Art. 81 Codul muncii Demisia Încetarea contractului individual de muncă

CAPITOLUL V
Încetarea contractului individual de muncă

SECŢIUNEA a 8-a
Demisia

Art. 81

(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.

(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.

(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Vezi şi alte articole din aceeaşi lege:

Comentarii despre Art. 81 Codul muncii Demisia Încetarea contractului individual de muncă
# Ungureanu catain 21-Iulie-2016
Buna ziua lucrez la o firma românească intrun abator nemțesc si mai acum câteva zile să leat de mine ca de ce îmi ajut sotia ca i se blocase banda si man dus să io deblochez si a venit seful de linie și să luat de mine ca de ce o ajunt ca ce treaba am eu cu ea și după niște vorbe aruncate aiure de către el ma trimis acasă de tot si mi-am făcut demisia fara preaviz si plec in tara , acum eu pe ce am lucrat eu îmi recuperez bani si eu si sotia ? Ce as putea face în privința asta ?
Răspunde
 
# Robert Mocanu 19-Iulie-2016
In perioada de preaviz pot sa folosesc concediul de odihna? daca in contractul individual de munca nu e stipulat preavizul sunt obligat sa-l dau? daca am dat demisia azi maine pot sa am un alt contract de munca?
Răspunde
 
# Catalina 18-Iulie-2016
Buna seara,

As dori sa stiu de cand curge perioada de preaviz, din momentul in care isi inainteaza demisia sau dupa o zi de cand si-a inaintat demisia?
Multumesc.
Răspunde
 
# Tecar Nicoleta 02-Iulie-2016
Buna seara,as dori sa stiu daca in urma demisiei pot beneficia de somaj .Citind din alte comentarii ,am vazut ca nu as avea dreptul la somaj desi cotizez de 30 de ani la fondurile constituite in acest sens,deci,practic ma simt obligata sa raman intr-un serviciu stresant si departe de familie.Ce posibilitati am de a obtine totusi,macar pentru o scurta perioada ajutorul de somaj ?Multumesc.
Răspunde
 
# Carmen 30-Iunie-2016
Buna seara.
La mine este o situatie mai ciudata. Vreau sa plec din firma la care lucrez de un an si jumatate din cauza unor jigniri din partea unei colege si comportamentului necorespunzator al sefei,care nu ia masuri, ba chiar o incurajeaza, fiindca sunt prietene. Ambele continua sa ma provoace cu diverse comentarii. Firma stie despre ce este vorba fiindca am discutat mai in amanunt cu o persoana din conducere si am fost rugata sa mai astept, ca se va rezolva ceva. Ideea este ca psihic nu mai pot rezista cu astfel de persoane.
Doua intrebari am :
Mai sunt nevoita sa stau in preaviz?
Ce pot stipula legat de incalcarea CIM de catre firma in aceasta situatie?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Răspunde
 
# Paula prodan 02-Iunie-2016
Patronul mă obligă la zile de concediu ce sa fac
Răspunde
 
# Paula prodan 02-Iunie-2016
buna ziua .patronul unde lucrez cu carte de munca mă forțează să iau zile de concediu de odihna ce trebuie sa fac
Răspunde
 
# adriana nica 14-Mai-2016
În învățământul preuniversitar, prin demisia dintr-o scoală se pierde titulatura si dreptul de detașare într-o altă scoală?
Răspunde
 
# Dani Bobici 15-Aprilie-2016
Sunt agajat la o firma de materiale de constructii, fac naveta cam 20km servici-acasa , iar cheltuielile de drum le suport eu. pana aici a fost ok.
In 3 zile urmeaza sa ma mut din orasul respectiv in alt oras la vreo 500km. Vreau sa imi dau demisia fara preaviz. (lichidarea, orice). Firma tine mortis sa stau in preaviz . Mentionez faptul ca in contract NU specifica nimic de transport, nu sunt obligati sa il plateasca, iar eu nu ar trebui sa fiu obligat sa vin in preaviz avand in vedere schimbarea resedintei.

Se poate?
Răspunde
 
# Alin 30-Mai-2016
Doar daca nu au respectat contractul de munca. Un exemplu ar fi sa intarzie plata salariului.
Răspunde
 
# nicolau daniela 14-Aprilie-2016
buna ziua lucrez in comert,si in prezent sunt in preaviz,as vrea sa stiu cum se procedeaza cu programul de lucru,normal este de 8 ore/zi ,dar eu lucrez si cate 10 ore/zi .este normal?
Răspunde
 
# Cristian 07-Aprilie-2016
Am de primit 2 salarii de la angajator.Acesta este si motivul pentru care am inaintat demisia.Voi mai primii acesti bani inapoi.Am primit azi hartia in care este acceptata demisia pe care va trebui sa o semnez.Ce sa fac ca sa imi primesc cele 2 salarii??
Răspunde
 
# Alin 30-Mai-2016
Nu inteleg cum ti-ai dat demisia cand ai primit o hartie pe care tebuia sa o semnezi.
Demisia ti-o dai singur, si nu ai nevoie decat de un numar de inregistrare.

Mergi la judecatorie, si depune plangere. Or sa te caute cu banii dupa. Nu te costa nimic. Da-i in judecata si cere despagubiri morale.

Daca au intarziat cu salariul, ai dreptul sa nu mai stai in preaviz.
Răspunde
 
# Diana 03-Aprilie-2016
buna ziua..as vrea sa intreb....e posibil asa caz ca- scrierea cererii de concediu aproape concomitent cu cererea de demisie...si termenul de preaviz sa fie indeplinit inaintea concediului???adica mai intii sa indeplinesti acest termen si mai apoi sa iesi si in concediu...???ca sa poti lua si concediale am in vedere...
Răspunde
 
# boconcios ofelia 03-Aprilie-2016
vreau sa demisionez , lucrez la posta romana din 2007 pot primii salarii compensatorii ccm?
Răspunde
 
# Alexandra 28-Martie-2016
Buna ziua, am si eu o nelamurire "Lucrez ca - agent de turism - din data de 10.02.2015 iar pe contractul de munca perioada de preaviz pt concediere /demisie este de 30 zile lucratoare , dar eu astazi 28 martie 2016 i-am intentat - incetarea contractului de munca cu acordul partilor in data de 15 aprilie 2016" . Nelamurirea este ca el nu este deacord cu data de 15 aprilie el doreste sa stau cele 30 de zile ,analizand codul muncii stiu ca un simplu anagajat este obligat sa stea maxim 20 zile lucratoare in preaviz. Si el totusi incearca sa ma oblige sa stau 30 .

Ce este de facut in situatia asta?

O alta varianta ar fi demisia si sa spun comform codul muncii doar cele 20 zile lucratoare ?
Răspunde
 
# DANIEL 24-Ianuarie-2016
SUNT ANGAJAT LA O FIRMĂ DE PAZĂ ȘI VREAU SĂ DEMISIONEZ ,MOTIVUL FIIND PROGRAMUL ÎNCĂRCAT(24 CU 48)ADICĂ 240h/LUNĂ ȘI NU 168 SAU 176 CÂT ESTE NORMAL.MI-AM GĂSIT DE LUCRU LA ALTĂ FIRMĂ CU UN PROGRAM NORMAL ȘI SALARIU BUN.A FIRMA ACTUALĂ SALARIUL ESTE 800 LEI ȘI BONURI PÂNĂ LA 1000 LEI.NU SUNT PLĂTITE ORELE DE NOAPTE,SUPLIMENTARE ȘI SĂRBĂTORILE LEGALE.VĂ ROG SĂ-MI SPUNEȚI CE CALE TREBUIE URMATĂ.VĂ MULȚUMESC.
Răspunde
 
# Luana 24-Ianuarie-2016
Normal este demisie cu preaviz.
Răspunde
 
# STELA 06-Decembrie-2013
Doresc un raspuns concret,Daca am dreptul la somaj,daca mi-am dat demisia.Subliniez ,ca am fost fortata de împrejurari s-o fac de buna voie,deoarece angajatorul dupa 3 luni de la angajare m-a pus sa prestez si alte meserii ,nefiind stipulate în contract,si neplatite.La refuzul meu ,mi s-a spus ca ,daca nu-mi convine sa plec,si din momentul acela nu mai mi-a dat de munca.Chiar daca as fi reclamat eu,oricum nu aveam cu ce sa dovedesc,si nici sanse de castig,stim foarte bine cum se face controlul de la ITM.
Răspunde
 
# Ale 19-Decembrie-2013
In cazul demisiei nu se acorda somaj.
Răspunde
 
# Exterminatorul 11-Decembrie-2013
"am fost fortata de împrejurari s-o fac de buna voie"
Sincer, ce stii sa "prestezi" daca te exprimi asa?
Răspunde
 
# petrican 01-Noiembrie-2013
Dreptul salariatului de a pune capăt unilateral contractului său individual de muncă dă expresie principiului libertăţii muncii. Potrivit art. 81 alin. 1 din Codul muncii, demisia reprezintă actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. Atât definiţia demisiei cât şi reglementarea pe care art. 81 din Codul muncii o consacră acesteia impun o serie de observaţii.

1. Contractul individual de muncă poate să înceteze ca urmare a manifestării unilaterale de voinţă a salariatului, prin demisie, indiferent dacă este încheiat pe durată nedeterminată, pe durată determinată, cu timp parţial, cu normă întreagă, cu munca la domiciliu sau prin agent de muncă temporară.

Contractul individual de muncă pe durată determinată poate înceta prin demisia salariatului dacă efectele demisiei se produc înainte de momentul la care ar fi expirat termenul pentru care a fost încheiat.

2. Demisia reprezintă o formă de exprimare a principiului libertăţii muncii. în conformitate cu acest principiu, care consacră libertatea alegerii locului de muncă, a profesiei, meseriei sau activităţii (art. 38 alin. 1 din Constituţia României şi art. 3 alin. 1 şi 2 din Codul muncii), nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie (art. 3 alin. 3 din Codul muncii). Orice persoană fizică este liberă, pe de o parte, să încheie sau să nu încheie un contract de muncă în calitate de salariat, iar pe de altă parte, să pună capăt sau să nu pună capăt contractului de muncă în baza căruia îşi desfăşoară activitatea.

3. Potrivit art. 81 alin. 1 din Codul muncii, demisia trebuie să îmbrace forma scrisă (“notificare scrisă”). Necesitatea formei scrise rezultă şi din prevederile art. 81 alin. 2 din cod, care reglementează indirect obligaţia angajatorului de a înregistra demisia, or înregistrarea presupune, în principiu, existenţa unui înscris constatator.

Totuşi, lipsa unei notificări scrise din partea salariatului (lipsa înscrisului constatator al manifestării unilaterale de voinţă a salariatului) nu este sancţionată de prevederile Codului muncii cu nulitatea demisiei. Mai mult, faţă de prevederile art. 81 alin. 2 din cod, potrivit cărora refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă, apreciem că forma scrisă nu este o condiţie de validitate a demisiei, atât timp cât salariatul poate dovedi, prin orice mijloc de probă, atât manifestarea sa unilaterală de voinţă cât şi faptul că aceasta a fost adusă la cunoştinţa angajatorului.

4. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia. Acest drept al salariatului este o expresie a principiului libertăţii muncii. Totuşi, în cazul în care salariatul nu-şi poate exercita sau nu poate avea acces la anumite drepturi decât dacă demisia are la bază anumite motive, el va fi ţinut să precizeze aceste motive în conţinutul demisiei, sau să anexeze dovezile respective, în această situaţie, demisia nemotivată va produce efecte, însă salariatul nu va putea beneficia de drepturile respective.

5. Demisia se comunică angajatorului. Potrivit principiului simetriei, demisia va trebui să fie comunicată organului care este împuternicit să angajeze şi să disponibilizeze personalul, organ care a exprimat consimţământul angajatorului la încheierea contractului de muncă.

6. Fiind un caz de încetare a contractului individual de muncă, ca urmare a manifestării unilaterale de voinţă a salariatului, demisia îşi produce efecte fără acordul angajatorului. Dacă angajatorul îşi dă acordul, contractul de muncă va înceta prin acordul părţilor, în temeiul art. 55 lit. b) din Codul muncii.

7. în considerarea principiului libertăţii muncii, dreptul salariatului de a demisiona nu este limitat decât în scopul protejării angajatorului împotriva efectelor prejudiciabile pe care le-ar putea produce acestuia o demisie intempestivă a salariatului. în acest scop, salariatul este obligat să respecte termenul de preaviz, contractul său de muncă urmând să înceteze la expirarea acestui termen. Reglementarea termenului de preaviz urmăreşte să asigure angajatorului posibilitatea de a lua măsurile necesare înlocuirii salariatului demisionar şi de a evita consecinţele negative pe care le-ar putea avea încetarea intempestivă a contractului de muncă.

Astfel, în conformitate cu art. 81 alin. 1, o notificare scrisă prin care salariatul comunică angajatorului numai intenţia sa de a pune capăt contractului de muncă, fără a preciza momentul încetării contractului de muncă, s-ar părea că nu poate produce efecte, fiind lovită de nulitate. De asemenea, ar fi lovită de nulitate şi o notificare scrisă prin care salariatul precizează că demisia îşi produce efectele la o anumită dată, care este anterioară expirării termenului de preaviz.

Totuşi, din interpretarea sistematică a prevederilor legale şi contractuale referitoare la demisie, cu respectarea principiului libertăţii muncii şi a regulii de interpretare juridică statornicită de art. 978 C. civ. potrivit căreia actul juridic se interpretează în sensul ce poate avea un efect (actus interpretandus est potius ut valeat quam ut pereat), manifestarea de voinţă a salariatului este valabilă, însă acesta va fi obligat să respecte termenul de preaviz prevăzut de contractul individual de muncă, de contractul colectiv de muncă aplicabil sau de lege, după caz.

Termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice, pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, sau de 30 de zile calendaristice, pentru salariaţii cu funcţii de conducere.

Ca excepţie, salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă. Art. 81 alin. 8 din Codul muncii nu distinge în privinţa obligaţiilor angajatorului. Din interpretarea sistematică a prevederilor din Codul muncii referitoare la conţinutul contractului individual de muncă rezultă că salariatul nu poate demisiona fără preaviz decât în cazul în care angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile care sunt reciproce şi interdependente în raport cu îndatorirea salariatului de a presta munca, respectiv plata drepturilor salariale şi asigurarea condiţiilor de prestare a muncii prevăzute în contract. Dacă, de exemplu, angajatorul nu îi plăteşte salariatului indemnizaţia de neconcurenţă, salariatul va fi obligat să respecte preavizul în caz de demisie, însă nu va mai fi ţinut să respecte obligaţia de neconcurenţă.

8. Demisia îşi produce efectele la expirarea termenului de preaviz. Pe durata preavizului, contractul de muncă îşi va produce în continuare toate efectele, părţile fiind ţinute să îşi execute prestaţiile la care s-au obligat. Toate clauzele contractului de muncă rămân în vigoare până la momentul încetării contractului.

Astfel, dacă pe durata preavizului salariatul săvârşeşte o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, angajatorul este

în drept să îl concedieze, ca sancţiune disciplinară, dacă, cu respectarea procedurii prevăzute de Codul muncii, emite şi îi comunică salariatului decizia anterior expirării termenului de preaviz.

9. Dacă în perioada de preaviz contractul de muncă este suspendat, pe durata suspendării contractului va fi suspendat şi termenul de preaviz. Soluţia contrară ar fi determinat ca în perioada de preaviz contractul, fiind suspendat, să nu îşi producă efectele, ceea ce ar contraveni atât prevederilor art. 81 alin. 5 din Codul muncii, cât şi scopului pentru care legiuitorul a reglementat preavizul, angajatorul fiind în situaţia de a suporta consecinţele negative pe care le-ar putea avea lipsa, eventual definitivă, a salariatului respectiv de la locul de muncă.

10. în cazul în care angajatorul renunţă la beneficiul termenului de preaviz, contractul individual de muncă va înceta la data renunţării. Manifestarea sa de voinţă în sensul renunţării la preaviz trebuie să fie expresă. în acest caz, temeiul încetării contractului individual de muncă rămâne actul unilateral al salariatului - demisia.

11. La momentul comunicării demisiei contractul individual de muncă pe durată nedeterminată nu se transformă într-un contract pe durată determinată, iar în contractul individual de muncă pe durată determinată nu se modifică clauza referitoare la durata (momentul expirării) contractului, deoarece nu s-a realizat un acord al părţilor în acest sens. Contractul de muncă va înceta ca efect al demisiei, în temeiul art. 81 din Codul muncii, şi nu va avea loc o încetare de drept, în temeiul art. 56 lit. j) din acelaşi cod.

12. Demisia este un act unilateral, irevocabil. Din momentul în care demisia a ajuns la cunoştinţa unităţii, salariatul nu mai poate reveni asupra manifestării sale de voinţă.

Retractarea demisiei poate avea loc numai cu acordul, expres sau tacit, dar neechivoc, al angajatorului. Dacă după expirarea termenului de preaviz salariatul îşi continuă activitatea fără a fi împiedicat de angajator, se poate considera că acesta din urmă şi-a dat acordul tacit. Totuşi, nu se poate considera că angajatorul şi-a dat acordul pentru continuarea activităţii de către salariat în cazul în care salariatul este prezent în unitate, după expirarea termenului de preaviz, pentru efectuarea unor lucrări impuse de predarea serviciului, deoarece manifestarea de voinţă a angajatorului este echivocă.
Răspunde
 
# Ana 04-Iulie-2013
Exista preaviz la contractele de munca pe perioada determinata de 3 luni ?
Răspunde
 
# Luana 13-Martie-2015
Da, este obligatoriu preavizul si cazul contractelor pe perioada determinata.
Răspunde
 
# marinica oltean 05-Iunie-2013
Buna ziua. Sunt angajat cu CIM din 16 02 2012 iar pana la aceasta data nu am beneficiat de concediu de odihna conform legii iar perioada orelor de munca lunare ajung la peste 220.Vreau sa-mi dau demisia fara preaviz caci am gasit alt loc de munca.POT?
Răspunde
 
# Luana 13-Martie-2015
Puteti demisiona fara preaviz doar cu acordul angajatorului.
Răspunde
 
# ionel 23-Octombrie-2015
Luana mergi si plimba ursu ! Marinica Oltean poate demisiona conform art 81 , al.8 Codul Muncii , doarece angajatorul nu respecta c.i.m
Răspunde
 
# calin 05-Mai-2013
daca nu este punctual patronul cu bani si eu nu mai vreau sa lucrez finca mi-am gasit in ataparte de lucrc cum as putea sa sa renunt fara preaviz
Răspunde
 
# Luana 13-Martie-2015
Daca patronul nu va plateste banii la timp si nu isi indeplineste contractul de munca asta nu inseamna ca trebuie sa va comportati si dvs. asemenea. Trebuie sa respectati preavizul prevazut de lege la fel cum angajatorul este obligat sa va plateasca salariul la timp.
Răspunde
 
# George 15-Iunie-2015
Sincer, nu stiu de ce trebuie sa stea in preaviz, atata timp cat angajatorul nu-si respecta obligatiile contractuale (plata salariului in data de..., data care este stipulata in CIM). Raspunsul este cam evaziv, ca sa ma exprim frumos. Angajatorul nu-si respecta obligatiile, e clar ca nici eu nu sunt obligat sa stau in preaviz. Nu mai induceti in eroare.
Răspunde
 
# Marian 26-Aprilie-2013
am si eu o intrebare ,firma vrea sa ma detaseze foarte departe si prin urmare eu nu sunt de acord si miam bagat demisia intrebarea mea este mai sunt obligat sa mai ma duc acolo unde ma trimite sau pot refuza fara sa mi fac probleme .ms mult
Răspunde
 
# mihai florentin 10-Septembrie-2013
angajatorul trebuie sa te informeze in scris aceasta detasare iar dv aveti dreptul sa nu o acceptati decat cu modificari in contractul de munca ceea ce inseamna sporuri si alte cele.
Răspunde
 
# ionut 24-Aprilie-2013
buna ziua .ce pot face daca angajatorul ma bagat in preaviz dar nu vrea sa ma plateasca ? (cum ar fii normal din cate stiu eu )
Răspunde
 
# sabina 25-Aprilie-2013
il puteti chema in judecata pentru drepturi salariale, evident mai intai trebuie sa parcurgeti etapa premergatoare - sa incercati concilierea-medierea.
Răspunde
 
# corina g 22-Aprilie-2013
pot solicita concediu medical ca sa imi acopar perioada de prezaviz?
Răspunde
 
# sabina 25-Aprilie-2013
nu, pe perioada concediului medical preavizul doar se suspenda. va luati concediu medical si cand va intoarceti va trebui sa prestati munca in perioada ramasa din preaviz.
Răspunde
 
# brigitte 15-Martie-2013
daca doresc sa renunt la preaviz si firma nu mai pot face ceva ?
Răspunde
 
# sabina 25-Aprilie-2013
Puteti renunta la preaviz doar cu acordul angajatorului.
Răspunde
 
# Cristiana 03-Februarie-2013
Lucrez de 2 saptamani ca lucrator comercial, programul este foarte incarcat, si nu pot face fata din punct de vedere fizic, drept pentru care mi-am dat demisia. Problema e ca ei vor sa stau 20 de zile in preaviz...iar eu nici nu pot si nici nu vreau. Ce pot face in aceasta situatie? In cazul in care pur si simplu nu vreau sa raman in preaviz, e legal ca ei sa refuze sa imi dea salariul pe cele 2 saptamani lucrate?
Răspunde
 
# Gabriel 12-Martie-2014
In primul rand ai semnat un contract de munca cu ei in care este stipulat acest preaviz. Atata timp cat tu te astepti sa fii platita pentru munca depusa si ei se asteapta sa iti onorezi toate obligatiile ce decurg in urma acelui contract incluzand acest preaviz. Imagineaza-ti ca esti singurul angajat care face munca respectiva si tu de pe o zi pe alta pleci, crezi ca angajatorul e multumit ca nu mai are cine sa ii faca munca? Acest preaviz este o masura impotriva comportamentului abuziv al unor angajati care considera ca pot pleca cand vor. Daca angajatorul te-ar concedia fara preaviz banuiesc ca ai total nemultumita, prin urmare si tu trebuie sa ii dai un ragaz in cazul demisiei
Răspunde
 
# irina 25-Ianuarie-2013
Dupa terminarea perioadei de preaviz,pot solicita ajutorul de somaj? Nu am fost concediata, ci mi-am dat demisia.Va multumesc!
Răspunde
 
# Gabriel 12-Martie-2014
In cazul demisiei nu beneficiezi de somaj!!! Este vointa ta de a parasi firma nu a angajatorului deci nici intr-un caz nu se pune problema de somaj. Doar in cazul concedierii se poate vorbi de somaj
Răspunde
 
# Lidia 26-Noiembrie-2012
sunt angajata unui minimarket si as vrea sa imi dau demisia pentru ca nu imi convine programul de munca. Lucrez o zi da una nu, iar in contractul de munca sunt trecuta cu norma de 8 ore.nu vreau sa stau in preaviz. ce pot sa fac?
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
"Lucrez o zi da, una nu ..." ar fi fost necesara precizarea numarului de ore lucrate, caci nu este acelas lucru daca lucrezi 8, 12 sau 14 ore la doua zile. Presupunand insa ca numarul de ore lucrate in decurs de o luna depaseste numarul orelor lucratoare din acea luna, atunci angajatorul a incalcat prevederile contractului individual de munca, motiv pentru care angajatul isi poate prezenta demisia, fara preaviz, cu motivarea: INCALCAREA DE CATRE ANGAJATOR A CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA. Daca angajatorul va refuza plata la zi a drepturilor salariale cuvenite, adresati-va cu deplina incredere ITM-ului. Veti obtine rezultate imediate. Succes !
Răspunde
 
# nicu 22-Noiembrie-2012
la incetarea contractului de munca prin demisie,daca nu am avut concediul de odihna la lichidare el nu trebuie sa-mi dea si bani pt acele zile de concediu?unde trebuie sa ma adresez pt asta? ca el refuza sa-mi plateasca concediul si lichidarea pt zilele lucrate si cele de concediu. va multumesc
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
Pentru orice problema avuta cu un angajator, cele mai rapide rezultate le veti obtine printr-o petitie adresata ITM-ului. Angajatorul este constient de abuzurile savarsite cu buna stiinta si de consecintele acestora, asa incat teama de ITM este un atu major al angajatului. Succes.
Răspunde
 
# rodica 18-Noiembrie-2012
in perioada preavizului pot sa-mi aleg eu intervalul orar cand lucrez cele 4 ore sau negociez cu patronul ?
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
Codul muncii (Aprobat prin Legea nr.53/2003 republicata) nu face nici o precizare referitoare la obligatia angajatorului de a asigura angajatului un program restrans in perioada preavizului. Numai daca aveti o asemenea prevedere in Regulamentul de ordine interioara (ROI) sau daca exista un contract colectiv de munca la nivel de unitate care sa consfinteasca un asemenea drept. In caz contrar sunteti la dispozitia angajatorului, cu program normal de lucru, conform contractului individual de munca.
Răspunde
 
# nicolae florin 05-Septembrie-2012
pe perioada preavizului durata orelor de munca pe zi este de 4 ore ? pentru ca nu vreau sa fiu pacalit de patroni!! va multumesc!!!
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
Nu. In perioada preavizului durata programului de lucru este cea prevazuta in contractul individual de munca. Daca aveti contract colectiv de munca, ori daca Regulamentul de ordine interioara are o asemenea prevedere explicita, atunci puteti beneficia de aplicarea ei. In caz contrar incercati sa il sensibilizati pe angajator si sa obtineti timp liber pentru cautarea unui alt loc de munca. Succes.
Răspunde
 
# laurentiu c 07-Decembrie-2015
Domnule Stefan D am si eu o intrebare, in cazul in care mi-am depus demisia, am efectuat si preavizul, la terminarea preavizului angajatorul este obligat sa vireze toate drepturile salariale ( zile lucrate, concediu de odihna neefectuat, zile de preaviz ) la terminarea preavizului sau acestea vor fi virate doar la data din contract pentru virarea salariilor?
Răspunde
 
# alin 09-August-2012
pe perioada preavizului durata orelor de munca pe zi este de 4 ore ?
Răspunde
 
# Stefan D 27-Noiembrie-2012
Nu. In perioada preavizului durata programului de lucru este cea prevazuta in contractul individual de munca. Daca aveti contract colectiv de munca, ori daca Regulamentul de ordine interioara are o asemenea prevedere explicita, atunci puteti beneficia de aplicarea ei. In caz contrar incercati sa il sensibilizati pe angajator si sa obtineti timp liber pentru cautarea unui alt loc de munca. Succes.
Răspunde
 
# zavoicorneliu 07-Mai-2012
Nu numai angajatorul, ci şi salariatul are posibilitatea denunţării unilaterale a contractului individual de muncă, prin aşa numita demisie. Este o consecinţă a principiului libertăţii muncii, consacrat de art. 41 alin. (1) din Constituţie, conform căruia „alegerea profesiei şi a locului de muncă sunt libere". în acelaşi sens este şi art. 3 din Codul muncii.

Demisia trebuie formulată în scris; această formă este o condiţie de validitate (ad validitatem). Concluzia este logică; de vreme ce concedierea trebuie dispusă în scris [art. 268 alin. (1) din Cod], tot astfel, pe baza principiului simetriei actelor juridice, şi demisia trebuie să îmbrace aceeaşi formă'.

Angajatorul trebuie să înregistreze demisia (alin. 2 fraza I, introdus prin Legea nr. 40/2011). Este o obligaţie a cărei nerespectare constituie contravenţie (art. 260 alin. 1 lit. n din Codul muncii). Consecinţa refuzului angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloc de probă (art. 81 alin. 2, fraza a doua).

Pot înceta prin demisie atât contractele încheiate pe durată nedeterminată, cât şi cele pe durată determinată, precum şi contractele pe timp parţial, cele temporare sau contractele de muncă la domiciliu, dar în baza principiilor generale, salariatul va răspunde pentru prejudiciile cauzate prin exercitarea abuzivă a dreptului de a denunţa contractul pe durată determinată, ţinându-se seama de termenul şi obiectul acestuia.

Salariatul trebuie să înştiinţeze angajatorul despre intenţia sa anterior încetării efective a contractului, într-un termen convenit de părţi şi înscris în acest contract sau prevăzut în contractul colectiv de muncă aplicabil. Legea stabileşte doar un termen maxim al preavizului, care a fost majorat prin Legea nr. 40/2011 de la 15 zile calendaristice la cel mult 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie şi de la 30 de zile calendaristice la cel mult 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

Salariatul poate demisiona fără preaviz numai în situaţia în care angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncâ, de exemplu nu plăteşte salariul, nu ia măsuri pe linia asigurării sănătăţii ori securităţii în muncă, nu creează condiţii optime pentru îndeplinirea normelor de muncă etc.

Prin urmare, legea stabileşte o limită maximă a preavizului, nu şi una minimă. Având în vedere că angajatorul poate renunţa total la dreptul său, înseamnă că este posibilă o demisie şi fără preaviz.

Scopul preavizului este acela de a asigura angajatorului posibilitatea de a lua măsurile necesare înlocuirii salariatului demisionar, evitându-se astfel consecinţele negative pe care le-ar putea avea încetarea intempestivă a contractului de muncă1.

Termenul respectiv începe să curgă de la comunicare, dar nu include şi ziua comunicării din două motive: primul, legiuitorul a stabilit că este vorba de zile lucrătoare, deci se ia în calcul timpul integral de lucru, al doilea, s-ar scurta durata termenului respectiv cu o zi.

în situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, se suspendă corespunzător şi termenul în discuţie.

Pe durata preavizului, contractul continuă să îşi producă toate efectele. Aceasta înseamnă că salariatul trebuie să se prezinte la locul de muncă şi să-şi îndeplinească întocmai obligaţiile sale profesionale. în caz contrar, angajatorul este în drept să aplice sancţiuni disciplinare, inclusiv concedierea. El însă nu va putea să dispună concedierea pentru motive neimputabile salariatului. De aceea, de la caz la caz, o concediere în perioada de preaviz, între data depunerii demisiei şi cea a expirării termenului de preaviz, poate să reprezinte un abuz, încălcându-se de către angajator libertatea muncii.

Demisia nu trebuie aprobată de angajator; nu este necesară nici emiterea unei decizii (dispoziţii) privind încetarea contractului.

Emiterea unei asemenea decizii, fără să existe intenţia salariatului de a demisiona şi în lipsa vreunei notificări a acestuia adresată angajatorului, este lovită de nulitate absolută.

Contractul încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv. Soluţia este firească, având în vedere că termenul de preaviz operează în favoarea angajatorului.
Răspunde
 
# iri 19-Februarie-2013
si...raspunsul e? noi am invatat sa scriem si sa citim, nimeni de pe forum nu pune intrebari de dragul de a pierde timpul si nici pentru ca nu au citit legea; m-as fi atseptat sa primesc un raspuns punctual si nu copy/paste din codul muncii, dar consultanta este prost inteleasa pe meleagurile noastre. Haideti sa va zic ce spun altii: juristii de profesie afirma ca 81.1 este o definitie si ca nu se inceteaza niciodata un CIM cu articolul acela; marii consultanti de la rentrop si straton - altii care dau copy/paste si inafara de asta nu mai fac nimic, afirma ca situatiile in care se inchide cim-ul cu 81.1 si 81. 7, sunt diferite. Revisalul, facut cu colaborarea itm-ului - alti specialisti si astia, are ca temei legal si art. 81.1. In cazul in care aveti o parere personala, sustinuta, rog comunicati-mi-o. Multumiri!
Răspunde