Art. 81 Codul muncii Demisia Încetarea contractului individual de muncă

CAPITOLUL V
Încetarea contractului individual de muncă

SECŢIUNEA a 8-a
Demisia

Art. 81

(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.

(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.

(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 81 Codul muncii Demisia Încetarea contractului individual de muncă
# zavoicorneliu 07-Mai-2012
Nu numai angajatorul, ci şi salariatul are posibilitatea denunţării unilaterale a contractului individual de muncă, prin aşa numita demisie. Este o consecinţă a principiului libertăţii muncii, consacrat de art. 41 alin. (1) din Constituţie, conform căruia „alegerea profesiei şi a locului de muncă sunt libere". în acelaşi sens este şi art. 3 din Codul muncii.

Demisia trebuie formulată în scris; această formă este o condiţie de validitate (ad validitatem). Concluzia este logică; de vreme ce concedierea trebuie dispusă în scris [art. 268 alin. (1) din Cod], tot astfel, pe baza principiului simetriei actelor juridice, şi demisia trebuie să îmbrace aceeaşi formă'.

Angajatorul trebuie să înregistreze demisia (alin. 2 fraza I, introdus prin Legea nr. 40/2011). Este o obligaţie a cărei nerespectare constituie contravenţie (art. 260 alin. 1 lit. n din Codul muncii). Consecinţa refuzului angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloc de probă (art. 81 alin. 2, fraza a doua).

Pot înceta prin demisie atât contractele încheiate pe durată nedeterminată, cât şi cele pe durată determinată, precum şi contractele pe timp parţial, cele temporare sau contractele de muncă la domiciliu, dar în baza principiilor generale, salariatul va răspunde pentru prejudiciile cauzate prin exercitarea abuzivă a dreptului de a denunţa contractul pe durată determinată, ţinându-se seama de termenul şi obiectul acestuia.

Salariatul trebuie să înştiinţeze angajatorul despre intenţia sa anterior încetării efective a contractului, într-un termen convenit de părţi şi înscris în acest contract sau prevăzut în contractul colectiv de muncă aplicabil. Legea stabileşte doar un termen maxim al preavizului, care a fost majorat prin Legea nr. 40/2011 de la 15 zile calendaristice la cel mult 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie şi de la 30 de zile calendaristice la cel mult 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

Salariatul poate demisiona fără preaviz numai în situaţia în care angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncâ, de exemplu nu plăteşte salariul, nu ia măsuri pe linia asigurării sănătăţii ori securităţii în muncă, nu creează condiţii optime pentru îndeplinirea normelor de muncă etc.

Prin urmare, legea stabileşte o limită maximă a preavizului, nu şi una minimă. Având în vedere că angajatorul poate renunţa total la dreptul său, înseamnă că este posibilă o demisie şi fără preaviz.

Scopul preavizului este acela de a asigura angajatorului posibilitatea de a lua măsurile necesare înlocuirii salariatului demisionar, evitându-se astfel consecinţele negative pe care le-ar putea avea încetarea intempestivă a contractului de muncă1.

Termenul respectiv începe să curgă de la comunicare, dar nu include şi ziua comunicării din două motive: primul, legiuitorul a stabilit că este vorba de zile lucrătoare, deci se ia în calcul timpul integral de lucru, al doilea, s-ar scurta durata termenului respectiv cu o zi.

în situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, se suspendă corespunzător şi termenul în discuţie.

Pe durata preavizului, contractul continuă să îşi producă toate efectele. Aceasta înseamnă că salariatul trebuie să se prezinte la locul de muncă şi să-şi îndeplinească întocmai obligaţiile sale profesionale. în caz contrar, angajatorul este în drept să aplice sancţiuni disciplinare, inclusiv concedierea. El însă nu va putea să dispună concedierea pentru motive neimputabile salariatului. De aceea, de la caz la caz, o concediere în perioada de preaviz, între data depunerii demisiei şi cea a expirării termenului de preaviz, poate să reprezinte un abuz, încălcându-se de către angajator libertatea muncii.

Demisia nu trebuie aprobată de angajator; nu este necesară nici emiterea unei decizii (dispoziţii) privind încetarea contractului.

Emiterea unei asemenea decizii, fără să existe intenţia salariatului de a demisiona şi în lipsa vreunei notificări a acestuia adresată angajatorului, este lovită de nulitate absolută.

Contractul încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv. Soluţia este firească, având în vedere că termenul de preaviz operează în favoarea angajatorului.
Răspunde
 
# mih-raul 12-Septembrie-2012
Daca am un contract de munca incheiat inainte de 2011 si incetarea prin demisie se face in septembrie 2012 ce articol folosesc 81 sau 79 alin ...?
Răspunde
 
# iri 19-Februarie-2013
si...raspunsul e? noi am invatat sa scriem si sa citim, nimeni de pe forum nu pune intrebari de dragul de a pierde timpul si nici pentru ca nu au citit legea; m-as fi atseptat sa primesc un raspuns punctual si nu copy/paste din codul muncii, dar consultanta este prost inteleasa pe meleagurile noastre. Haideti sa va zic ce spun altii: juristii de profesie afirma ca 81.1 este o definitie si ca nu se inceteaza niciodata un CIM cu articolul acela; marii consultanti de la rentrop si straton - altii care dau copy/paste si inafara de asta nu mai fac nimic, afirma ca situatiile in care se inchide cim-ul cu 81.1 si 81. 7, sunt diferite. Revisalul, facut cu colaborarea itm-ului - alti specialisti si astia, are ca temei legal si art. 81.1. In cazul in care aveti o parere personala, sustinuta, rog comunicati-mi-o. Multumiri!
Răspunde
 
# alin 09-August-2012
pe perioada preavizului durata orelor de munca pe zi este de 4 ore ?
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
Nu. In perioada preavizului durata programului de lucru este cea prevazuta in contractul individual de munca. Daca aveti contract colectiv de munca, ori daca Regulamentul de ordine interioara are o asemenea prevedere explicita, atunci puteti beneficia de aplicarea ei. In caz contrar incercati sa il sensibilizati pe angajator si sa obtineti timp liber pentru cautarea unui alt loc de munca. Succes.
Răspunde
 
# nicolae florin 05-Septembrie-2012
pe perioada preavizului durata orelor de munca pe zi este de 4 ore ? pentru ca nu vreau sa fiu pacalit de patroni!! va multumesc!!!
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
Nu. In perioada preavizului durata programului de lucru este cea prevazuta in contractul individual de munca. Daca aveti contract colectiv de munca, ori daca Regulamentul de ordine interioara are o asemenea prevedere explicita, atunci puteti beneficia de aplicarea ei. In caz contrar incercati sa il sensibilizati pe angajator si sa obtineti timp liber pentru cautarea unui alt loc de munca. Succes.
Răspunde
 
# rodica 18-Noiembrie-2012
in perioada preavizului pot sa-mi aleg eu intervalul orar cand lucrez cele 4 ore sau negociez cu patronul ?
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
Codul muncii (Aprobat prin Legea nr.53/2003 republicata) nu face nici o precizare referitoare la obligatia angajatorului de a asigura angajatului un program restrans in perioada preavizului. Numai daca aveti o asemenea prevedere in Regulamentul de ordine interioara (ROI) sau daca exista un contract colectiv de munca la nivel de unitate care sa consfinteasca un asemenea drept. In caz contrar sunteti la dispozitia angajatorului, cu program normal de lucru, conform contractului individual de munca.
Răspunde
 
# nicu 22-Noiembrie-2012
la incetarea contractului de munca prin demisie,daca nu am avut concediul de odihna la lichidare el nu trebuie sa-mi dea si bani pt acele zile de concediu?unde trebuie sa ma adresez pt asta? ca el refuza sa-mi plateasca concediul si lichidarea pt zilele lucrate si cele de concediu. va multumesc
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
Pentru orice problema avuta cu un angajator, cele mai rapide rezultate le veti obtine printr-o petitie adresata ITM-ului. Angajatorul este constient de abuzurile savarsite cu buna stiinta si de consecintele acestora, asa incat teama de ITM este un atu major al angajatului. Succes.
Răspunde
 
# Lidia 26-Noiembrie-2012
sunt angajata unui minimarket si as vrea sa imi dau demisia pentru ca nu imi convine programul de munca. Lucrez o zi da una nu, iar in contractul de munca sunt trecuta cu norma de 8 ore.nu vreau sa stau in preaviz. ce pot sa fac?
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
"Lucrez o zi da, una nu ..." ar fi fost necesara precizarea numarului de ore lucrate, caci nu este acelas lucru daca lucrezi 8, 12 sau 14 ore la doua zile. Presupunand insa ca numarul de ore lucrate in decurs de o luna depaseste numarul orelor lucratoare din acea luna, atunci angajatorul a incalcat prevederile contractului individual de munca, motiv pentru care angajatul isi poate prezenta demisia, fara preaviz, cu motivarea: INCALCAREA DE CATRE ANGAJATOR A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA. Daca angajatorul va refuza plata la zi a drepturilor salariale cuvenite, adresati-va cu deplina incredere ITM-ului. Veti obtine rezultate imediate. Succes !
Răspunde
 
# irina 25-Ianuarie-2013
Dupa terminarea perioadei de preaviz,pot solicita ajutorul de somaj? Nu am fost concediata, ci mi-am dat demisia.Va multumesc!
Răspunde
 
# Gabriel 12-Martie-2014
In cazul demisiei nu beneficiezi de somaj!!! Este vointa ta de a parasi firma nu a angajatorului deci nici intr-un caz nu se pune problema de somaj. Doar in cazul concedierii se poate vorbi de somaj
Răspunde
 
# Cristiana 03-Februarie-2013
Lucrez de 2 saptamani ca lucrator comercial, programul este foarte incarcat, si nu pot face fata din punct de vedere fizic, drept pentru care mi-am dat demisia. Problema e ca ei vor sa stau 20 de zile in preaviz...iar eu nici nu pot si nici nu vreau. Ce pot face in aceasta situatie? In cazul in care pur si simplu nu vreau sa raman in preaviz, e legal ca ei sa refuze sa imi dea salariul pe cele 2 saptamani lucrate?
Răspunde
 
# Gabriel 12-Martie-2014
In primul rand ai semnat un contract de munca cu ei in care este stipulat acest preaviz. Atata timp cat tu te astepti sa fii platita pentru munca depusa si ei se asteapta sa iti onorezi toate obligatiile ce decurg in urma acelui contract incluzand acest preaviz. Imagineaza-ti ca esti singurul angajat care face munca respectiva si tu de pe o zi pe alta pleci, crezi ca angajatorul e multumit ca nu mai are cine sa ii faca munca? Acest preaviz este o masura impotriva comportamentului abuziv al unor angajati care considera ca pot pleca cand vor. Daca angajatorul te-ar concedia fara preaviz banuiesc ca ai total nemultumita, prin urmare si tu trebuie sa ii dai un ragaz in cazul demisiei
Răspunde
 
# brigitte 15-Martie-2013
daca doresc sa renunt la preaviz si firma nu mai pot face ceva ?
Răspunde
 
# sabina 25-Aprilie-2013
Puteti renunta la preaviz doar cu acordul angajatorului.
Răspunde
 
# corina g 22-Aprilie-2013
pot solicita concediu medical ca sa imi acopar perioada de prezaviz?
Răspunde
 
# sabina 25-Aprilie-2013
nu, pe perioada concediului medical preavizul doar se suspenda. va luati concediu medical si cand va intoarceti va trebui sa prestati munca in perioada ramasa din preaviz.
Răspunde
 
# ionut 24-Aprilie-2013
buna ziua .ce pot face daca angajatorul ma bagat in preaviz dar nu vrea sa ma plateasca ? (cum ar fii normal din cate stiu eu )
Răspunde
 
# sabina 25-Aprilie-2013
il puteti chema in judecata pentru drepturi salariale, evident mai intai trebuie sa parcurgeti etapa premergatoare - sa incercati concilierea-medierea.
Răspunde
 
# Marian 26-Aprilie-2013
am si eu o intrebare ,firma vrea sa ma detaseze foarte departe si prin urmare eu nu sunt de acord si miam bagat demisia intrebarea mea este mai sunt obligat sa mai ma duc acolo unde ma trimite sau pot refuza fara sa mi fac probleme .ms mult
Răspunde
 
# mihai florentin 10-Septembrie-2013
angajatorul trebuie sa te informeze in scris aceasta detasare iar dv aveti dreptul sa nu o acceptati decat cu modificari in contractul de munca ceea ce inseamna sporuri si alte cele.
Răspunde
 
# calin 05-Mai-2013
daca nu este punctual patronul cu bani si eu nu mai vreau sa lucrez finca mi-am gasit in ataparte de lucrc cum as putea sa sa renunt fara preaviz
Răspunde
 
# Luana 13-Martie-2015
Daca patronul nu va plateste banii la timp si nu isi indeplineste contractul de munca asta nu inseamna ca trebuie sa va comportati si dvs. asemenea. Trebuie sa respectati preavizul prevazut de lege la fel cum angajatorul este obligat sa va plateasca salariul la timp.
Răspunde
 
# George 15-Iunie-2015
Sincer, nu stiu de ce trebuie sa stea in preaviz, atata timp cat angajatorul nu-si respecta obligatiile contractuale (plata salariului in data de..., data care este stipulata in CIM). Raspunsul este cam evaziv, ca sa ma exprim frumos. Angajatorul nu-si respecta obligatiile, e clar ca nici eu nu sunt obligat sa stau in preaviz. Nu mai induceti in eroare.
Răspunde
 
# marinica oltean 05-Iunie-2013
Buna ziua. Sunt angajat cu CIM din 16 02 2012 iar pana la aceasta data nu am beneficiat de concediu de odihna conform legii iar perioada orelor de munca lunare ajung la peste 220.Vreau sa-mi dau demisia fara preaviz caci am gasit alt loc de munca.POT?
Răspunde
 
# Luana 13-Martie-2015
Puteti demisiona fara preaviz doar cu acordul angajatorului.
Răspunde
 
# ionel 23-Octombrie-2015
Luana mergi si plimba ursu ! Marinica Oltean poate demisiona conform art 81 , al.8 Codul Muncii , doarece angajatorul nu respecta c.i.m
Răspunde
 
# Ana 04-Iulie-2013
Exista preaviz la contractele de munca pe perioada determinata de 3 luni ?
Răspunde
 
# Luana 13-Martie-2015
Da, este obligatoriu preavizul si cazul contractelor pe perioada determinata.
Răspunde
 
# petrican 01-Noiembrie-2013
Dreptul salariatului de a pune capăt unilateral contractului său individual de muncă dă expresie principiului libertăţii muncii. Potrivit art. 81 alin. 1 din Codul muncii, demisia reprezintă actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. Atât definiţia demisiei cât şi reglementarea pe care art. 81 din Codul muncii o consacră acesteia impun o serie de observaţii.

1. Contractul individual de muncă poate să înceteze ca urmare a manifestării unilaterale de voinţă a salariatului, prin demisie, indiferent dacă este încheiat pe durată nedeterminată, pe durată determinată, cu timp parţial, cu normă întreagă, cu munca la domiciliu sau prin agent de muncă temporară.

Contractul individual de muncă pe durată determinată poate înceta prin demisia salariatului dacă efectele demisiei se produc înainte de momentul la care ar fi expirat termenul pentru care a fost încheiat.

2. Demisia reprezintă o formă de exprimare a principiului libertăţii muncii. în conformitate cu acest principiu, care consacră libertatea alegerii locului de muncă, a profesiei, meseriei sau activităţii (art. 38 alin. 1 din Constituţia României şi art. 3 alin. 1 şi 2 din Codul muncii), nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie (art. 3 alin. 3 din Codul muncii). Orice persoană fizică este liberă, pe de o parte, să încheie sau să nu încheie un contract de muncă în calitate de salariat, iar pe de altă parte, să pună capăt sau să nu pună capăt contractului de muncă în baza căruia îşi desfăşoară activitatea.

3. Potrivit art. 81 alin. 1 din Codul muncii, demisia trebuie să îmbrace forma scrisă (“notificare scrisă”). Necesitatea formei scrise rezultă şi din prevederile art. 81 alin. 2 din cod, care reglementează indirect obligaţia angajatorului de a înregistra demisia, or înregistrarea presupune, în principiu, existenţa unui înscris constatator.

Totuşi, lipsa unei notificări scrise din partea salariatului (lipsa înscrisului constatator al manifestării unilaterale de voinţă a salariatului) nu este sancţionată de prevederile Codului muncii cu nulitatea demisiei. Mai mult, faţă de prevederile art. 81 alin. 2 din cod, potrivit cărora refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă, apreciem că forma scrisă nu este o condiţie de validitate a demisiei, atât timp cât salariatul poate dovedi, prin orice mijloc de probă, atât manifestarea sa unilaterală de voinţă cât şi faptul că aceasta a fost adusă la cunoştinţa angajatorului.

4. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia. Acest drept al salariatului este o expresie a principiului libertăţii muncii. Totuşi, în cazul în care salariatul nu-şi poate exercita sau nu poate avea acces la anumite drepturi decât dacă demisia are la bază anumite motive, el va fi ţinut să precizeze aceste motive în conţinutul demisiei, sau să anexeze dovezile respective, în această situaţie, demisia nemotivată va produce efecte, însă salariatul nu va putea beneficia de drepturile respective.

5. Demisia se comunică angajatorului. Potrivit principiului simetriei, demisia va trebui să fie comunicată organului care este împuternicit să angajeze şi să disponibilizeze personalul, organ care a exprimat consimţământul angajatorului la încheierea contractului de muncă.

6. Fiind un caz de încetare a contractului individual de muncă, ca urmare a manifestării unilaterale de voinţă a salariatului, demisia îşi produce efecte fără acordul angajatorului. Dacă angajatorul îşi dă acordul, contractul de muncă va înceta prin acordul părţilor, în temeiul art. 55 lit. b) din Codul muncii.

7. în considerarea principiului libertăţii muncii, dreptul salariatului de a demisiona nu este limitat decât în scopul protejării angajatorului împotriva efectelor prejudiciabile pe care le-ar putea produce acestuia o demisie intempestivă a salariatului. în acest scop, salariatul este obligat să respecte termenul de preaviz, contractul său de muncă urmând să înceteze la expirarea acestui termen. Reglementarea termenului de preaviz urmăreşte să asigure angajatorului posibilitatea de a lua măsurile necesare înlocuirii salariatului demisionar şi de a evita consecinţele negative pe care le-ar putea avea încetarea intempestivă a contractului de muncă.

Astfel, în conformitate cu art. 81 alin. 1, o notificare scrisă prin care salariatul comunică angajatorului numai intenţia sa de a pune capăt contractului de muncă, fără a preciza momentul încetării contractului de muncă, s-ar părea că nu poate produce efecte, fiind lovită de nulitate. De asemenea, ar fi lovită de nulitate şi o notificare scrisă prin care salariatul precizează că demisia îşi produce efectele la o anumită dată, care este anterioară expirării termenului de preaviz.

Totuşi, din interpretarea sistematică a prevederilor legale şi contractuale referitoare la demisie, cu respectarea principiului libertăţii muncii şi a regulii de interpretare juridică statornicită de art. 978 C. civ. potrivit căreia actul juridic se interpretează în sensul ce poate avea un efect (actus interpretandus est potius ut valeat quam ut pereat), manifestarea de voinţă a salariatului este valabilă, însă acesta va fi obligat să respecte termenul de preaviz prevăzut de contractul individual de muncă, de contractul colectiv de muncă aplicabil sau de lege, după caz.

Termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice, pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, sau de 30 de zile calendaristice, pentru salariaţii cu funcţii de conducere.

Ca excepţie, salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă. Art. 81 alin. 8 din Codul muncii nu distinge în privinţa obligaţiilor angajatorului. Din interpretarea sistematică a prevederilor din Codul muncii referitoare la conţinutul contractului individual de muncă rezultă că salariatul nu poate demisiona fără preaviz decât în cazul în care angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile care sunt reciproce şi interdependente în raport cu îndatorirea salariatului de a presta munca, respectiv plata drepturilor salariale şi asigurarea condiţiilor de prestare a muncii prevăzute în contract. Dacă, de exemplu, angajatorul nu îi plăteşte salariatului indemnizaţia de neconcurenţă, salariatul va fi obligat să respecte preavizul în caz de demisie, însă nu va mai fi ţinut să respecte obligaţia de neconcurenţă.

8. Demisia îşi produce efectele la expirarea termenului de preaviz. Pe durata preavizului, contractul de muncă îşi va produce în continuare toate efectele, părţile fiind ţinute să îşi execute prestaţiile la care s-au obligat. Toate clauzele contractului de muncă rămân în vigoare până la momentul încetării contractului.

Astfel, dacă pe durata preavizului salariatul săvârşeşte o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, angajatorul este

în drept să îl concedieze, ca sancţiune disciplinară, dacă, cu respectarea procedurii prevăzute de Codul muncii, emite şi îi comunică salariatului decizia anterior expirării termenului de preaviz.

9. Dacă în perioada de preaviz contractul de muncă este suspendat, pe durata suspendării contractului va fi suspendat şi termenul de preaviz. Soluţia contrară ar fi determinat ca în perioada de preaviz contractul, fiind suspendat, să nu îşi producă efectele, ceea ce ar contraveni atât prevederilor art. 81 alin. 5 din Codul muncii, cât şi scopului pentru care legiuitorul a reglementat preavizul, angajatorul fiind în situaţia de a suporta consecinţele negative pe care le-ar putea avea lipsa, eventual definitivă, a salariatului respectiv de la locul de muncă.

10. în cazul în care angajatorul renunţă la beneficiul termenului de preaviz, contractul individual de muncă va înceta la data renunţării. Manifestarea sa de voinţă în sensul renunţării la preaviz trebuie să fie expresă. în acest caz, temeiul încetării contractului individual de muncă rămâne actul unilateral al salariatului - demisia.

11. La momentul comunicării demisiei contractul individual de muncă pe durată nedeterminată nu se transformă într-un contract pe durată determinată, iar în contractul individual de muncă pe durată determinată nu se modifică clauza referitoare la durata (momentul expirării) contractului, deoarece nu s-a realizat un acord al părţilor în acest sens. Contractul de muncă va înceta ca efect al demisiei, în temeiul art. 81 din Codul muncii, şi nu va avea loc o încetare de drept, în temeiul art. 56 lit. j) din acelaşi cod.

12. Demisia este un act unilateral, irevocabil. Din momentul în care demisia a ajuns la cunoştinţa unităţii, salariatul nu mai poate reveni asupra manifestării sale de voinţă.

Retractarea demisiei poate avea loc numai cu acordul, expres sau tacit, dar neechivoc, al angajatorului. Dacă după expirarea termenului de preaviz salariatul îşi continuă activitatea fără a fi împiedicat de angajator, se poate considera că acesta din urmă şi-a dat acordul tacit. Totuşi, nu se poate considera că angajatorul şi-a dat acordul pentru continuarea activităţii de către salariat în cazul în care salariatul este prezent în unitate, după expirarea termenului de preaviz, pentru efectuarea unor lucrări impuse de predarea serviciului, deoarece manifestarea de voinţă a angajatorului este echivocă.
Răspunde
 
# STELA 06-Decembrie-2013
Doresc un raspuns concret,Daca am dreptul la somaj,daca mi-am dat demisia.Subliniez ,ca am fost fortata de împrejurari s-o fac de buna voie,deoarece angajatorul dupa 3 luni de la angajare m-a pus sa prestez si alte meserii ,nefiind stipulate în contract,si neplatite.La refuzul meu ,mi s-a spus ca ,daca nu-mi convine sa plec,si din momentul acela nu mai mi-a dat de munca.Chiar daca as fi reclamat eu,oricum nu aveam cu ce sa dovedesc,si nici sanse de castig,stim foarte bine cum se face controlul de la ITM.
Răspunde
 
# Exterminatorul 11-Decembrie-2013
"am fost fortata de împrejurari s-o fac de buna voie"
Sincer, ce stii sa "prestezi" daca te exprimi asa?
Răspunde
 
# Ale 19-Decembrie-2013
In cazul demisiei nu se acorda somaj.
Răspunde
 
# Maragareta 20-Martie-2015
Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, daca in perioada de preaviz, salariatul isi gaseste un loc de munca, poate cere incetarea preavizului si, implicit al contractului de munca? Va multumesc!
Răspunde
 
# andreeq 20-Martie-2015
buna daca sunt in proba 90 zile si vreau sami dau demisia la azi,am dreptul? iar angajatorul poate sa nu accepte demisia mia si sami faca dosar indisiplinat pt ca nu am stat in preaviz macar ca eu mai eram in lunile de proba?
Răspunde
 
# Moga Sergiu Andrei 08-Aprilie-2015
Am lucrat la o firma de curierat 50 ore/ saptamana plus a doua sambata 5 ore/ zi.- fara fisa de aptitudine -fara fisa de protectia muncii - fara aviz pshihologic ( conduc masina societatii) - fara fisa psi -fara regulament de ordine interiora - fara contract individual de munca- la intrebarea cum sunt platite orele suplimentare ( dupa 8 luni de angajare) am gasit dimineata pe birou concedierea art.75 alin (1) si art.65 alin (1) din CM. numai in Romania se poate asa........
Răspunde
 
# eliza 28-Aprilie-2015
Am si eu o intrebare...lucrez la un magazin alimentar pe post de lucrator comercial...vreau sa imi dau demisia am citit ca trebuie sa stau in preaviz 20 de zile lucratoare, deci eu nu sunt obligata sa vin sambata si duminica la lucru pe timpul preavizului? Multumesc abticipat
Răspunde
 
# anonim 06-Mai-2015
Am functia de inginer productie si as dori sa demisionez fara peeaviz da angajatorul doreste sa efectuez perioada de preaviz. Nu am in CIM specificata o perioada minima de preaviz in acest caz cat este perioada de preaviz 20 sau 45 de zile avand o functie indirecta
Răspunde
 
# Geta 08-Mai-2015
Buna ziua,

Speta: am contract pe perioada determinata (doua luni|), respectiv din 01 aprilie 2015 pana in 31 mai 2015. In contract este specificat ca in caz de demisie trebuie sa respect cele 20 de zile lucratoare de preaviz. Mentionez ca in prezent lucrez pe un post care nu necesita studii superioare (desi am studii superioare dar nu exista post pentru ceea ce eu am absolvit). In data de 07 mai 2015 mi-am depus demisia cu solicitarea sa mi se accepte incepand cu data de 11 mai 2015 (deoarece am fost acceptata la o firma pe un post conform pregatirii mele) si tinand cont de faptul ca la 31 mai expira si contractul. Astazi 08.05.2015 am fost anuntata telefonic ca nu mi se aproba demisia la zi si ca trebuie sa lucrez in perioada de preaviz. Mentionez ca nu am gasit deloc intelegere desi am incercat sa le explic ca firma la care am fost acceptata imi incheie contract incepand cu 12 mai 2015 si ca pana la finalul lunii mai sunt 15 zile lucratoare de preaviz. Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez sa fie totul bine si fara repercusriuni asupra activitatii mele de acum inainte.
Va multumesc
Răspunde
 
# Dragusin Elena 28-Mai-2015
Daca nu vreau sa stau in preaviz,ce mi se poate intampla?In contractul de munca,in afara de obligatiile zilnice pe care trebuia sa le facem,ni se mai dadeau si altele obligatorii care nu aveam nici o treaba cu ele..una ni sa spus la angajare...si alta a fost realitatea.
Răspunde
 
# Jokero 08-Iulie-2015
Si daca salariatul face o depresie din cauza programului de lucru marit de la 12 cu 24 la 12 cu 12 si colegi sunt rai si intriganti atunci va zic eu ca demisia se face pe loc.
Răspunde
 
# Diana 12-August-2015
Buna ziua, am o intrebare, am lucrat timp de 2 saptamani la o firma , pe postul de vanzatoare (lucrator comercial) iar potrivit noului cod al muncii perioada de proba este de 90 de zile , timp in care imi pot da demisia fara preaviz sau angajatorul ma poate concedia. Ok, mi.am dat demisia deoarece lucrurile nu decurgeau deloc cum trebuia, m.au angajat la contract de 4 ore cand eu lucram cate 8 ore, iar in weekend 13 ore, i.am spus sefei de magazim ca nu mai raman iar ea mi a spus ok, dar banii se dau luna viitoare pt zilele cat ai lucrat . Este normal? Precizez ca am lucrat la ei in total o saptamana intreaga, cate 8 ore pe zi iar in weekend 13, eu stiam ca in momentul cand demisionezi angajatorul e obligat sa iti dea banii pt zilele lucrate si sa va incheiati socotelile si atat. E normal sa mi dea banii abia peste o luna? Mai precizez ca in contract nu e trecuta nici o sata in care se sa salarul.
Răspunde
 
# Eva 27-August-2015
Lucrez ca lucrator comercial.Am dat demisia la zi cu acordul partilor.Sefa vrea sa facem inventar dar problema este ca eu lucrez din mai si din noiembrie 2014 nu a fost fost inventar .
Răspunde
 
# Moni 31-August-2015
Buna ziua am si eu o intrebare am probleme de sanatate si am fost in concediu medical o Luna dupa care mi sa comfirmat dela specialist ca nam voie sa fac effort mie imi expira contractual pe data de 25 septembrie am fost pe somaj am renuntat si acuma imi expira contractual dar vreau sa bag demisia eu mai am dreptul la somaj dupa demisia? Astept raspuns va multumesc
Răspunde
 
# Pavel Ginel 30-Septembrie-2015
Cum scriu demisia invocând art.81aliniatul(8) . Va mulțumesc.
Răspunde
 
# Toma Ioan Viorel 05-Octombrie-2015
Buna, am depus preavizul incepind cu data de 01-10 -2015 ,care prevede un nr.de 20 de zile lucratoare ,aceasta perioada este calculata la o norma de 8 ore pe zi ,asa cum este prevazuta in contract adica 160 de ore total .Va spun aceasta pt. ca eu lucrez o zi da si o zi nu ,efectuind circa 15,5 ore pe zi, total ar fi cam 300 de ore, adica dublu. As putea sa i-mi inchei activitatea dupa efectuarea a 160 de ore, sau trebuie sa treaca 20 de zile lucratoare si sa fac 300 de ore .Cum pot sa procedez .Va multumesc.
Răspunde
 
# Nicu 21-Octombrie-2015
Daca imi bag demisia fara sa bag preaviz,sefu ii obligat sa imi plateasca zilele care le-am lucrat? 23 de zile lucratoare.
Răspunde
 
# matei mioara 04-Noiembrie-2015
Daca am renuntat la preaviz pentru ca lucram cate 15 ore pe zi doua zile cu doua furma ma poate pune sa le platesc vreo despagubire?
Răspunde