil sau de lege, după caz.

Termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice, pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, sau de 30 de zile calendaristice, pentru salariaţii cu funcţii de conducere.

Ca excepţie, salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă. Art. 81 alin. 8 din Codul muncii nu distinge în privinţa obligaţiilor angajatorului. Din interpretarea sistematică a prevederilor din Codul muncii referitoare la conţinutul contractului individual de muncă rezultă că salariatul nu poate demisiona fără preaviz decât în cazul în care angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile care sunt reciproce şi interdependente în raport cu îndatorirea salariatului de a presta munca, respectiv plata drepturilor salariale şi asigurarea condiţiilor de prestare a muncii prevăzute în contract. Dacă, de exemplu, angajatorul nu îi plăteşte salariatului indemnizaţia de neconcurenţă, salariatul va fi obligat să respecte preavizul în caz de demisie, însă nu va mai fi ţinut să respecte obligaţia de neconcurenţă.

8. Demisia îşi produce efectele la expirarea termenului de preaviz. Pe durata preavizului, contractul de muncă îşi va produce în continuare toate efectele, părţile fiind ţinute să îşi execute prestaţiile la care s-au obligat. Toate clauzele contractului de muncă rămân în vigoare până la momentul încetării contractului.

Astfel, dacă pe durata preavizului salariatul săvârşeşte o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, angajatorul este

în drept să îl concedieze, ca sancţiune disciplinară, dacă, cu respectarea procedurii prevăzute de Codul muncii, emite şi îi comunică salariatului decizia anterior expirării termenului de preaviz.

9. Dacă în perioada de preaviz contractul de muncă este suspendat, pe durata suspendării contractului va fi suspendat şi termenul de preaviz. Soluţia contrară ar fi determinat ca în perioada de preaviz contractul, fiind suspendat, să nu îşi producă efectele, ceea ce ar contraveni atât prevederilor art. 81 alin. 5 din Codul muncii, cât şi scopului pentru care legiuitorul a reglementat preavizul, angajatorul fiind în situaţia de a suporta consecinţele negative pe care le-ar putea avea lipsa, eventual definitivă, a salariatului respectiv de la locul de muncă.

10. în cazul în care angajatorul renunţă la beneficiul termenului de preaviz, contractul individual de muncă va înceta la data renunţării. Manifestarea sa de voinţă în sensul renunţării la preaviz trebuie să fie expresă. în acest caz, temeiul încetării contractului individual de muncă rămâne actul unilateral al salariatului - demisia.

11. La momentul comunicării demisiei contractul individual de muncă pe durată nedeterminată nu se transformă într-un contract pe durată determinată, iar în contractul individual de muncă pe durată determinată nu se modifică clauza referitoare la durata (momentul expirării) contractului, deoarece nu s-a realizat un acord al părţilor în acest sens. Contractul de muncă va înceta ca efect al demisiei, în temeiul art. 81 din Codul muncii, şi nu va avea loc o încetare de drept, în temeiul art. 56 lit. j) din acelaşi cod.

12. Demisia este un act unilateral, irevocabil. Din momentul în care demisia a ajuns la cunoştinţa unităţii, salariatul nu mai poate reveni asupra manifestării sale de voinţă.

Retractarea demisiei poate avea loc numai cu acordul, expres sau tacit, dar neechivoc, al angajatorului. Dacă după expirarea termenului de preaviz salariatul îşi continuă activitatea fără a fi împiedicat de angajator, se poate considera că acesta din urmă şi-a dat acordul tacit. Totuşi, nu se poate considera că angajatorul şi-a dat acordul pentru continuarea activităţii de către salariat în cazul în care salariatul este prezent în unitate, după expirarea termenului de preaviz, pentru efectuarea unor lucrări impuse de predarea serviciului, deoarece manifestarea de voinţă a angajatorului este echivocă.
Răspunde
 
# Iulia 07-Noiembrie-2013
lucrez la o firma din data de 07.04.2011 cu program normal de 8 ore. acum 2 saptamani patronu a anuntat ca ne trece la 4 ore in contractul de munca, fara un motiv anume, desi pretinde ca nu este nici o smecherie la mijloc...spatiul in care este sediul firmei a fost scos acum o saptamana la vanzare... noua nu ne spune nimeni nimic, daca ne mutam cu firma sau intra in insolventa...sunt insarcinata in 12 saptamani...intrebarea mea este : Daca imi dau demisia influenteaza in vreun aspect obtinerea indemnizatiei pt cresterea copilului?
Răspunde
 
# ASIGURARI 06-Noiembrie-2013
In cazul in care Compania de asigurari solicita demisionari in masa cu doua salarii compensatorii,este normal ca aceasta sa refuze ca angajatii sa beneficieze de somaj?
Răspunde
 
# Stefan.G 14-Noiembrie-2013
De ce trebuie sa se respecte preavizul,daca nici angajatorul nu creeaza conditii de munca,si prin metodele lor,te obliga ,intr-un fel sau altul sa stai la ore suplimentare.
Răspunde
 
# mariancretu 06-Decembrie-2013
ce baza legala se poate folosi in cazul in care angajatorul nu isi respecta partea din contractul de munca cu privire la faptul ca nu respecta data din contract cu privire la data retributiei,mai ales cand angajatorul are restante de 6,7,8 luni de neplata a drepturilor banesti catre angajat
Răspunde
 
# STELA 06-Decembrie-2013
Doresc un raspuns concret,Daca am dreptul la somaj,daca mi-am dat demisia.Subliniez ,ca am fost fortata de împrejurari s-o fac de buna voie,deoarece angajatorul dupa 3 luni de la angajare m-a pus sa prestez si alte meserii ,nefiind stipulate în contract,si neplatite.La refuzul meu ,mi s-a spus ca ,daca nu-mi convine sa plec,si din momentul acela nu mai mi-a dat de munca.Chiar daca as fi reclamat eu,oricum nu aveam cu ce sa dovedesc,si nici sanse de castig,stim foarte bine cum se face controlul de la ITM.
Răspunde
 
# Exterminatorul 11-Decembrie-2013
"am fost fortata de împrejurari s-o fac de buna voie"
Sincer, ce stii sa "prestezi" daca te exprimi asa?
Răspunde
 
# Ale 19-Decembrie-2013
In cazul demisiei nu se acorda somaj.
Răspunde
 
# Ale 19-Decembrie-2013
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema.
In cazul unui contract incheiat pe perioada determinata ( 3 luni ) in care se specifica faptul ca perioada de proba este de 15 zile, iar in cazul demisiei temenul de preaviz este de 20 de zile, cum se poate proceda astfel incat angajatul sa plece fara preaviz? In afara situatiei in care angajatorul renunta la acest drept ( demisia cu acordul partilor ). Ce sanctiuni se pot aplica in cazul in care angajatul pur si simplu nu se mai prezinta la locul de munca?
Răspunde
 
# tomy2sm 27-Ianuarie-2014
Daca sunt in preaviz si nu imi primesc salariul la timp pot sa-mi dau demisia la zi?
Răspunde
 
# bety bety 31-Ianuarie-2014
Daca nu am respectat un preaviz de 15 zile cu demisie depusa( am lucrat doar 9 zile din 15)ce mi se poate intampla?multumesc anticipat!
Răspunde
 
# bety bety 01-Februarie-2014
Daca mi-am depus demisia si nu respect preavizul de 15 zile ce mi se poate intampla?multumesc anticipat!
Răspunde
 
# avram irinel 01-Februarie-2014
buna ziua! am si eu o interbare! care sunt pasii de urmat pentru a putea sa imi dau demisia in baza articolului 81/8? motivele ar fi nerespectarea programului de lucru, au fost luni cand am facut cel putin 330 ore si intarzierea salariului cu aproximativ 3 luni.... inca mai am de primit o restanta din luna octombrie! daca ma puteti indruma chiar va rog! va multumesc anticipat!
Răspunde
 
# ene ana maria 03-Februarie-2014
Buna ziua!As vrea sa va intreb daca unui om I s-a desfacut contractul conform art.81(1) din codul muncii se poate inscrie la somaj?Mi s-a dat decizia si adeverinta de vechime.
Răspunde
 
# MariusBotezatu 05-Februarie-2014
Salut.Am cateva nelamuriri in privinta carora sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns.Sunt angajat in cadrul unei companii de 2 luni si 3 zile.In acest timp am gasit un loc de munca mai bun si am vrut sa-mi dau demisia la zi.Mi s-a spus ca sunt obligat sa raman in preaviz 20 de zile(lucratoare).Din cate am citit si m-am documentat stiu ca in primele 3 luni de la angajare nu esti obligat sa stai in preaviz.Intrebarea mea este daca e legal sa mi se impuna preaviz luand in considerare ca nu au trecut 3 luni de la angajare?Multumesc
Răspunde
 
# AncaAN 17-Februarie-2014
Buna ziua. Am si eu o mare nedumerire.
Una din angajatele mele , in urma unei discutii in care a aflat ca pana in luna Septembrie voi inchide afacerea, a decis sa isi demisioneze,dar nu oricum. M-am trezit cu tatal ei, care avea in mana demisia fetei. Aceasta a asteptat ziua sa isi ia salariul, apoi brusc m-am trezit cu surpriza asta.
Ce pot face ?Las asa, sa treaca cu vederea?
Multumesc mult si o zi buna!
Răspunde
 
# Radu Daniel 28-Februarie-2014
Daca eu am contract de munca pe 3luni si vreau sa.mi dau demisia pot??perioada contractului nu a expirat. Multumesc
Răspunde
 
# mihalciuc neculai 01-Martie-2014
buna ziua asi dori sa stiu daca o persoana a lucrat 3 luni la o firma de constructii si isi da demisa din motive salariale firma ii poate face ceva rau,si a doua intrbare daca dupa 4 zile de la demisie se poate angaja la alt firma care il solicita
Răspunde
 
# stefan 06-Martie-2014
daca iti dai demisia din motive salariale , poti sa pleci in secunda 1 de la ei fara nici o problema ! ei nu poate sa-ti faca nimic , decat tu sa ii dai in judecata dupa ce treci pe la i.t.m sa-ti recuperezi banii si ceva daune morale .... la a doua intrebare poti sa te angajezi in aceeasi zi in alta parte
Răspunde
 
# ADRIAN 11-Martie-2014
O ruda lucreaza cu contract pe perioada nedeterminata dar oficial cu jumatate din bani pe cartea de munca si neoficial cu diferenta in mana. Dupa ce ca angajatorul este in ilegalitate, a mai venit cu o hachita: ii tot ameninta pe toti angajatii sa semneze demisiile in alb. Poate cineva sa-mi raspunda in ce tara traim? Inteleg sa faci legi care sa-i apere pe angajatori dar nu inteleg de ce angajatorii care au rezultate deosebite cu angajatii lor sunt atat de prosti incat sa le ceara demisia in alb la toti?! Pentru acestia legile ar trebui sa fie drastice si sa nu mai aiba posibilitatea de a mai face vreo afacere pe teritoriul Romaniei. Si se intreaba scumpii nostri guvernanti ce pot face cu economia subterana! Deci, se gaseste cineva care sa-mi dea un raspuns legal? Reclamatia mea va ajunge la ITM, GUVERN si PARLAMENT. Asa nu se mai poate!
Răspunde
 
# andy 14-Aprilie-2014
am lucrat 10 luni la o firma de transport, am anuntat demisia cu 25 zile ianainte dupa care m-am retras dar mai am de luat banii pe ultimele 4 luni cum as putea sa rezolv, denuntie , instanta,,,,,,domeniul sofer pe partea de vest a europei
Răspunde
 
# miki 27-Aprilie-2014
buna ziua. am lucrat timp de 5 ani si in urma cu cateva zile m au tot stresat si certat in cat mi am cerut somaj, dar inainte de asta au cautat un motiv ca aveam o tuse si sa stau acasa.dar le am demostrat ca nu s bolnava. ma trimis in concediu si mi au promis ca mi dau actele de somaj. acum mau sunat sa le duc actele ca am cerut eu somaj , exista somaj la cerere??? nu mi am prezentat demisia
Răspunde
 
# mihaela 29-Mai-2014
daca am contract de munca la 4 ore in preaviz stau 20 zile lucratoare la cate ore?? tot la 4 ore nu????
Răspunde
 
# Mirela 06-Iunie-2014
Buna seara,daca am avut un contract de 4 ore pe zi si ma punea patronul sa muncesc minim 8 ore si cand mi-am dat demisia a cautat scuze precum ii lipsea nu stiu ce scule si mia oprit din salar si nici macar nu mia dat banii pe toate zilele lucrate CE TREBUIE SA FAC SAU MAI BINE ZIS CE AS PUTEA SA FAC SA IMI RECUPEREZ BANII ?VA MULTUMESC SPER SA PRIMESC UN RASPUNS
Răspunde
 
# IoanaM 17-Iunie-2014
Buna seara, am o mare nelamurire.. Situatia mea sta cam asa : Am semnat un contract de munca pe perioada de o luna, ca mai apoi dupa 2 saptamani sa imi spuna managerul ca s-a complicat, ca nu mai are nevoie de mine, ca poate sa revina el pe postul meu pentru ca eu nu ma descurc singura (intr-adevar, eram in stadiul de invatare- pe post de barman) si mi-a spus sa imi dau demisia la zi, ceea ce am si facut. Intrebarea mea este urmatoarea: avand in vedere faptul ca m-am inteles cu el ca banii ii primesc la inceputul lunii viitoare, exista posibilitatea sa nu fiu platita? Daca da, ce as putea sa fac pentru a remedia situatia? As aprecia daca m-ati ajuta. Va multumesc anticipat!
Răspunde
 
# Romeo 01-Iulie-2014
Buna ziua as dorii sa știu dacă îmi dau demisia nu mai am drept la lichidare .lucrez la ei de 17 ani si dacă da cum trebuie sa proced pt ca ei miau zis ca nu am dreptul.Va multumesc
Răspunde
 
# andrei 19-Iulie-2014
am si eu o intrebare lucrez la o firma de paza si in contract scrie ca is angajat la 4 ore pe zi 20 de ore pe saptamana si in mod normal lucrez 14 ore se paote face cumva sa ii dau eu in judecata fara sa patesc eu ceva
Răspunde
 
# ionela brihel 27-Iulie-2014
buna seara,va rooog sa ma ajutati,mi-am facut lichidarea la zi,si in momentu care am intrebat de salar mi s-a spus ca eu trebiue sa-i dau bani pentru ca eu mi-am luat deja concediul pe anul acesta,cei drept si eu am refuzat semnarea statului de plata pe ultima luna lucrata pana knd nu-mi vad salarul,si as dori daca acest lucru ma ajuta in demersul meu de a primi bani cuveniti.multumesc
Răspunde
 
# corina 07-August-2014
eu am lucrat la o firma de cablu una din filiale pentru ca sefii erau departe anul trecut pe fostul administrator l-au dat afara si am ramas doar eu angajindu- se pe urma o firma de interventie c, cei de la interventie au renuntat pentru ca nu trimitea nimeni materiale cu ce sa muncesti am ramas singura faceam caserie faceam teren faceam de toate cand am avut probleme mari nu-mi raspundeau la telefon ma lasau sa madescurc singura si intr-un final i-am rugat sa ia masuri pentru ca oamenii plecau de la noi am ajuns ca nu se mai faceau incasari si nu mai puteam sa mi iau salariul la sfarsit le-am spus ca nu am cu cine lucra si daca nu sa ma trimita in somaj bun ei mi-au spus ce sa scriu in cerere si ca nu am cu cine lucra , m-au tinut aproape 2 luni de zile nu mi-au dat nici un raspuns nu mi-au dat nici drepturile nu mi-au raspuns la telefoane si azi m-am trezit ca pur si simplu mi se desface contractul de munca cu demisia precizez ca eu munceam normal nu program scurt si mai ales ca imi spuneau ca totusi ei ma vor plati in continuare numai sa raman angajata ca cineva sa aiba grija de retea ca vor sa o vanda dar nu imi dadeau salariul si uite asa nu am nici somaj din cauza lor unde trebuie sa ma duc sa-mi fac dreptate va multumesc
Răspunde
 
# vasile iulian 11-August-2014
Salut am o intrebare - prietena mea nu a stat in preaviz ,angajatoru are dreptu sa o penalizeze cu 30% din salariu ? daca nu ce as putea sa fac ?
Răspunde
 
# corina 11-August-2014
nu a fost inregistrat nimic timp de o luna si jumatate abia dupa mi s-a comunicat ca mi se desface contractul de munca in temeiul art 81
si va multumesc foarte mult
Răspunde
 
# costache 20-August-2014
ce se intampla atunci cand angajatul vrea sa isi dea demisia iar angajatorul nu vrea sa o primeasca ?
Răspunde
 
# coco 04-Octombrie-2014
Daca eu am contract de munca pe 3luni si vreau sa.mi dau demisia pot??perioada contractului nu a expirat. Multumesc
Răspunde
 
# balbone 28-Octombrie-2014
Buna.. lucrez de aproape 8 ani in M.A.I. si am hotarat sa demisionez insa m-am ”lovit” de termenul exagerat de preaviz (respectiv 20 de zile LUCRATOARE). Mie personal, un angajat care lucreaza si in week-end si in sarbatorile legale mi se pare un termen exagerat, deoarece in total este vorba despre aprox. o luna de preaviz. Spun asta deoarece eu imi primesc concediul de odihna in zile calendaristice si nu lucratoare .. in plus, imi desfasor activitatea in week-end de multe ori. Intrebarile mele sunt: 1. nu ar trebui ca legiuitorul sa se raporteze la zile calendaristice in cazul preavizului pentru demisia politistilor, intrucat pentru un politist 20 de zile LUCRATOARE include si sambata si duminica? si 2. in afara de Codul Muncii, mai este reglementata undeva procedura demisiei cu/fara preaviz in cazul politistilor?
Multumesc anticipat
Răspunde
 
# balbone 28-Octombrie-2014
inca o intrebare.. pe durata preavizului in cazul demisiei, concediul de odihna este considerat ca o suspendare a preavizului sau nu?
Răspunde
 
# Arghiri Lorena 14-Noiembrie-2014
Mi-am dat demisia cu art 81 fara a specifica in cerere alineatul, insa am scris ca doresc incetarea contractului de munca cu data de 25.11.2014, iar angajatorul a semnat pe ea si a scris "de acord" . Ulterior s-a razgandit si a decis unilateral in baza alineatului 7 sa imi dea decizie de incetare cu data de 14.11.2014. As dori sa imi spuneti daca e legal sa actioneze asa si sa nu imi mai plateasca 10 zile de preaviz care au ramas neefectuate.
Răspunde
 
# Arghiri Lorena 14-Noiembrie-2014
Mi-am dat demisia cu art 81 fara a specifica in cerere alineatul, insa am scris ca doresc incetarea contractului de munca cu data de 25.11.2014, iar angajatorul a semnat pe ea si a scris "de acord" . Ulterior s-a razgandit si a decis unilateral in baza alineatului 7 sa imi dea decizie de incetare cu data de 14.11.2014. As dori sa imi spuneti daca e legal sa actioneze asa si sa nu imi mai plateasca 10 zile de preaviz care au ramas neefectuate.
Mentionez ca firma se afla in procedura de insolventa.
Răspunde
 
# Florin Badoi 15-Decembrie-2014
Am muncit 2 saptamani la o firma si dupa aceea mi-am dat demisia fara preaviz.Mai am vreo sansa sa imi fie platite acele 2 saptamani muncite Va multumesc astept raspuns.
Răspunde
 
# Debora 22-Decembrie-2014
Buna,
dupa incetarea preavizului care s-a efectuat conform legii , angajatorul trebuie sa te plateasca mai mult? De exemplu atunci cand am fost angajata a trebuit sa lucrez mai mult pana am primit primul salar...
Răspunde
 
# muresan silviu 04-Ianuarie-2015
As vrea sa stiu daca se poate intampla ceva in cazul in care im-i depun demisia la zi dupa 7 luni de concediu medical. Va Multumesc
Răspunde
 
# trofin florin 12-Ianuarie-2015
Buna ziua..lucrez la un restaurant ca ospatar cu un contract de 8 ore pe zi ,40 de ore/saptamana..mi am anuntat demisia pt ca mi am gasit si in alta parte mai bn..Nu au dat nici un anunt sa ma inlocuiasca iar eu nu mai rezist sa muncesc la ambele restaurante cate 14 ore pe zi .Cum sa procedez sa ma lase liber mai rpd?
Răspunde
 
# Adelina 04-Februarie-2015
Buna ziua, lucrez la o casa de pariuri sportive si vreau sa-mi dau demisia la zi.. Ei mi-au spus ca daca imi dau demisia la zi imi voi taia tichetele de masa... Se poate asa ceva? Tinand cont de faptul ca in contractul de munca nu scrie asa ceva ! Multumesc frumos !
Răspunde
 
# cristina 06-Februarie-2015
Angajatorul are obligatia de a face lichidarea la zi a angajatului dupa expirarea preavizului??? Astazi este ultima zi de munca,preavizul a fost 20 zile dar angajatorul a gasit inlocuitor inainte ,iar acum zice ca nu imi face lichidarea la zi si sa astept ziua de salariu ceea ce mi se pare o prostie, sa numai zic ca un alt coleg a plecat si nici nu la tinut in preaviz si ia facut lichidarea la zi ....ce ma sfatuiti sa fac mai departe?daca as face reclamatie la ITM as rezolva ceva?
Răspunde
 
# LIGIA STAN 06-Februarie-2015
dupa terminarea perioadei de preaviz, ce acte trebuie sa primesc de la angajator?
Răspunde
 
# Adryan 15-Februarie-2015
am contract de munca la 4 ore. Daca imi dau demisia trebuie sa stau in preaviz?
Răspunde
 
# iuliana 16-Februarie-2015
Buna ziua,

Daca sunt inca in cele 90 de zile de proba..pot sa nu respect preavizul? in contract sunt 20 de zie de preaviz, insa nu mai rezist atat, iar cu angajatorul nu am ajuns la un consens pentru un preaviz mai scurt. Am citit ca in baza art. 31 alin. 3 din Codul Muncii, respectiv “(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.”
Răspunde
 
# eugen 22-Februarie-2015
buna dimineata,ma numesc eugen.in data de 20.12.2014 m am angajat la o firma cu contract de munca perioada nedeterminata.este primu meu contract si prima teapa.din data specificata sus si pana in ziua de azi 22.02.2015 nu am primit nici un banut ma tot minte mereu cu nerusinare.mia fost mila ca are 5copiii si l am inteles.dar el isi bate joc de mine.si eu am copil ca si el trebuia sa intelega totii trebuie sa ne hranim.dar observ ca nu prea este om.darile catre stat nu le a platit deloc.ce trebuie facut va rog.acum s a mutat nu mai dau de el sa imi depun demisia.va rog mult ce sa fac.va rog detaliati mi toate procedurile legale.va multumesc din inima
Răspunde